標題: 支持克雷格 , 打跨工黨 保守黨 !!! [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-3 09:46 PM     標題: 支持克雷格 , 打跨工黨 保守黨 !!!

http://www.youtube.com/watch?v=tQdpsCTghW4&feature=related
) Z/ [+ |* j5 [8 j0 v打死兩黨專政
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-3 10:09 PM

http://www.youtube.com/watch?v=yxw4HuyHlv0
作者: Winters    時間: 2010-5-4 04:36 PM

真係唔係幾明,點解係電視辯論之後,認為cameron講得好嘅竟然同clegg差唔多.
" t+ E+ w( j% _0 W- B  }0 q3 ?cameron淨係一直係度兜圈,都無點直接答過問題相反clegg真係令人眼前一亮
3 K8 s- `: @) o' o- z3 c5 ~不過鑑於英國政治制度,clegg做到首相機會真係好微.
: ~* s; R1 H. _2 ]$ Z( y係而家hung parliament九成九出現嘅情況下,佢應該會變做造王者,但係之後佢究竟會同dem定lab組閣,就真係拭目以待
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-4 08:07 PM

真係唔係幾明,點解係電視辯論之後,認為cameron講得好嘅竟然同clegg差唔多.  Y- [. L0 z8 d
cameron淨係一直係度兜圈,都無點直接答過問題相反clegg真係令人眼前一亮" f8 S: v% a# F; i8 k
不過鑑於英國政治制度,clegg做到首相機會真係 ...7 l7 j: X1 P) H  k
Winters 發表於 2010-5-4 04:36 PM
+ P8 K+ C: {* p: X連 "造王者" E個名都UP得出 , 來兄台係英國史方面都唔係等閒輩喎 ' x- ], e8 x: e1 f3 ^4 A( y) I
(不過NBA有個自認營銷天才既總褺仲勁 , 係個 "造神者" )
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-4 10:17 PM

原來菲律賓都係5月10日大選 ... 點解無人講???
作者: SCM    時間: 2010-5-4 10:47 PM

原來菲律賓都係5月10日大選 ... 點解無人講???
5 B1 _2 z0 W' G! {" N迦樓羅女王 發表於 2010-5-4 10:17 PM
討論性唔高
作者: Winters    時間: 2010-5-5 08:28 AM

6 ~% X: L% W) o* ?7 x! f; Z連 "造王者" E個名都UP得出 , 來兄台係英國史方面都唔係等閒輩喎 2 x. \6 ^/ k' c6 B) t
(不過NBA有個自認營銷天才既總褺仲勁 , 係個 "造神者" )
  ]& @7 k3 ^) _' v. }/ L4 Y迦樓羅女王 發表於 2010-5-4 08:07 PM
+ J' T3 t7 n7 K
尋日打打下short左,應該係:( S  L; B1 \4 `& i, W( g
"
但係之後佢究竟會同tory定lab組閣,就真係拭目以待"$ q8 l4 _& j$ w- C$ }

; G) D3 }  \* o9 w% W5 V雖然民調話而家多遊離票,不過我相信最後tory會成為最大黨,但控唔控制到國會又係另一會事.. G4 W: y2 P: G+ D/ J6 K- O; ]& c
始終因為英倫行議會制而非總統制,同埋國會選舉行嘅係單議制單票制.
9 N# Q; S8 v3 m% `. f* X. F7 t4 Clab始終有老本係度,就算最後得票遠小於tory,但最後失去嘅議席都唔會及選票多.
' K* [' N# q  Z" f0 ^- `( |
- B+ A4 S- H# I, ]4 N本來我一直覺得如果係出現hung parliament嘅話,lib dem呢個king maker係應該同tory合組聯合政府,但兩黨個方向其實都相差好遠...
8 O- m- A  @) [( t5 Z* _% [lib dem同lab個理念較為相近,但若果揀lab唔揀tory,就係唔理選民意願...
& K+ Z9 W& }7 h5 j4 x, t不過尋日最新動向係,tory現時只差十幾票,唔駛靠lib dem,靠啲極小數黨一齊合組聯合政府就得啦.
+ |- t2 b& j! K8 l* B/ Z
/ [1 t/ j5 O8 @& l3 Y題外話:而家份份大報都轉軚支持tory,尋日又有份ft,佢地先至係king maker
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-5 10:36 AM

- R% ?9 @3 \1 C3 {1 H1 N7 f3 D
尋日打打下short左,應該係:) H1 J  f' l$ ~
"但係之後佢究竟會同tory定lab組閣,就真係拭目以待"; [$ Z( N! @1 p2 {

: M3 ?1 N; u6 u* m  L雖然民調話而家多遊離票,不過我相信最後tory會成為最大黨,但控唔控制到國會又係另一會事.# n: ?8 p" V1 l% [2 c2 |
始終因為英倫行議會 ...
1 W3 D* k" n) Q" ]( G: bWinters 發表於 2010-5-5 08:28 AM
* I' Y( e  a+ G2 W* j
其實我都唸緊 , 係內閣制國家 , 尤其英國的 "勝者全勝制" ,
; h- B# ^, U& v0 y7 l( r; P黨魁辯論有幾大義意???
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-11 11:06 AM

