標題: 我的愛人離世了,我此刻無法承受,幫我好嗎﹖ [打印本頁]

作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:03 PM     標題: 我的愛人離世了,我此刻無法承受,幫我好嗎﹖

我的愛人今日離世了,我此刻無法承受,淚如雨下……版友們幫我好嗎﹖我現在除了頭痛、還有心痛及骨痛...我想一睡解千愁...我需要人支持我渡過這段日子....直至等他的遺體由美國回來安喪……
作者: vbvb    時間: 2010-3-3 10:15 PM

我的愛人今日離世了,我此刻無法承受,淚如雨下……版友們幫我好嗎﹖我現在除了頭痛、還有心痛及骨痛...我想一睡解千愁...我需要人支持我渡過這段日子....直至等他的遺體由美國回來安喪…… ...+ q0 h7 Q3 j* A4 }  g# {
goodnicelady 發表於 2010-3-3 10:03 PM
我哋支持你,要堅強面對呀。
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:21 PM

因乜事
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:27 PM

我哋支持你,要堅強面對呀。7 l3 G0 f4 K9 B" r& F1 c4 a% D* P
vbvb 發表於 2010-3-3 10:15 PM
多謝你!但我無法收淚水.我個鍵盤都濕淋淋..我而家每個呼吸都好心痛....不能形容的切膚之痛...機乎無法打字...我遲些再回你們..
作者: e_e    時間: 2010-3-3 10:39 PM

我問一句先 ...6 S1 p+ X( Y: E8 w3 Q- ?' u
- X" H/ ^4 u# P6 M* M3 K7 g# i0 n
你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:46 PM

因乜事
& O2 V# M/ w7 TWinters 發表於 2010-3-3 10:21 PM
癌病
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 10:51 PM

9 g! Q/ [) S5 F/ H7 V8 Y9 X, A5 O& i) i7 J" R- h
我問一句先 ...
& e- i- k) \( J0 a* O, w. g0 l  s# P' n! \3 r
你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...0 u$ u/ @5 _7 ?+ S
e_e 發表於 2010-3-3 10:39 PM
當然真..我的經歷可以寫自傳...此刻痛得好辛苦,我弟弟先後二個老婆都是癌症過世,我理解是幾咁傷痛!而家到我啦!真的實在好痛,好難過……個心拿實那實咁……我以為我可以看得雲淡風輕,但原來如此心痛..想起從前的每一個段落都是如此的真實....是我想像唔到咁痛..哭到個頭好痛...我希望這件事是假的…
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:56 PM

只可以講,無痛苦根本就唔係人生., g! n. B" u: g6 l0 y2 [
就算係你阿爸阿媽,都唔可以陪你一世,你愛人都一樣.! o1 H8 y4 Q6 ~" o+ {. S- P
每次見到呢啲事我就諗起"只能陪你走一程"呢篇文,5 s- K9 d) o1 I7 E* m/ [
無論係朋友,伴侶,親人,都會有離去嘅一日.
, f) T4 Y! \& A2 L7 M睇開啲啦
作者: Winters    時間: 2010-3-3 10:58 PM

當然真..我的經歷可以寫自傳...此刻痛得好辛苦,我弟弟先後二個老婆都是癌症過世,我理解是幾咁傷痛!而家到我啦!真的實在好痛,好難過……個心拿實那實咁……我以為我可以看得雲淡風輕,但原來如此心痛..想起從前的 ...7 o2 q  y% \( D( [
goodnicelady 發表於 2010-3-3 10:51 PM
- j4 e. x- i+ d7 Q$ b"Life does not measure by minutes, but moment."
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-3 11:02 PM

