標題: 人如何自我肯定呢? [打印本頁]

作者: vbvb    時間: 2010-2-17 03:03 AM     標題: 人如何自我肯定呢?

自我肯定,必須要從因果的事實和因緣的現象來認識自我是什麼。如果否定自我的價值,將會覺得人生只是一場無聊又無奈的惡夢。& S  L- W( e+ I: Q
因此,有許多人在遇到無法跨越的障礙、無能解決的困難、無從挽回的挫折時,便會慨歎為何要生存在這個世界上擔驚冒險、受苦受難、忙忙碌碌,到底是為了誰?3 O3 i* _; J- H+ K( b2 i9 U# \8 q
從因果看來,人都是為了自己辛苦,為了自己忙碌。人生的意義,就在於對過去的所做所為負責,為將來的似錦前程努力。* k2 I) a# A6 k$ k* |: g
俗語說:「種瓜得瓜,種豆得豆。」事實上,有瓜有豆,必定由於種瓜種豆;同時也必須明白,種瓜未必得瓜,種豆也未必得豆;但若不種,則肯定是什麼都得不到的。
$ `  b) j; k' ~6 \- z' g9 R' g到現在我仍然在種瓜種豆,偶爾貼圖娛樂大眾,認識朋友,希望從某個空間找到自己。
作者: 中國心    時間: 2010-2-17 03:38 PM

順其自然會好好多吧~
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-17 04:02 PM

自我肯定,必須要從因果的事實和因緣的現象來認識自我是什麼。如果否定自我的價值,將會覺得人生只是一場無聊又無奈的惡夢。
9 I/ y) m: j8 S: q* G: T因此,有許多人在遇到無法跨越的障礙、無能解決的困難、無從挽回的挫折時,便會慨歎為何 ...
# v; I$ o* o3 u8 i+ ovbvb 發表於 2010-2-17 03:03 AM
# y2 T7 z6 \& g7 t) f2 T講得非常好!知足常樂!活出自己喜好的生活模式就能找到自我的價值!那莫問窮途潦倒!﹖莫問富貴榮華!﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-17 04:20 PM

但我越來越不得承認 , 自我價值是由別人而來 ...
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-17 04:35 PM

. Q9 w7 K  j. r' \) Be_e 發表於 2010-2-17 04:20 PM
% f3 d7 [; p/ N# ~
這是自我價值低才會靠人來肯定!事實有時是需要別人而來的肯定……這樣真的會好開心,自信心都會番來!可能我都是其中一人!甘仔你的價值好大架!因為你不會小氣!出post搞笑多多!心思盡露!時時娛己悅人呢!支持你呀!
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:07 PM

! J$ W/ q0 O2 s8 }! z7 r活出自己喜好的生活模式就能找到自我的價值...
# V) C3 p5 P; m6 dgoodnicelady 發表於 2010-2-17 04:02 PM
非常值得參考的人生觀/價值觀,多謝哂!
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:09 PM

% D" B0 C. ]. s- l! le_e 發表於 2010-2-17 04:20 PM
你唔似係願意用他人的尺來量自己的
作者: vbvb    時間: 2010-2-17 11:12 PM

順其自然會好好多吧~
# G2 W, C. t( ?/ B, Z中國心 發表於 2010-2-17 03:38 PM
小弟尚未有佛家思維
作者: 幸福男    時間: 2010-2-18 11:31 PM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內心的位置……而我個人認為時常活在自以為幸福的生活,相信就是我所謂的自我肯定價值!
6 a* b( L* ^% h+ w樓主!我諗你相信自己存在、活在,為自己想做而又合乎正義的事去做,那可能就是自己肯定自我的價值了!
作者: vbvb    時間: 2010-2-18 11:59 PM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
/ }4 E+ Q( C8 S: O& d6 @7 z" p. Q& x6 k幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
太自我的人放自己在高位,難免目中無人......
作者: e_e    時間: 2010-2-19 12:07 AM

一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
) k: B5 m( _9 X" a) P幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
( K* b7 W- R) X- A1 W
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
作者: vbvb    時間: 2010-2-19 12:53 AM

; G8 S1 U" k! E9 b9 P$ ^9 L6 o' N
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑- L/ w% d' v8 L/ @% }* \& v
e_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
  W  h8 l, r0 j  X% q
強裝自大卻是自卑的私生子......! n2 Y. Y" }4 ~+ P9 X
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。
作者: e_e    時間: 2010-2-19 06:26 PM

- t, f" u( @. N4 p' P7 \
強裝自大卻是自卑的私生子......
: J4 z! `& S; d% k, X9 C例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...
' |& c: s4 `3 u1 Hvbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
作者: 小小種子    時間: 2010-2-19 06:49 PM

