標題: 四核心處理器 [打印本頁]

作者: vbvb    時間: 2010-2-16 04:23 PM     標題: 四核心處理器

請問而家多唔多人砌機用四核心處理器呀?
作者: 大優勢    時間: 2010-2-20 02:01 PM

根本就係視''負'' 你有幾多錢

我想兩年後一樣大把兩核心

i3  都只係兩核啦  950 蚊

咪又出機無四千蚊唔好諗

但出amd 240兩核  $437 一粒cpu 又得
2500 蚊已經有部好機了

根本仲有好多軟件應用不需要 四核咁鬼死多
作者: kc7800_80k    時間: 2010-2-20 03:38 PM

睇用途,如果要經常壓VIDEO或者高解像度相的EDITING,四核絕對有需要,否則一般打機暫時雙核都夠(仲有好多GAME係連雙核都唔支援)

可以考慮下買AMD的SOCKET AM3雙核/三核CPU,因為配合BIOS有機會開番四核用
作者: 大優勢    時間: 2010-2-20 03:47 PM

睇用途,如果要經常壓VIDEO或者高解像度相的EDITING,四核絕對有需要,否則一般打機暫時雙核都夠(仲有好多GAME係連雙核都唔支援)

可以考慮下買AMD的SOCKET AM3雙核/三核CPU,因為配合BIOS有機會開番四核用 ...
kc7800_80k 發表於 2010-2-20 03:38 PM
amd 有幾多三核俾你買先

pii  3 都得一粒俾你買啦

你仲想揾 710,720 咩 ???
作者: kc7800_80k    時間: 2010-2-20 04:31 PM

amd 有幾多三核俾你買先

pii  3 都得一粒俾你買啦

你仲想揾 710,720 咩 ???
大優勢 發表於 2010-2-20 03:47 PM
Athlon II X3 425/435/440
4xx多數都開唔到L3,但開到第四粒核心
作者: 中國心    時間: 2010-2-20 05:22 PM

Athlon II X3 425/435/440
4xx多數都開唔到L3,但開到第四粒核心
kc7800_80k 發表於 2010-2-20 04:31 PM
好似幾復雜咁e

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0