標題: 今日見到大陸人搭車打尖,同佢理論結果俾人打 [打印本頁]

作者: littlepig    時間: 2010-5-6 08:05 PM     標題: 今日見到大陸人搭車打尖,同佢理論結果俾人打

; O( {- v& z& Z' Q
1 s$ Y7 l1 s7 j  g  P3 D上車同佢講,反而俾佢話我手指指唔岩,同佢講香港係要排隊,跟住就俾佢開我拖,我還完手後報警,叫佢咪走,然後架車下站停左唔開等差人黎。0 M9 O7 }% b, x/ h

5 I) l% `4 c& s* C; n# l$ y成車人冇人幫手,我問旁邊個中坑可唔可以做人証,佢答你地兩個可以傾得掂啦.......
) A2 q( c  s; F& [$ B$ V+ {- x9 i  ?3 J8 g* k% z! }3 p
我排隊時都只係排中間,唔係排頭位,成條隊俾人打尖都冇人出聲,香港人幾時變得咁懦弱?定係呢D叫禮讓? 6 z" `, E( W% S, }1 E4 q

7 Z4 `1 X8 c. Z  E下次再見到有人衝上車打尖,我繼續不平則鳴,定係隻眼開隻眼閉,符合番香港文化?
作者: 奇    時間: 2010-5-6 08:53 PM

你點知佢大陸人
作者: littlepig    時間: 2010-5-6 09:41 PM

你點知佢大陸人
5 ?: z+ e4 a& m: p) a奇 發表於 2010-5-6 08:53 PM
. K+ s1 y9 O/ ?/ [+ O# C, }; J& q6 B# |' A# o# s  }; x
平頭裝,衣著土氣,講國語,揸雙程証
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-5-6 11:01 PM

上車同佢講,反而俾佢話我手指指唔岩,同佢講香港係要排隊,跟住就俾佢開我拖,我還完手後報警,叫佢咪走,然後架車下站停左唔開等差人黎。) ~" v3 {& V6 p4 a

8 h+ g' `  f& U: r# U& Y2 i成車人冇人幫手,我問旁邊個中坑可唔可以做人証,佢答你地兩個可以傾得掂啦...... ...
- Y3 V+ Z* l3 ~$ p. i2 y/ e) rlittlepig 發表於 2010-5-6 08:05 PM
唔關強弱事,係因為打尖太過少事喇,冇咁嘅必要搞大佢啦
4 r! E7 `# \; I; y3 b4 D如果係打劫就一定唔同
作者: littlepig    時間: 2010-5-6 11:44 PM

唔關強弱事,係因為打尖太過少事喇,冇咁嘅必要搞大佢啦
( u6 p$ j& H6 Y% J如果係打劫就一定唔同  ?8 X* G0 o* N- l
mK頭ck@G點 發表於 2010-5-6 11:01 PM
3 x5 b% F: H- r4 T, S7 r
% s  L; Z2 _7 X8 S
直到係車廂打交都一樣,一樣冇人理
作者: goodprice    時間: 2010-5-7 08:59 AM

support u, 打七條大陸狗la
作者: Orz1992    時間: 2010-5-7 10:57 AM

強國人民的質素真是....
作者: gt2686    時間: 2010-5-7 03:52 PM

算吧啦,現在d人表面好似很勁,但內裡簡直連老鼠都不如。  L8 e' x5 v3 c! x5 Z3 R# l
又有幾何好似樓主咁會指正人家的錯誤。
作者: hamsubboy    時間: 2010-5-7 05:57 PM

樓主, 你有幾高大? 對方有幾高大? 你係斯文樣 定係 戰狼300樣?
: l$ T, P* ^* M+ G8 S" t你用普通話警告他 還是 廣東話?, q+ k7 o3 T2 V% j
佢點開你拖? 手?腳?
作者: littlepig    時間: 2010-5-7 11:59 PM

* x) R5 }; W  e, Z' ]5 a6 A* t
8 z& Q5 m" a" a4 D. }
樓主, 你有幾高大? 對方有幾高大? 你係斯文樣 定係 戰狼300樣?
2 a) V7 i5 @3 ^, z你用普通話警告他 還是 廣東話?
  k: B. [4 Y; l! y6 {0 _佢點開你拖? 手?腳?+ S/ O7 d% ?* k) ~: g
hamsubboy 發表於 2010-5-7 05:57 PM
% b; Q/ }5 v: p" i$ s! r+ A. z6 ?; z) l' z2 k* G1 x
我打寫字樓工,放工果陣仲係恤衫西褲,戴著斯文眼鏡。對方係個大肚腩肥佬, 著條casual西褲,一副暴發戶既樣子。) E' L0 |( L# D* `0 j) J; c4 `