只可以講,無痛苦根本就唔係人生.& c% B. F7 e, e2 B% P
就算係你阿爸阿媽,都唔可以陪你一世,你愛人都一樣.
; a* U: _; t4 e1 P0 f每次見到呢啲事我就諗起"只能陪你走一程"呢篇文,
5 w. Y, k3 x( n9 Z無論係朋友,伴侶,親人,都會有離去嘅一日." _5 \) {' `* V; c1 [# [
睇開啲啦 ...4 q( b8 E0 g# M1 n9 M  c& e
Winters 發表於 2010-3-3 10:56 PM
多謝你安慰!我明白我要睇開d,爸媽一早離開我.我都續一續一睇開d.但我不能陪他走人生最後的路,我感到好淒酸,這段日子我怕難於承受…
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 12:40 AM

0 N( [* ]! f( S
"Life does not measure by minutes, but moment."
8 G; h( z/ C7 B) A. I4 T: eWinters 發表於 2010-3-3 10:58 PM
I agree with you..but...
作者: 自由神    時間: 2010-3-4 12:41 AM

Hey Baby~加油呀.....1 r5 S8 j# l% X6 P
我實支持你嫁!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 12:59 AM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-4 01:12 AM 編輯 . O3 ~7 b& A2 y+ e+ g/ n0 P: N
* C9 d0 i% l" B
Hey Baby~加油呀.....( J' t; F# ?/ }' c/ q
我實支持你嫁!
. O" z+ ]( b# Q* _' x! T# X- c自由神 發表於 2010-3-4 12:41 AM
感激……有你地我似乎不孤單、不失落、不難行……其實在這之前我都刻意上來分解那種無力的痛、無力的煩、無力的累、無力的……似乎又想哭……哭不盡的淚……這證明我在這分擔悲傷……是可以盡快排解愁傷……希望早日振作……我相信他希望我好好生活下去……我會盡快康復過來……所以我要求助這裏的版友幫我一把,分散我的痛苦……但慢慢長夜……多少個無眠夜令我好辛苦……希望那種痛不欲生的感覺快點消失…!
1 |  n4 b0 y9 K1 `我想問我是否需要換了我個風騷的頭像,以示悼念他呢﹖
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:13 AM

我想問我是否需要換了我個風騷的頭像,以示悼念他呢﹖
作者: 自由神    時間: 2010-3-4 01:15 AM

我想問我是否需要換了我個風騷的頭像,以示悼念他呢﹖
1 k0 ]4 ?% r$ @' E- u6 T2 Pgoodnicelady 發表於 2010-3-4 01:13 AM
做回自己想做的就可以了
作者: 艾官    時間: 2010-3-4 02:32 AM

節哀順變
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 02:34 AM

節哀順變
# b8 X- A/ x7 \) K" |* w& q艾官 發表於 2010-3-4 02:32 AM
多謝你!個心好拿實拿實咁辛苦!個頭又痛又瞓唔到,唔知點算﹖
作者: 艾官    時間: 2010-3-4 02:36 AM

多謝你!個心好拿實拿實咁辛苦!個頭又痛又瞓唔到,唔知點算﹖" Z& `+ y: Y; X
goodnicelady 發表於 2010-3-4 02:34 AM
( s5 ^7 C! M' R+ D
4 F0 U, O' i* [7 n既成事實~惟有咬緊牙齦捱過去囉~你起碼可以從中知道自己的確係真心真意愛佢丫嘛~有好多人把口成日掛住愛愛愛~但有起咩事上黎咪變哂樣~加油啦~
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 02:48 AM

5 i4 F' }5 O/ @" I3 G8 ?* v9 K% N

( M* r* l5 ]9 n$ F, {! O4 _) J既成事實~惟有咬緊牙齦捱過去囉~你起碼可以從中知道自己的確係真心真意愛佢丫嘛~有好多人把口成日掛住愛愛愛~但有起咩事上黎咪變哂樣~加油啦~$ H  M, X. x7 h4 L# C& W
艾官 發表於 2010-3-4 02:36 AM
知道!多謝…我覺得自己好似患了精神病一樣……個腦不停咁轉……一幕一幕的如電影片的在轉,不受控制的回想前塵往事……不想諗但不由己...我知在這個過度期是最難捱……惟有如你所言咬緊牙關的做人……
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 07:43 AM

