標題: 今天香港的小孩子真無能 [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2009-9-11 11:19 AM     標題: 今天香港的小孩子真無能

今早起街上看到,有個小學生(應該小三),由工人帶返學,佢條鞋帶鬆,見佢伸隻腳出來,個工人就跪低幫佢縛鞋帶,睇到真係火都呢埋 ,現在D小學生係唔係IQ頂呱呱,EQ就哈哈哈,連穿衣,吃飯去廁所全部都要工人做哂,唔係你老豆老母有錢請工人就大晒,連最基本的生活都唔識,同個全身癱瘓的人有乜分別,如果D老豆老母以為請個工人照顧哂個小朋友的日常生活就係愛佢,實質係害死佢,唔通將來出社會打工都帶埋個工人同你抹屎拂咩.所以我話父母應該比小朋友做返佢要做的,工人做工人的
作者: nanaha    時間: 2009-9-11 11:38 AM

而家d小朋友係咁無用ga喇...9唔搭8政府又要保護佢地...d 爸爸媽媽又當係寶...打又唔得...鬧又唔得...咪蹤壞晒d小朋友law...我地細個陣邊有得咁...爸爸媽媽要做野...小學已經要自己搭車返學放學啦...
作者: matdu    時間: 2009-9-11 11:52 AM

其實真係想搵個機會教番一堂咩叫禮貌同尊重,,,
% d, k) F# M# {( D. B4 t因為而家D小朋友係完全5知上面果2樣野係咩,,,
作者: pkyon    時間: 2009-9-11 12:08 PM

哈哈...人地李x誠不知幾識教仔~~好心我地咁鍾意佢d錢不如同佢學下野啦!!
作者: PKTung2    時間: 2009-9-11 12:13 PM

香港中產家庭的新生代 大部份都係 玻璃 人 7 P7 a0 z# F' p

2 N' l. c5 q% ]) v順境就無問題,少少 逆境就無法面對
作者: vv1668vv    時間: 2009-9-11 12:45 PM

過于幸福變成一種低能,過于包容變成一種野蠻!
% t. C; L/ m. R# R! U% T5 F  ^! K8 f+ ~# P% \( F9 {4 N

( X$ ]. H+ P/ h+ X/ n
$ i$ \4 L, x  t5 p3 `+ C9 b; A3 }  q1 o1 h* X* V
2 g; s% C2 O, O1 e4 L

' N0 n" }# }- L8 `9 r0 M3 J2 {( }- g4 B+ ?; w$ L# J& l8 Y
...
作者: mnbvc    時間: 2009-9-11 02:03 PM

讀幼稚園已經自己綁拉
作者: 〥~灝~〥    時間: 2009-9-11 02:18 PM

話時話...我好似都係小二先識得縛鞋帶
作者: pcm12345    時間: 2009-9-11 10:42 PM

真是懷念有體罰的年代: w; }& t! [7 I- q5 H
學校有打手板
4 q, Z9 X3 |* x) ]! {屋企有籐條炆豬肉
% e4 X7 p5 c' }但嗰時既年青人都無依家嗰D咁壞咁低能
作者: Kev    時間: 2009-9-11 11:38 PM

in fact this problem has existed for many years already..
作者: sky308    時間: 2009-9-12 12:05 AM

原帖由 matdu 於 2009-9-11 11:52 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 l5 {7 h( ^9 o; D% X7 ]7 c8 ?
其實真係想搵個機會教番一堂咩叫禮貌同尊重,,,. v; _4 z, N& y1 R* {5 x5 l
因為而家D小朋友係完全5知上面果2樣野係咩,,,
, s$ `" h) q9 c+ l5 b4 ]5 X9 d0 W! L9 m# Q6 M' B' K
1堂唔夠  }$ c: \1 I6 n  u3 u
依傢d細路 郁d就發脾氣 發爛咋
; o2 M/ K: Z9 Q佢阿爸阿媽又要比佢食住哂 禁佢唔住咁
& B& t; x" v& g% B係d公眾地方大吵大鬧又唔理' W% j8 M6 c: T: L, K1 i3 I; H& I
唔好話打 鬧都少
' B* A7 J7 X8 D. z6 n  |' Z  j% s) x: H9 i5 X
其實我覺得鬧小朋友係一定要....當然唔可以太過份
; G; g7 A. ]1 ]* R9 w0 b- M& }/ l適當既體罰一樣 例如打佢手板一下 等佢印象深刻唔好再犯2 n3 b* O' d. ]9 e

