標題: [原創] 以後祝老人長壽要小心~~ [打印本頁]

作者: 中國心    時間: 2010-2-28 12:53 PM     標題: [原創] 以後祝老人長壽要小心~~

, B) P4 \/ Q, E% y, F( S6 ~1 e  W+ P2 i4 O0 M& g
~~小心唔好再隨便同老人家講: "祝你身體健康,  長命百歲"' l7 s0 M9 m/ B4 R* d
因為有統計算出香港人平均壽命有增冇減,  高齡長者閒閒地超過一百歲仲活力充沛呀!
6 {% G4 b* Y7 R0 v- U3 F1 b祝老人家百歲即係咒佢地早d去...好唔妥.* m* n5 L* Q( v
5 I9 p. w5 i, }* C3 M; R0 f6 T
咁又應該要如何祝壽才得體呢?

作者: selena127    時間: 2010-2-28 01:05 PM

壽比南山 , 年年有今日 咪 ok  !!
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 02:04 PM

~~小心唔好再隨便同老人家講: "祝你身體健康,  長命百歲"
% G* h6 |; @4 K+ v# j* C6 i因為有統計算出香港人平均壽命有增冇減,  高齡長者閒閒地超過一百歲仲活力充沛呀!
+ m; R7 @' @5 Y祝老人家百歲即係咒佢地早d去...好唔妥.
! x6 O: r) }5 v4 Z: v: }* l/ C/ v6 K
咁又應該要如何祝壽才得體呢?  ...
! H- B$ Y/ j! a, D5 N中國心 發表於 2010-2-28 12:53 PM
壽比南山、福如東海、老如松栢、壽與天齊、千歲千歲千千萬歲……得唔得呀﹖
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 02:46 PM

好似未到"高齡長者閒閒地超過一百歲"哩個地步喎* _6 U# }% z% i6 U5 S

作者: selena127    時間: 2010-2-28 02:55 PM

壽比南山、福如東海、老如松栢、壽與天齊、千歲千歲千千萬歲……得唔得呀﹖8 }0 f) X4 k7 ~& A
goodnicelady 發表於 28/2/2010 14:04
% E1 w% l; H0 t3 k9 h, w
; G% ~% p9 o: r2 v2 l1 H) I
科技進步 , 千歲遲 d 未必用得 , 哈哈 !!
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:03 PM

' [; a; ]' `2 S5 D1 b
! L3 F3 b  ]( K% L6 j8 s
科技進步 , 千歲遲 d 未必用得 , 哈哈 !!
3 R7 D9 V+ C" L+ {9 lselena127 發表於 2010-2-28 02:55 PM
用唔著就改用「億歲」呢!
作者: selena127    時間: 2010-2-28 03:04 PM

good !!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:05 PM

壽比南山、福如東海、老如松栢、壽與天齊、千歲千歲千千萬歲……得唔得呀﹖; ]; r$ r4 C6 M. L4 w9 O9 c* y
goodnicelady 發表於 2010-2-28 02:04 PM
千萬歲係人魔啦,  唔得呀))))))))))
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:07 PM

好似未到"高齡長者閒閒地超過一百歲"哩個地步喎
# t5 g& a" d# U) [; j
3 g' U' z/ e) H: p4 m4 f2 Djojojojoj 發表於 2010-2-28 02:46 PM
香港閒閒地都有好多個邵爵士啦 講笑咋
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 03:22 PM

香港閒閒地都有好多個邵爵士啦 講笑咋
/ W( |. N) {& i# \  c- G2 v中國心 發表於 2010-2-28 03:07 PM
! ]4 |3 M1 T4 C3 ~- m! H4 N0 x
' q! G  `( X# k$ J+ M1 ~$ l
8 v3 v6 B& b8 @8 ?/ |) t5 ^
9 ~/ Z6 K* g# [' L, G
咁下次真係要祝長命千歲....
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:27 PM

千萬歲係人魔啦,  唔得呀))))))))))) e% ~4 o0 h# s' D7 s( T5 |
中國心 發表於 2010-2-28 03:05 PM
怎樣唔得呢﹖人魔又何況呢﹖最緊要是有生命氣息呢!但個「魔」字又幾得人驚就真呢!!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:27 PM

* O) W% M9 v1 y7 p7 F! ?3 a3 p5 o/ ~& v  E; l

- Y1 q- ^$ P) [- G. o, J
' r$ P) `! p  r: ^4 K6 n咁下次真係要祝長命千歲....
4 C2 W- K7 }  M/ E: {: Ujojojojoj 發表於 2010-2-28 03:22 PM
千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:29 PM

怎樣唔得呢﹖人魔又何況呢﹖最緊要是有生命氣息呢!但個「魔」字又幾得人驚就真呢!!
( {5 o: F; D4 K! B3 C! tgoodnicelady 發表於 2010-2-28 03:27 PM
人魔吸血架
作者: selena127    時間: 2010-2-28 03:32 PM