雖然個心好實、頭痛又瞓唔到,但終於熬到天明!又是新的一天了,將會雨過天晴……一日之計在於晨…早晨啊!
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 12:57 PM

本帖最後由 中國心 於 2010-3-4 01:38 PM 編輯 . H% L9 ?0 [" N: w) R# o
' n7 h, x$ Y( d# p, m, S. C) I. V. B
雖然個心好實、頭痛又瞓唔到,但終於熬到天明!又是新的一天了,將會雨過天晴……一日之計在於晨…早晨啊!3 f" A/ b, Y9 v- f+ K# T
goodnicelady 發表於 2010-3-4 07:43 AM
好啦!女皇心情開始平復啦~~~
作者: e_e    時間: 2010-3-4 01:18 PM

好啦!女皇心情開始平復啦~~~
, I* i6 q+ {/ @7 C# D5 P中國心 發表於 2010-3-4 12:57 PM
- k: x" g, i; t, }: M我以下言論 , 可能引起大家不快 , 請見諒 ...5 X. l8 O$ j7 j. |5 T; {$ x1 |

9 l7 o  O5 s" H8 l1 F; j1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 " " 不太適合 ...& i( j$ m! y5 D& ^0 s4 h
2,我以前過一集 "律政可人兒" , 話個老公患有無危險性既腦瘤 , 結果開心左好多 ,' s# V0 S/ H" c. b3 K
有一日佢同律師講 , 佢想割左個瘤 , 律師不解開心有何不好 , 他說 :2 q. l& A: W& g# Z) v+ l0 v" L
我老婆死 , 但我哭不出來 , 我只是想為她哭 ...
  q; W5 j6 q- H* C! Q這故事沒任何大意義 , 我只是覺得樓主可能只想找人訴心 , 而是有反應那種 ,
2 I2 O& X4 D& E5 B9 q$ n; X; S她的希望你安慰兩下 , 她自己可開開心心嗎??? 不說可不可能 ,
2 e+ E* X& d4 H# o4 c# X就是真的這樣 , 她都會覺得自己涼薄吧~~" z4 B* I9 u8 b

" m' p' H! u0 q3 p3 R我覺得這樣 , 有時傷心就要盡情傷心 , 只要肯和人講又有人理 , 最後始終會平伏  ,. a% z- G4 A* b" d. E
現在傷心到或反而是好~~- N6 C: }7 l0 `7 D0 [
(我有次一個親人死了 , 我其中一個家人 , 這樣慨嘆 : 明天就要上班了 , 都沒時間去傷心~
+ f2 h7 L/ A2 P6 d( i/ D# H所以我覺得 , 可以有得去傷心 , 其實還好 , 有時自己電影 , 明明十年前自己一定會哭 ,
0 U! q& h3 [/ c+ _) S- p% y現在卻沒甚麼反應 , 就覺得自己涼薄了)
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 01:33 PM

本帖最後由 中國心 於 2010-3-4 01:37 PM 編輯 " n- y$ C* K' @5 }( Y% n( s2 B2 M

! d. ~7 ^: g0 T) w
8 ]  T, l( [1 D, n' A1 K1 r; ^1 ^! l2 q4 E( A+ u3 t
3 S. l' X# f! K/ N/ X- R
1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 "已除掉 " 不太適合 ...
5 `) _, P: {5 K7 O5 v8 Z4 w; G- y; u5 V* _. J5 d5 a: O
e_e 發表於 2010-3-4 01:18 PM
有point, 呢個post我連哇哈哈哈簽名都除掉~~~
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:46 PM

好啦!女皇心情開始平復啦~~~& n  n6 p- o& n: m+ U
中國心 發表於 2010-3-4 12:57 PM
其實未真正平靜下來,只是強打精神…個心真的好辛苦…
作者: 魚佬    時間: 2010-3-4 01:48 PM