自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
# @! R& l2 z+ r. @7 S% E我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
( L0 {% q* [+ R9 l存在價值人人都有唔同既定義 3 [/ j* R5 e$ \$ D4 M8 G  ]: l
有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
+ C! x3 a7 u4 G6 u, s. l1 q7 _: K0 j有d人會認為幫到貧苦就有價值
5 X% u& |) Y) K5 y) C2 {1 |0 x* q, r仲有好多好多
5 i) }0 Q; \8 A# h9 I  U我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間
/ b0 U& C% Y+ L3 B5 v不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉, b0 o& z; p. V) [$ ^5 j
定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人( H* ^/ i1 L& U1 J: y

& x& @- x7 |8 x4 B, C( _不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標
$ @5 O9 u* p; g( t4 q* k呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一
% G+ P2 y( B9 F) D+ b7 G索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
作者: vbvb    時間: 2010-2-20 01:49 AM

( D) F# N: J. h
存在價值人人都有唔同既定義 , \' P- U/ ^2 Q% Z$ T, _
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。
作者: vbvb    時間: 2010-2-20 01:51 AM

我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...; ?8 I& q1 a- V5 V
e_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。
作者: wmcsll    時間: 2010-2-20 02:24 PM

相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
作者: 中國心    時間: 2010-2-20 04:39 PM

相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
6 [: l( k- f1 Y8 ~wmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
作者: e_e    時間: 2010-2-20 06:27 PM

毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。, ]6 P# d) t5 Y2 t
vbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
& P* N6 B6 |& U4 Z! Y
SORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
作者: e_e    時間: 2010-2-20 06:29 PM

自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
& g1 A( |# i7 ^6 O  F4 ^: w, I- G我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
& l' U% P9 J! ~9 _存在價值人人都有唔同既定義 ( [0 w# E' }- f8 a
有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定9 i4 x/ t9 o' a7 E6 `
有d人會認為幫到貧苦就有價值
8 K, J2 Q- O  y# z% O5 _. y仲有 ...( {; u4 W1 R/ }
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
* V' g6 G/ k# t/ M% o; I8 v$ @
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...
* Z$ m  m" n, O0 N0 v$ T問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-23 03:45 PM

# T. e( I: [" K8 @7 F' S7 T
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...
& u  H+ ~) o! A( j問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到( c; c4 R* H+ }$ F
e_e 發表於 2010-2-20 06:29 PM
事實好多人生活都漫無目的,無計劃、無理想……莫說話如何籌措生活,能有日過日都已自覺是好事咯!!
作者: 小小種子    時間: 2010-2-24 04:03 AM

; C9 q4 r$ A7 g, h' y/ x其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...
6 {) s9 u0 y2 z% t問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到7 Q( h( ]/ l0 i6 u3 l3 f
e_e 發表於 2010-2-20 06:29 PM
( H" N- K  @" g# k& W4 h

- J: B9 i  E' @* r4 J, H! T新年果晚重播<<千杯不醉>>
, d% ]3 a, r* O( _吳彥祖既目標係做一個出色既法國大廚
0 j$ }  }" Y) Z+ F" d' K  j2 \但無奈香港冇人會欣賞佢. k8 I, h7 ?7 i4 B3 d* U
而x子維就要環遊世界做浪子5 Y7 P5 u8 X+ F' P7 `; Z
在港人眼中又似乎係不設實際
  X2 {7 t. w) a& [  t. r$ o: d
& Z/ ]2 C  V( u其實我唔認同以上睇法
0 y, C% o2 n& y8 C3 B, O$ q$ _( a要有固定物業有屋住呢個係中國人獨有既文化2 s! O( _- Q+ [+ y4 `
外國d人冇咩呢種文化
! m5 b  v9 q; R在中國人眼中 四處旅遊流浪係冇目標) ^; o( c! \) x# `( X  j8 w
但其他地方既人可能唔係咁睇# X! E5 F  E. |+ r7 K" Z* _" R

6 w1 U, X" ]# h; J1 \目標 因人而異 只要唔係傷人利己 而又對自己有益 我認為都值得去追尋5 n% Q0 w7 @% @, s" t  s; \- `1 n
但無奈,,,, 呢個諗法係理想化左   " U4 y6 g9 L0 j
係香港...冇錢就係失敗者...
. S( _2 @' R5 N1 L. m香港...就係個失敗既地方
作者: vbvb    時間: 2010-2-24 02:22 PM

