標題: 五區公投下的香港人 [打印本頁]

作者: amigofans    時間: 2010-5-17 12:19 AM     標題: 五區公投下的香港人

小弟寫左篇網誌,同各友朋友分享下感受....
! Z) N% `  H* d1 n. L
3 Z4 ]. L% A7 h
( p. c: Z) J# @( F7 f: z公社兩黨發動的「五區公投」,最終只以50多萬人投票完結。雖說是在政府及傳媒打壓,建制派杯葛之下,但始終只有57萬人肯在此議題下出來投票,不可以說是理想。
5 }/ ]) C4 Z, ~) F! y  S6 t* v/ t. V1 D9 w5 Z. `% d+ @; `, z
電視新聞上仍會聽到部份人認為是浪費公帑,或認為是政治秀一場,更有人認為去投注站比票站更好,就連我發短訊勸朋友投票間,也會收到類似這樣的回覆。
5 M% U/ Q% b5 }. R& x9 N& u; w7 D( b& t! _! A0 e
當然要尊重所有朋友的決定,但我只能說,無知是一種幸福,因我也想當一個活於「河蟹」調子,不懂政治,還以為是「萬事有商量」,看不到頭上的緊箍咒,晚晚只懂看TVB的香港人,可惜,我不能。 $ o* e" x2 h4 M
2 @1 ^  n' W$ E/ C, ]1 ]
唯一慶幸是看到有大專2012、反高鐵等學生,還有很多年青,肯為公義,為自己及別人未來投下一票的人。
8 e( N" k3 A) Y2 C- G. F  M5 B  ?" f: b" o# V( X' e* X: y
寄望那些40、50後是浪費時間,我很珍惜這群青年人,因為我們60、70後的未來,也掌握在他們手中。 7 F9 p4 o- ?+ a8 c+ I

7 w# y# t" m* g( D! O9 F我們沒有贏,也沒有輸,時間是站在我們這一邊的。
作者: 奇    時間: 2010-5-17 12:44 AM

我老母咪鬧d人浪費公帑囉!佢真係唔知大陸人無自由幾可悲....
, A! _! H8 s# d唉!好似matrix咁活在當中唔知自己有幾苦,抽身有抽身既悲哀
作者: vv1668vv    時間: 2010-5-17 01:11 AM

你估距以后 會唔會 縮窄 『范圍』 ??) l- K/ Q6 l5 V: m# n

- }) I. T3 ?: c& g" w% a' X3 `/ a& A6 c3 T4 E( t
6 q4 i0 L$ W" U
可以作最大的表達.....都過去...../ }2 ?5 f5 z3 n% x! N

8 g* V/ q8 |. ?/ f  `8 b要花的...都已經花# z3 ]8 R, v* H& v0 u0 y; s

+ ?# T5 s5 f- l4 m9 V7 I+ F2 F相信今次 亦都系 可一不可再.................! P( D) _' \+ }, L" _
, j0 S! Z/ @- {
能有機會再“給”印仔.................會不會總比沒有的“給”的..............等等... 怎樣比??
& o( H5 V$ V8 I* a: J0 D( [6 H4 c7 U- C% \& L2 z  Q* A, x/ E
8 [( x0 `- f6 a! ~$ f

/ B2 a# o6 `; o! A: n. B
- n# m' {% m. v: p: _( q! ^, |也許...可能..河蟹 根本 志不在,亦毫不介意 有沒有 “給”印仔 的權利 .....
: q6 Z1 [5 V! B4 J$ A8 `1 }/ j. d# Y3 C  P% \( w
因為他(她)一出生 本來 就 沒有的。# `3 S0 P4 y( i8 B: ^  c
+ J( `& Y% |* ?/ d! H

& N1 ?2 }; d# S+ o0 Z2 v/ n沒有是應分.....有的....都只不過是BONUS
作者: Winters    時間: 2010-5-17 01:29 AM

我覺得今次變相公投,最重要係成功令市民係爭取民主嘅道路搵到突破.
0 T6 Y, G4 t3 Y" Z, l. _2 l因此,雖然投票率連兩成都無,我又唔係特別失望.  o# o* s" [  w0 a
始終今次嘅變相公投,係內同外都有好多問題,尢其係內鬧問題真係對選民嘅投票意欲影響甚深.
/ a5 p; ?$ ?4 W- h& j" S# m; R仲有,我身邊有唔少朋友,就係因為當下將唔投票嘅人就標籤化,先唔投票.
! \( t. z2 @3 b$ e0 H: U( u5 K難道唔投票就代表無知?所有人都應該關注政治?
, @2 |+ F9 G5 f* U: m) `
4 S6 n$ q2 |" P" S" d6 n講返正題,先講內部問題.
! X) Y" A2 e) }8 G' p首先,將五區補選轉化為五區公投已經係無比因難嘅事.& L! j8 L3 T0 Z9 v8 O7 Y
本身公社兩黨嘅願景係有五個建制派係五區同佢地對撼.+ X3 l/ g* R& W* R, i* N& ^. H( ?
之後阿爺吹雞,建制派唔玩,社民連就計劃派五個持相反議題嘅係五區同自己對撼,但係比公民黨否決左.. A& Y0 ^, c; ]5 D+ l* p8 [6 O0 |
到最後,亦都係搞到變相公投變為鬧劇嘅其因,就係自稱"無背景"嘅大專2012出黎選.- d1 B' e9 m; F" j5 f- t
本身變相公投嘅目的,就係希望市民就單一議題作出表態,正常黎講係應該有支持同反對兩方.
5 S# G. F" f5 o  a% h. |0 t1 y不過,大專2012出選,令到市民就只可以就單一議題作出單一表態,即係投票嘅話就代表你支持,而你係無得投反對票.( M. |' d4 Y( p! O* X
咁樣真係令人覺得好荒謬.. U, e3 Z% F$ L- q9 I