我問一句先 ...
% d) B* K( F  G4 b4 Q6 J  o1 W: G- N5 e: j, K. l! h+ b/ _2 n8 {
你係講真講假??? 因為你一星期內出POST既故事內容 , 已經是人家半世人的經歷了 ...
- d6 ]! h- Y* j6 E6 M0 J- ~3 y" ye_e 發表於 2010-3-3 10:39 PM
4 y& N* |7 e% Z+ n1 v
/ K5 g/ w2 Y6 K. D6 E) k
聽古唔好駁古
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:49 PM

& ~  t  [# B! b
我以下言論 , 可能引起大家不快 , 請見諒 ...  W1 o0 w" h) j. i% ?7 y2 H
2 ]* D- r; @4 ]# t
1,無論如何 , 此POST說的始終不喜慶事 , 故有點覺得用 " " 不太適合 ...
# e5 D: ~7 t1 G2,我以前過一集 "律政可人兒" , 話個老公患有無危險性既腦瘤 , 結果開心左好多 ,
: ?8 Z' u9 T" e有一 ...4 Y; p7 U) B0 L! x
e_e 發表於 2010-3-4 01:18 PM
可能是……傷心既盡頭是……不再傷心..但未到……
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:50 PM

' w# D& f: g" E: A5 Y1 q
$ K$ u, `( _/ E) X% F
有point, 呢個post我連哇哈哈哈簽名都除掉~~~
: p5 J4 t  Y6 R% z* r4 b# ?, d中國心 發表於 2010-3-4 01:33 PM
我可以點講呢﹖再謝謝…
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 01:51 PM

) _/ z, q- F6 \+ ]+ l- h# ^; s, h- B/ D& i  B4 G
聽古唔好駁古
8 T1 T7 q) {" C) N$ Z2 }魚佬 發表於 2010-3-4 01:48 PM
難怪他…事實我的人生好多經歷難以置信…我的故事還有好多未講……
作者: selena127    時間: 2010-3-4 02:03 PM

不要想太多 , 睇開 d , 唔好諗埋一邊 , 找人傾傾 !!& p/ P7 x8 W: J. H7 E+ G9 s
% e3 K% Z  |! M2 N
支持你 !!
作者: cheery    時間: 2010-3-4 04:18 PM

繼白熊又一膠人。。。
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 05:34 PM

不要想太多 , 睇開 d , 唔好諗埋一邊 , 找人傾傾 !!0 I/ a$ d* ~' T/ Y$ ~! d
$ n, h8 z: w# F5 u! s- s
支持你 !!
+ L7 B; o; ?5 m8 x) ?selena127 發表於 2010-3-4 02:03 PM
多謝多謝!
作者: 常在床    時間: 2010-3-4 06:28 PM

You'll Never Walk Alone
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-4 09:43 PM

You'll Never Walk Alone
: i) ?$ [) L+ D, c6 C常在床 發表於 2010-3-4 06:28 PM
永不獨行皆因有你﹖
作者: 中國心    時間: 2010-3-4 11:35 PM

永不獨行皆因有你﹖
/ w+ X' q" O& C) cgoodnicelady 發表於 2010-3-4 09:43 PM
有主
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:09 AM

有主# \+ ]& c; q9 ]% h- T7 i; v$ ]/ `
中國心 發表於 2010-3-4 11:35 PM
你都係信主耶穌﹖
作者: 中國心    時間: 2010-3-5 12:14 AM

你都係信主耶穌﹖
# O; X+ Q1 C" E$ Z- E0 Dgoodnicelady 發表於 2010-3-5 12:09 AM
8 D! k7 Q& |- M: Q
我妹係教徒, 我未係.
+ {! ]2 X" c1 b9 j  s% v' I( W" @* \你係啦?
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:16 AM

