標題: ~【家務女傭一問】~ [打印本頁]

作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:17 AM     標題: ~【家務女傭一問】~

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好! h9 C9 r/ c8 M4 D% t2 o
大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年  e( C. Q6 E& Q$ k$ ^; v7 }, L$ Y5 J
D外傭公司問佢咩野都話好,好L靠唔住- ?) a/ [/ d/ F; h9 x/ j  I7 f9 d% W
有句說話:徳成女傭,搞你老公
作者: vv1668vv    時間: 2009-12-12 09:27 AM

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好
* `4 F" J, h% R! J" N6 o% l大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年4 h% }( e1 l3 }, g/ C% R
D外傭公司問佢咩野都話好,好L ...; |& u" w5 I( y* d( t' T. r( x- v: ?
勇勇 發表於 2009-12-12 08:17 AM
$ Q7 p; q$ d: b) i% y) p
6 G; B- U  r6 n- E1 O
8 v- C2 e/ D" u: P+ s8 Q
( H1 ~- z$ o# @何解用“居然”兩字??1 C& `$ g' w: o7 ^: j3 h0 ]1 i
4 T# V5 x) n- q2 F# ?' H( X6 \
- I8 l: j1 K1 }8 l: d+ T
' m2 Z1 s% p' ~
8 k/ O& {- o; t5 p
一般回復,可能“行”左D....有興趣聽聽:
# R& f  F8 b2 G& B' @$ f4 E; f' @) \. I- b3 Y6 r; G5 m0 m% k
有時,喱D
5 A, b! ~1 ]; \0 E" Y: I有少少講“運氣”,正所謂 人夾人緣....../ n( Z. y  n1 ?! g/ S
除左睇你點樣管理..仲要睇埋你點樣對待...; Q9 T0 V' D( q- m/ M. `; X) k
D OK既,雇主真系當正好似自己屋企一分子看待。
# E* s' S3 a# d; L) gD 失敗過案就唔駛多講.....5 @9 C  p- v1 `) Q( q
) c; H5 i. B- N
# u/ {2 C% X9 E6 O' [1 B0 |9 Q- s
遇得到好...默默耕耘,肯為自己“落力”D..- G/ `9 Z8 K% k4 K. ~
搞到頭家 “頭頭是道”。真系唔舍得距返老家..續約續約再續約...+ [- y2 D1 D' h' i
0 {6 q! a7 E, M5 B0 W
遇到D唔多OK。既話...0 C" ]( H& J; g  H  F2 I0 [* i
仲要幫距執手尾...成日擔心有乜野事會發生...煩到呢................
8 k; r1 _: W% I6 A! V
9 m  @# t* r% u) D5 V! Q  q9 S7 g
簽約前,最緊要睇清楚條款!
作者: 12d3    時間: 2009-12-12 09:43 AM

轉貼一個故事:+ _+ T6 E+ v( M: q- k: c; _( m

, S& y; p+ A( x% d鄰居是一個飛機司, 家住愉景灣, 有個賓賓幫佢打掃, 每晚都見到個賓賓出門口倒垃圾, 有一日, 居然見到個飛機司自己倒垃圾,
5 a' d: `9 W! H8 l6 X/ m! w' I' V問佢: 個賓賓放o左假? $ ~% ?: B3 K3 W. v
飛機司答: 唔係.
" J, S$ v/ I2 p/ X7 S. T% h問佢: 咦! 點解要自己倒垃圾呀?
6 Z  U; l4 N( E7 N/ K: b) H飛機司答: 佢依家係我老婆.
作者: e_e    時間: 2009-12-12 10:34 AM

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好, z) M+ G! L9 R: {1 J
大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年, w6 b, h; ]" K" Z4 p0 k
D外傭公司問佢咩野都話好,好L ...  S+ C# p7 ?. x
勇勇 發表於 2009-12-12 08:17 AM
" S. o8 ]0 w0 J! k: B印尼丫 , 我屋企個 "波B" 都好正
作者: thomas701    時間: 2009-12-12 11:41 AM

好嘅 helper  難求呀.......
作者: lamfung2009    時間: 2009-12-12 12:11 PM

我弟弟的家傭,居然暗示他話同佢上床,嚇到我弟弟抄左佢!所以有老公的太太要請家傭要小心,或者請個又老又醜可以放心少少啦!
作者: lamfung2009    時間: 2009-12-12 12:16 PM

還有我一個朋友,佢的非傭搞到同佢老公上床,搶左佢老公,跟住做埋佢老公的太太!離婚後佢而家一個人生活!真慘!
作者: e_e    時間: 2009-12-12 01:40 PM

還有我一個朋友,佢的非傭搞到同佢老公上床,搶左佢老公,跟住做埋佢老公的太太!離婚後佢而家一個人生活!真慘!, m0 C: w( T& Y7 s/ x+ @. S
lamfung2009 發表於 2009-12-12 12:16 PM
# R7 ]3 o( g: f' Z0 E我記得曾幾何時 , D港女都係咁妖魔化大陸妹
作者: Winters    時間: 2009-12-12 02:23 PM

