標題: [時事] 星期三晚圍堵立法會牙!!!!! [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-6-22 10:53 PM     標題: 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!

反對政改出賣港人牙   6 L: d: I# ^& m1 G

8 O8 J* j% v% E0 o5 j  O反對何俊仁牙  
作者: infjlam    時間: 2010-6-22 11:07 PM

鵪鶉黨
; `  {+ `& L: j4 K4 @6 c. g; ]( L6 ?# w8 \) v
出賣港人
作者: bobo21    時間: 2010-6-22 11:09 PM

仲圍堵嚟把鬼囉, 立法會嘟過硬.
作者: Winters    時間: 2010-6-22 11:59 PM

咁樓主會唔會去?
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 12:35 AM

咁樓主會唔會去?
# _& \" X9 E1 x5 TWinters 發表於 2010-6-22 11:59 PM
2 m( Z, c5 |0 y; P% S2 q
4 W1 ~. P5 I! ^8 M0 H睇世界盃英格蘭牙  
作者: selena127    時間: 2010-6-23 12:47 AM

O4 S) A7 L- m1 ~) g& L  \8 N8 b* o; G, h
睇世界盃英格蘭牙  ! t$ P/ B$ o) S8 Z: ]
電梯男 發表於 23/6/2010 00:35
% u  N. B: C* [8 F8 u+ B6 L, B  h

0 {7 z6 o4 O) O/ I" U6 m  S( I2 k對你好失望 !!
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 12:48 AM

, k+ G1 F! Q3 f* s  @
* t0 a4 k' ^& z
對你好失望 !!5 M1 \) m: s" V5 K# w' {
selena127 發表於 2010-6-23 12:47 AM
  Z# m# m7 J) O# H/ q. b. H- X
; c$ N( y7 \' X4 y去完立法會去蘭桂坊宵夜牙  
作者: Winters    時間: 2010-6-23 10:45 AM

7 N' G3 ^$ R* T; _, D9 T

6 t# _: E% d, D( z; i# d. V睇世界盃英格蘭牙  ( ]$ A  \2 o  n. v/ z; s; A
電梯男 發表於 2010-6-23 12:35 AM
5 ^+ m' b0 }% x) {
你真老實
作者: selena127    時間: 2010-6-23 10:55 AM

你去蘭桂坊 , 順道圍堵立法會 ??
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 11:05 AM

你去蘭桂坊 , 順道圍堵立法會 ??7 a. ?: T8 t& ~0 ]
selena127 發表於 2010-6-23 10:55 AM
2 E  G, p+ Z* ?+ F( }
+ E! v( {' p- h/ B& j4 ^0 `  @0 d英格蘭生死決牙 # n6 v" n1 J( T/ |
/ J. t* M6 E' Q9 X
立法會生死決牙
作者: yakyi    時間: 2010-6-23 01:54 PM

I guess lesser people would be there this time
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 01:55 PM

反對功撚組別合法化牙  
作者: 電梯男    時間: 2010-6-23 01:56 PM

I guess lesser people would be there this time
9 @3 y4 F: }. t  ?' ]5 b  Wyakyi 發表於 2010-6-23 01:54 PM
' l/ ^2 y6 Q" ~' Z/ y( `; z8 n) Q" E# h0 X
去晒蘭桂坊睇波牙  
作者: bobo21    時間: 2010-6-24 12:45 AM

* [8 h2 W6 U  I2 f7 v, A7 V& N7 }- l& S; p+ {" x
今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>
4 e+ W0 d& {* j5 i- W3 W1 y/ T7 ~. J- Y5 ~! u- f
噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市民直接投票產生.
$ }9 t+ P8 n( M  T& m( w& |/ t6 F
噤樣就2) 若然通過方案, 2012年立法會共有70席(60席+新増10席), 即35席是直選議員, 35席是功能組別議員, 亦即有40席是由全港選民直接投票選舉出來, 佔全部70席的57巴仙(%).
1 P/ {8 U& L8 q1 ~( R. v/ g+ e4 X8 W& _, ^, ^
噤樣就3) 2012年的立法會選舉經修改並通過, 符合阿耶所講的要求, 阿耶亦承諾咗政制有修改, 2017年就可普選凸手, 2020年亦可直選立法會議席, 長遠看, 2020年果屆立法會便可由全部直選議員來討論功能組別以後的存廢問題.
! ^# q/ H. n: _4 Y3 H  x! _4 A5 q( q: b$ O# w$ {* L9 H9 D! N
通過白鴿黨果個政改修訂方案好d呢, 定還是像E+一樣原地踏步好d呢 , 7 }% I2 D. ^% k$ T& ~
今晚去睇波, 明早繼續圍堵立法會牙.

