標題: 足球和歷史的關係??? 怎麼腳法流麗的球員都是拉丁民族 [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-4-14 04:06 PM     標題: 足球和歷史的關係??? 怎麼腳法流麗的球員都是拉丁民族

E排我發神經 , 日日睇D足球 籃球精華片 , 突發現一樣野 ,
就係足球腳法流麗的 , 都是拉丁民族 ...

拉丁美洲足球就唔駛講拉 , 歐洲呢???
施丹係法國的 , 巴治奧是意大利的 , 德國呢???
轉出高空轟炸機 ... 英國呢??? 專出跑狗(朗尼 奧雲)

點解會咁???
作者: amigofans    時間: 2010-4-14 04:38 PM

咁係個傳統打法既問題, 而各自有傳統打法既可能同身型體質智慧有關...
即如巴西佬想打英國佬波, 都無咁既身高同身形啦,

相反英國佬又邊有d拉丁人咁多老鼠仔型?

所以亞洲人都係偏向拉丁既技術型架...
作者: 奇    時間: 2010-4-14 06:42 PM

咁係個傳統打法既問題, 而各自有傳統打法既可能同身型體質智慧有關...
即如巴西佬想打英國佬波, 都無咁既身高同身形啦,

相反英國佬又邊有d拉丁人咁多老鼠仔型?

所以亞洲人都係偏向拉丁既技術型架... ...
filter-052fans 發表於 2010-4-14 04:38 PM
不過中國都有分南北,甚至意大利,歐洲,美洲...
南部球員都係偏向腳法細膩,反而北方較高大既靠身體多d
作者: amigofans    時間: 2010-4-14 07:56 PM

不過中國都有分南北,甚至意大利,歐洲,美洲...
南部球員都係偏向腳法細膩,反而北方較高大既靠身體多d
奇 發表於 2010-4-14 06:42 PM
但總括黎講, 都係一個字, "屎"!!
作者: Winters    時間: 2010-4-14 07:58 PM

但總括黎講, 都係一個字, "屎"!!
filter-052fans 發表於 2010-4-14 07:56 PM
單講英格蘭,近年腳法較好嘅除左加斯居尼,印象中都無乜
作者: 奇    時間: 2010-4-14 08:04 PM

Winters 發表於 2010-4-14 07:58 PM
麥馬拿文,班尼斯
作者: Rated-R    時間: 2010-4-14 08:10 PM

麥馬拿文,班尼斯
奇 發表於 2010-4-14 08:04 PM
艾朗連儂
作者: amigofans    時間: 2010-4-14 08:47 PM

Winters 發表於 2010-4-14 07:58 PM
祖高爾算好架啦, Rooney都唔太差...

當然同c朗細哨果d無得比啦....
作者: Rated-R    時間: 2010-4-14 09:07 PM

不能說腳法流麗的球員都是拉丁民族,因番查足球史,亦有不少『扭波王』是其他種族的,我在此舉例10個:
1.柏金---荷蘭
2.白賴仁勞特立---丹麥
3.米拿---喀麥隆
4.莫斯托禾---蘇聯/俄羅斯
5.史杜高域---南斯拉夫

6.伊巴謙莫域---瑞典
7.傑斯---威爾斯
8.賓拿約安---以色列
9.路斯基---捷克
10.摩迪歷---克羅地亞
作者: e_e    時間: 2010-4-14 09:20 PM

不能說腳法流麗的球員都是拉丁民族,因番查足球史,亦有不少『扭波王』是其他種族的,我在此舉例10個:
1.柏金---荷蘭
2.白賴仁勞特立---丹麥
3.米拿---喀麥隆
4.莫斯托禾---蘇聯/俄羅斯
5.史杜高域---南斯拉夫

6.伊巴 ...
Rated-R 發表於 2010-4-14 09:07 PM
我講既係大哨 細哨 美斯 C朗 C丹 馬勒當娜 巴治奧 ... 你覺得你D例子可以同佢地比咩???
作者: amigofans    時間: 2010-4-14 10:25 PM

我講既係大哨 細哨 美斯 C朗 C丹 馬勒當娜 巴治奧 ... 你覺得你D例子可以同佢地比咩???
e_e 發表於 2010-4-14 09:20 PM
施丹無記錯, 係非洲裔黎黎...算唔算得上拉丁?

另外歐洲種既告魯夫, c朗有d過波都係學佢, ok唔ok?
作者: e_e    時間: 2010-4-14 10:50 PM

施丹無記錯, 係非洲裔黎黎...算唔算得上拉丁?

另外歐洲種既告魯夫, c朗有d過波都係學佢, ok唔ok?
filter-052fans 發表於 2010-4-14 10:25 PM
民族其實係種文化結構 , 唔係血統 ... 你中學老師無同你咩???
作者: amigofans    時間: 2010-4-14 11:02 PM

民族其實係種文化結構 , 唔係血統 ... 你中學老師無同你咩???
e_e 發表於 2010-4-14 10:50 PM
亞爾及利亞文化結構係拉丁? 呢d真係唔識...

我以為非洲淨係獅子老虎, 會唔會北非有d唔同?
作者: e_e    時間: 2010-4-14 11:21 PM

亞爾及利亞文化結構係拉丁? 呢d真係唔識...

我以為非洲淨係獅子老虎, 會唔會北非有d唔同?
filter-052fans 發表於 2010-4-14 11:02 PM
... 我係話佢係拉丁文化下 "成長" ...
作者: 奇    時間: 2010-4-14 11:37 PM

e_e 發表於 2010-4-14 10:50 PM
其實咩地方都有技術型同力量型,無必要分邊度高d,南部技術型較多同北部較少技術型球員一定有原因
作者: Rated-R    時間: 2010-4-15 05:46 PM

e_e 發表於 2010-4-14 09:20 PM
A~!好腳法不等於『一定要悅目』,以你講既巴治奧為例,佢成個生涯基本上只系用最基本既腳下功夫,但仍能給世人留下腳法秀麗的印象,相比起其腳法,巴治奧的食腦、傳送及射術,來得比腳下功夫更重要

我既例子絕對勝任有餘,件件都除時可以過你幾個

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0