# M5 o: c1 q, @我記得曾幾何時 , D港女都係咁妖魔化大陸妹/ {# ^) u6 c! q# H! K  [- o% f: N
e_e 發表於 2009-12-12 01:40 PM
& M) [/ {+ }) @
咪係,唔好以為係人都咁隨便先得ga...
作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:22 PM

! L, w- ?+ h7 {

6 A$ ?7 k- S' k6 k* C
9 n$ {" C. B) H0 E  E; E, D  e- e" ^1 J1 }1 j
何解用“居然”兩字??. I/ C- B; k) Z+ M. h- n

, }7 k& S" g8 L  z
/ f0 x9 B- c  v5 s% P0 L7 |1 K" ] ) [& d9 S- |3 \
, g  [4 K8 o: Y& P* U, a3 k
一般回復,可能“行”左D....有興趣聽聽:
5 o; V' g0 _) L; G/ v( `/ n8 m/ J1 x+ \$ |& m3 \
有時,喱D野
0 B5 _- f6 k2 m. v. S8 }有少少講“運氣”,正所謂 人夾人緣......
2 U, ?  ?0 ~2 G+ f$ S* Q/ U' o除左睇你點樣管理..仲要睇埋你點樣對待.../ z; X0 O5 h8 B- b6 i
有D OK既,雇主真系當正好似自己屋企 ...$ c6 {) b; s$ H' I6 r# f
vv1668vv 發表於 2009-12-12 09:27 AM
7 ~* I* N6 I: K
真係有d行( m. w; ?; Z- e& P& C# o, m
不過我d朋友都係咁樣答我
作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:30 PM

0 o" C1 B$ D# [5 _. j
印尼丫 , 我屋企個 "波B" 都好正4 |. L2 u6 h. Q1 P7 L6 V* d6 z, r
e_e 發表於 2009-12-12 10:34 AM
好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務4 ?+ E$ Y* I& o9 k5 G* m" ?) z' B
賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做)
作者: vv1668vv    時間: 2009-12-12 09:17 PM

/ l% ^1 S: p( O2 D真係有d行
4 W" q0 A$ ^% h) }& G0 H( |不過我d朋友都係咁樣答我! q" Q5 [) S% i
勇勇 發表於 2009-12-12 08:22 PM
$ G) Q$ U+ Z, q  h
, M1 {# X! X3 v5 Z
! _4 `& }+ E/ o/ f9 u3 ?' B! z; E  M( y! K3 l
唔系咩野叫做“行”呢。。。 8 a! H0 O# h9 E+ N8 f  A# i; l

$ u: i, x8 q' r+ T+ I# r- G
. O0 |4 z6 i/ Z9 E5 R8 S1 W有無聽過。。。股划彬彬,動慢尼尼......
! y* j9 `9 Y/ Z! L
6 s, w/ {3 e) s自己反而覺得 泰泰 都OK ...感覺有禮貌,友善。。. u8 {0 R3 l7 F4 R: C  w
不過常要提醒,口味唔好落鹽落得0甘重手,
% q$ \. t- d* z) I& j仲有就系“清潔”意識..........
" G- c# E& M2 ]7 e: y3 J. R0 w0 l1 |
2 F" X5 q6 D5 k( s以前都試過....彬彬,尼尼。。。
% Y# r9 P7 h$ h; J  b對方主動勤力,企理幫到屋企,愉快經驗當然有。。。; @. e* m5 P' K1 u. I) G6 o3 D
1 k; x& B/ z3 f. `) D2 v* O% T
不過都試過 畀某某 曾經偷偷地 用固網打長途。。' X4 f; M6 c0 g3 G/ O" Y1 d' v2 e
后來發現左,同屋子人商量后...決定馬上做野,唔留隔夜。。。都试过。。。- }- ~8 ]  g* G0 K- L
& F2 T) t2 n" X: R
- V, z. @- [( L+ }3 M9 B! F
睇你運氣啦...
作者: e_e    時間: 2009-12-12 09:42 PM

好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務* p6 i+ R% A$ j( ]$ d! H- b
賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做) ...0 G- }2 t% H: Z9 z
勇勇 發表於 2009-12-12 08:30 PM
3 R  w0 t" v& j' h7 @平均仲要嫩口D TIM
作者: e_e    時間: 2009-12-12 09:46 PM

好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務
7 p1 e+ K* y) _& A# J. E4 ]5 c. ~賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做) ...% I2 n' j) n3 D4 R; d
勇勇 發表於 2009-12-12 08:30 PM
- P, @  I% |# t6 L
http://www.26fun.com/bbs/thread-166241-1-15.html/ f4 N: k# O# U4 j# S5 H3 y4 O, u

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0