作者: 奉命    時間: 2010-6-24 01:49 AM

今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>+ N# r" Y9 P# [5 ^0 |
) S( F, |  O+ s8 u. g+ D
噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市 ...
5 W% c$ D" Z' R2 W% @0 q% vbobo21 發表於 2010-6-24 12:45 AM
各有各睇法,各有各見解啦.......!* O4 z+ L8 {6 p7 H7 l, b/ x& m+ \
功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的
$ J) c7 q# W& o8 Q但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的
1 K* Q+ u* D4 v3 ^" d就算真係行前一步之後前景都係唔明朗,最多香港都係企定定,一定唔會差過現在
- h0 s6 l) b& L5 F2 ^, l1 K" t" q宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了6 }- ^/ D" _; v! s
     ~大家知足啦~
作者: 電梯男    時間: 2010-6-24 10:22 AM

* z  c  H4 m$ d2 x: e; S8 s, g
宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了) k+ I0 K" U* ?( I$ a8 j. h; I) y) ?; R0 A5 a" t; V  w' P
奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
: j' m8 ?" L3 J9 }7 S  N/ T4 B( Z, I" l+ y( r
冰有牙,回歸前就有牙
作者: Winters    時間: 2010-6-24 01:59 PM

各有各睇法,各有各見解啦.......!7 U# t0 u0 r% K) J1 l$ C. q& F, _; F
功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的
% `  _: q% ]+ i( \( b  o$ g8 f8 K; Q但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的
! E* f& H. [" v/ |. x0 z2 I就算真係行前一步之後 .../ C2 y- f8 ]; N" D
奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
( b' T5 @# j3 @  H* V. `( L版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
作者: 電梯男    時間: 2010-6-24 02:04 PM

9 x; ]$ Z0 o2 c
版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
% }9 i- K& h  BWinters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
9 z" F+ R. e1 {! p8 Z& k! w. d; k, G6 s# i! R# E& {1 a- f
何俊仁最撚天真牙  
作者: andyho    時間: 2010-6-24 04:28 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,
+ j' d$ e1 N' M如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,0 l3 u  k: _: E
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-24 08:02 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,
- v8 @( h# k, O$ E如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,; M% _: I+ u; [" z  _
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...7 j9 \6 ~$ w" q  p# A$ O7 ~* @
andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
唔通過又點會知道香港會唔會好轉呢% T8 w4 @" I1 s" h& ^  V% p$ e3 `- f
如果真係唔好,如果真係衰過以前,到時7百萬香港人都會一齊企出嚟反啦
作者: infjlam    時間: 2010-6-24 08:05 PM

Andyho講野,好似事不關己咁喎 3 h7 X% w, k. f! K4 U5 ^

& t  t/ j+ |' I: G9 n* |2 P唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
作者: 奉命    時間: 2010-6-24 08:07 PM

, w+ c+ Z( _5 p4 M6 V( ~% `- Y版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
& m3 Y5 O% S( XWinters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
我唔係亞嬌
作者: HansChan    時間: 2010-6-24 08:26 PM

由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心
( h' q3 U  Q$ O如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,5 ?( d0 x; Q! s' \. }
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...9 t- G3 ~( d, R. v
andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
1 T/ ~' K: @- }1 j
今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......  B, k/ _9 z  a2 D
而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......
. W0 `" R" A. ^' N功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....
# L' ?/ p/ m8 X/ b( O; ^5 J甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧者越貧....
作者: andyho    時間: 2010-6-25 01:59 AM

1 D$ ^* Z" N" K: j) r7 o/ z4 K" R+ h% I# o3 P& i! m* h" d) F
Andyho講野,好似事不關己咁喎 ) Z$ G- t) a( Y: s9 [

7 G0 w  W7 j9 M唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
) I0 J- N7 C0 c9 w( g6 [7 yinfjlam 發表於 2010-6-24 08:05 PM
$ F. K& `3 P8 K* x6 ?+ `- B0 z

( T3 g7 k; T9 O好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。 + d0 d0 ^- M# {; q( y$ S
既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
' t# b% K# Q8 w* w- P9 |$ }方案通過不等於真正解決社會不公的問題,1 b! F& B0 S( v9 X% B* B( \
如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。
4 T( N  K; Z! T. V: W4 f! O若然我睇錯,呢個方案係好野,仲好啦,到時大家都可以開香檳慶祝。
作者: andyho    時間: 2010-6-25 02:08 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-6-25 02:09 AM 編輯 9 O5 o0 a+ ~" g0 Z% F: x& i# K