: n& S3 q2 l' L1 g+ f2 F$ |& [7 c7 n! z* P* V+ \
再者,由倡議五區請辭到落實嘅過程中,泛民不斷鬼打鬼." r& _7 q" ?- M$ Q1 x8 U0 K
由民主黨唔玩,再公開同公社兩黨打對台搞普選聯,到公社兩黨內鬥(直到今日都仲有,唉).
8 r, M) C4 p6 c( a: M6 Y. ?泛民內部都對今次變相公投嘅睇法都唔一致,又點算去呼籲市民齊心支持呢個運動?6 ^6 a# r" P1 Z  t$ O/ i

% y1 M! ^& j" \. R6 S+ K5 F仲有好多好多問題,例如timing問題.
! o/ P9 E9 ?1 H+ f之前都有泛民中人提過,五名議員係咪應該係政改方案推出之後先辭職呢?3 c6 i. b& p  O6 S5 y$ i+ |
好有可能市民嘅反應會更加踴躍.
1 i7 ~2 t. g# f% E' F. \. i" [$ w
! X/ G- }* h- {5 q3 |4 h口號方面又係.. m8 ]: O3 Y; Z3 F& O  u. R
解放香港...革命...我都覺得呢啲字眼代表啲咩,但係係阿爺眼中呢?
% d/ \1 i1 Y/ R6 v5 k而且,係咁嘅時刻,佢地應該好小心以免比人抽到後腳,但點解呢啲字眼會出現呢?2 M. d+ L, O, A3 I/ ]
當呢啲字眼出現個陣,公民黨急急劃清界線,好明顥公民黨事先係唔知情,咁即係社民連嘅主意.) y5 E2 |6 S8 C/ E
其他人唔察覺都唔出奇,但點解精通歷史嘅黃毓民無留意?
, `# ^* c: W8 Z( k/ y: i
$ M( b% o" t( r# U' X4 i至於,外部問題,好似阿爺打壓,投票通知書好遲先收到(有啲甚至收唔到),票站無雷公咁遠等等...9 a# H6 E0 S1 y! j
新聞都有講,係呢度都唔詳細講啦.
) r2 r8 O% n- ~
# T3 Z( g5 \3 T8 Y+ X* V最後,我反而對今次有份投票嘅選民人數嘅年齡分佈好有興趣.
3 N' M( E; I0 [1 L0 C究竟係咪主要都係年青人投票呢?
作者: Winters    時間: 2010-5-17 01:37 AM

唔記得講,學陶君行話齋,今次變相公投只係序曲,之後陸續有黎." d  A& c' x( p& x5 x8 k1 q% U
+ U' d+ l4 l+ S! {* S9 W5 s
題外話:我一直有個疑問,就係政府話今次補選要用一億五千萬,究竟點計出黎?
, \( q: b$ h. c08年英國保守黨下議院議員david davis,同今次五位議員一樣,為左了解市民對議題嘅表態而辭職.+ b) O( a+ R) y- R
但個次嘅選舉費用,都只係八萬鎊,點解香港今次要用成一億五千萬?真係奇怪.
作者: 12d3    時間: 2010-5-17 09:46 AM

我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出.
作者: SCM    時間: 2010-5-17 10:54 AM

6 I7 ~8 {& x7 |$ i0 N/ ^
我老母咪鬧d人浪費公帑囉!佢真係唔知大陸人無自由幾可悲....6 m4 [6 v$ X! M$ G/ h- `4 q
唉!好似matrix咁活在當中唔知自己有幾苦,抽身有抽身既悲哀
3 n! S( u+ J2 |* f! ?奇 發表於 2010-5-17 12:44 AM
當公投派既人話冇民主=冇民生既時候/ ?$ G& r9 ?8 T; }" J+ Y
反對既人就會擺冇民主新加坡 以及有民主既泰國同菲律賓出黎做例子黎反駁
作者: 奉命    時間: 2010-5-17 05:37 PM

我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的6 c. S3 s" X+ I( |; x" u
民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!(琴晚睇電視見到光頭佬又當眾鬧人死太監,又恐嚇人)跟市井之途冇分別
4 W6 ^2 [+ W/ O2 I1 G2010年喇.......點解唔可以斯文D,,冷靜D,,文化D( c: s1 U& k* x( p+ H8 X
大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨
作者: Winters    時間: 2010-5-17 07:33 PM

