標題: 周澄(大專2012主席)老母係岸西 [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-4-12 08:46 PM     標題: 周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西!
2 t3 M! O0 j) w7 ~, T3 T# t  B6 A/ _+ e  F# K4 P2 G) G3 H. E
從來不干涉女兒搞學運
+ b) F& |& a9 K2 t/ N4 `, A音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。
" a% D8 {' V9 q1 F7 C' A岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
作者: e_e    時間: 2010-4-14 05:47 PM

http://www.youtube.com/watch?v=02zUQTdxuVA
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:29 PM

2# e_e
/ Y. C3 w$ ^# x8 h+ \+ S佢老母係唔係岸西我都無興趣知/ ]$ f- w# o# E6 W

2 d: ]1 `; h' B& d) X另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:38 PM

2# e_e
) K& R) n) F) m$ x& d' ?7 r0 h* i佢老母係唔係岸西我都無興趣知
8 G% q; q' Y# t& E) t. p# r3 I
* w7 z. N7 {. F& B; S另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
* O( u" _5 ?( W. {Winters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
6 d& r7 z! k6 i& b& C
如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:41 PM

8 c# G" t  F' ]# w1 F" D  P如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
' p1 o" X" N0 t' f* V" {+ xe_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
0 I# ?; S; s; K$ z! j  U" f" q佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:47 PM

, w* w4 x* g4 `6 p; Z6 C/ f3 a佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦% @2 h$ T8 e7 O& f3 c. X
Winters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
* {; o, _% h$ Z9 }2 v
點解咁講???
作者: Winters    時間: 2010-4-14 06:52 PM

# H. R/ P; U0 a2 \1 D% H
點解咁講???+ U4 O- N3 G" Q2 Y( m" J# l+ |
e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
: w) r8 q5 b# T- E/ ]- n' N% R我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
作者: e_e    時間: 2010-4-14 06:57 PM

5 s6 a8 W& |8 F4 Y, R
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
& b* j7 J8 ~, Y  `- k8 TWinters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
! S1 n  Q; P8 W. B3 p6 Q3 @: a8 k
係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,5 G2 b$ T: |, i. o8 S
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
) E2 V' K, _: F2012至少保障左先 !!!
作者: Winters    時間: 2010-4-14 07:20 PM

, L. _% h4 L9 U6 T- {& \1 |係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,5 K0 E. @1 v2 {6 u3 ^( H  M; M
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
, _) h) f2 B6 ?9 n0 o2012至少保障左先 !!!: L* i, H. d9 H% a$ `9 Q
e_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
: b2 j' d, j/ J唔係太明你講乜
作者: e_e    時間: 2010-4-14 07:37 PM

+ A, ?: \  Z# n) K: C  L3 y
唔係太明你講乜( r0 j& P: I  w+ c' p, [
Winters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
% n9 e1 `. l, Z/ u5 p) |* Fsorry,對緊LADY GAGA打JJ
' T" f  r. C; [  o我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,
9 e: `! w2 a; F, T9 ]公投咪啟動唔到羅~~
作者: benny1219    時間: 2010-4-14 07:46 PM

@_@同我同一母校 我都係培僑畢業
作者: gt2686    時間: 2010-4-17 08:35 AM

估都估唔到。" C4 {- z$ N8 d3 O2 W6 B
不過,出來競爭,但政綱差唔多同公社相同,表面有競爭,& _& i* U) l. u) p4 ?
實際,咪有係做show

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0