標題: 眼看一位天才的墮落--朗拿度 [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2010-4-15 10:25 PM     標題: 眼看一位天才的墮落--朗拿度

http://www.youtube.com/watch?v=Q4v1xpOC7dk

唔知係咪我睇波少 , 我覺得朗拿度係足球發展史中 ,
到現時為止 , 曾經有過最好進攻技術的球員 ...
好可惜 , 佢亦係最角落的球星之一 ... 沒錯 ,
我是說墮落 , 不是殞落 , 因為佢係自己做成的 !!!

係我知既球星中 , 佢只僅次飲酒到30歲唔夠迫退 ,
50歲丁蓋的佐治貝斯 ... 有人說巴西的王牌最易墮落 ,
因為太早發財 太早拿世界盃 , 巴西民的也太開放了 ,
但見到佢叫雞叫到人妖 , 心中始終不是味兒 ...
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 12:01 AM

http://www.youtube.com/watch?v=Q4v1xpOC7dk

唔知係咪我睇波少 , 我覺得朗拿度係足球發展史中 ,
到現時為止 , 曾經有過最好進攻技術的球員 ...
好可惜 , 佢亦係最角落的球星之一 ... 沒錯 ,
我是說墮落 , 不是殞 ...
e_e 發表於 2010-4-15 10:25 PM
how about 加斯居尼?
作者: e_e    時間: 2010-4-16 12:05 AM

filter-052fans 發表於 2010-4-16 12:01 AM
佢點霉法???
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 12:44 AM

佢點霉法???
e_e 發表於 2010-4-16 12:05 AM
未有rooney出現之前, 肯定係全英格蘭有史以黎, 最有天份同技術既球員,

只可惜天生性格有問題, 酗酒唔洗講,

個人太情緒化, 例舉已經唔止一次, 落場唔踢波踢人, 最攪笑係自己傷過對手,
好似踢米保果時有獲野, 想一野fing落人地度打人, 點知自己fing甩手較....

個人亦太變態, 成名後更變本加厲, 例如痾尿落訓緊教既隊友身上, 同係高級餐廳將自己既陽具放係食客既膊頭上.....

打老婆, 自殺, 戒酒, 打老婆, 自殺, 戒酒唔知n次, 而家一毫子身家都無, 咩都做下為生....

大肥哨, 係咪見得小兒科??
作者: arthur8088    時間: 2010-4-16 12:59 AM

未有rooney出現之前, 肯定係全英格蘭有史以黎, 最有天份同技術既球員,

只可惜天生性格有問題, 酗酒唔洗講,

個人太情緒化, 例舉已經唔止一次, 落場唔踢波踢人, 最攪笑係自己傷過對手,
好似踢米保果時有獲野, 想 ...
filter-052fans 發表於 2010-4-16 12:44 AM
I guess only Diego Maradona can compare to Paul Gasscoigne~~
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 01:05 AM

I guess only Diego Maradona can compare to Paul Gasscoigne~~
arthur8088 發表於 2010-4-16 12:59 AM
果時仲以為佢係咁大, 點知唔死得....

大哨, 加斯居, 肥馬都未死, 所以咪話, 呢d友生命力都幾強....
作者: arthur8088    時間: 2010-4-16 01:43 AM

果時仲以為佢係咁大, 點知唔死得....

大哨, 加斯居, 肥馬都未死, 所以咪話, 呢d友生命力都幾強....
filter-052fans 發表於 2010-4-16 01:05 AM
totally, and Ronaldo, Ronaldinho and Adriano are just nothing compare Gasscoigne and Maradona

Ronaldo had just eaten too much burger and overweight, his career is mainly disrupted by his knee injuries~~at least he didnt go on drugs or alcohols..