[/ s6 ~$ a# p7 P) H6 I3 M1 Y& Y
) u% i- x. R$ {0 v9 L8 L0 A
今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......
1 ]# {# U% _+ w7 G9 y0 a) N而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......# M$ y9 i& q. o3 i: g
功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構..../ x& [( |; {/ T- x9 V9 y
甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧 ...* i8 n3 Z7 r: E% @% m, o) |
HansChan 發表於 2010-6-24 08:26 PM
+ V1 z. F! j2 U- d. M# z% [) m- m2 W. [
如我樓上所講,政府要製造和諧假象,由得佢囉。
  F) v) b( z7 Z1 j) k我近日見到d功能組別議員得意洋洋,不知幾高興,
: g1 X' B, k% u- |: t  Z9 T( Y+ g我希望佢地以後要更加肆無忌憚,剝削得更加徹底,. m: h- Z, O, f+ p! J
例如樓價要炒到10萬蚊呎,實用率要低過5成,最低時薪壓低至20蚊樓下,
0 q, \: W8 o  s到那日有d香港人至會醒覺。
作者: infjlam    時間: 2010-6-25 02:18 AM

2 n( |4 k1 Q- m6 R6 J" K) b' B

- _/ w4 E2 p; U& x$ C/ ~9 F好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
( L2 G; w3 x0 s6 e8 c- N既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
+ ^) @+ ~+ G9 Z: z" d2 B2 N方案通過不等於真正解決社會不公的問題,
  P0 s1 d; l, G3 N" ^( `如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。 ...6 I) F( [( H2 T$ b
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
9 O* R: A' q1 l! }' ]( i- s+ i
香港人真係唔瀨過野都唔識死...' {$ [/ }2 G6 f/ ]# {4 Y/ k& R- K
8 y9 H1 o/ {1 A. Z8 ?& O
無知,係要付上沉重代價的
作者: 奉命    時間: 2010-6-25 08:05 AM

5 a# O$ _! c* F$ x6 j& @: i& K1 [% G3 @4 x) w6 q
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界 5 ~9 f2 W$ d8 D- u
既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。# \/ J& a) l& ?' ^
方案通過不等於真正解決社會不公的問題,, o# J- e8 k, E" d' w# Q5 q
如果問題如、等無改善,始終都會爆煲。 ...) i+ \, {4 Y; x: S
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
8 Z. M; i  @' g1 w2 o% m6 T啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))
/ h. ]' D  E; Z4 a你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩* C7 W* }9 X( Y3 t7 M
現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企......好多國家更高啦!!!失業問題......好多國家更慘啦!!!民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!+ M. w" l2 l& h2 p$ R+ t5 @0 V
其實現今一定要教育好下一代年青人,要俾心機讀好d書;到時候就會有一份好工...有好收入...有好前途!!!  w% ?6 R6 K. w) j5 W/ o
2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!),當務之急最緊要係搞好下一代嘅level啊~~~~~/ m2 V3 z# Y6 E2 b8 N9 [
只要下一代有好好嘅教育,香港人先會有進步,人君水平自然會高,香港自然會發達向前2 ~6 q6 G% T0 U' }) _$ l& M

# X; i: R) H) o
& F: @4 c  p1 V5 ]9 c  w, ^! |0 T) h  S1 D+ Y& |

作者: 奉命    時間: 2010-6-25 08:19 AM

: f6 x! G' f2 }4 n7 p3 q  i# F) H: j
香港人真係唔瀨過野都唔識死...
7 G& w) _. z; s7 r
) [. c! Q( g7 h  n% Y無知,係要付上沉重代價的6 l% z: E3 T5 y% C2 N
infjlam 發表於 2010-6-25 02:18 AM
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???. M% R  l. G, |  c3 g$ s. J
你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
6 L( D  _) Z7 W4 y你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???9 ~2 N/ G) u7 x) O1 ]1 O: P3 K" F
你覺得我地會瀨d咩野呢???# R3 w1 c% K- Y
你覺得會有咩野沉重代價呢???
( c7 [4 q/ e0 M& N8 S  \# [6 C你係釘對中國??你想香港好??
作者: infjlam    時間: 2010-6-25 09:49 AM

