標題: 馬頭圍道災民與官員衝突 [打印本頁]

作者: etufo_1234    時間: 2010-2-6 08:50 AM     標題: 馬頭圍道災民與官員衝突

([url=]星島日報) B( n# Q: u( k+ H5 p3 I; Y
[/url]報道)馬頭圍道塌樓事慘劇中,仍有二十多名災民棲身聖匠社區會堂,不願接受安置。[url=]地政總署$ q# ?% [" a9 |* f  m; y$ F/ r) w
[/url]人員晨要求災民簽署清拆通知書時,雙方一度發生衝突,有災民報稱被人按倒地上,須警方到場調解。
/ c4 d  [- V  g7 D# Z  據九龍城區議員任國棟稱,昨晨收到一名姓陳災民投訴,指地政總署人員要求災民簽署清拆通知書,災民不滿職員解釋,雙方發生衝突,有人將災民按在地上,警員到場調停。任指要塌樓居民簽署清拆通知書,令人費解,完全屬無謂的官僚行為。任表示,聖公會聖匠堂仍有二十多名災民留宿,當中包括倒塌的四十五J大廈的八名居民,堂內牧師以災民不願見區議員為由,拒絕區議員進入與災民聯絡及提供協助。 本報記者$ E6 W/ r; l) H5 p0 q0 c
: d+ J1 Q- q- z1 g4 B6 L0 j! H5 x
http://hk.news.yahoo.com/article/100203/3/gg1q.html) Z0 F& ^' c& \6 |; K

6 `0 v" {% T. G* e& v好心就簽la
; k1 A; H% |& z" X! c3 s* z/ \/ ^- Y1 M6 f1 @! w# J9 s6 y
唔通又想林多棟咩
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 01:01 PM

政府處事事不順利
作者: kuru    時間: 2010-2-6 01:08 PM

為你好先想你搬, 唔通想比層樓壓死咩
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 01:21 PM

總有人出來反抗
作者: mycar422    時間: 2010-2-6 05:54 PM

其實樓蹋都無法,一定要面對現實,係人都想安置得好好,但那會事事順心﹖就得哥0黎失嫂意,惟有接受安置啦!何必對著幹呢!大家都無好處!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-2-6 06:01 PM

真係有人歡喜有人怨 / J8 h! Z7 q4 O; e
有人痛失親人,有人冇啦啦可以上樓
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 06:27 PM

唔明點解唔肯上樓?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0