當公投派既人話冇民主=冇民生既時候. I$ C) K8 D+ N* {* i- J6 |" J. m
反對既人就會擺冇民主新加坡 以及有民主既泰國同菲律賓出黎做例子黎反駁. V! w6 v# c) C5 b- b
SCM 發表於 2010-5-17 10:54 AM
$ x' w: G! L+ A- L5 X
有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.
  S) C* X# z: w8 C0 f. @另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?
0 c, b+ k) @  W; [% {! a3 g5 V6 K8 L7 W6 }' |. {9 a
至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.
( I' \) N2 l8 p) L% H中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎話民主唔好.. L: P3 d( {6 e. p$ N2 f
最常見技倆就係,先話西歐國家嘅成功例子唔適合攞黎參考,因為大家民族性唔同,唔可以比較.  J& m! Q/ n+ I* K* y( I- t- ]; H. _
跟住就話亞洲國家,好似菲律賓,印尼等等,因為國情相近,所以值得參考.
9 R% P, F7 Z) n9 U/ {  C. Y' ^( B0 z4 A
新加坡你話李光耀獨裁,但佢都總有個選舉比人民投票.
2 h9 I6 h- v4 T0 L4 x仲有劉夢熊成日話香港97前無民主,無錯,從砵甸乍到彭家康,歷任港督都係由英國政府任命." V" O& U0 E5 F1 l% x+ f* D
但唔該大家諗下,人地英國政府都係實行民主議會制度.
+ h8 Y+ F2 k# S; l# f* u- [) x2 O; b以前港英年代,下議院,在野黨,同埋一大堆報紙都一直係度監察殖民政府運作.3 n. L4 h- s) {# {* _- y; m0 g

* E) S5 \+ ~  u% {0 @最後我只想引用邱吉爾嘅一句話emocracy is the worst form of government except for all those other forms that have been tried from time to time.
作者: Winters    時間: 2010-5-17 07:45 PM

大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨1 n% Q- a8 O  n. ?
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
4 K  \) |4 D% R# n6 ?2 e. w
如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.6 k7 B8 P0 n; I: J* U, _
但而家呢?係揀都無得你揀呀!
作者: Winters    時間: 2010-5-17 08:17 PM

我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出. ...
, J+ T0 o4 D; B( R12d3 發表於 2010-5-17 09:46 AM
. r4 f' c. O) f0 W0 a. x3 n1 V, u; D
我都係咁諗.
& T. H- l* V. W8 D
" {( @2 K, n! o另外,今次都見到有三十幾萬不支持激進嘅泛民支持者焦投票.) [5 E: C& F6 ^, R% o9 `6 V
我係上一個post:http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-3-3.html
4 A! e8 A( e" v- e) b9 p- a度講話,係2012個陣,民主黨形勢睇黎唔會改變,公民黨就好大機會大敗,社民連就會漁人得利.5 W3 p9 k7 G6 A5 z
& a+ Y+ |( }1 b8 r" I, G) i
不過而家我對民主黨形勢嘅估計有變,我而家覺得有可能係各區失去一至兩個議席.
( e8 W* \; o# l9 }至於對公社兩黨嘅形勢估計,我就無變.
作者: SCM    時間: 2010-5-17 09:38 PM

- G# A! G7 V) ?# U; ^
有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.% B: Y, F8 c1 r: o+ ^
另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?) S2 J+ A# i" w" @5 i. [+ E

! P  ?% q6 [# i+ v# ^# J4 a至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.
# r) O( i; u; }! V8 K8 }/ C# t中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎 ...
5 b9 ?; Q% E$ ], m; Q, oWinters 發表於 2010-5-17 07:33 PM
其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
作者: 打狗棒    時間: 2010-5-18 01:05 AM

從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被管, 大家繼續做奴民吧, 皇上萬歲萬歲萬萬歲......
作者: 打狗棒    時間: 2010-5-18 01:19 AM

8 A4 F4 }, ^* H
( }; ], l+ _6 R) I% h% a* r
我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的
% M) c6 C9 e1 x6 D5 z民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...
# n. b7 [$ B+ t) n, Q; z奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
/ z4 }; g- g4 p% L
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑?
) z; A6 d; ?$ @8 s$ r唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?; M: L  P% _. p6 K9 K: f
連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權, 卻要求別人理性和諧? 點解佢地當年唔同蔣介石"和諧"?
4 g; h: ?$ z# c5 d1 z% G- g0 B唔識歷史就睇多幾本書, 唔好人話激進, 你又話激進? 香港人咁怕死, 激極有個譜, 邊有得同韓國人同泰國人比?
作者: 奉命    時間: 2010-5-18 02:36 AM

/ S% H+ d- f, }" ^0 e2 j% M7 k咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑?
$ M/ j& O% @6 i7 Z6 y7 j7 x唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?
3 ?0 [( W4 P' q' j* Z" g9 Z連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權,  ...+ B# K9 m& l6 j3 n5 E" U
打狗棒 發表於 2010-5-18 01:19 AM
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰4 g2 d* }) g3 H3 g& o3 a
我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
/ m; J) B/ w2 O  d唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇
作者: infjlam    時間: 2010-5-18 05:13 AM

火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
4 ?1 q# [9 @1 W6 K3 W我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
* h0 `$ I/ ]/ s/ R+ b$ i唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...; ~& O3 P3 z2 l* \
奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
  s. W; K, C) i) H& @6 h. O5 o, V, T5 H. W" ~* m
「我就係讀得書多先知道咩野叫修養」& x; m! D' L/ U5 g  B- K% r
我都係頭一次聽人咁形容自己
0 k9 i0 S. L, i  [5 L  i7 T2 d7 o9 c. i: B, U" u) X# t" G
實在太強了
作者: 12d3    時間: 2010-5-18 09:40 AM

大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨& |; }4 {" L) ?
( ]9 Y7 E$ _; ]5 X& [9 Y# z: u8 H
5 N  j! S. `7 y
我某方面支持你!
8 L" [, D5 e1 B) P+ x1 g
1 o; t7 x* e5 k, M如果依班人去管理HK, 建制派變成反對派, 到時的對抗行為不止掟蕉遊行爆粗那麼簡單
& I" _( F# ~8 V4 R1 t5 e+ i看看左派曾經發起的暴動, 林彬的下場, 及清華街事件:; F  y6 G# ?4 _" ]7 r
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9E%97%E5%BD%AC
作者: kuru    時間: 2010-5-18 09:43 AM

