標題: 會考生彈試題似被「嘲」 [打印本頁]

作者: selena127    時間: 2010-4-25 02:22 AM     標題: 會考生彈試題似被「嘲」

香港[url=]考試及評核局
7 a9 t6 ]" l* F5 y8 f! e5 w% L4 \[/url]今年要求考生在考試期間貼上電腦條碼,令末代會考生怨聲載道。昨天舉行的會考中文科卷一閱讀理解,其中一篇題為《自嘲》的文章,被指過分冗長,題式亦與以往會考不同,令考生無所適從,再次引起網上廣泛討論,有考生更「惡搞」政府宣傳廣告發泄不滿。不過,有中文科補習名師認為題式不應一成不變,否則只會令考生劃地為牢。( j# y4 x/ Z4 W$ s$ U
0 @7 g8 _5 L1 X2 w' Y* S
http://hk.news.yahoo.com/article/100423/3/hnsa.html+ V5 j: N' Y! O( y: b$ Y
. ~' j6 f9 J8 c" K5 }7 j
考生自己差就賴題目 , 好嘢 !!
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-25 02:15 PM

香港死得, 第時通街都係哩d垃圾, 咁得閒又facebook又整片, 唔怪得唔識啦, 仲要以為自己好威果下先好笑
作者: mnbvc    時間: 2010-4-25 04:46 PM

一睇就知77下
" ?. j7 v6 k' N7 q$ U9 }+ |係醒既早係中4就自留一年拉
+ Y9 j2 |1 p2 f+ X; |9 ~* P7 h* Y7 R& C1 L反正中5刀唔得 + l3 {5 x3 O$ j
甘米唔洗做抹袋會考生 5 U" T1 V7 p$ K* S, y  s" `6 H
有種係ifc咩落黎丫
作者: 我愛周澄    時間: 2010-4-25 04:51 PM

香港考試及評核局0 H2 X1 l/ M& m
今年要求考生在考試期間貼上電腦條碼,令末代會考生怨聲載道。昨天舉行的會考中文科卷一閱讀理解,其中一篇題為《自嘲》的文章,被指過分冗長,題式亦與以往會考不同,令考生無所適從,再次引起網 ...$ T8 M. Z: M; p# K4 R3 A
selena127 發表於 2010-4-25 02:22 AM
1 [3 D" _* \8 G! }/ f
你試下讀十年八股文 , 但佢考你作詩丫~~
作者: jojojojoj    時間: 2010-4-26 12:45 AM

% ]0 u! q, p( U: k1 f  l
你試下讀十年八股文 , 但佢考你作詩丫~~
- t* E" N! ~) U% T* ~% a我愛周澄 發表於 2010-4-25 04:51 PM
4 z  j; D" A5 l$ b4 ]# }
! M: O0 l$ P! S
事實係八股文只係考試範圍既一部分
8 d. z. _7 A  W7 Y1 y5 A, q你讀十年八股文去考' D6 m( u# R% C
點知"貼"唔中題就係度話人好考你作詩% \6 s) _# K% L) D# F4 E+ I
根本唔知自己乜都唔識衰左係度賴
4 B, J  A- j9 Q
( [' P1 r% {8 V+ g7 D1 Z: s其實d人廢就廢啦0 s6 E' B; K; ?4 m. e
投訴咩冗長咩題式唔同
; w* ^1 p: }7 l$ z" J根本就係自己唔識變通( m6 Q" F7 z+ n& a' P! N
以為死背爛背背熟晒以前d試題就過關
. n1 J1 z5 {6 U, ^8 ^* _* O3 `點知d試題變一變就企左係度
! a4 y8 [1 L; N3 W, Z5 E  Ie家d學生真係幼稚到有d可憐
作者: 自由神    時間: 2010-4-26 01:25 AM

% E' P# K. T/ X; a. @0 \5 w: M
' x) x' t5 f% N, d+ b事實係八股文只係考試範圍既一部分& g6 S  Y$ _1 o" J  M2 I
你讀十年八股文去考
) a2 R% `  n& _5 ]: A/ U點知"貼"唔中題就係度話人好考你作詩" d( t* U7 l3 b3 p+ G* t
根本唔知自己乜都唔識衰左係度賴
2 f% W1 Y) i, R3 r) b$ ?0 _, n% @  x& e  x* g% u
其實d人廢就廢啦& m: P" V! ^8 D+ T3 [
投訴咩冗長咩題式唔同6 s8 M' m3 [+ k$ C  m" d
根本就係自己唔識變通
7 W* [& n' ?+ B6 |以為死背爛背背熟晒以 ...$ B. ~& F$ j* u9 R
jojojojoj 發表於 2010-4-26 12:45 AM
邏輯清晰~
2 u" o+ F; \+ r8 n& C" D& k" y! T, B8 d( f3 U5 ?0 L# r+ {6 A6 T& x
有曬scope~只要考scope入面既野已經係考生既責任了
作者: brother6    時間: 2010-4-28 01:27 AM

其實學習模式真係要變邏
作者: vv1668vv    時間: 2010-4-28 02:13 AM

要“嘲”的彈不了......
作者: 小小種子    時間: 2010-4-28 03:12 PM

香港d學生好廢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0