- Q, v3 F; r) d  v" N我係用普通話同佢理論,冇警告, 話佢知香港係要排隊,但一路講野一路有加手勢,佢就係話我手指指,跟住拎住份文件車埋我個頭度,俾佢打中我本能反應縮一縮便反手打番佢一巴,跟住佢就起埋飛腳,之後我就叫佢唔好走,便報警。始終打交係唔岩,無論咩原因,況且仲有機會傷及其他無辜搭客。' ?8 B. g2 q3 C6 w( _7 j" V

( t! B" t* l1 w5 r4 S4 d個司機仲奇怪,我話報警佢仲開車,好似若無其事咁。之後同佢再講,佢先下一站停等差佬黎。
作者: littlepig    時間: 2010-5-8 12:10 AM

本帖最後由 littlepig 於 2010-5-8 12:14 AM 編輯 2 w# L/ q$ u$ j' W1 L
, g* D) T7 x& i7 n$ c- w3 q
係等差佬黎途中,佢已經淆底道左歉。雖然中左一巴及一腳, 中招果陣自然反應側身卸左度力, 我其實亦冇乜損傷,本身亦唔係好勇鬥狠既人,所以同佢講唔再追究,但請佢下次記住要排隊同唔好動手打人。  d0 N, S. [0 v

, w- j* I/ `$ V. F差佬黎落車登記資料後走, 佢地都好好,用警車送我去另一地方,避免大家再有爭執。期間有一個差人話,家陣冇乜香港人好似我咁會出聲,講番佢話佢上次帶個仔去海洋公園玩,都有教佢見到唔岩就要出聲,唔好怕事......聽完呢句話後,慶幸仲有D父母識得教佢地既下一代。
作者: littlepig    時間: 2010-5-8 12:16 AM

算吧啦,現在d人表面好似很勁,但內裡簡直連老鼠都不如。
0 N" S) m4 N7 ^; S& F3 @* _又有幾何好似樓主咁會指正人家的錯誤。
2 q0 {" H# i4 F3 R" wgt2686 發表於 2010-5-7 03:52 PM
  o- q4 ^" e4 y5 Q4 l4 A) [
1 V$ j5 G4 i7 E$ ~
多謝你,聽完你呢句我好warm2 N& ~0 T3 O# W8 o: V: q

7 P0 R/ I0 j6 h! ~! V諗起過程中冇人出聲,我一度懷疑係咪我自己多事。
作者: 艾官    時間: 2010-5-8 01:26 AM

點會係多事呢~?難得有人肯挺身而出~等D打慣尖(唔止內地人~香港人都有)知道其他人唔係老奉唔出聲既~
作者: hamsubboy    時間: 2010-5-8 05:26 AM

係等差佬黎途中,佢已經淆底道左歉。雖然中左一巴及一腳, 中招果陣自然反應側身卸左度力, 我其實亦冇乜損傷,本身亦唔係好勇鬥狠既人,所以同佢講唔再追究,但請佢下次記住要排隊同唔好動手打人。/ t1 Z1 A/ s6 V0 y