! Y( ]/ Q$ {9 U$ u) r# e
8 x1 N: @! b0 s. b新年果晚重播
# v5 T: N) |: |& n1 a/ w吳彥祖既目標係做一個出色既法國大廚
7 y5 ?- k8 z8 \+ R6 @但無奈香港冇人會欣賞佢$ v* h8 f: O& C1 V5 h( a$ R8 b
而x子維就要環遊世界做浪子
- K  A: ?: m5 e. Z$ }. ?在港人眼中又似乎係不設實際/ N( o0 b) @: b  U
5 c8 M) P% n' r6 l1 U
其實我唔認同以上睇法$ Z9 e. `/ X: }' V
要有固定物業有屋住呢個係中國人獨有既文化
  i- g2 T3 R0 d3 Y; \: p外國d人冇咩 .../ V/ X+ }" s9 K0 I! }6 k# {( C
小小種子 發表於 2010-2-24 04:03 AM
7 _& e2 q( j4 G, C5 q: y3 N& H) U香港失敗在大多數人樂於接受已經被嚴重扭曲了的價值觀......唉!
作者: e_e    時間: 2010-2-24 06:18 PM

% }8 x" c# b% d7 D' P
香港失敗在大多數人樂於接受已經被嚴重扭曲了的價值觀......唉!
5 T" r2 H% B8 n, p( Jvbvb 發表於 2010-2-24 02:22 PM
, ^1 n" A  ^  [! ~# p
你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???0 J- p( z# J' M6 W; y1 A* t
強調正統 , 其實=否定多元
作者: 小小種子    時間: 2010-2-24 09:58 PM

9 B/ l2 s7 x4 @1 ]
你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???
; V" J2 a; f$ P1 W/ X, [/ ?強調正統 , 其實=否定多元. P! p' q0 r+ I" s
e_e 發表於 2010-2-24 06:18 PM
$ S! J2 H1 F9 `/ ?$ Q6 q
我都想知什麼是正統價值觀$ K' m$ T( u. E& n- h) T7 N% j8 U
如果連他自己也沒有明確定義 # D. d5 B0 s# c/ S* {1 @# W5 [
那只是紙上談兵
作者: vbvb    時間: 2010-2-24 11:19 PM

有專家話不同的價值觀會產生不同的行為模式,進而產生不同的社會文化喎!
作者: £isa    時間: 2010-2-26 02:24 PM

+ j) j$ _+ w# `9 U# U你這又有問題了 , 那甚麼是正統價值觀???
7 c1 h( e# q+ r( K9 w2 z強調正統 , 其實=否定多元9 p7 l* I0 Q, ?8 q
e_e 發表於 2010-2-24 06:18 PM
9 i! m+ T7 X- X+ b
+ s9 n8 Y1 s( J) s1 M
3 w% P* H# A; T4 d$ Y/ c
我都想知什麼是正統價值觀" N! o; g2 p5 p0 B' R
如果連他自己也沒有明確定義
: j1 }/ w1 L4 ]0 m0 T那只是紙上談兵
6 a0 G5 V, T9 O, @( `6 z  e小小種子 發表於 2010-2-24 09:58 PM
9 S1 ?. a. }; P. W) I
唔好行歪路揾錢  <--- 這觀念就係正統價值觀~
! \5 _/ c: u4 q6 y; M! I你們會晤會又問: "那甚麼是歪路?" 4 q9 t' t! ?2 |! w" {

作者: vbvb    時間: 2010-2-26 07:52 PM

' J/ _* V( L* z5 J) ~% M" i唔好行歪路揾錢  <--- 這觀念就係正統價值觀~# H- d0 @% \8 m. @( m" I, L" E" V: V7 D" k: H
£isa 發表於 2010-2-26 02:24 PM
4 _/ y: k" J- E' {
係呀!7 O( f4 P/ K2 I& O6 Y
有少女認為賣肉賺錢買名牌袋係自力更生冇乜問題,  就係將既有的價值觀扭曲了.
作者: £isa    時間: 2010-2-28 10:22 PM

28# vbvb
* ~/ P# n' X3 \' {' e( z, n就是啊~
作者: 艾官    時間: 2010-3-1 03:40 PM

可以做到一件自己鍾意做又能夠勝任既事~而且可以長期維持落去~就已經係一個好好既自我肯定啦
作者: 中國心    時間: 2010-3-1 08:52 PM

不馬虎, 盡量做好每件事 對自己有交待已經係啦
作者: e_e    時間: 2010-3-1 09:07 PM

4 p( `8 x+ g( O* I* x- D係呀!% Q$ a0 h9 w5 ~' c, [
有少女認為賣肉賺錢買名牌袋係自力更生冇乜問題,  就係將既有的價值觀扭曲了.# |) v* y! ^. A# R* ~
vbvb 發表於 2010-2-26 07:52 PM
$ G7 B: ~! R5 M& e
不過咁喎 , 我聽過節目 , 話有個熟女 , 本來做清潔工 , 一個月番30日 ,/ o! }! e+ O  u$ K. [
都係得3000大元 ... 後來朋友介紹做左一樓一 , 月入3 4萬 ...' z, N! k' u, k- d( l! ?# }
$ y& f# ~& `. t% e$ q/ z8 R
我地可唔可以怪佢??? 至少我認為我地ED未試過咁窮既人 , 無資格話佢地
# p$ u" U- b* J$ h+ E" B7 C而我個人又認為 , 做妓女有咩問題??? 如果你唔覺得性係羞恥的
" O: V& J3 n: k; Q做妓女其實有咩問題??? 問題其實係咪因為佢地賺錢太易???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:38 AM