你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???
$ L+ ?, M; R' h% n你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
# z1 E7 O& |! f& f你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???$ g9 J+ V" S! s1 ?! F7 F# O
你覺得我地會瀨d咩野呢???# }7 ]/ ~1 i, s$ ]4 m) L4 b
你覺得會有咩野沉重代價呢???( m- p* n% f  E2 ^3 s' A2 y! p
你係釘對中國??你想香港好?? ...9 F0 o$ y- s! o! ^# Z0 L
奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
) n* s8 N7 W$ z, G; L
" ]8 x) |3 h8 `4 M# t[youtube]ZDNsRUj3nHk[/youtube]6 k' _& U& c* D5 |, [" l

5 Q6 U" L" ^: d$ h: ^[youtube]_B7s8YuE-Ko[/youtube]
; N9 s8 x' Z4 e, E. K" s
' O* w+ A' h: h) _聽得明o既,就聽下,
5 t$ G- k" h& f) D3 P6 `  J! X: u, l不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴
作者: andyho    時間: 2010-6-25 10:21 AM

0 ^# L( @* }& q( z
4 `" u3 [5 f  ~; k1 z0 o啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))/ a* U  R6 K  ]# A. n/ K. C! p
你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩& H$ x& v- k0 A* b' u) R  k
現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企...... ...' I3 d  `0 ]+ y" L/ E
奉命 發表於 2010-6-25 08:05 AM
* g5 G# ?$ r, E8 P. M/ \1 p, s
# g% `/ p% Y' `我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,7 _+ t' S3 a, L) ^1 y
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?6 J. b/ t7 k2 R" v
所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差不多了。7 p+ @' D3 r* V/ r1 z: ^! o5 _' i% t
香港行高地價政策,大家供貴樓,李嘉誠及李兆基及政府都有可觀進賬。- ?; G8 e4 C$ ]  E% [& G: q
我地要愛國,大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。
8 z" l* t8 T) e% C
# z$ O9 `, L7 r: T3 C( u+ ]9 P你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,
5 s/ |9 B8 N/ A, g  M可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止,
: E, d0 n+ p/ J6 M8 z無批評至有和諧,有未來,唔再聽見年青人鬧無工做,供唔到樓,那時天下太平,5 ]  s: j: L8 P! y8 i
中國富強,超英趕美。
作者: HansChan    時間: 2010-6-25 02:34 PM

本帖最後由 HansChan 於 2010-6-25 02:35 PM 編輯 , u( H' W! b) q/ X1 N

& \+ z* v6 d. S" R/ G+ x
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???
, N" w, ?9 [$ \: e5 t9 v4 ^$ B2 k你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
5 g+ V4 |- B/ v  }/ Y你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???: `. e% c! N: l3 a
你覺得我地會瀨d咩野呢???4 p4 ?4 j6 G* i2 l- U- x7 F: ^
你覺得會有咩野沉重代價呢???
( w" b  B) Y" R0 ]你係釘對中國??你想香港好?? ...
$ g! ~# w; G, k" P1 Z; b奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
( \4 p- g- B3 t( X, K( _- q/ F& V+ H* P
"一,二,三,四,還原基本步..."
  t0 f  W* |7 X+ M8 \) d因為還原基本步,所以要改良進步....岩!!
2 O9 Z5 a0 O" f; e但...連基本四步都跳得唔好,或唔夠好..你再去跳多四步,會跳得好咩??再加上而家加上去既四步,係整醜咗隻舞...: C% e" g  R3 p: @" ?. H4 u
你個仔四歲大都行得唔好...你話佢甘大個仔都唔識跑...你夾硬响後面燒佢屎忽等佢跑.....你話後果係會點吖??0 K5 O6 i6 a0 V' {7 V5 l4 f" t
要進步,唔係話進就進...要好多嘢配合的...5 E1 W1 W, @; t: u6 S
而家所謂政改令香港民主向前...真係??
& z/ j' {( X' o3 ?5 \特首選舉門檻提高..後選人俾多幾個阿爺認可大弟子你選...民主?進步??, M: Y6 Y/ |# E: Y/ {" e  I' D0 _
立法會選舉..一人兩票,叫你投嗰5丁功能組別..同叫你認同功能組別,參與功能組別圈子,有乜分別??係!你有自由o架,你唔鍾意可以唔投o架!又話你唔盡選民責任......
4 {& Z! X' n& u7 K2 ?民主進步??甘都叫係甘真係好進步囉!( F2 i3 c% X4 @, K
甘還原基本步係唔係真係甘差????????
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:15 AM