% B6 _2 W8 Q+ \% M# A. N: r, l得個幾歲人 佢識鬼你同佢講咩道理咩 有時見d阿爸阿媽同d仔女講道理....睇落好似好好咁 但佢連道理係咩都唔知 又鬼知你同佢講咩野
- F' v+ U6 |! u5 p/ w% s我覺得初期用少少體罰再加d道理 等佢地有印象咁樣做唔岩 d道理就講下 明就明 唔明就大d再教9 B& p* f4 Y( e( B, J( R! K0 ?
) l1 E$ o) |0 h. |: l2 ^  A
依傢d風氣搞到打又唔得 鬧又唔得 一個二個甩繩馬騮 放縱到不得了 有d仲惡過d阿爸阿媽 有時見到依d細路真係眼火爆= =,,,哈哈
作者: singleung1956    時間: 2009-9-12 01:21 AM

有大部份唔關D老竇老母事/ ^% T3 b) w! H' g% B. E+ o) E

. n# L- t3 k6 H* {係果D懶有文化懶有愛心的知識分子及社工做成的,  體罰??即刻那上述那些人告到你甩褲
作者: lalaso    時間: 2009-9-12 03:47 AM

令我諗起打披腳都唔使憂
作者: hwkeung    時間: 2009-9-12 04:23 AM

培育仔女同培育員工一樣, 都係論功行賞因材施教,
) U1 G- N0 M! r3 F) }: E8 |9 ]7 F唔怪得佢地, 因為都唔知有幾多家長係識呢樣野,% w2 B4 a9 e6 T8 @- x
連政府都唔識啦, 仲要有d家長唔忍心見到心肝寶貝受苦嘛,
, p- r* }5 C" a, k) o6 x. m) p! ]9 E" b! v% E% S( A
不過又唔駛咁偏激, 都係小學生小朋友姐,. V/ W5 }# \+ c
你睇下而家d青少年18歲仲係戇居居仲大鑊啦,6 y, g, t1 o- _$ A3 c& G
好多專家都話小孩子有個開心童年, 長大後成就都會高d.
作者: mz_r55    時間: 2009-9-12 10:47 AM

唔係細路無能, 係父母無能啫
作者: alienck    時間: 2009-9-15 04:39 PM

原帖由 sky308 於 2009-9-12 12:05 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 u' G( l  ^2 e' ]  O, o2 ~# Q" K# q
$ ^, x5 y$ B  u' E; e
1堂唔夠
- v) T) l$ @5 P5 o依傢d細路 郁d就發脾氣 發爛咋! I0 V1 ^3 t- l  {+ L( v$ v, A# _* r
佢阿爸阿媽又要比佢食住哂 禁佢唔住咁
; O; a  L% }% X  r係d公眾地方大吵大鬧又唔理3 b. ]# d7 o' R/ m
唔好話打 鬧都少
# H* u. F6 \) E* H0 A: d( s/ I3 q. v8 D% y, }
其實我覺得鬧小朋友係一定要....當然唔可以太過份* \3 g' X4 Z# D7 f5 g; ^! j
適當既體罰一樣 例如打佢手板一下 等 ...
$ }8 k. A4 R% ]. c8 C' C4 O
/ i7 ]: N% K( K0 |
同意
/ A( W( n/ ~/ m適量體罰係絕對需要
6 p  M, C+ A% R6 b* V家陣好多小朋友都唔知"底線"
( P" t3 O0 [- z& b8 ?因為父母個底線因為外界"唔打得,唔鬧得"而不斷被推後; @1 o5 ?  g) v4 M& ]* U: O% c  X; ]6 Y
以前......老豆怒目望一眼
9 b+ G1 _6 V1 h& H) ^9 w' `1 Xd小朋友連行多步都唔敢
; Y! v0 L% }' L$ \9 \家陣.............
作者: steven999    時間: 2009-9-15 08:03 PM