自民黨 ... 你地死得好慘呀
作者: Winters    時間: 2010-5-11 03:03 PM

自民黨 ... 你地死得好慘呀$ l% F2 n8 m3 @. m4 z, l& @0 n% p
迦樓羅女王 發表於 2010-5-11 11:06 AM
- |# w7 q& ?/ J" Z有幾慘?5 R. S, L1 J! T
係單議席單票制底下,我係上面都有講,無論LAB幾差都好,憑住多年黎嘅老本損失都唔會特別慘重.
! S3 E' P7 S* |5 m6 p& R5 P# X6 W) H+ g; o. a
反而而家LIB DEM嘅困境係,究竟係同TORY組閣,定係勉強支持LAB?; f0 f" n0 Z9 X# A3 y# \% O: N7 d
當然,仲有可能係LIB DEM兩邊都唔支持,不過我認為呢個情況簡直係微乎其微.
" M3 q+ J1 e3 a* `! }
5 z1 W: ?2 T; V! x1 R最新消息係GORDON BROWN決定辭職,謀求換取LIB DEM同佢地LAB合作.
0 F" J- M2 i+ d  ^1 T, V! k而家新聞更加話LIB DEM立刻同LAB商談.
/ t" o! d) N9 \2 o! U2 j/ f( H! S2 |9 E3 D8 ?, {, `# f
不過,個人認為最大可能,都係TORY+LIB DEM呢個可能性.
8 \7 {) b+ V: @: f) [' a* |7 V2 R首先啱啱TORY再作出重大讓步,就係表示會將兩黨最大分岐嘅選舉制度,由公投決定.
' u4 j$ d0 w4 v" l8 c1 ~& f況且,TORY肯比LIB DEM四個內閣名額.俗語都有話,得些好意須回首,更何況TORY俾LIB DEM嘅都唔止係"一些"咁少啦.
, t/ S* ?1 A1 U: o我諗LIB DEM都唔會咁ONX,為比例代表制而同選民意願背道而馳掛?
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-11 11:36 PM

: H' M7 K4 E( ^* G5 E% W# x2 l2 p- D有幾慘?
4 ^: u  B/ G1 v係單議席單票制底下,我係上面都有講,無論LAB幾差都好,憑住多年黎嘅老本損失都唔會特別慘重.
8 F7 ]" x# b. U' f5 a
) J5 k3 K- X0 w& m反而而家LIB DEM嘅困境係,究竟係同TORY組閣,定係勉強支持LAB?$ i; _) a$ \0 _% M' f# R
當然,仲有可能係LIB DEM兩邊都唔支持,不 ...
6 G+ {  p- [/ Y) ?: bWinters 發表於 2010-5-11 03:03 PM
$ `" ]$ V* m# [# p; ^: }% q
1,慘既係佢23% , 工黨26% , 差3% ; 但佢55席(仲跌左7席) , 工黨255席 , 差200席 ...
; M1 e( j& Q: l  x+ A- m2,自民唔可能去工黨 , 因為克萊特之前口口聲聲話 , 現制度唔反映民意 , 而民意E+係向保守黨 ,
4 Z+ W0 R9 P& }6 _! S. i1 p$ d: o如果佢投向工黨就自打嘴巴 , 由追求理念變成投機主意 ...
作者: Winters    時間: 2010-5-12 01:47 PM

3 N" `, {7 D1 A% L% ~, d% g, X( g6 j
1,慘既係佢23% , 工黨26% , 差3% ; 但佢55席(仲跌左7席) , 工黨255席 , 差200席 ...
: v8 e: V& v: `/ R2,自民唔可能去工黨 , 因為克萊特之前口口聲聲話 , 現制度唔反映民意 , 而民意E+係向保守黨 ,
+ q2 v+ \8 T! A; M如果佢投向工黨就自打嘴巴  ...
$ K  g4 j- L  H! p) A迦樓羅女王 發表於 2010-5-11 11:36 PM
+ \8 ^. W# C3 Q9 T
講得無錯,就係呢個結果
7 U0 h* s) M3 N, b+ R+ j0 }+ q3 @3 c- b  p, t- b
不過,究竟呢個政府可以維持幾耐呢?
% b2 ^, B- _" t! D8 L. ]: c而TORY係咪會遵守承諾,等人民用公投決定選舉制度呢?1 Q0 O! x$ t; K3 i
如果係,結果又係點呢?7 X& _: X1 k/ {: |
真係拭目以待
作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-5-12 06:23 PM

4 K0 @! y1 d% v( @講得無錯,就係呢個結果: y/ O9 u9 k* j9 p  l/ G( \! I

. E7 D5 N7 _4 X0 l; R不過,究竟呢個政府可以維持幾耐呢?2 T  v* m+ c  l& R  z) q2 O
而TORY係咪會遵守承諾,等人民用公投決定選舉制度呢?
: ]$ l! B. d# `* {- c5 m! m如果係,結果又係點呢?
* T( ]4 e5 l3 Z: x8 [2 c9 d. @真係拭目以待 ...
. y: S0 K8 X: I$ N) H# rWinters 發表於 2010-5-12 01:47 PM
3 \- U4 t! P: t6 P# L1 E5 _- o
不過又調轉講 , 英國呢種咁有特性既票制 , 作為一個多元主義者 , 我又唔係好想佢變 ...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0