' R& e- T0 c) v  S  D. O- N# M& I" C  p& M& U4 R
ZDNsRUj3nHk
/ a) V7 y" f( r! i/ a) I
+ m" V6 d4 _5 F5 Y6 S_B7s8YuE-Ko' a$ L2 K3 W) i& A2 S% _
4 `, F2 w( L! O4 R
聽得明o既,就聽下,+ M1 E3 l. |( b  {0 d: A1 P! Y
不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴
5 i* T' O$ \4 e" ]6 Uinfjlam 發表於 2010-6-25 09:49 AM
我有NOW TV,我睇左5次
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:23 AM

( ~; H2 w3 ?3 a' o# a4 X
+ K* H) J# l$ W$ z6 s/ S, t
- L5 {% z" f! k* q我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,4 v* A' p7 J  f: V+ ]; R+ {
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?
5 K! S" q1 o2 \3 ?所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差 ...
+ E+ x: E" {" M# Z$ D- N! }andyho 發表於 2010-6-25 10:21 AM
小時唔讀好D書,大時唔做工($7000唔做$8000又唔做$9000又唔做),俾個皇帝你做好冇; D/ E# O1 w! u2 {' o" _
你咁有型,你要咁樣諗,好勁~好叻1 O" I3 [0 b: t" R
正面D啦
作者: 奉命    時間: 2010-6-26 01:34 AM

& K3 k$ x& m' c"一,二,三,四,還原基本步..."$ c# e- u$ M# `: `2 p! @+ N
因為還原基本步,所以要改良進步....岩!!
3 m* v) u) L3 s2 N$ s5 b3 N# z但...連基本四步都跳得唔好,或唔夠好..你再去跳多四步,會跳得好咩??再加上而家加上去既四步,係整醜咗隻舞...  p8 S. |; l+ Z  ?2 ~* r
你個仔四歲大都行得唔好...你話佢 ...! m9 w+ y; @' f  X1 z
HansChan 發表於 2010-6-25 02:34 PM
你講野就最似人話喇,好明確係一把年幾
/ F. Z# i/ b. G5 m+ X+ O好明白你講嘅野
+ W! j  u6 I. f但小朋友學行都要慢慢學啦,唔學又點會識行呢5 N# e3 V: v0 @" J- M
我一早都話左係唔同意宜家方案,但點都要走走識識學學的
9 O# K5 `; G: t( l5 T; P大家都係估估吓,大家都唔會知道未發生嘅事,可能小朋友未識行先識走呢
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:34 AM

小時唔讀好D書,大時唔做工($7000唔做$8000又唔做$9000又唔做),俾個皇帝你做好冇
+ t; |$ a/ V: H# ?1 I( [! m你咁有型,你要咁樣諗,好勁~好叻
& |3 D* i. Z! \9 A) s正面D啦小朋友
2 |6 y$ w% _, c" ~4 H. k' T9 [' X奉命 發表於 2010-6-26 01:23 AM
* T9 P9 o# X! C1 w$ r4 k" E9 k/ G6 c1 V* y
我幾時要份工做?我幾時呻過人工低?你唔好當我係應屆大學畢業生啦。: m6 d- r9 K2 y+ V1 T8 f5 c
你話$7000一個月?日本yen呀?香港大學生值呢個價?7 f' i5 Y2 _  Q
我看法剛好相反,嫌香港薪金太高,應該跟富士康看齊,1000元人仔就夠,咁先至有競爭力。1 ~% d! c; Z1 g5 J, t3 t6 m" s! w
我同時嫌樓價太低,令地產商賺得太少,擔心佢地撤出香港。
5 Q3 M: m1 D/ z: A8 ?# K我quote我之前發言其中一句俾你睇多次,嗱!今次唔好理解錯誤喇,大朋友。
- D  y; r: I$ J: w  f; g& P9 k  f
/ g( \5 `% u. t- \$ N「大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。」" ]6 T# m8 d. N% S3 J) W. C
. M& n( ~2 \. k- q' {" {
有錢佬要賺多d,打工的應收少d貢獻給有錢佬,傳媒要報喜不報憂,
( E. m- ~* d2 @# l7 f: S* ^6 p追求到和諧,香港才會係一片樂土,到時大家都可以安息....講錯,係安樂至啱。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:35 AM

我有NOW TV,我睇左5次4 Y* b' J5 g- H/ G/ q* X
奉命 發表於 2010-6-26 01:15 AM
. r7 u+ O, y: B5 Z
. Q* |  _4 O& B) C! @2 ^! M" A9 P有乜得著
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:37 AM

+ A8 T( r+ s# j9 k: c+ ~5 H% G

3 I7 \* x9 h- X2 |有乜得著
# v# m+ O: m. x; c' x# minfjlam 發表於 2010-6-26 02:35 AM
' E, U3 w) K7 O2 |+ U  Y/ I6 S+ }
伽俐略兄,我太高估你喇,
7 a+ N8 W5 f7 @你竟然對牛彈琴,然後問隻牛聽完琴聲有何得著?
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:40 AM