+ ~$ h+ h) g" h' i2 m
如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.
# N6 d% A( d2 G' t* h但而家呢?係揀都無得你揀呀!
$ R3 P/ R% m6 M, l6 f* xWinters 發表於 2010-5-17 07:45 PM
! q# d5 \1 X7 _0 \8 v: N
" M: W# A2 o* a2 j好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,8 h. Z+ s1 e/ f% u" d* H) J* p5 G
咁有咩用
作者: 12d3    時間: 2010-5-18 10:06 AM

18# kuru
& a. T) o4 P- o, n
: m/ L* j8 [8 y3 {4 h( e5 d, P+ R) t我都係咁話, 如果海嘯如果地震如果出現哥斯拉, 成個香港沉左, 經濟好又如何?
; U% C9 F# i4 p% ~- d% J1 j我成日都比人話諗多左, 會發癲, 好彩原來有你這個同道!
作者: 無情Alex    時間: 2010-5-18 10:53 AM

18# kuru 有得選擇好過沒得選.
作者: lorvan    時間: 2010-5-18 11:37 AM

我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的
- ]9 d. I  c; A. h民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...6 P5 i5 L0 K  k2 y0 w; z, x
' }8 e, G; S% k3 D% S, P/ d, s
! y: k/ K# U- p, B$ W* R  T/ F億五係可以幫到好多人,但邊個話慳到個憶五就會用返係社會公益度先? 咁不如唔好起高鐵啦,600幾憶幫到仲多人!
2 Y) e" L; e* \+ R- F: X& Q" W" O# Y& I2 B1 P. b( W
當用溫和手法無人理既時候就要用其他方法喇,佢地的確有時係過火,但背後既意義係咩,如果無生事端就無人會理議會入面發生咩事% I4 K1 a0 X5 V
( c- `* q# n3 t& W! T" F: [6 o
再講呢班人來來去去都係佔少數,試問係可見既將來你會見到呢班人會多得過民建聯+功能組別嘛?會有咁既一日先來擔心啦
作者: ming8964    時間: 2010-5-18 01:31 PM

社民連不停問候其他泛民政黨, 仲要人地支持者投你一票???% X9 i2 n4 }; U0 N
社民連路線看似激進犧牲大, 實際非常安全風險低!!!6 l% s7 \3 n8 K1 Y9 c3 v6 f2 g
特區政府同建制派衰極, 都係攪下小動作, 出下口術!!!
  s( l6 {. ^2 P3 ?3 |辭去議席, 出去走個圈, 再以[烈士]身份回歸議會, 穩佔道德高地, 有贏無輸!!!1 f, {" ~/ _6 ~7 P
普選聯民主黨所走路線, 看似無吉士, 實質凶險非常, 隨時背負民主叛徒悪名, 個黨隨時玩完!!!
作者: andyho    時間: 2010-5-18 01:54 PM

$ h% Q, E) Q+ f2 W! S% E) o1 @
# w6 C( u  u6 m3 w& M
' S. V; x8 }7 t' X! x! p民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...
2 x. H6 n0 @! M) N' @奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
# r$ w( s. N- N/ W) }  Y
, F" m- R# g8 _; e
香港有好多人都是鸚鵡學舌,人云亦云,上次城市論壇有位小姐發言,
4 q- O9 O4 r5 Q: g: Z0 O2 D: t她表示向政府各個部門查詢,問1億5是怎樣花,竟然無人答得出。
% J5 a$ a3 U1 F! x$ U所以政府唔吹夠花左15億真係好笨,反正政府去講,大眾就不去求證,然後照信。 ! x% O# ?; ^7 d1 |- M' D2 U' S
0 Q0 r, |, C/ n& s5 }; E' Q
不過有條數我就提供到,昨日葉劉愛將辭去區議員席位,因為特首辦請佢入去打工,
( ?/ s( r) g- I/ ?$ p. G月薪7皮,一年就接近100萬,唔需要登廣告招聘,總之自己人話請就請。
3 t6 `; T" {5 r; a* H仲有呢單,政治助理10幾萬一個月,無野好做,返一陣工就生仔放產假。7 x' ]5 m9 E- \, V6 h8 }* |9 W" s7 h5 f
http://www.life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20100422/nalgz/gzb1.txt
1 _) N4 F  i0 b& o! V- J9 i5 _
6 f  D6 n; o: G; c香港又唔會有人質疑浪費公帑,到底,政治助理又做過甚麼?
6 M3 J2 y7 L1 M8 x3 a其實社民連等人好Q蠢,只要學政治助理咁,低調D,即使零貢獻,市民都會接受。* l1 W- H- s( g0 p0 C" x0 J8 D
好多網友唔喜歡粗魯政棍搞事,要和諧,其實最適合移民去北韓,; L5 Z: ?. z) R0 Q( c) A! i) l7 _
那裡係樂土,零爭拗,政府無反對聲音阻礙工作,效率全球第一。
作者: 打狗棒    時間: 2010-5-18 03:10 PM