皇帝 = 人魔 ??
作者: jojojojoj    時間: 2010-2-28 03:33 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀
' Y; \+ h6 R% @5 M* s6 B0 |中國心 發表於 2010-2-28 03:27 PM
+ C! K* L/ n% f( {1 b2 ]
) L: B/ K9 d$ ]4 J6 h7 k祝長命百五歲....*
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:41 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀, b6 E; ^, a7 G  A$ O+ O- Y
中國心 發表於 2010-2-28 03:27 PM
千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀!而家都無皇帝!咁叫無所謂啦!
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 03:43 PM

千歲係皇帝別稱呀又唔可以隨便祝呢句呀!而家都無皇帝!咁叫無所謂啦!
; ], a, |3 v. J1 v  t( D' kgoodnicelady 發表於 2010-2-28 03:41 PM
係! 女皇.
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 03:47 PM

係! 女皇.
  J7 \+ j1 ]5 b/ K# Y" N中國心 發表於 2010-2-28 03:43 PM
叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖
作者: 中國心    時間: 2010-2-28 04:03 PM

叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖8 o" t, n4 H+ v2 M1 K8 ~0 X) {$ \
goodnicelady 發表於 2010-2-28 03:47 PM
無貶意, 但有敬意, 尊敬女皇有1000歲
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 04:13 PM

無貶意, 但有敬意, 尊敬女皇有1000歲 ; B4 N7 B2 ^4 \. U! ~$ L7 `2 O
中國心 發表於 2010-2-28 04:03 PM
我都係講下笑啫!唔使講D野咁令人感動呢!我會飄飄然架!
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:00 PM

叫我女皇﹖即是話我霸道﹖有貶意的意思呢!﹖
2 q9 M: X. L) G, }) m& v3 Lgoodnicelady 發表於 2010-2-28 03:47 PM
4 M; d& C6 ]8 l/ F# R5 uE+宅男叫你女王好過叫你女神 , 叫你女王佢最多唔鐘意你 ,
, v  J1 e; j$ d0 x叫你女神就 ... 同AV女優一樣地位 , 你自己唸拉
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 08:05 PM

( d: l. d+ o" Q8 _  U' R/ `
E+宅男叫你女王好過叫你女神 , 叫你女王佢最多唔鐘意你 ,
3 j# b5 N9 e) V4 X0 J) Z叫你女神就 ... 同AV女優一樣地位 , 你自己唸拉% b' i( G' f: m0 `5 w
e_e 發表於 2010-2-28 08:00 PM
咁唔係宅男叫我女王或女神代表咩呢﹖﹖話時話你身處在台灣有無facebook架﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:20 PM

咁唔係宅男叫我女王或女神代表咩呢﹖﹖話時話你身處在台灣有無facebook架﹖
, ]; X" S6 X. g3 B# k- ~goodnicelady 發表於 2010-2-28 08:05 PM
9 G* P1 s0 p* R( n! d2 T
傳統男人叫你呢兩樣都OK架 , 叫你女王既係願意比你奴役% u, k" w0 W% f: T
叫你女神(其實傳統男人只會內心封你 , 唔會用口叫) , 即係佢好仰慕你
2 w3 m# e2 ~0 \% C: t(SHE的ELLA就是我女神了)
  x# P) L% G* c; q& M. h1 c5 w8 X0 F' g- ]# g( g: H
無 ...
作者: e_e    時間: 2010-2-28 08:21 PM

9 X. n1 ~* U! q! V; igoodnicelady 發表於 2010-2-28 08:05 PM
( F6 P1 E  Z" `) M: r
http://www.26fun.com/bbs/thread-221392-5-1.html
( ~. y8 y6 u+ f$ g$ J2 [#42 比D意見丫
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 09:04 PM

你有FB, 我add你吖, D4 I/ ]7 c( }: C4 J
中國心 發表於 2010-2-28 08:20 PM
由我add 你吧﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-28 09:05 PM

' L, w8 z' D4 Y( P- `) s( K1 h. Phttp://www.26fun.com/bbs/thread-221392-5-1.html
2 q( Y3 |0 N8 y: m#42 比D意見丫3 V! k, d+ e' g3 [% i
e_e 發表於 2010-2-28 08:21 PM
唔明你講乜﹖比咩意見呢﹖
作者: e_e    時間: 2010-2-28 10:01 PM

唔明你講乜﹖比咩意見呢﹖" w2 w' Q. R( R5 u6 W' X
goodnicelady 發表於 2010-2-28 09:05 PM
4 e! d' j$ b7 R' L9 |  `
點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉: P6 p$ f5 _& D9 a( T8 J6 z$ {7 _5 _8 K
係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? )
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-1 12:13 PM