本帖最後由 infjlam 於 2010-6-26 02:42 AM 編輯 ; I2 G& {& p  h! W0 o% Y; k
5 W3 y/ k' s/ E9 [8 i
, {  P) A( v$ Y8 U; b
5 r5 `% a% b6 x% c伽俐略兄,我太高估你喇,, r+ y5 i, q* s6 `# H% h. m
你竟然對牛彈琴,然後問隻牛聽完琴聲有何得著?
- y8 T5 [( s; u& ]- l. ?/ Dandyho 發表於 2010-6-26 02:37 AM
$ A7 p+ Z5 V& K0 [& p
% V4 C5 p4 `/ G% _9 a1 c+ O7 W噓...話人係牛...可能係我太高估兄台你就真
- S' S4 p' i% Z; r; l人地有好崇高地位o架
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:44 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-6-26 02:45 AM 編輯 $ U1 o& ]" X- f% ~: w) V

' \' |0 I: ?  a$ s
; |1 L$ b, Z9 ]' A. G7 Q6 r5 \4 ~/ |0 i9 L& T: u5 g# P
噓...話人係牛...可能係我太高估兄台就真 % @& |: @  A5 I9 s) Y; e3 |
人地有好崇高地位o架
. a$ T3 P+ j+ w5 r) P2 K& ~: ^infjlam 發表於 2010-6-26 02:40 AM
0 _, k8 G9 t$ ]1 }8 f* v3 J3 d) ~9 P3 g2 o* D% v
yes,佢一定係好膠的,0 w- E) P9 c3 D: Y& ~2 S
哎呀!我發左國語音,其實我想講:「佢一定係好高的。」, Q5 j% W# S6 X

; X) L2 T' [8 R神探你未就寢,相信同我一樣睇緊波呢。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 02:51 AM

; S4 B& z" K# N& R9 N) D
0 G* K1 K4 g+ Z1 B1 s
yes,佢一定係好膠的,2 O) `  B' r1 D0 Y( u; F1 v; H
哎呀!我發左國語音,其實我想講:「佢一定係好高的。」
$ F4 V/ A; H( e* L# g5 D. E! B% J6 }8 T8 i9 x
神探你未就寢,相信同我一樣睇緊波呢。/ v4 K& ~* C8 @# O) G3 P# f
andyho 發表於 2010-6-26 02:44 AM
4 L. o) E) ~' z2 i# c2 {: i
. P7 c% N, |0 y" d周五晚嘛...何況有波睇 , O7 ^7 e& B0 C- o
' R. j) b: s1 t; c4 g3 H" b
頭先巴葡0比0,主客和,執左少少
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-26 02:51 AM

我覺得根本反對通過班友仔係有私心4 ^* w% @# E9 `) A+ W: p# ]0 z' K/ E
佢地話驚做錯決定所以唔做決定,緊係啦....如果日後真係有問題出現佢地就要上身,到時就冇人會再選佢地,佢地就會冇左份福利超高+豐厚薪酬嘅工換轉係我都可能會做好自己份工啦7 y* V: X$ u# l( `; A9 {7 w0 n
大家睇吓以前嘅癲狗民係骨瘦如柴,宜家嘅癲狗民係肥豬大隻
作者: andyho    時間: 2010-6-26 02:55 AM

( ~  B2 B) V2 n: R# Q6 I/ w: d$ T3 k) S2 m, @6 ~
周五晚嘛...何況有波睇 0 z  g$ s% Z, Q4 G  C

3 A  W5 \8 M1 |- F/ C  n頭先巴葡0比0,主客和,執左少少3 a4 o8 {4 o" Z) |# U; _, [
infjlam 發表於 2010-6-26 02:51 AM
( W1 y! j6 ^7 E: w- X: p' x: p
! S8 ?( P: o0 y+ c& d* [4 P
你知我向來係日本fans,你都估到我最近贏定輸啦。 / D: \4 W3 b4 y& G" L. |
大家執多d,我去專心睇波先。
作者: andyho    時間: 2010-6-26 03:00 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-6-26 03:19 AM 編輯 5 A) E3 G) {, N$ h% h