but for some reasons, UK's soccer players tend to more troubles than South American~~~
Look at Norman Westsides and George Best, both of their football careers were shortened due to their heavily drinking problem and of course, women~~~~~
作者: e_e    時間: 2010-4-16 02:05 AM

filter-052fans 發表於 2010-4-16 12:01 AM
但講才氣 , 朗拿度 佐治貝斯高好多喎~~
http://www.youtube.com/watch?v=nplemK3Y4ns
作者: HansChan    時間: 2010-4-16 10:05 AM

未有朗尼之前....英格蘭國家隊一定冇甘多浪射~~~
朗尼.....天才.....加斯居里......oh......比較.....哈~
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 10:37 AM

未有朗尼之前....英格蘭國家隊一定冇甘多浪射~~~
朗尼.....天才.....加斯居里......oh......比較.....哈~
HansChan 發表於 2010-4-16 10:05 AM
朗尼係有史以黎最天才既英格蘭球員, 係d英國佬講架, not only me!!

最簡單下次留意下英格蘭d比賽, 場邊睇下搵唔搵到 "white pele"既 banner?
再唔係睇下呢個, 睇下班英國佬幾睇重肥仔rooney....

http://www.thefa.com/England/Stats/Compare?t=p&i1=243973&i2=335358

浪射係咪多我就無研究, 作為一個輔鋒, 大多踢龜縮戰術既艾歷臣同麥卡倫時代,
我以為58場入25球以經唔錯!!

係咪好寂寞又想傾下? I am free and waiting for u
作者: Winters    時間: 2010-4-16 10:47 AM

9# HansChan
朗尼都唔算?
作者: HansChan    時間: 2010-4-16 12:07 PM

朗尼係有史以黎最天才既英格蘭球員, 係d英國佬講架, not only me!!

最簡單下次留意下英格蘭d比賽, 場邊睇下搵唔搵到 "white pele"既 banner?
再唔係睇下呢個, 睇下班英國佬幾睇重肥仔rooney....

http://www.thefa.com/England/Stats/Compare?t=p&i1=243973&i2=335358

浪射係咪多我就無研究, 作為一個輔鋒, 大多踢龜縮戰術既艾歷臣同麥卡倫時代,
我以為58場入25球以經唔錯!!

係咪好寂寞又想傾下? I am free and waiting for u

filter-052fans 發表於 2010-4-16 10:37 AM
這些人挺....高智能啊!!!
作者: HansChan    時間: 2010-4-16 12:08 PM

9# HansChan
朗尼都唔算?
Winters 發表於 2010-4-16 10:47 AM
我覺得牙......
普普通通前鋒一個甘啦
作者: Winters    時間: 2010-4-16 12:14 PM

雖然話朗尼係白比利的確係有點過譽,不過近年英格蘭最有天份球員真係非朗尼莫屬
作者: Winters    時間: 2010-4-16 12:14 PM

我覺得牙......
普普通通前鋒一個甘啦
HansChan 發表於 2010-4-16 12:08 PM
題外話:http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?tid=225450&goto=lastpost#lastpost

作者: e_e    時間: 2010-4-16 12:20 PM

雖然話朗尼係白比利的確係有點過譽,不過近年英格蘭最有天份球員真係非朗尼莫屬
Winters 發表於 2010-4-16 12:14 PM
咁我過得 , 係英國無人才姐 ... 跑狗當天才
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 12:21 PM

題外話:http://www.26fun.com/bbs/redirect.php?tid=225450&goto=lastpost#lastpost

Winters 發表於 2010-4-16 12:14 PM
發生咩事?
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 12:43 PM

咁我過得 , 係英國無人才姐 ... 跑狗當天才
e_e 發表於 2010-4-16 12:20 PM
咁可唔可以講, 阿根廷人無才, 濕毛巾當天才呢

btw, 肥哨都係跑狗型黎, 只係格力狗同獵犬既分別
作者: e_e    時間: 2010-4-16 12:53 PM

咁可唔可以講, 阿根廷人無才, 濕毛巾當天才呢

btw, 肥哨都係跑狗型黎, 只係格力狗同獵犬既分別
filter-052fans 發表於 2010-4-16 12:43 PM
我意思係有無腳法喎 ... 肥哨係扭過 , 肥仔尼係推過(純速度)
作者: HansChan    時間: 2010-4-16 01:27 PM