9 `% L/ y; R% B1 }+ R差佬黎落車登記資料後 ...* x" P2 n* W1 J' Z& v! @
littlepig 發表於 2010-5-8 12:10 AM
, b: o- B* ^3 M8 u0 k# T7 X% U+ r% i& e9 {
thanks! 了解! 樓主你咩星座? 你d行動與小弟有幾分相似?
5 \! f/ ^# |% I( V3 y小弟絕對支持你的角度!$ Y2 v7 Z* G: W8 N
小弟(5'10"高)兩星期前和太太在廣州搭地鐵轉火車回港, 有一四眼肥佬(5'6")明明有位行落車,+ d9 u, E/ \" y& Z9 {6 Y6 @0 w
但固意行埋我太太後面想揩油, 在佢未掂到我老婆之前, 我一手推開佢,: |! u2 L% M) q7 e
佢好驚大叫"做咩推人呀!" 我即刻話"想博懵牙 定想死!"..... 佢拿拿聲落車...& k$ A6 j, Y  P, m! |4 O
! y. A- d) x) c' Q
又有一次在香港, 有條肥佬(有6'高超過200磅)在巴士上層開大個手機聽歌 (唔用headset),& Y2 d+ ?( m/ }  _& X/ N
仲愈來愈大聲, 好多人係禁望但無人出聲, 我擰轉頭大聲同佢講, "你知唔知道騷擾到人!"
, E5 N+ _' K4 e條友立刻off./ K6 C; `: j. w6 E2 x7 y7 k! L1 m
1 q) f4 w6 I; J$ i! l
又有一次巴士上層雙坐位, 條友sleep, 對大脾坐了一張半, 我坐半張....都算數, 3 K! R' \& K: g8 d* A( U5 p
條友愈來愈過, 我話"喂", 佢即刻張開眼同好吋話 "咩呀!". ?- e) f- J" D, J4 |* H
我即刻碌大對眼話, "扮訓覺, 以為我係女人, 想博懵呀!愈坐愈過!"
, o; G# h7 I! c
+ S% P! k/ V4 F0 I# T/ Z# Q又有一次排隊上巴士, 條龍十幾人, 我第7、8個左右,
( H" E8 G6 \% ]條廿幾三十歲男人就一野插正我前面上車,& o8 U$ h) l$ C  ?# H
我左手捉住佢衣領一手拉佢落車,
4 @$ ^' }7 i3 ?# C自然地追用右手手指公向後一指並說, "排隊",
; p$ y9 s6 c+ D8 [+ m佢傻左望住我.5 B/ w9 N6 ^1 W( V( S  Y
) d3 I5 R$ S* V! Y5 K
呢個世界好多人"詐詐帝帝"..... 但若然閣下並非類似在下, 屬面目憎懧....
' Y  ~. `" K) g3 e- I請不要......
作者: infjlam    時間: 2010-5-8 07:33 AM

" C( X9 n$ F, Y& |8 s" ?% i
呢D情況,
  P# L4 j3 p8 o5 p. ^唔出聲果D,講得好聽D叫息事寧人," O' e- @: g" K) J
講得難聽D直接D叫做自私、鵪鶉、是非不分,
+ b. q+ j6 N$ g7 B越來越少香港人肯為正義為公義站出來,' W7 Y! r5 k4 \2 w4 K# j
各家自掃門前雪,好唔要得!
. u  [3 J- S. W/ G* n
- v4 @& f) i! u2 S* D+ ^樓主我撐你!正義必勝!
% h* Y- p1 J7 k, v% l順便同個大陸人上課公民教育,絕對係好事o黎
作者: goodprice    時間: 2010-5-8 08:44 AM

good job, brother~~~
作者: andyho    時間: 2010-5-8 08:48 AM

樓主做得好正確,你動口,對方動手就call警察,但要預計好多香港人好冷漠,( X1 n2 r* T5 F- u) |& f
唔關自己事,就覺得係你同大陸人之間的爭執,你call police仲阻住大家時間。
! w$ j7 b$ S$ o2 ?! E& N  u如我係現場,一定挺身幫你做證人。
' R) s% l# W$ V% E2 X
* B2 X. O3 t0 h% L+ r# _9 ^: t香港人唔係懦弱,只係自私,如果那個大陸人不是搭車打尖,: F' v1 H: ]; q: x: j) M, |& X
而係抽新股或買新樓盤打尖,阻住其他人搵錢,我保證所有人鬧得比你更兇狠。
# j. C5 ^" \& v1 R  q$ ~: D* L" c" S  @
你以後可堅持自己做法,但唔可以奢侈其他香港人會幫手。
  n* D6 q$ f! N* ?6 I* A0 ~. N: M我通常唔會直接鬧人,而係暗串,有次上小巴有件阿嬸打我尖,; B- p. G) |! h/ o+ t
我好大聲話:「香港人真係無家教,讀書少,成日爭先恐後要打尖。」: Y( d% i# y+ P2 @* _
阿嬸想兇我,我反問:「咦?我都無話過係你,你點解要爭住認?」+ A$ s4 g, @& T6 p
結果佢成程車死死地氣無聲出,而我亦讓成車人知佢有幾cheap,
! F) J* F$ ?! |令佢打尖都要得到教訓。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0