3 j& j$ j# O" Q# B7 {: }* t" d
點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉
! L8 c7 J# R/ G8 L6 k  [係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? ) ...
" I$ R2 S6 X1 p" F& se_e 發表於 2010-2-28 10:01 PM
5 c: |* W0 T& |- U, _: `4 |/ s點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉- ^9 |我覺得有點牛頭, Z' f6 t. `! d# O
有點牛頭唔撘馬咀的感覺!但或許了解你所言,你指的那個細威是黑人﹖事實都正如你所言是好立體,視覺效果是一流!但莫怪我講句,黑人的皮膚我不懂欣賞!但都讚賞你不浪費造物主所作呢!# N+ B2 b  [# N) S" x  U
6 D7 T5 u' R& u0 m# X2 J8 D) ?$ k5 k3 @8 G; P
係反而唔明點解咁多咁迷D排骨(指身形) 筷子(指很瘦的腿) 鏡(指胸部) 洗衫板(同上) ... (係咪嘴賤左DD??? )欣賞一個人不一定是欣賞他的外表形態的,可以是內在美的!但我諗他們可能迷她們的樣貌、皮膚……或現今流行的纏瘦的……後話:你個咀我就唔知點樣﹖……但你所言就真係有點兒那個……hahaha……
作者: 艾官    時間: 2010-3-1 03:38 PM

祝佢可以臨老入花叢咪夠囉~!
作者: e_e    時間: 2010-3-1 09:13 PM

6 N. {  |- A+ \9 K% m0 p
點解唔岩??? 細威整個身材其實好立體 , 視覺效果一流~~  ... E句唔會唔明拉- ^9 |我覺得有點牛頭+ ~$ j0 |- m7 o- \. h
有點牛頭唔撘馬咀的感覺!但或許了解你所言,你指的那個細威是黑人﹖事實都正如你所言是好立體,視覺效果是 ...
" y. D  k' K2 ]( k+ u8 Y: cgoodnicelady 發表於 2010-3-1 12:13 PM
9 I) n3 U( B& Y; m) T' }9 I
我睇錯你拉 !!! 我以為你係有識見既熟女 , 但估唔到你滿口歧視 ... 3 i9 o- _9 M2 Y6 O0 H# a& f6 ?
係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先??? 做女人要有智慧 , 姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩; Y/ J! @. M8 Q1 E
更加唔好做廣告 名牌既奴才 , 唔好盲目於主流審美觀 , 咁先可以活出真自我架 !!!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-2 03:34 AM

& O$ ?  B5 T+ [" n8 p7 c5 D2 I我睇錯你拉 !!! 我以為你係有識見既熟女 , 但估唔到你滿口歧視 ... % z% H$ l7 `  B0 p
係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先??? 做女人要有智慧 , 姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩
* ]' Z6 Z# u. g6 N4 k% g% ?更加唔好做廣告 名牌既奴才 , 唔好盲目於主流審美觀 ...
6 y  w+ d% Z. T+ Ze_e 發表於 2010-3-1 09:13 PM
* A! U) ^/ h& M" C3 G0 S3 w$ o0 g8 e我睇錯你拉 !!! 嘩!睇錯我咩呀﹖原來你對我咁大期望架﹖我以為你係有識見既熟女 ,我只是有常識之人,不是見識! 但估唔到你滿口歧視 ... - o  J/ a我9 C  G- d! T6 |. s/ G  x
你咁睇我架﹖我只是以事論事咋麻!何歧視之有呢﹖我有讚佢有立體感和一流的字眼架﹖咁都唔算數呀﹖咁都叫歧視呀﹖你未免對我要求太高了!﹖再講每人都各有自己的睇法,你無理由要人100%認同你架﹖係咪唔認同你叫做歧視呢﹖咁睇我架﹖! P8 L9 l- v: e: ~# u0 m1 T$ m
係呀 , 潮流興瘦呀 , 但係咪健康先???我怎知佢地健唔健康欣賞一個人唔係要幫佢地驗埋身先呀﹖ 做女人要有智慧 ,每個女人都想有智慧,但天生是否有真係要問上帝先得了!姐姐妹妹 , 唔好理男人鐘意咩﹖我地都不會理男人做咩﹖只做番我們女人要做的野啫!  H6 x8 S4 m0 J. i
更加唔好做廣告 名牌既奴才 ,不會個個係,起碼我不會! 唔好盲目於主流審美觀 ,各人喜好,無法阻止! 咁先可以活出真自我架 !!!真我不是你 所局限的真我!而是有佢地自己的性格先係真我!8 N2 _. o, ^$ O, Y2 b. I% ]
頑皮小鬼!你都唔好太自我中心呀!太有自己所謂的真自我未必是好事呢﹖有些事情是要融和世界架!不要太自以為「眾人皆醉你獨醒」先得架!
作者: e_e    時間: 2010-3-2 07:14 PM

& X/ i- t+ o$ i我睇錯你拉 !!! 嘩!睇錯我咩呀﹖原來你對我咁大期望架﹖我以為你係有識見既熟女 ,我只是有常識之人,不是見識! 但估唔到你滿口歧視 ... - o  J/ a我1 w4 G& F' O2 F' n) q( X) }
你咁睇我架﹖我只是以事論事咋麻!何歧視之有呢﹖我有讚 ...9 t7 Y# [" B/ F4 w% p/ S& k
goodnicelady 發表於 2010-3-2 03:34 AM
3 l! I( X& a) h) V* m4 k. k0 v7 G
(悄悄跟你 ... 我都係借你過橋 , 發表下D偉論姐  D網友好CHEAP , 真係打正旗講道理 , 就當你發UP瘋 ... 反而見人對罵 , 就鎓個頭埋去睇)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0