火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰. \$ I$ B# A' g- ]- ~/ j4 w, [
我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
/ T% j9 I/ ~. {7 F% w6 _/ b唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...
1 W, P) p/ ?7 C* ?6 H奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
3 a0 v, \1 u2 e( V
你都on膠, 火箭上咗月球, 咁你仲使唔使食飯? 乜你仲停留喺食飯時代?
5 w. S/ {6 o, B+ w0 {4 O修養, 和平同禮貌係對有相同標準嘅人做, 對於一些以殘民自樂, 官商勾結嘅特權階級, 係唔需要做!!!
" a/ g1 h% ?( }5 n& W) x樓上andyho講得好啱, 你d咁嘅人最適合移民去北韓, 果度日日跳阿里郎, 最和平......
作者: Winters    時間: 2010-5-18 05:28 PM

其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
- g9 p0 p; S/ g1 N) D2 aSCM 發表於 2010-5-17 09:38 PM
! @5 g) i( i9 V# ]. c; l  l
兩國執政黨都千方百計打壓其他政黨,都限制言論自由,務求係民主制度下永遠執政.
" ?6 b. M+ f. @但你又吹佢唔漲,因為兩國執政黨嘅支持度一直居高不下6 U  ~4 S) M. {' i$ m
/ _/ U! S" l( T1 Z. y. {
另外,新加坡實行嘅係議會制,俄羅斯實行嘅係聯邦民主制.
0 O* `8 _- g6 s/ D+ ]$ \; J0 {4 m- q! x$ `
簡單啲黎講,新加坡嘅制度同英國嘅相近.總統無實權,只係個名義上嘅國家元首." ?/ s' R+ p4 @7 T7 E
而總理就等同英國嘅首相,係由議院(係英國就係下議院,但新加坡實行一院制,無分上下議院)嘅大多數黨黨魁擔任,
3 o( |5 x$ r8 `9 B( x程序上需要由總統(英國就係英女皇)委任.0 F. A' h. x" {, y8 i9 _

) K6 H# p( z% @1 `俄羅斯總統直接由大選選出,即係好似美國咁.
/ B9 D' j, N6 a8 \, W- u俄國雖然有總理同總統,但總統有好大權力,總理同其他內閣成員都係由總統提名.
6 P  T" V% U3 l5 Y0 R$ \, A. e程序上又係要下議院(俄羅斯叫杜馬)批准,不過又係100%通過.
作者: Winters    時間: 2010-5-18 05:51 PM

從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被 ...
) ]* A# E% b0 w( u打狗棒 發表於 2010-5-18 01:05 AM
, V/ K; t4 ^% v
其實各位嘅思維係咪同曾蔭權同埋建制派無異?% }% g! B) z' m
曾蔭權同林公公兩個係度老屈其餘無投票嘅都係反對廢除功能組別同2012雙普選我都唔覺得出奇,點知你地又係一樣.
' x* O2 ?1 k8 i- m無投票嘅就係無知,就係奴才?真係6 y9 Y2 p) @% b. k- L% c3 J0 V
9 g1 }/ y  o- s- k4 I3 r- v" o
我想大家明白,無投票嘅泛民支持者,主要都係唔認同公社兩黨爭住民主嘅手法,並非反對廢除功能組別同2012雙普選.5 u1 _  J% z$ ~0 Y- g  {; O
我之前都講左公社兩黨係動變相公投嘅過程中都犯左唔少錯誤,今次投票率低,正好係一個機會俾佢地反思一下.
作者: Winters    時間: 2010-5-18 05:59 PM

* K9 ]; t: `/ g5 d1 F
' N6 b0 M" t2 a+ X( i  k
好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,& {0 }; T3 a% \2 a, T0 S, ?# o. _
咁有咩用, m4 z2 ?% h7 v" a4 e7 u, W
kuru 發表於 2010-5-18 09:43 AM
, v+ O5 ~# d. O5 I& E
你噏乜Q?咩叫好聽就話有得揀?( V: h. T" F/ `
7 |( F* k! C6 u
係民主制度下,如果你選左個壞嘅政府出黎,你可以選過個出黎.但而家呢?3 V8 G! U( [2 F/ M9 M' i
我諗閣下應該去祖國,柬埔寨,北韓等體驗一下.
作者: Winters    時間: 2010-5-18 06:01 PM

17# 12d3 ( m" c0 B8 u! K( J: W! F
19# 12d3
0 p. ~& S% U2 K. S; R9 x/ O* ]% R: \* e" o# @
曲得好
作者: Winters    時間: 2010-5-18 06:16 PM

社民連不停問候其他泛民政黨, 仲要人地支持者投你一票???2 u- s! a3 I1 l$ p/ U3 G
社民連路線看似激進犧牲大, 實際非常安全風險低!!!6 R' r  Q) e0 N4 s: \
特區政府同建制派衰極, 都係攪下小動作, 出下口術!!!
) \$ O0 m6 b4 M3 d% \2 r' p& w0 q辭去議席, 出去走個圈, 再以[烈士]身份回歸議會, 穩 ...
; Z! ?: c# P8 }# ]7 [9 Yming8964 發表於 2010-5-18 01:31 PM
7 r+ L, {/ @( t3 i+ R回應第一句:今次話明係變相公投,係投議題而唔係投某個黨/人.
$ I+ e6 l2 M$ ~) T7 m( l好似12d3巴打話齋,好明顯公社兩黨係宣傳"公投"呢個概念上面做得唔足夠.
! [" ^0 {, s: `' P, H就連佢地自己入面啲人,係公怖結果個日,都high上腦,話大舊高票當選,掂呀!
/ y8 R, a8 U) o- C5 Z9 s  U% t; }( y" x' ~
至於其他,我好認同+ _( V- f9 Y; l- Y
仲有啲野唔可以唔睇:( D% f' c, T2 x
[youtube]4Ms48jOV7VQ[/youtube]
( ~. p( y" l1 o7 Q1 x4 _3 u1 S; g5 F" z: g( ?# A4 }: Z
幫主:如補選投票率只有2至3成,……可能到時我會辭職,即使補選後能返回議會都不做,我也會為推行5區請辭失敗而引咎辭去立法會議員一職。衰到咁得2至3成投票率,因為我個人知名度贏番個位,要個位做乜,做人要有廉恥先得架。! Y- m  X) H( g" ^0 x/ V5 |