而家d細路仔超爛口
6 F0 l8 ^8 [/ i3 a前幾日去網吧搵fd拎返d野) p+ T' M$ z+ R8 w1 e% E* N
見到成個網吧 有大半人係細路仔
5 ^( |2 I* R( Y7 [- S5 S9 {回想我細個果時
4 l- Y+ I! e' T' h$ a要部電腦都難啦& ~7 n- {4 f" C  Z
而家d細路可以日日去網吧打機2 ^6 e# A( v$ i( {9 [5 x
鞋帶都要工人幫手6 e2 c# K+ w3 X; f+ M5 a
咁佢乜都唔識 大個出黎做野都要有人幫手??
( j- ^; R6 }) {而家真係想像唔到遲d個社會會變成點樣
作者: darkensun    時間: 2009-9-15 08:08 PM

以前去游水教過一個5歲小朋友, 個家長入池之前已經多多聲氣, 我都見過好多咁case, 都不以為然
8 \, k2 W( j  W/ ?7 @5 L, n點知入到池有個工人貼身服侍, 又唔俾我浸個小朋友個頭落水, 又要保證佢附近冇其他泳客"佔用"佢空間, 結果我教左一堂就冇得教, 因為個工人話俾家長聽話我浸個小朋友個頭落水# M3 H8 @6 X( o9 o
個工人真係好周到, 帶定遮俾佢, 驚佢曬親, 帶定布俾佢, 驚佢冷親
作者: infjlam    時間: 2009-9-15 08:42 PM

我都認為係現今做父母o既唔識教仔女緣故 8 u, c# t+ ~4 M4 \- b; @

2 m" D0 N) R2 c昨日我在大X樂排隊買野食,有條5-6歲o既靚仔周圍走,撞到企定定o既我,我當然冇同佢計較,但條死靚仔仲郁手打我
# h8 b% v+ ^! I佢阿媽叫個仔同我say sorry,但條靚仔理都唔理,繼續周圍走(周圍撞),個阿媽睇o黎對個頑皮仔完全冇符
作者: steven999    時間: 2009-9-15 10:36 PM

原帖由 infjlam 於 2009-9-15 08:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ I9 s. ^) x" b1 d
我都認為係現今做父母o既唔識教仔女緣故
* R1 F( {: p2 b8 \
% P- Q+ Z4 ]4 n% q1 X昨日我在大X樂排隊買野食,有條5-6歲o既靚仔周圍走,撞到企定定o既我,我當然冇同佢計較,但條死靚仔仲郁手打我 0 i  i! ?! S  y5 q( {- g. K) a8 R; j
佢阿媽叫個仔同我say sorry,但條靚仔理都唔理,繼續周圍 ...
1 d3 d: ?, ?+ j
, ^/ H! i1 M! j# ^
如果係自遊行既話3 t. }0 _; p' x5 m, R; b
已經打返佢
作者: cymas    時間: 2009-9-16 07:25 PM

算啦算啦~~樓主唔洗咁激動=_=
作者: 費事高    時間: 2009-9-16 08:32 PM

大概年零兩年前,我係超市亦見到一個廢而不殘既案例,一位大概11-13歲o靚妹(我直覺佢應該係呢類年紀)話說...我排佢後面,條o靚妹同老媽子一齊買完野比錢,我聽到以下對話及睇到全部情形。
5 `0 s' J4 ~" `# q) H媽:阿女...幫手拎個西瓜落架手推車到啦!(西瓜大細,與一般西瓜無分別)
/ `! f, G( u( k& w" I' r: N像徵式輕輕一拓)哎呀...好重呀,媽咪...我拎唔到呀-.-"- Z; S* }' k) ~2 }$ W/ n0 U
媽:唉...真係無用(跟住二話不說,一野就拎起個西瓜,輕如無物咁就放了落手推車)4 F6 t- I& W* I* \

! i7 W1 N) a" S: ^& P0 J2 X( x我只係係後面心裡冷笑...10幾歲人,過多幾年都已經係成年人,力度居然比起一個4,5歲既細佬仔都不如,佢唔係無力,只係唔想做,換個物件,如果係一部最新款既電腦連新芒送比你,不許找別人幫手,唔知道咁樣,佢又夠唔夠力拎落手推車呢?)
( _# M* D5 |3 y& v6 }, D: t5 x/ T4 M. Z
作者: vj11    時間: 2009-10-13 10:12 AM

Blame the parents, because they hire the nanny..
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 12:24 AM

唔好話香港~就連大陸都慢慢有咁既現象~而家d細路太早就有自尊心~唔知咩叫挫敗~亦搵唔到對長輩最起碼要有既尊重~但歸根究底~佢地都不過係一張白紙~究竟係乜野導致到有咁既情況出現~?為人父母者~請認真諗諗~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0