是但啦!!
發爛炸係邊個佢都未搞清!我就話抵佢!!
同埋嗰時我出嗰句嘢都唔話佢好話我,我係話冇情情有人死出黎講句九唔搭八既嘢出黎...
我都唔好明佢點解會話我"對號入座"
佢都係同某啲人一樣,自視過高了!!!
我响entfun都好耐的了!
好多次都差不多佢人ban啦如果以某人既角度!!
最值得ban嗰啲係邊啲都唔係我同你話既!
又唔駛錢既,冇乜所謂了!!

作者: HansChan    時間: 2010-4-16 01:31 PM

天份.....
你意思係邊方面??
可能我比較老餅...數返上去,比較有天份應該係奧雲....雖則我唔係太鍾意佢
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 01:34 PM

我意思係有無腳法喎 ... 肥哨係扭過 , 肥仔尼係推過(純速度)
e_e 發表於 2010-4-16 12:53 PM
肥哨巴西人, 仲有上乖腳法, 但過人係靠佢既"爆速"多,
當然亦因為佢變速太強, 已經KO, 根本D腳法都唔洗出屑...

Rooney係出道初比人有快速之感, 過左20之後速度已經無咩著數,
就係佢係跑狗, 都係獵犬形, 唔係賣高速, 因為都無...

同埋仲有一樣, 佢揀比波多個扭波
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 01:43 PM

天份.....
你意思係邊方面??
可能我比較老餅...數返上去,比較有天份應該係奧雲....雖則我唔係太鍾意佢
HansChan 發表於 2010-4-16 01:31 PM
咁rooney再數上去, 梗係owen啦, 但owen除左射門觸角同頭鎚好過rooney外, 其他野都唔及,

或者朋友們因為佢跑動多認為佢係速度形, 其實佢係技術形球員, 同樣情況亦出係杜奧巴身上...
作者: e_e    時間: 2010-4-16 01:48 PM

肥哨巴西人, 仲有上乖腳法, 但過人係靠佢既"爆速"多,
當然亦因為佢變速太強, 已經KO, 根本D腳法都唔洗出屑...

Rooney係出道初比人有快速之感, 過左20之後速度已經無咩著數,
就係佢係跑狗, 都係獵犬形, 唔係賣高 ...
filter-052fans 發表於 2010-4-16 01:34 PM
... 你有無睇我個mv架 , 咁都叫唔係扭波???
作者: amigofans    時間: 2010-4-16 02:20 PM

... 你有無睇我個mv架 , 咁都叫唔係扭波???
e_e 發表於 2010-4-16 01:48 PM
咁佢地剪晒佢扭果d片之ma, 根本平日爆多過咩....

都講, 根本一爆都過你, 條友咁懶邊會同你多插花....
作者: HansChan    時間: 2010-4-16 04:08 PM

winters兄!
下次我回你既嘢寫明只係向你講!
作者: 艾官    時間: 2010-4-21 07:25 PM

咁肥哨都威左好耐丫~話哂拎過世界盃~又拎過三次世界足球先生~名利雙收~比上可能不足~比下就綽綽有餘啦~
至於朗尼...一個出色既球員囉~希望未到頂峰啦~
作者: 我愛周澄    時間: 2010-4-21 11:05 PM

咁肥哨都威左好耐丫~話哂拎過世界盃~又拎過三次世界足球先生~名利雙收~比上可能不足~比下就綽綽有餘啦~
至於朗尼...一個出色既球員囉~希望未到頂峰啦~ ...
艾官 發表於 2010-4-21 07:25 PM
問題我覺得佢係礦古礫今 前無古人 神哭鬼泣的超強嘛 !!!
作者: 艾官    時間: 2010-4-22 12:13 AM