+ i. ]  r8 X' ~' w; u3 P/ \3 G# d我一直係度講,做人要有誠言,做議員更加要有,不過有幾位版友對此就不以為然.
* t  _% J- }1 T& `公怖結果個日我都奇,點解黃幫主一時話病要返屋企休息,一時又出返黎?& i7 E$ _; a8 S
點知原來就係怕人追問此事,當日好似都有記者再提返呢件事,不過以幫主智慧,梗係明白三十六計走為上計呢個道理啦...
6 ]+ A/ t. a, G' Q, a+ ^2 A: Z不過,選舉過左只不過係兩日,我唔排除黃幫主會遵守承諾,又一次辭職.不過可能性有幾大?大家心照啦!- w0 l  f+ i3 _0 n4 R- d) Y
如果幫主做人真係咁有廉恥,我一定會道歉,兼對佢刮目相看.
7 v7 j3 C8 I( T" i( p
1 D! U& p9 m  J" U( I' q1 `. o! T最後,我想問下樓主對幫主嘅言行不一有咩睇法?
作者: andyho    時間: 2010-5-18 06:21 PM

只要細心留意下,會發覺最近無論市民或者政府都好多歪論。
. _% q0 \( l5 j, K/ c7 y例如好多市民討厭議員用暴力,$ h- C$ v8 g' o1 L1 Z: b
但香港d課本又讚揚孫中山扭斷佛像隻手是破除迷信<刑事毀壞喎!
2 w9 p+ j' a: V  Z譴責掟蕉的市民唔見得會譴責燒死林彬的人,% ]$ m6 Y$ J) _" ^% Y* ?; H) J
換句話說掟蕉暴力過縱火殺人。
/ z. E5 k# G/ g0 v. B5 Z3 \/ }$ s6 Q5 _* k; c2 |& f
今次投票率低,政府簡單理解為大部分市民反對公投,
: K: S1 J) w, V6 `& h; w咁當年陳水扁上台,豈不是可簡單理解為支持台獨的人佔大多數?
) P% r, Q' w! Y8 z! n大陸人搞譴責日本侵華示威,頂多見到一萬幾千人參與," ]  K8 Q  H& n: v
用今日政府套理論,無出來示威的12億9000幾萬中國人都支持日本侵華?' t% w* ~1 E" _5 h% y  Q

( E4 Q4 s- J( w, C; `在中國及香港不單人口多,歪理更多。
作者: Winters    時間: 2010-5-18 06:31 PM

30# andyho " b: m& g" x0 Z8 o
"政府簡單理解為大部分市民反對公投"3 R& A+ Z' n. f. K/ k# r
! p" D4 t% |$ c7 |" C4 A4 n
我係26樓就係講緊呢個歪論,但最好笑就係有唔少公社兩黨支持者,擁有同一樣嘅思維
作者: kuru    時間: 2010-5-19 08:22 AM

, q) ^$ k* }; z- k9 {, R你噏乜Q?咩叫好聽就話有得揀?
5 o; g9 B3 ^. u# w
0 ]0 Z$ I$ Q) C) \' q( K3 L+ I  L2 x係民主制度下,如果你選左個壞嘅政府出黎,你可以選過個出黎.但而家呢?
1 X5 d9 T  T$ G, E我諗閣下應該去祖國,柬埔寨,北韓等體驗一下. ...9 u% w, s' r1 C
Winters 發表於 2010-5-18 05:59 PM
3 V% l, c! E6 g/ d! B% G% T& l

; S* L1 E- K! @睇下結果, 今次當選又係之前果幾條友, 一就浪費金錢, 二 咪又係選返呢幾個人,  l4 a2 P% r: v: o
係垃圾到選垃圾, 咁你仲邊有得選過第2個
作者: infjlam    時間: 2010-5-19 08:43 AM

5 H: w- F% g; }& @% H% o- L- v3 _
睇下結果, 今次當選又係之前果幾條友, 一就浪費金錢, 二 咪又係選返呢幾個人,
/ C  z1 L4 p! U) I5 B  V係垃圾到選垃圾, 咁你仲邊有得選過第2個2 a' i, I: `6 `4 d
kuru 發表於 2010-5-19 08:22 AM
1 I! E3 u6 M$ A5 g' u+ V% E, ^) e5 L( p8 o! |! k0 `
所以我都話公社兩黨宣傳失敗囉,/ P: p0 S) y3 t( R
成街人都唔明白,呢個係變相公投,係投議題,唔係投候選人,
: ^. c& ~* J( T
& O& T" S, k0 }; y' g+ o2 v浪費金錢?垃圾?咪玩喇!& W" \. u! L# j* u
講到廢,有邊個及得上我地o既特衰政府呀?
作者: Winters    時間: 2010-5-19 10:32 AM

