標題: 每周飲兩罐汽水可致胰臟癌 [打印本頁]

作者: sm123456    時間: 2010-2-9 02:33 PM     標題: 每周飲兩罐汽水可致胰臟癌

飲汽水可致肥,更可能致癌。美國研究發現,汽水會刺激體內胰島素( insulin),助長胰臟癌( pancreatic cancer)細胞生長,每周飲用兩罐或以上含糖汽水,患胰臟癌機率會增加 87%。 ( P9 Z; m& B7 k5 Z

4 T  j, \% Z, h2 i+ K$ r飲啤酒可強化骨骼
! F1 o8 a& Z5 {. d胰島素是蛋白質激素,用來平衡血糖。美國明尼蘇達州大學向 60,524名新加坡男女,展開 14年的追蹤研究,結果發現 140人患上胰臟癌,當中每周飲兩罐或以上含糖汽水的男女,患癌機率更高出 87%,飲果汁的則不受影響。據指出,每罐 355毫升含糖汽水糖份極高,每次飲用後,胰臟都要分泌胰島素分解糖份,胰島素分泌增多,又跟胰臟癌細胞生長有關。" L: w% I) t$ L7 q+ y
但耶魯大學癌症研究中心質疑有關結果,指調查基數太小,而且「新加坡人還會吸煙和食紅肉,都與胰臟癌有關,但研究卻沒這些因素計算在內」。胰臟癌每年在全球奪去 23萬性命,病人存活五年的機率只有 5%。, [+ F; l3 g/ @1 \& r7 x/ T# s
汽水可能致癌,美國另一研究則指適量飲啤酒有益骨頭。研究員發現啤酒含有豐富的膳食矽,即使經過釀製,仍以矽酸離子形式保存,可助強化骨骼,防止骨質疏鬆症。$ z9 ?/ A7 q: c& v) l9 i
路透社/英國《每日快報》. f9 l' ]0 d7 b+ P# h) x% g
. [. f6 V0 h  R
個140個新加坡人好慘...做研究點知就患癌....
作者: 中國心    時間: 2010-2-9 03:13 PM

我熱天日日飲
作者: 魚佬    時間: 2010-2-9 03:27 PM

周不時都有呢 d report 出  
作者: 中國心    時間: 2010-2-9 03:39 PM

周不時都有呢 d report 出  : F& m% U) F9 W( }& D
魚佬 發表於 2010-2-9 03:27 PM
啤酒商揾人出
作者: 電梯男    時間: 2010-2-9 03:47 PM

上晒癮牙  
作者: 魚佬    時間: 2010-2-9 04:03 PM

啤酒商揾人出9 J/ D2 N. G% x; w9 x' T" P
中國心 發表於 2010-2-9 03:39 PM
; m. |" H+ _, ~9 g0 _6 j2 e, I/ G# ]+ h! w# n5 k2 w; y- H
跟住又話飲啤酒減壽
作者: 電梯男    時間: 2010-2-9 04:36 PM

0 h' U) n" \7 ?
5 s2 j+ h; \# }% n+ O# o跟住又話飲啤酒減壽 & G: v9 y: s5 k
魚佬 發表於 2010-2-9 04:03 PM
5 J! [! y( z* \$ r! u2 f; s4 S7 V

, }3 s0 d4 P7 D& S! Q! c食一支煙短5分鐘命  
作者: vbvb    時間: 2010-2-9 09:59 PM

飲得水多會死人
作者: 費事高    時間: 2010-2-9 10:25 PM

吸多兩啖空氣都會死人
作者: kc7800_80k    時間: 2010-2-9 10:34 PM

飲得水多會死人; r/ K; M* B5 G
vbvb 發表於 2010-2-9 09:59 PM
# l. \! f2 m! W/ q
劑量決定毒性
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-9 11:35 PM

乜野飲得多都係唔好,尤其是可樂會令人缺鈣…
作者: vbvb    時間: 2010-2-9 11:37 PM

乜野飲得多都係唔好,尤其是可樂會令人缺鈣…
0 _; H+ y" b+ F% lgoodnicelady 發表於 2010-2-9 11:35 PM
我很贊同
作者: chung11    時間: 2010-2-9 11:44 PM

每週兩罐汽水致癌 ~~ 咁好多人死左 !!
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 12:11 AM

每週兩罐汽水致癌 ~~ 咁好多人死左 !!
; k8 h# a3 ]9 ]# t2 P1 p4 y. P- {. q) ]( rchung11 發表於 2010-2-9 11:44 PM
% @2 ?2 e4 t! K

4 v9 @- x3 g0 c. `7 h8 {* N2 h) d- P
巧多人每日食二、三包煙閒閒地
( k' E  ^/ c8 D  u8 \
6 L# d7 h3 H4 N4 W7 D6 [, y巧多人每日飲二、三支啤酒閒閒地
作者: vbvb    時間: 2010-2-10 12:14 AM