問題我覺得佢係礦古礫今 前無古人 神哭鬼泣的超強嘛 !!!
我愛周澄 發表於 2010-4-21 11:05 PM
前無古人~?你真係當比利同馬勒當拿無到架喎...
作者: 小小種子    時間: 2010-4-22 01:10 PM

朗拿度一出道就威到盡啦paul 唔同 佢冇朗拿度既成就
而2個人既衰落都唔同添
朗拿度係不由自主      而paul就係自甘墮落
睇返而家朗拿度  佢對踢波仲好有熱誠   係巴甲都踢得幾好
腳下功夫仲係度添
作者: 我愛周澄    時間: 2010-4-22 04:38 PM

前無古人~?你真係當比利同馬勒當拿無到架喎...
艾官 發表於 2010-4-22 12:13 AM
係架 ... 我係進化論支持者 , 覺得隨時代發展 , 新一輩的人才理論上 ,
會有比上一輩更好的技術 ... 我不會覺得DUNCAN對張伯倫會輸羅~~
作者: amigofans    時間: 2010-4-23 09:20 AM

係架 ... 我係進化論支持者 , 覺得隨時代發展 , 新一輩的人才理論上 ,
會有比上一輩更好的技術 ... 我不會覺得DUNCAN對張伯倫會輸羅~~
我愛周澄 發表於 2010-4-22 04:38 PM
但比利同肥馬真係好強, 尤其肥馬...

可以上youtube睇下d舊片, messi都只不過得佢7成....
作者: slwong3    時間: 2010-4-23 09:27 AM

但比利同肥馬真係好強, 尤其肥馬...

可以上youtube睇下d舊片, messi都只不過得佢7成....
filter-052fans 發表於 2010-4-23 09:20 AM
肥馬 runs really fast when he was young....
although he is short, his balance is really strong....no one can pull him down....

also his dribbling technique is awesome
作者: amigofans    時間: 2010-4-23 10:46 AM

肥馬 runs really fast when he was young....
although he is short, his balance is really strong....no one can pull him down....

also his dribbling technique is awesome
slwong3 發表於 2010-4-23 09:27 AM
仲有就係佢致命既傳送同閱讀球賽既能力...

即用近代球員黎講, 肥馬係有c朗既腳法再加美斯既爆破力, 仲要有埋施丹果d傳送, 問你死未...
作者: HansChan    時間: 2010-4-23 07:51 PM

33# slwong3
絕對認同你所講!
肥馬當fit時根本到現時都冇人能及!
搵c朗+美斯同佢比根本係可笑既人先會甘做!
美斯...都係好波..但我覺得唔同類形...
肥馬以前,你根本唔會知佢幾時獨食,幾時造波...技術同version根本冇人能比..c朗同美斯係獨當一面...加埋都冇嗰種version同能力....
肥馬既後期....不值一提!
肥馬被稱世紀球皇都係講佢當fit嗰時,不過响國家隊既絕佩-->肯尼基亞...或多或少都造就咗哩個球皇既出現...肥馬交到甘毒既波,都唔係話人人match得到!
所以,個人認為c朗同美朗加埋去同肥馬比....有點可笑同insult緊球皇時代既肥馬!!
作者: 我愛周澄    時間: 2010-4-23 07:51 PM

仲有就係佢致命既傳送同閱讀球賽既能力...

即用近代球員黎講, 肥馬係有c朗既腳法再加美斯既爆破力, 仲要有埋施丹果d傳送, 問你死未...
filter-052fans 發表於 2010-4-23 10:46 AM
C朗腳又咁價得講咩??? 你咁既比喻係抬舉佢咋 ...
作者: amigofans    時間: 2010-4-24 12:12 PM

C朗腳又咁價得講咩??? 你咁既比喻係抬舉佢咋 ...
我愛周澄 發表於 2010-4-23 07:51 PM
我古你誤會左個意思, 我用現代球員黎講, 係想大家明點馬勒當拿既全面法,
唔係抬舉c朗地一班球星...

試想下如果而家有球員有齊我講既野, 係幾可怕?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0