標題: 調查指八成港人買不起樓 [打印本頁]

作者: selena127    時間: 2010-4-26 04:36 AM     標題: 調查指八成港人買不起樓

[url=]工聯會( F; F/ l( I3 T- \1 z! m
[/url]訪問756人,8成人認為供樓開支已超出大部人所能負擔水平,該會呼籲政府恢復興建居屋和夾屋。
& A5 U% a8 o0 N1 G4 r工會聯合會在過去1個月訪問了756名18歲至50歲市民,80%受訪者表示,20%人每月住屋開支佔家庭總收入的40%以上;74%因住屋開支降低了生活品質;25%受訪者表示,因住屋開支而影響結% o% h: r5 b7 [/ \9 E
婚及生兒育女的計劃;近30%人更延遲或放棄[url=]進修( H8 j# o: R) ^. R) E
[/url]及創業計劃。
1 w$ S3 t# d- d/ v工聯會建議政府要恢復興建居屋和夾屋、放寬公屋申請資格等。) h. x8 D- c. ?* h0 D5 d2 l

5 y1 F+ ^. ^  K% q5 ?9 u
" u& U& U! _( Z  ]$ h! T- L正常人係買唔起 , 祈求六合彩 !!
1 J0 m2 J" m$ m2 J. [
$ z, s" X+ m0 `* ]- _- j# F0 B有錢買分分鐘仲慘 , 縮水不突止 , 仲可能係負資產 !!
" m8 I  G4 x9 o! K' U8 E; O
; k( m1 h# u- p另外 , 近來學左個新名詞   生養   !!
$ m$ x' J% k7 s: a" {, p
; B" [9 A7 e  r7 A4 K生左無錢養 !!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-4-26 05:39 AM

工聯會) b: K$ o' I# }( A5 H4 r) y
訪問756人,8成人認為供樓開支已超出大部人所能負擔水平,該會呼籲政府恢復興建居屋和夾屋。
# w' c0 ^9 `, }9 w0 v2 b6 V工會聯合會在過去1個月訪問了756名18歲至50歲市民,80%受訪者表示,20%人每月住屋開支佔家庭總收入的40%以上;74% ...
# }7 d* O! B9 \) V# ^selena127 發表於 2010-4-26 04:36 AM
咁又未必.............!
8 S" d5 o* i9 m, v' m4 R我 + 老豆 都係打份牛工& B6 L3 k+ A" Z$ b; D# v& R- ~) n
我老豆已經有1層百幾萬嘅樓,我都供緊1層3百幾萬
4 N: Q! g# Q3 g- p7 ^只係睇你有冇心,有冇計畫姐
作者: 奇    時間: 2010-4-26 06:40 PM

咁又未必.............!
1 q" J, {& L! ]# I' \5 J我 + 老豆 都係打份牛工: m2 i0 Q; A0 x6 T+ j9 F( X& F
我老豆已經有1層百幾萬嘅樓,我都供緊1層3百幾萬" }4 C" Z* Q$ A/ \
只係睇你有冇心,有冇計畫姐1 F  U$ d+ W' _' z0 b" s0 B
mK頭ck@G點 發表於 2010-4-26 05:39 AM
  i. k) s$ P9 B$ N& s1 b$ X( i! J0 `2 K
你可能係果20%
作者: 角都    時間: 2010-4-26 11:25 PM

為將來打算, 練習下訓街就差不多  G7 P1 h4 ^5 ]) K* q
明知自己買唔到樓
5 w7 b! A! V% {. h; j8 U訓過幾晚, 都唔係太差姐
作者: 奉命    時間: 2010-4-27 12:44 AM

為將來打算, 練習下訓街就差不多
( |  ^/ d9 }, }: y& m明知自己買唔到樓* T+ @) M; a7 D, v8 e+ V
訓過幾晚, 都唔係太差姐% R5 J! x, T/ N
角都 發表於 2010-4-26 11:25 PM
你做咩野無啦啦去玩訓街訓街都唔算差
: q7 S% U8 Q+ h" V3 {0 B5 ~% [其實我10幾歲出嚟浦嘅時候都訓過2星期街+樓梯口,後尾有個黃紙兄弟收留我(不過都係訓地下),真係好慘好想死; q; O3 E5 y& Y
之後我就下定決心做個好人,比心機去做工,所以我宜家都係有樓之人
作者: 奇    時間: 2010-4-27 06:20 PM

6 Q8 v3 @4 t' `; p: X/ b$ j
7 k1 Y. Q0 c" A* b9 e- E0 D
你做咩野無啦啦去玩訓街訓街都唔算差/ f8 |& d( v$ _
其實我10幾歲出嚟浦嘅時候都訓過2星期街+樓梯口,後尾有個黃紙兄弟收留我(不過都係訓地下),真係好慘好想死
& s9 o8 j5 i4 [之後我就下定決心做個好人,比心機去做工,所以我宜家 ...
  l/ ]: n3 O8 }- A0 I; m" r奉命 發表於 2010-4-27 12:44 AM
9 M# {. y  L  p1 X# y- K+ F- ~黃紙兄弟有無收你租?無錢係咪肉償
作者: mnbvc    時間: 2010-4-27 08:19 PM

你做咩野無啦啦去玩訓
9 V3 h: q0 B, R* x5 G# j
0 `6 H# O; C2 m+ b. V
5 L3 u/ t, f: m奉命 發表於 2010-4-27 12:44 AM
8 v0 ^4 ]. ]( r- l! Z: N, Q6 m& [9 y0 s% [# g
我幾歲就訓街拉
6 h1 q: k& t- k0 M  S* m樓梯到公園滑梯刀訓過
, e. \( q5 ^" U& Z5 R- E真係
作者: kuru    時間: 2010-4-27 11:48 PM

炒到離譜, 點可能會買得起香港樓
作者: nickylinex1    時間: 2010-4-30 01:45 AM

真係買唔起~0 p! r: O) L. c0 |" [2 f
人工得少少~
) ?! o3 D; P& @- h% }老婆意外有左孖胎 !!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0