標題: 港式潮語 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2009-10-1 11:25 AM     標題: 港式潮語

一定要學 7 c% F9 i8 e$ F( g& i' @1 h
6 `+ m5 z4 K9 Z% W& B# \0 }# h
[youtube]s0qA7Q7F8Vs[/youtube]
作者: 爪    時間: 2009-10-1 12:36 PM

看完我又算升呢了
作者: mnbvc    時間: 2009-10-1 01:32 PM

專家諗野刀複雜
. S: C& M: q- m. b/ h用呢個刀係因為用手寫版同九方刀係呢個刀字易出d乍
作者: infjlam    時間: 2009-10-1 02:08 PM

好學唔學,
& W6 C* e6 B! z: o- L& U( h% d本末倒置
2 ^2 R7 {# K$ P& J$ g! l  l% l" ^不如叫晒所有老餅上膠登,做埋膠人,4 N- b6 V  H4 d  A
保證一定升呢
作者: mnbvc    時間: 2009-10-1 02:21 PM

原帖由 infjlam 於 2009-10-1 02:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) j4 o3 M# [) _8 {0 q; I/ ]
好學唔學,
. w6 u) ~' O- C本末倒置 " P/ t- j: Z& ^1 ~. i
不如叫晒所有老餅上膠登,做埋膠人,
3 B0 Y: K* d) R4 S" A保證一定升呢
2 |/ x+ K( `, h2 _( A
冇計學生惡過阿sir
* S, y4 n  m# F# M4 ~最記得米10年前到開始有d8婆上電視教人教細路點刀唔可以打只可說教
& l8 M% ~* m  M個時我就批屎呢班細路出黎肯定唔慌好
2 P% g! `" Y2 ]- t9 t: o2 X. S( P4 n睇加下" a# S* V+ F3 i/ y3 o9 g
冇錢既援交有錢既拍丸
, i2 M/ [. J* R! T9 N4 F4 l, j做雞得黎刀要張佢合理化
* z; e, C; f7 a- y9 c( S0 `# w仲用d日本詞黎高尚化
作者: hwkeung    時間: 2009-10-1 02:39 PM

與時並進無乜野唔好姐, 出黎社會就話不屑同佢地結交姐,8 U( g3 e+ J# ~/ V( m
但家長教師無得唔同仔女溝通教育, 只要教返仔女書寫時用字無問題就得,; j) V- d6 w' B+ ^  J( O5 ?
呢d只係口語o既演變, 等於古時文言文演變有白話文,- l+ V0 T, [4 B
而且從我小時讀書咁多年都一直有書寫口語錯別字問題,8 U" k5 @! `1 |- @7 y: l
& |. o! [  s1 @, I: x/ x
問題只係而家d小朋友比以前更加無卵用, 連書寫基本用字都唔識咋嘛,+ a. w- I+ I4 |9 D" E7 z
任總都識講識用潮語, 但佢書寫言談仍然無問題," Q7 \- l, r% ?4 b
而家d小朋友中英文水平持續下降, 並唔係潮語禍害小朋友.
作者: nanaha    時間: 2009-10-1 02:58 PM

kind到震..9唔搭8...呢d所謂潮語拎黎9up就得姐...而家連老師都學埋教學生...究竟會教d咩學生出黎呢...
作者: e_e    時間: 2009-10-1 04:22 PM

第一個靚仔係男定女???
作者: VIIV    時間: 2009-10-1 05:58 PM

升呢........
( e1 g+ f4 u1 @1 U2 b7 R' |- M平呢............ 5 G0 ?" [8 a2 J8 b6 @# i$ D' w
降呢.........................
作者: Little Boy    時間: 2009-10-4 01:29 AM

原帖由 hwkeung 於 2009-10-1 02:39 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 I2 C. L2 L# Q: q# g9 ~$ z
與時並進無乜野唔好姐, 出黎社會就話不屑同佢地結交姐,
0 h5 W! Z, P" X8 a: y但家長教師無得唔同仔女溝通教育, 只要教返仔女書寫時用字無問題就得,
1 `9 W# r1 m! X& P* n1 j呢d只係口語o既演變, 等於古時文言文演變有白話文,
$ [' i7 ?" L& M3 c5 c而且從我小時讀書咁多年都一直有書寫 ...
. {( {3 Z% @6 T# @7 h8 r) T% }* ]# N( }3 ~0 p% P: B) z
但任總果d... 以前係無潮語, 係當佢有穩固既中英文溝通書寫技能之後先學一點潮語, 而且, 佢要用潮語既時候都唔會多得去邊喇! T* E+ u* Z* c- A3 h1 O
好多野, 學完之後係要不斷咁去使用先會記得同掌握到, 唔用既話就會慢慢忘記架喇.  當d 年青人平時溝通既時候都係用潮語既話, 就真係有好大影響.
作者: like123    時間: 2009-10-4 04:31 AM

升LV呢個詞講左無十年都有八年,無啦啦變左潮語=.=
作者: adamboyhk    時間: 2009-10-4 03:32 PM

升呢 早係細個打機 口語上我絕沒叫過「升級」  所以升呢 絕對不潮...
5 z* }" O  ~$ a- C; e% B片中所提及到既sor爆 真係第一次聽
作者: alvinnnn    時間: 2009-10-4 04:15 PM

e d野都要教, 好kai, o咀~ ha
作者: Dicksonlam    時間: 2009-10-5 11:49 PM

嘩 e加 d 老師 真係要咩都要識
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 06:31 PM

又唔使睇得太嚴肅既~咪等於九十年代周星馳d無厘頭口頭禪一樣~
作者: DOG9922    時間: 2009-10-20 10:15 PM

我已升呢!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0