) j# A1 P+ p' E( y0 ^* l
% T1 X3 w! N( o& n4 K+ r

. U1 s3 u; K( K3 I巧多人每日食二、三包煙閒閒地 - Y' |) e) m# G% p- h( T& e  ^; k
3 O: s* }: H9 A: G0 U, s1 @5 v
巧多人每日飲二、三支啤酒閒閒地 ; a+ P: J6 [# M7 e- a0 ^' ?6 A
電梯男 發表於 2010-2-10 12:11 AM
點食到三包煙咁多?
作者: 費事高    時間: 2010-2-10 02:13 AM

點食到三包煙咁多?- U) H9 M, O# H( n$ Y5 `
vbvb 發表於 2010-2-10 12:14 AM
! }$ h# f0 _9 l: ]8 p$ b9 U: k6 n1 k$ A% h" k) s  T
我有位朋友,到現在每日起碼3包(40零歲)4 H. N# E) E+ D  k9 F
我以前做廚房,試過每日食2-3包,大概一二個月後,我已經出唔到聲...
作者: vbvb    時間: 2010-2-10 02:19 AM

4 X4 ]1 c' ?3 m3 J6 y. }5 ]
  S2 W. \9 f1 v% g& i; R
我有位朋友,到現在每日起碼3包(40零歲), q* t3 k& i4 z$ c- g
我以前做廚房,試過每日食2-3包,大概一二個月後,我已經出唔到聲...1 e# U( Y# k6 V  c! D$ B( E
費事高 發表於 2010-2-10 02:13 AM
一支接一支,當15分鐘一支,每個鐘食4支,3包煙60支咪日食夜食十幾粒鐘唔停..............
作者: 費事高    時間: 2010-2-10 03:36 AM

一支接一支,當15分鐘一支,每個鐘食4支,3包煙60支咪日食夜食十幾粒鐘唔停..............
) V7 [4 t- A. F* n' w( m+ p* qvbvb 發表於 2010-2-10 02:19 AM
& U9 N# g2 S' ]; g

9 u% |6 z+ `3 }" C, T1 m我朋友上來我家探我,
: v7 v7 E& V; {3 a每當佢一到達,我間屋就好似火燭咁款,1 `" h. n4 Q' p/ \; d
成間房都係煙霧浬漫...+ r9 Y8 P. \- p; e: M+ C
我見証佢多年,佢真係一支接下支.....
$ ?. B) t2 y5 [; E  C5 ^+ r我以前食三包,大部份都只係食到三淨會掉...食足全程的話,) a' d% y! m2 f0 R# t+ p
我猜想我真的出不了聲,要用手語溝通
; O5 q- A5 Z3 l6 P: d( u- P2 x今時今日,我食一包咁上下到啦
作者: 艾官    時間: 2010-2-10 03:46 AM

可樂好好飲~~以後日日飲~~吹呀~~~~~??????????
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:42 AM

! w3 J! x! }- y2 D9 h% N! G7 Z$ j$ O. N- ]  d7 F
我朋友上來我家探我,
4 T* @) B5 d) {' f2 s. N每當佢一到達,我間屋就好似火燭咁款,
2 \0 s3 @3 E8 x/ z% C7 y* n0 e$ {成間房都係煙霧浬漫...
+ @/ n$ Q- d. m我見証佢多年,佢真係一支接下支.....
6 ^6 `2 @3 {0 C2 V我以前食三包,大部份都只係食到三淨會掉...食足全程的話,
* z- s& L- R: i7 w. c/ O' ^8 c: L我猜想我真的出不了聲,要用手語溝 ...
! F1 w7 \% X5 H, `7 Q. }9 m費事高 發表於 2010-2-10 03:36 AM
% A: Z, T: i/ @6 ?0 M

+ V5 n, O1 w* h* F  w( [9 {! b4 X% b& z" |/ l
黃毓民以前每日食2包
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:45 AM

黑色個隻無糖可樂完全唔掂   6 h4 o2 {, R5 e; g$ K
) F6 m& \* B9 U
健兒可樂怪怪地   2 A0 U4 n* a* k8 {. V3 E
) g( H0 V- w6 K' Q1 T' `* G) j
刀係要飲原味個隻
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:46 AM

美國人飲可樂當飲水  
作者: CK銘    時間: 2010-2-10 03:41 PM

信唔信得過呀........
作者: 中國心    時間: 2010-2-10 04:04 PM

寧可信其真
作者: kuru    時間: 2010-2-12 01:18 AM

死喇, 差唔多日日都飲喎
作者: vbvb    時間: 2010-2-12 01:23 AM

大片檸檬加大量冰

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0