標題: 強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇 [打印本頁]

作者: vbvb    時間: 2010-3-24 01:56 AM     標題: 強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇

一齊加入facebook強烈要求張宇人用時薪20元生活比我地睇    # S+ x; P& O& m9 E% R; }
/+ z* [# m. e5 f3 u$ u) S
http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=110546322293903
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-24 02:35 AM

本帖最後由 goodnicelady 於 2010-3-24 03:14 AM 編輯 " u3 I0 w0 @" g& Q% m

' @% i* P5 Z& @呢隻pk未衰過!低佢被facebook群組圍攻……佢富貴就不理窮人死活!﹖﹖問他知否天理何在﹖佢咁講即是話佢拿最低時薪$20元夠用啦!咁叫佢攞夠時薪$20元後餘下的薪金捐給慈$ d  f0 H8 y' C, z7 Y
善機構!等佢捱吓都好……強烈要求他第一個拿時薪$20元為佢的人工呀…
作者: 奇    時間: 2010-3-24 04:01 AM

佢$20食一餐都夠飽啦!大把人加料
作者: PKTung2    時間: 2010-3-24 09:18 AM

呢個 超級 2 世祖
3 P- i0 I  x) f- M2 a' \) A* a; t0 b+ i' t, ]% F& M  ^7 L: B
識佢就笑死啦,專長係 賭馬 同 食雪茄5 x2 u6 a8 |( G& _# `  q, f; m
( A/ Z) y* h0 f
佢伯爺 間大酒樓 被佢敗埋後% J% u1 d, p% F
8 x7 e: o: e/ Y' h5 u7 h) r
餐館都無間,就話代表飲食業界做功能組別立法會議員
/ N$ J8 _6 D+ z9 J2 x2 h# D" P7 ]0 L# v6 c; y. e+ K
$20 x 10小時 x 25日 =$5000 <===== 當 張議員 月入 5千,睇下佢點過活
/ }8 b7 a5 D% M2 S5 q1 ~5 N
0 o  }  F- e2 J, s" I9 ~+ Z司機都唔夠出糧   唔通叫 2 世祖 行返立法會
作者: 魚佬    時間: 2010-3-24 11:05 AM

佢有咩所謂喎, 私底下收埋唔少啦
作者: PKTung2    時間: 2010-3-24 07:27 PM     標題: 倡時薪 20元捱轟 張宇人終認衰

倡時薪 20元捱轟& F, B# ~8 q9 m6 ?2 c/ V
張宇人終認衰2010年03月24日 (05:51 pm) - m5 h3 g* h( E, t  @
0 ^8 v  b+ n3 B

2 `! B2 p6 K, K" ?$ x代表飲食界的自由黨立法會議員張宇人,日前談及最低工資水平時,認為實施的首階段,最低工資時薪不宜訂得太高,可訂在 20元的水平,結果掀起社會猛烈批評,早前更被市民怒擲 20元紙幣。
+ |2 d1 R2 X8 q5 M) n  H( g/ m/ I) D' r, _/ s6 E9 j! Z5 Y: q0 ]. a
張宇人下午召開記者會時說:「我本人、自由黨及飲食業界,並無倡議將最低工資水平訂在時薪 20元,對於我的說話被誤解,我感到唔好意思,對唔住……抱歉。」
( o6 M# w  d, k( X
8 K. G3 m- r$ a7 X4 a張宇人表示,直至完成飲食業調查報告前,他不會再就最低工資水平作出任何評論。
- s* D% @* ?1 q6 y5 c; a2 {' T
2 A8 h9 p+ K* G7 N. s3 [, ?5 u+ ~: y" e
4 Q3 D# Y6 f1 v0 D, n1 b
二世祖 終於要 認衰
- _6 c" D- U2 l4 Z9 ^; s% p' P$ P' i1 j6 ]9 Y7 j. r! k4 N  O
為了保住個 功能組別議席、保住 商家佬黨
# V, U1 @8 Y, |7 N, i7 O) o$ h9 ]0 u# F
佢無議員做就真真正正要搵 $20 時薪
作者: 角都    時間: 2010-3-24 07:34 PM

佢條友禁cheap, 分分鐘覺得俾20蚊/小時俾工人已好多
作者: 奇    時間: 2010-3-24 07:52 PM

8 M, l/ j2 M/ z/ P/ T/ M- e' @二世祖 終於要 認衰# z2 W+ E- z- S

1 W" k$ t" I5 c為了保住個 功能組別議席、保住 商家佬黨
$ @, c/ N' \) S% B8 h' R4 ^
8 _6 A6 Z, [% ?! z* j% k9 a佢無議員做就真真正正要搵 $20 時薪/ a0 v! C6 ^1 |8 i# r( S+ U
PKTung2 發表於 2010-3-24 07:27 PM
1 \6 w5 ~) u2 |# a4 m
早知今日何必當初
作者: goodnicelady    時間: 2010-3-24 08:54 PM

7 Y* a: S& u7 l. ^4 _! \5 I( v2 e
, Z1 V) F! v; |1 V8 z6 i  g一個殘民自肥的PK…既然佢認為$20元一個鐘夠生活,那就立法將所有高官都定為$20元一個鐘!無理由佢0 X) W3 l  K% J1 A
認為我地$20元一個鐘夠生活!佢地唔得架﹖強烈要求所有高官$20元一個鐘!因佢認為
* N" Y$ h, T8 }唔夠可以拿其他福利!佢認為咋!由佢第一個身先士卒先啦!但我地班低下階層無講過可以
  j1 A( R( l0 X- T, n* v拿$20元一個鐘生活呀!我們應同班高官掉換薪金就最好啦…佢地咁偉大喎!居然$20 元一個鐘仿似大恩大惠咁!那留番D福利比7 v* V9 Z) {6 h+ R( Q' W6 B
佢地D高官嘆個夠吧!若然唔夠可以拿多點福利!我地留番比佢地拿!讓佢地都得到政府福利!夠哂公平啦……
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:19 PM

終於係黨內外嘅壓力低下認契弟
( I. O7 H) N6 c3 F8 X% \. R5 A5 S不過關於最低工資立法問題,駛乜咁急商討?
作者: yuhon4    時間: 2010-3-25 11:35 AM

正仆街
作者: hei3001    時間: 2010-3-27 04:00 PM

其實仲有好多高官要試下

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0