標題: 點解而家d新聞,報紙咁鐘意用80後,90後既字眼?? [打印本頁]

作者: sm123456    時間: 2010-1-7 01:45 PM     標題: 點解而家d新聞,報紙咁鐘意用80後,90後既字眼??

係唔係方便d表示個個年代既人??我覺得用返80年代,90年代好似好d....
作者: mnbvc    時間: 2010-1-7 02:24 PM

而加多左50後
) n: ]& q( Q( i5 O% M1 N班50後既有水入左西九樓% e: W- v, e% x2 G% w1 J# v
緊係想快d做工程所以博見報
作者: 魚佬    時間: 2010-1-7 02:30 PM

叫80後 型 d 麻
作者: vbvb    時間: 2010-1-7 03:27 PM

傳媒都要跟風?
作者: 秋葉林    時間: 2010-1-7 04:18 PM

其實 "80 後", 即係以前所謂嘅 Y 世代" V; j$ l4 A$ X$ W3 n
英文叫 Generation Y 或者 Gen Yer
( _4 h, w0 d2 u2 A& ~9 G2 ?並非乜嘢新事物, 只係舊酒新瓶嘅稱呼 (可能真係型 D 啩)' l( M% d- H$ f& c
- E+ W' ]4 D. e+ L7 ^: A
所謂世代,就係指某一段時期內出生嘅一批人群,佢哋具有代表性嘅特色同影響力
$ D; x! t+ H/ r& {/ R9 c社會學、人類學, 以致市場學都習慣將第二次世界大戰之後出世嘅人分成四個世代 (大約每 20 年一個)- n" v- z9 f: Y  g/ U8 Y0 Z" L$ y0 T4 k
; \9 V# ^# M) K1 ], E
戰後嬰兒 (Baby Boomers)   指 40 年代末至 50 年代末出世嘅人, 即係依家最有權有勢果班人* w$ _, k+ `7 m$ {1 J0 T
X 世代 (Generation X)   指 60年代初至 70 年代末出世嘅人, 依家當紮果班, 當中唔少係中產人士: t% Q9 b8 a) k, K9 g
Y 世代 (Generation Y)   指 80年代初至千禧年以前出世嘅人, 仲讀緊書或者啱啱出嚟做嘢果班熱血青年" Y8 J# `  I9 }/ O
Z 世代 (Generation Z)   指千禧年以後出世嘅人, 仲係小朋友但係已經畀人種壞晒果班
- p9 o4 \* n+ W% b* a7 S
; o6 t+ L8 G3 e( l/ ~, ]當然, 呢套嘢源自美國, 未必一定啱所有地方用 (例如中國),
% [) o7 `4 s* ?# L4 }但係香港嘅發展較為近似西方國家, 所以呢套嘢用响香港完全啱駛9 X' u9 g/ q6 m% X

3 g+ e2 b. Z' _2 Q4 E換句話說所謂 50 後其實即係指果班 Baby Boomers, 而 80 後即係指果班 Gen Yer,+ c; E( r5 p$ O$ T# m) a* Z
班 50 後覺得自己有權有勢鍾意控制別人,
4 u7 r8 ~' t( X) t( [$ r9 ~而班 80 後偏偏鍾意真我個性盡流露 (有研究發現 Gen Yer 屬於 "自我" 一族, 心目中從來都係自己行先懶理旁人)
- l. k6 O: R+ y* H: l) F所以咪好容易擦出火花囉
7 Y& E% L( T  p7 K' T" N4 s曾司長同班 80 後憤青係咁, 社民連班大佬同陳小妹妹亦如是,/ r8 \0 J: x4 t  e8 m$ K
可以話係死結, 無得救
作者: 魚佬    時間: 2010-1-7 04:49 PM

其實 "80 後", 即係以前所謂嘅 Y 世代5 o3 q# n$ j  Y% q' J
英文叫 Generation Y 或者 Gen Yer2 f9 [% \7 J3 a# H* Y
並非乜嘢新事物, 只係舊酒新瓶嘅稱呼 (可能真係型 D 啩)
+ a" G" D3 k6 T' ~: G3 S" M8 K( v: f# Y0 r& b
所謂世代,就係指某一段時期內出生嘅一批人群,佢哋具有代表性嘅特色同影響力
& e8 N6 X& N* K9 K% f* o( u- v( A0 p社會 ...4 c4 T& e& P( b- @8 W& `& z
秋葉林 發表於 2010-1-7 04:18 PM
% Z- s1 i( H7 \

u) [! t  S) a! W! _0 w6 JThx
作者: shehboy    時間: 2010-1-7 06:04 PM

其實Gen Y同Gen Z都係由細種壞晒長大既一群, 不同既係Gen Y已成年出黎社會做事,Gen Z仲係細路. 兩者有乜特徵上分別目前言之過早.+ k: E' `6 x/ a9 _7 X2 a
香港傳媒中意跟大陸, 唔講Y世代,但大陸一用80後,就爭相跟風.& o' z) i! K% o4 @8 ?1 e( o/ ~+ r1 Z
做特首要跟就話身不由己啫, 做傳媒做到咁真係唔知乜野心態.
作者: infjlam    時間: 2010-1-7 10:09 PM

其實Gen Y同Gen Z都係由細種壞晒長大既一群, 不同既係Gen Y已成年出黎社會做事,Gen Z仲係細路. 兩者有乜特徵上分別目前言之過早.
1 `" Y' \: b, C香港傳媒中意跟大陸, 唔講Y世代,但大陸一用80後,就爭相跟風., \. L" r! i0 M2 E
做特首要跟就話身不由己 ...
2 O8 K8 Z+ j8 o/ L3 k1 X0 dshehboy 發表於 2010-1-7 06:04 PM
9 o/ P+ U1 _/ J1 v  e; p

' z$ ?" |+ s7 W" q要對口徑嘛,落廣告呀,搵贊助呀,開托內地龐大市場呀,統統要北望神州,
9 l( X6 W) H( H5 E4 ~( {) _我覺得叫80後都OK,意思表達得清楚就得,, Z0 ]  M; o# \+ ~% V/ R
唔一定要跟老外叫開的XYZ...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0