標題: 世界首富豪執位 亞洲巨富激增八成 [打印本頁]

作者: mycar422    時間: 2010-3-12 06:14 PM     標題: 世界首富豪執位 亞洲巨富激增八成

http://hk.news.yahoo.com/event/fc/20100312/inrichlisting.html
; _( J0 \; K8 K8 A6 S; |" {《福布斯》公布2010年度世界富豪榜,充滿新氣象。墨西哥電信大王斯利姆(Carlos Slim Helu)擊敗蓋茨和巴菲特榮登榜首,中國內地亦以64人首次名列最多富豪地區第二位,僅次於美國。兩岸三地共有超過100名富豪身家突破10億美元,佔入榜人數一成,,,4 e" ?/ g1 |1 k/ _& w8 ~6 T
中國人都唔弱喎!但香港呢﹖
作者: tsoiyim    時間: 2010-3-12 07:33 PM

「中國人」都唔弱喎 << 難道香港人就唔係中國人嗎……而且香港都唔弱啦,其實一個城市已經有25人上榜,點能夠話弱過成個中國一個國家先得64人呢……
作者: skyhookii    時間: 2010-3-12 07:52 PM

「中國人」都唔弱喎
2 ], Q- M6 a' jtsoiyim 發表於 2010-3-12 07:33 PM
中國人就中國人,香港人就香港人,如果香港人係中國人,又點會有「香港人」呢個詞?
作者: tsoiyim    時間: 2010-3-12 08:03 PM

中國人就中國人,香港人就香港人,如果香港人係中國人,又點會有「香港人」呢個詞?. w4 m: y  U9 `( s; z. \
skyhookii 發表於 2010-3-12 07:52 PM

唔好誤會,我意思唔係話香港人同中國人呢兩個稱呼唔洗分開,只係覺得樓主好似講到香港人唔屬於中國人既一部分咁

3 n$ L% t. z/ o

但你話 「如果香港人係中國人,又點會有『香港人』呢個詞?」,我又唔能夠完全認同你既講法,我地講自己係「香港人」,係因為要向香港以外既人說明自己既身份;唔通你又可以話,如果上海人係中國人,又點會有「上海人」呢個詞?(當然我認同香港人呢個稱呼係有特別意義的,實在不能同其他地方中國人簡單地相提並論,只係想議事論事而已)

+ j0 X7 N, u5 O4 D- E+ l

作者: Winters    時間: 2010-3-12 08:08 PM

中國人就中國人,香港人就香港人,如果香港人係中國人,又點會有「香港人」呢個詞?5 j) z5 h1 u- X8 Z$ Y/ r5 e
skyhookii 發表於 2010-3-12 07:52 PM
, i( i9 i3 d7 ~/ `) q% L( a( B
咁梗有某啲香港人唔係/唔當自己中國人,不過如果照你咁講,+ z" A6 E1 K" u# l: q( E
如果上海人係中國人,又點會有「上海人」呢個詞?/7 M5 j: n! w. @, U  b' s  x
如果關西人係日本人,又點會有「關西人」呢個詞?......
作者: skyhookii    時間: 2010-3-12 08:14 PM

「關西人」我真係無聽過… 莫非中國係唯一一個將呢啲分得咁開既國家?
作者: Winters    時間: 2010-3-12 08:22 PM

「關西人」我真係無聽過… 莫非中國係唯一一個將呢啲分得咁開既國家?
7 V- H/ i: S) o7 Mskyhookii 發表於 2010-3-12 08:14 PM
& z+ H/ f6 `' t- K; s; @( m
係日本都幾重視你係關東人/關西人...仲會細分,
5 c" @1 X9 S1 r; u你話中國係唯一一個將呢啲分得咁開既國家,咁西班牙呢?
' j; p, y9 B5 m  K4 C0 J" l6 o係加泰隆尼亞,當地人都會叫自己加泰隆尼亞人.
% r5 K7 p- C6 D# C無錯當中又係有啲人想加泰隆尼亞獨立,但起碼而家都係西班牙人.
作者: Dicksonlam    時間: 2010-3-13 12:58 AM

無la la 彈個斯利姆出黎,等我仲以為係蓋茨tim
作者: mycar422    時間: 2010-3-16 01:22 PM

無端端講到中國和香港的分立﹖不好意思令大家誤會,講聲sorry……,我意思是大陸有大陸的首富,香港有香港的首富!並無刻意分化的意思,因大陸和香港的經濟體系不同,貨幣不同……自然要分富首啦……

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0