3 b+ |' o' C( R$ J; q/ x7 T( V  q
我覺得根本反對通過班友仔係有私心
* A2 |8 t- Z- j  @9 F2 v佢地話驚做錯決定所以唔做決定,緊係啦....如果日後真係有問題出現佢地就要上身,到時就冇人會再選佢地,佢地就會冇左份福利超高+豐厚薪酬嘅工換轉係我都可能會做好自 ...3 R- k+ _# X; e" I) R
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-26 02:51 AM
' Q, ^3 W* e. T! h
8 Z; z" M) \. i2 Y5 y你真係講得對!我都相信有d議員純粹為份人工及福利。& c4 l% [9 {2 T  w. I3 V( p* Z6 F' |8 Q
我提供個客觀數字大家參考下,民主黨最高峰時在立法會有19席,
! V, D0 z2 e, A) r) _4 X2000年剩12席,2004年得9席,2008年得8席,劉慧卿加入又變番9席。
9 W  t, [* K7 f" \現任民主黨議員黃成智在04年一度落選,08年至重返,
- E- j2 d3 g& v) V/ F+ Z/ I劉慧卿在08年以最後一席當選,勁險,得票少過長毛約1萬票之多。
1 [( p# f; I5 q2 s2 y; P$ x2 a民主黨玩左20年了,公民黨06年成立而家有5席,社民連08年成立而家有3席。. u) j1 w+ x* w! z* I# S: [
睇番個數據,就會覺得民主黨加入建制係好明智的,趁仲有剩餘價值的時候。
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:01 AM

立法會議員六皮野人工  =   福利超高+豐厚薪酬嘅工?    & d0 Z8 W0 k5 B4 ?! ^: }
' l* X1 i8 @0 S4 ^

! J8 d, e: G( h: i" D; T4 W) D癲狗民  =   肥豬大隻?  
# ?' y' T2 `' a$ ^. [" d4 _1 e: I% \' M
世事真的都給你看透了!
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:07 AM

' L8 H4 R. b# E5 i0 u* m, O0 A
4 r1 k4 h% C- Z3 }6 P' M( x6 u白鴿...阿唔係...係紅鴿,仲直乜鬼選o丫? : i! e$ _$ H; u4 W9 @1 X) n( U  J
阿爺包養你下半世,保證你肥肥白白
作者: infjlam    時間: 2010-6-26 03:10 AM

0 y! A0 ?0 s" |) K: j. a" u- n% }
% m6 r& T( W, U4 t8 t6 o% C& B你知我向來係日本fans,你都估到我最近贏定輸啦。
& |6 c; [% `0 P4 m. u: @: u9 }( {5 D大家執多d,我去專心睇波先。5 ?3 Z2 Q7 g) e! k& ?5 o9 i
andyho 發表於 2010-6-26 02:55 AM
3 E8 X0 [1 {, g0 }& j) d+ L! G) Q7 A; p& {
贏多D
作者: andyho    時間: 2010-6-26 03:12 AM

白鴿...阿唔係...係紅鴿,仲直乜鬼算選o丫?
8 @. S4 ?% U# R: G! E/ T- m阿爺包養你下半世,保證你肥肥白白9 [9 l) ^& }! H
infjlam 發表於 2010-6-26 03:07 AM
4 _# _! u" o: E( ?1 O/ c$ l

e" {/ E- Q1 E  a8 }! n# t1 p3 n我衷心恭喜民主黨,除左快將取回回鄉證,仲可以排隊等委任,3 @% ?* t+ U" L
做個甚麼副局長10零萬月薪,又或者去公營機構撈個主席副主席又得,年薪又係百萬計。! A! a: u! _- n: F5 J7 M
好過做議員6皮幾又要花錢去選,又驚選唔到。8 ~- q2 L8 a) V& q
民主黨個個係典型醒目香港人,好!
作者: HansChan    時間: 2010-6-26 03:38 AM