4 J  M1 U" O1 W+ o我妹係教徒, 我未係.& z! s4 t$ J) X' M
你係啦?2 A* a0 }' Y4 e9 q: s2 C2 X) s$ x! V
中國心 發表於 2010-3-5 12:14 AM
算是!但無返教會.如我能依靠神就好…
作者: 常在床    時間: 2010-3-5 12:35 AM

本帖最後由 常在床 於 2010-3-5 12:40 AM 編輯 - ?( m- ~6 `- n! f' s+ x

0 z% j  N4 a4 n6 m- }% T1 ]
永不獨行皆因有你﹖2 F5 s$ [" n# [7 ?7 Z2 B, q, z2 Z
goodnicelady 發表於 2010-3-4 09:43 PM

作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 12:47 AM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-5 12:53 AM 編輯 9 I& }6 A- i# @4 O" u6 o

4 _& ?$ g, s* f

, ?% ]5 O! ]% k* N4 s! `常在床 發表於 2010-3-5 12:35 AM
雨洗不盡的傷心,淚不洗不盡的悲愁!我真的想唔哭,但忍不住…每當賭物思人時!只覺心淒淒楚楚!
作者: 小小種子    時間: 2010-3-5 02:52 PM

佢只係回到耶穌身邊姐! E' V/ a5 j2 h$ o; z, ]& |3 |% ]
rip
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 04:45 PM

佢只係回到耶穌身邊姐
. n0 `! d+ y0 d# v5 s4 prip* I% R+ J8 F  \
小小種子 發表於 2010-3-5 02:52 PM
係喎!點解我無諗這點呢﹖既然佢病得甘慘咁辛苦,病了5年之久,佢息勞歸主!唔使咁辛苦,我應該開心既!但我依然乏力心翳!
作者: 打狗棒    時間: 2010-3-5 05:17 PM

節哀順變, 人生不如意事十常八九, 時間會沖淡一切!!! 堅強呀!!!
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 08:16 PM

節哀順變, 人生不如意事十常八九, 時間會沖淡一切!!! 堅強呀!!!
+ w7 g) P: S( Z% j) q& g* l打狗棒 發表於 2010-3-5 05:17 PM
謝謝!知道人生不如意事十常八九,但在時間沖淡一切前的這段日子,有說不出的淒酸!我好想學米雪一樣,堅強專一!但世事的傳奇是多麼令人身不由己,不能陪他走餘生,是我的遺憾事!但他遠赴外國醫病及等死是想我沒有機會見他病容及那麼難過!
作者: e_e    時間: 2010-3-5 08:21 PM

謝謝!知道人生不如意事十常八九,但在時間沖淡一切前的這段日子,有說不出的淒酸!我好想學米雪一樣,堅強專一!但世事的傳奇是多麼令人身不由己,不能陪他走餘生,是我的遺憾事!但他遠赴外國醫病及等死是想我沒有 ...
7 s5 h% G9 \! e7 t- U8 wgoodnicelady 發表於 2010-3-5 08:16 PM
, i! [) ?- q4 Q# h* H仲有一個方法 ... 做多D其他野 , 如回下其他POST
$ L* J0 s" s" R3 J# Y如果日日都只係回呢過POST , 咁其實無咩可能忙記到
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-5 08:41 PM

1 s# z+ b* C0 W& E. x9 d; S( W# [2 s4 r. }仲有一個方法 ... 做多D其他野 , 如回下其他POST
- ^3 {* [) V) G如果日日都只係回呢過POST , 咁其實無咩可能忙記到
* v2 g; R; e9 S. K  O. R" K& Qe_e 發表於 2010-3-5 08:21 PM
多謝你的意見!我對眼痛到無精神睇更多其他POST咯!而家都病埋…成日瞓床、食葯、跟住醒來個心拿實拿實般痛,閃過了往惜的片段就是哭……
作者: CK銘    時間: 2010-3-8 09:28 PM

撐住啊..............

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0