標題: 教育和醫療真係可以賺錢嗎??? [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-3-24 06:37 PM     標題: 教育和醫療真係可以賺錢嗎???

見到政府成日講呢D野 , 真係覺得佢地唸壞腦 ...
作者: Winters    時間: 2010-3-24 09:57 PM

當然可以,不過唔知你想討論邊方面嘅野
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 10:09 PM

見到政府成日講呢D野 , 真係覺得佢地唸壞腦 ...
' v. N& N- O& ]; v9 N! m9 y: {; Je_e 發表於 2010-3-24 06:37 PM
3 ~0 N, j0 b- ~* C/ w% E2 ~# d

$ G& a5 a% J) B) A9 e6 n9 {唔明阿甘你想講啲乜, 記得港府一向支持教育及醫療兩大產業, 亦認同教育及醫療兩大產業是有利可圖, 但無聽過港府問[[教育和醫療真係可以賺錢嗎???]]喎, 唔通又 Change 咗. 唔明, 不明呢.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 10:35 PM

6 {% A; P' j& L3 z  O& J

( X) P* h% c2 z5 n4 Q/ G3 ~. e唔明阿甘你想講啲乜, 記得港府一向支持教育及醫療兩大產業, 亦認同教育及醫療兩大產業是有利可圖, 但無聽過港府問[[教育和醫療真係可以賺錢嗎???]]喎, 唔通又 Change 咗. 唔明, 不明呢. ...
( K3 M/ U2 |' J4 b9 T. t& Mbobo21 發表於 2010-3-24 10:09 PM
1 e; C- D8 E7 b" X) w
點有利可圖呀???
作者: Winters    時間: 2010-3-24 10:48 PM

1 ^' v7 |: r& [. Q
點有利可圖呀???
( Q; u0 }% n+ E& Fe_e 發表於 2010-3-24 10:35 PM
7 N/ h5 b+ q4 O8 l8 N. i都係唔明你想表達啲乜
8 r; N- T, {5 J. n( c' a% r如果想講私人機構,就大把例子.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 10:53 PM

: ^/ W, i  y; a# M, [: y
都係唔明你想表達啲乜4 I  \$ H: [# x9 A0 M6 E$ K
如果想講私人機構,就大把例子.: a! @0 e! |& g' `. G
Winters 發表於 2010-3-24 10:48 PM
1 Z# \. [# c( ]; F# g& t5 ~就講下拉~~
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 11:05 PM

7 A: M+ |# F& ?  d
點有利可圖呀???" ~+ d/ @4 \$ x, `( g2 J
e_e 發表於 2010-3-24 10:35 PM
) v4 D$ g- P5 N/ n, H
  C  k* L' n% S, C
有利可圖當然唔係講港府, 而係港府在政策上配合兩大產業發展, 以低地價提供土地給產業者發展, 教育和醫療業界有利潤, 政府亦有稅收, 社會又增加了就職, 大家嘟有利, 社會資源亦可被更好的運用, 是好事嚟喎.
作者: e_e    時間: 2010-3-24 11:10 PM

/ `# ~. d& v) w* g5 `( R" f* z9 v! P: ^) X. B
有利可圖當然唔係講港府, 而係港府在政策上配合兩大產業發展, 以低地價提供土地給產業者發展, 教育和醫療業界有利潤, 政府亦有稅收, 社會又增加了就職, 大家嘟有利, 社會資源亦可被更好的運用, 是好事嚟喎. ...
5 J. Q/ g: Y  i% @' P& Y  s- Ubobo21 發表於 2010-3-24 11:05 PM
8 |! D7 O% ^* H  s, J  L* C我覺得點可以分香港人的教育和醫療 , 和外國人的先???
4 {  U* C4 B' K- B如果分 , 你可以點樣迫外國人唔可以用香港人的???
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:14 PM

7 m/ y$ P5 B( A就講下拉~~
8 M* k3 w" R5 J! L  }- z% Q1 ne_e 發表於 2010-3-24 10:53 PM
9 s0 Q/ H. n) J$ L2 Q1 U0 l7 J+ m醫院就咁講養和浸會,都賺到笑;
! n- h& _! P/ U6 h' J9 i: O! R! F學校仲多,國際學校如英基同李寶椿.
作者: Winters    時間: 2010-3-24 11:16 PM

其實你係咪想講近排政府批地比私人機構起大學同醫院單野?
作者: bobo21    時間: 2010-3-24 11:59 PM

6 o# G0 a8 Q8 w  e我覺得點可以分香港人的教育和醫療 , 和外國人的先???
# j( `# i( E; h/ N! O如果分 , 你可以點樣迫外國人唔可以用香港人的???  Z+ P  U# M* r# l& C8 C* I, a
e_e 發表於 2010-3-24 11:10 PM
2 i3 n- A9 A; l% T' ?3 G0 t: m( E2 P2 |0 |2 U/ ]
一個國家或社會要發展上去, 要持續發展就需要教育, 醫療和社會福利等各種社會產業的配合, 香港始終是一個只有7百幾萬人口的小經濟體, 香港要發展上去, 需要對外開放一點, 引入外來投資者, 政策上也應有配合, 當個餅能做大咗, 大家都有野食時, 得益者都係香港人自己, 像歐洲的瑞士就是這樣.
% N7 j+ m8 [! r4 u! o) B! u/ |" t9 \3 s3 Y' ~6 |- U8 D+ B
算吧, 這些社會問題是宏觀問題, 人人會有不同的睇法, 唔再討論落去囉, THZ_U啦.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0