4 E. x$ A5 l/ G/ {* @
9 B5 T2 Z5 u9 g* y0 e所以我都話公社兩黨宣傳失敗囉,3 }$ H1 J+ p$ p" [  P; K. C
成街人都唔明白,呢個係變相公投,係投議題,唔係投候選人,
0 }3 e, y4 o& [$ F, W8 p- o, ]) n' A. _  M/ J( f
浪費金錢?垃圾?咪玩喇!
! `6 [4 Y$ u/ Q+ Q" b講到廢,有邊個及得上我地o既特衰政府呀? ..., ~# e+ M6 F2 v( n7 q& U
infjlam 發表於 2010-5-19 08:43 AM
4 h( X% A2 U; r0 n
講得啱.
. w* w4 l7 {5 f* c5 i1 v回返kuru:
7 N, v& f- o( f3 U6 R0 e講到浪費金錢,上一頁andyho巴打都講左,究竟政府一億五千萬條數點計出黎?政府係無答過.
& m! B9 @& w, L. O2 q1 y- N7 e# }係再上一頁我又講過,就算係英國補選,都係要用八萬鎊而已,點解香港可以貴咁多?
作者: andyho    時間: 2010-5-19 04:54 PM

' L% f7 |7 W- I' C
  \" W0 E) ^% {- r/ ~
睇下結果, 今次當選又係之前果幾條友, 一就浪費金錢, 二 咪又係選返呢幾個人,
1 M* c' \/ n# C  \8 i% c1 x係垃圾到選垃圾, 咁你仲邊有得選過第2個
5 @# a% E, `/ p& z0 W3 W/ Tkuru 發表於 2010-5-19 08:22 AM
9 ]# ]* n, }8 k  S) U9 w' o" G' A1 e* O$ Q

1 s# K% V" L: M有人認為民建聯係垃圾,亦有人認為社民連至係垃圾,各有看法,
$ Q, ?9 ~! L. K) L但既然覺得社民連垃圾,何解民建聯不派人出來選?, B# H( u# @; M& F- P
除非認為自己連社民連幾件垃圾都不如。
4 `, ]! J9 L& d; x  Y/ Z0 Y2 r! w6 l" [
唔好再學官方講,話因為公投不合憲而拒絕參選,+ @/ `4 ^* x' n0 {" b- n+ f
台灣都搞過公投,花的不是香港人或大陸人錢,
; F  `7 h6 _/ ^" Y但大陸一樣大力反對,講到底係共黨最怕"公投"呢兩個字。
作者: amigofans    時間: 2010-5-20 10:17 PM

" G8 z% t8 p* d" z+ j
回應第一句:今次話明係變相公投,係投議題而唔係投某個黨/人.
, Y+ F+ J9 E% f0 y8 z好似12d3巴打話齋,好明顯公社兩黨係宣傳"公投"呢個概念上面做得唔足夠.6 `; x) `; i. N5 l3 D$ ~+ _
就連佢地自己入面啲人,係公怖結果個日,都high上腦,話大舊高票當選,掂呀!
' ]0 G+ k0 E) _: M" N& ?; r- {1 L0 f; B1 O+ G
至於 ...2 d5 H* l4 ~0 F2 m+ s) t
Winters 發表於 2010-5-18 06:16 PM
/ f% F3 c  V5 A9 W/ L* W2 r" g/ g+ j  p6 ^0 D4 _
老實講, 我無睇你果條YOUTUBE, 因為見到係1月9日...
- u1 C) b. {4 E4 y. {- r' Q. X+ H' {  M
我唔記得果時民主黨係咪已經黨內投左票, 但至少果時上面未吹雞唔比人參加...& P/ e. B; r. A+ b" W9 {
1 j! z' y2 Z9 c/ t& w* ]1 R' |
佢講應該係果時既情況, 建制派唔出黎玩, 白痴都無最多只有20幾多%...3 o; N5 L4 _# l7 J& U

6 G$ d2 t+ X% P4 i2 Z我唔認為大專2012係敗筆, 相反認為係唯一可喜既地方...6 U8 |$ R: V5 j$ @( {3 l

+ W3 ]) L$ k" l$ v$ U. ]. H其他野我大致同"打狗棒"意見一致, 要駁佢都同我駁晒你地...
8 C% i" U% c* k" l9 `6 {1 \  Y9 l8 j+ K: N. F1 h+ C
至於你問我點睇黃毓民, 無意同你係呢個問題上紏纏, 反正"公投"意義大過"黃毓民有無廉恥"10000倍,
0 |9 Z" S: Y# j. p6 j9 b可能你誤會我係佢既盲目支持者, 可惜我係睇政治人物做既野only,
* @3 g2 }/ m5 Q! u6 f2 \- k" q" B9 B1 c0 t7 o  L+ N9 s  M7 c9 Z
正如華叔臨門一腳退縮, 係我心中20年民主形象可以一掃而空, 只要毓民第日做既野我認為唔ok, 我也會背棄佢,1 j" q2 o% }8 V
4 u& W) ]- r, V; l+ @9 P3 d
只不過係到呢一刻, 我仍然認為佢同社民連做既野非常可取...
作者: Winters    時間: 2010-5-20 11:37 PM