- ^- z2 J# K# c  d; R7 R2 E
不過咁喎 , 我聽過節目 , 話有個熟女 , 本來做清潔工 , 一個月番30日 ,
" O& J( |3 I! s) G; @  v; c; j都係得3000大元 ... 後來朋友介紹做左一樓一 , 月入3 4萬 ...
! }1 v9 n2 a# [1 ]8 q- q) S# I1 s# h$ i4 j
我地可唔可以怪佢??? 至少我認為我地ED未試過咁窮既人 , 無資格話佢地
  {# [# K6 g- q) C1 y而我個 ...6 D" C1 N; _9 W) ^- Q9 u8 c
e_e 發表於 2010-3-1 09:07 PM
7 i" k7 M+ G- k% \5 J出賣自尊謀生的確唔容易, 我哋要尊敬佢哋呀.
作者: e_e    時間: 2010-3-3 12:01 PM

^1 U. h7 p- H' n6 J' B- g
出賣自尊謀生的確唔容易, 我哋要尊敬佢哋呀.
3 e6 A' Y# B5 F: F3 T" v4 Evbvb 發表於 2010-3-3 11:38 AM
; z& W1 G  |2 ]# F3 ~, h; _
你又笑???
! d5 ]8 {* x& ~& U
( R  y! f8 D; m% f4 I% I到底係咪因為香港社會太殘忍 , 定係 "無歧視" 呢個要求實在太高???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 08:57 PM

2 ~$ U. O; p- i5 W3 H% s/ P& ^% _你又笑??? ; q+ {: n" d# x6 h3 Z! U% j
$ R( h9 A" ~/ X7 A. P9 S' d  ~9 d( f
到底係咪因為香港社會太殘忍 , 定係 "無歧視" 呢個要求實在太高???; J" o7 {& b: k
e_e 發表於 2010-3-3 12:01 PM
9 s: y6 T- \6 j
我冇歧視妓業, 我只歧視賣肉求錢玩樂的人.
作者: e_e    時間: 2010-3-3 10:40 PM

5 r0 h. _/ G4 g我冇歧視妓業, 我只歧視賣肉求錢玩樂的人.$ R' O+ v5 a$ x
vbvb 發表於 2010-3-3 08:57 PM
, G* W% l: s9 [% w你無玩樂??? 點解你可以 , 佢唔可以???
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:29 PM

& R7 J( N( u! h( m你無玩樂??? 點解你可以 , 佢唔可以???
9 w! y' w: u; Fe_e 發表於 2010-3-3 10:40 PM
" U1 @  d% }8 V5 a幾時有話唔可以???
. J4 o) ]9 E: n, }8 r4 i有人選擇在甘仔頭頂放尿也絕對可以,我都唔會歧視佢。
作者: e_e    時間: 2010-3-3 11:46 PM

M6 F+ a  W& G& y! J6 f
幾時有話唔可以???5 a) q0 _2 r( q" k+ ~) {, U) p
有人選擇在甘仔頭頂放尿也絕對可以,我都唔會歧視佢。
$ y: Q9 z; M& ~vbvb 發表於 2010-3-3 11:29 PM
) f; @, \5 a# o( v; {. h你唔好學板友LALA拉
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 11:47 PM

( U4 l4 ?- t" c- U- `: L$ ?
你唔好學板友LALA拉
% {5 N. B  }3 n8 D. k8 ce_e 發表於 2010-3-3 11:46 PM
乜誰?
作者: e_e    時間: 2010-3-3 11:59 PM

乜誰?: ^; P9 @. j( c
vbvb 發表於 2010-3-3 11:47 PM
1 N, @+ s  K, P: V  H! I: m
lalawest
作者: ss880606    時間: 2010-3-4 12:08 AM

自我肯定...說可容易...
作者: vbvb    時間: 2010-3-4 12:13 AM

6 h7 A1 s- w* _) y* b8 ?
lalawest
0 v1 f# Z- z2 {) b, K+ Ee_e 發表於 2010-3-3 11:59 PM
" o  s7 g2 T- Z4 r& r2 F) G7 j算罷啦,嘈嚟冇意思嘅。
$ q1 n. Y. R: l你講1句佢回敬10句,邊有咁好氣陪佢癲呀。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0