" }) C  a+ p" p

$ t4 Y* x! d  T" \$ h7 I老實講, 我無睇你果條YOUTUBE, 因為見到係1月9日...2 \, U$ W  g7 T9 _

" Z; W4 x$ _& D+ _! o( w我唔記得果時民主黨係咪已經黨內投左票, 但至少果時上面未吹雞唔比人參加...
% k& H& T+ _5 J6 t* z" L2 R& p( r; \- b. I5 a6 m
佢講應該係果時既情況, 建制派唔出黎玩, 白痴都無最多只有20幾多%...
* L5 o9 e% @2 x4 P) D" l& s2 K7 ?$ A' v! D& O5 _
我唔認為 ...
7 K: N! g/ ]3 Efilter-052fans 發表於 2010-5-20 10:17 PM
# u' F3 l" M+ G0 E5 \# i
"我唔記得果時民主黨係咪已經黨內投左票"
; ?6 m6 |; \4 a
) Y( D( f- R4 s, l/ T) x$ A8 a
民主黨係十二月已經否決左
  m5 L8 _. i3 Y5 v) I! l% O/ I( f# Q* ]6 H( o
"但至少果時上面未吹雞唔比人參加..."
* l, K) q8 Z/ ~3 Y4 R) b, a
8 t) D1 w: P! E8 u係節目入面,張寶華已經同阿幫主講過一個可能性,就係建制派唔派人參選,咁樣會拉低投票率.5 R7 K' D4 W" _8 D  v
但阿幫主好自信咁話:"就算無建制派,投票率都會多過三成"
' x5 A& {5 ]% N( a* d3 d
0 @! _2 K) }/ b7 y我唔認為大專2012係敗筆, 相反認為係唯一可喜既地方...( o& ]( Y! d0 Q, a2 P. Y1 a& r. ^- K) ]; i( {

# H! @# [: c; K4 {: y公投係應該有"支持"同"反對"兩個option,建制派唔玩,一正一反變做得返一正都算啦,
( e4 L8 ~/ D4 J0 a$ \) k# U4 p) E加埋班"無背景"嘅大專2012,公投變左做有兩個正,唔止混淆公投本意,仲係荒謬至極.
; V& c9 S3 w) u# v, S( k9 {/ p# x; }4 `3 h) A- f9 a; d
其他野我大致同"打狗棒"意見一致, 要駁佢都同我駁晒你地...
  x( I: ^4 o* b  n* I$ F" D$ m+ ~2 T# V" q
佢駁左啲乜?9 D" Z9 a* k3 p0 P/ K4 c# T3 P
* o; L& Q9 ]) P, N
至於司徒華,我本身都質疑佢點解會咁做,不過事後睇返,佢真係有先見之明.
作者: amigofans    時間: 2010-5-21 12:05 AM

. f( ]% s& ]  Z9 x$ B"我唔記得果時民主黨係咪已經黨內投左票"6 e1 _% O" v: A4 Q+ ~' E+ g
# b; _: @% e( _+ A% P
民主黨係十二月已經否決左1 }" J9 p" R6 v( s- y1 h6 {4 N

! E- C) [# \4 \# V"但至少果時上面未吹雞唔比人參加..."
" B* G' B- V- k8 @
, M: ]. M; ^; o6 A係節目入面,張寶華已經同阿幫主講過一個可能性,就係建制派唔派人參選,咁樣會拉低投票率.
5 ^+ I# y# r  J% j3 g但阿幫 ...) G8 U# d6 P1 l
Winters 發表於 2010-5-20 11:37 PM
9 E! W/ B# X/ ?3 Y5 M. ]$ o! ?0 a, u0 s6 g" b3 _
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=228091&page=2#pid3436706
作者: amigofans    時間: 2010-5-21 12:13 AM

# C( ~  Q" q! p
"我唔記得果時民主黨係咪已經黨內投左票"# h$ Z$ T; v1 f2 k5 z4 p- V6 e

' d" V; ~( n0 Q7 X, M! w2 W1 e民主黨係十二月已經否決左9 z4 {5 Y- }0 U! q( g; f

: ?  ?- ]" `9 [+ X- O0 A, u"但至少果時上面未吹雞唔比人參加..."
! d5 n8 q/ N- g* n
: R0 g: \" i5 W+ |! ~6 R7 d  u係節目入面,張寶華已經同阿幫主講過一個可能性,就係建制派唔派人參選,咁樣會拉低投票率.9 `, ?, M: R1 T% U; `. F7 h) N
但阿幫 ...# w$ [, J3 R0 ?" m5 S. B
Winters 發表於 2010-5-20 11:37 PM
  K: ~3 D" l+ r& [3 y2 x

% M. \- q, _9 g. n2 u) j大專2012, 大家觀點唔同, 你在眼佢地影響到, 甚至破壞公投, 但公投唔成責任竟然唔在建制派政府杯葛, & Q5 I# o; s- [" V
而係班細路仔身上.../ D% G- _. b) i, P

. r2 ^) U% D) h7 P4 k3 d% @我睇到相反, 我在眼點只在於佢地年紀小小就不畏強權肯企出黎, 呢個係我成篇網誌既中心思想...  ^7 l3 F$ k5 L
' u1 c7 M8 ?+ I! A3 X% W( I6 r
年青人沒有贏, 也沒有輸, 因為時間是站在他們一邊....
作者: Winters    時間: 2010-5-21 01:13 AM

: n, @) f9 {: I

8 @2 o0 r" q( }9 K! D  A大專2012, 大家觀點唔同, 你在眼佢地影響到, 甚至破壞公投, 但公投唔成責任竟然唔在建制派政府杯葛, & T% D7 a8 c* m  J
而係班細路仔身上...$ e& T$ n9 N/ q9 P, l
: W# t1 n7 z) a
我睇到相反, 我在眼點只在於佢地年紀小小就不畏強權肯企出黎, 呢個係我成篇網誌既中心思 ...9 [  E3 e2 |8 o% @% G/ {
filter-052fans 發表於 2010-5-21 12:13 AM
& R* v9 r6 B' P* D% q你究竟知唔知咩叫公投?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0