你講野就最似人話喇,好明確係一把年幾6 l, d6 `% H5 ^2 F6 |, W
好明白你講嘅野' j/ q  T* S5 n6 L
但小朋友學行都要慢慢學啦,唔學又點會識行呢  ]; X* g& ?, }' H0 M! b
我一早都話左係唔同意宜家方案,但點都要走走識識學學的5 y, a* g; d4 ?9 g: x9 @
大家都係估估吓,大家都唔會知道未發生嘅事, .../ T2 x$ P5 H8 M# \
奉命 發表於 2010-6-26 01:34 AM
8 g8 H: u6 T! m% q! s/ Y嘗試係應該!問題係點試!
0 G! P  W% W& m/ ~; e/ k要改進,最起碼係要改"頭四步",係改好個基礎呀!!
- I# Z! @# b; ?( \( V( E  c四歲o靚仔唔識跑係因為行得唔好,要改係要教好佢'行'唔係'跑'!!& \$ C# R; z- S3 J* {
個方案去到表決前四日都係唔夠票通過,證明咗個方案本身個質未夠掂,係教唔好佢'行'!!
% R( x8 }; F  A但因為一個同合鴿黨既concession,以一人兩票"裝飾"一下個方案,實情係strengthen功能組別個架構,加多五席!!4 Q' [  Z3 ~2 j6 h0 C1 b+ e) T( m' n
甘咪即係等於個o靚仔行得唔好,唔識跑,你買對跑短跑既'釘鞋'俾佢著,扮跑之嘛!!1 z! q& g* k6 D2 Y( b  i
進步係要,一定岩!係個方案錯晒,係倒行緊呀!!
% J1 I7 V6 w3 T. P一路硬銷個方案,唔夠支持...阿爺搵生意黨傾生意...包張花紙推出黎做乜呀??俾市民睇之嘛!美其名多咗民選票,實質依然响功能組別個架構之中,咪即係叫市民參與哩啲小圈子之中!!!  z6 t6 U8 i4 C# m7 t, ^( R
生意傾得成,生意黨做嘢囉!!所咪夠票囉!!
# `1 Y. J8 n: _2 [7 t9 ?  b- K係可悲!!可悲唔再在於政改內容喇,在於通過手段!!!
* z& F5 E$ w+ ]3 @3 C/ J6 @% S# Ybty,師兄!講到我甘老呀!!我可只是七十後啊!!
作者: HansChan    時間: 2010-6-26 03:40 AM

5 ~; q0 s$ d( B- t: X
, j4 D: p' H2 `3 {& T
我衷心恭喜民主黨,除左快將取回回鄉證,仲可以排隊等委任,
. u' A- B, B2 j" h做個甚麼副局長10零萬月薪,又或者去公營機構撈個主席副主席又得,年薪又係百萬計。) p% L8 ~  a: y# f
好過做議員6皮幾又要花錢去選,又驚選唔到。" W: z6 u: V  t0 e/ `3 U
民主黨個個係典型醒目 ...
$ A5 j, {* E8 |$ L4 v* Dandyho 發表於 2010-6-26 03:12 AM
* ~; a9 O1 I$ i5 p0 d9 N8 k7 N民主黨名存實亡喇!8 S4 z' W, m5 C8 A8 s! Y
正正式式改名做'生意黨'好了!!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-27 05:27 AM

# m! o( t. ^4 n7 S# W+ U# M' R7 x1 R- _
你真係講得對!我都相信有d議員純粹為份人工及福利。8 F. S  w! r+ h, L7 h
我提供個客觀數字大家參考下,民主黨最高峰時在立法會有19席,
6 l( _# W$ O* ~3 @* \: A. ?7 p2000年剩12席,2004年得9席,2008年得8席,劉慧卿加入又變番9席。
% E+ h% n% z7 H5 n8 X: v  F現任民主黨議員黃成智在04年 ...
- I9 V: G4 p/ _' U" randyho 發表於 2010-6-26 03:00 AM
高人~~~你講野好深/ Y! z1 O' t) L; r1 b- I
但噤米即係香港人覺得要生活雖求多過要無聊嘅民主囉
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-6-27 05:30 AM

立法會議員六皮野人工  =   福利超高+豐厚薪酬嘅工?    ! B; m4 X) S, u

3 W, t, [% X- P2 P6 q6 [: B- L- @
$ p& i3 @( u# q2 E! z0 J5 ~$ D' \癲狗民  =   肥豬大隻?  
9 ]2 X2 B$ s3 l# U% z
8 S0 x$ m0 f) m% @8 }9 V世事真的都給你看透了!
0 B2 c- s2 I6 D: Yinfjlam 發表於 2010-6-26 03:01 AM
佢地福利+人工 仲唔算高(不計外國)
* j  p3 L5 G! B: _2 X- }你唔覺得黃x民暴肥好多咩
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 06:43 AM

9 L* f, @" g5 C( E% P1 U$ I
嘗試係應該!問題係點試!" E$ \/ |& v7 d5 E( V$ H
要改進,最起碼係要改"頭四步",係改好個基礎呀!!
  T  P6 X; Z4 r7 Q四歲o靚仔唔識跑係因為行得唔好,要改係要教好佢'行'唔係'跑'!!
$ w% V% |4 X5 ^2 w- a% F個方案去到表決前四日都係唔夠票通過,證明咗個方案本身個質未夠掂,係教唔好佢 ...
. @3 F$ J$ _0 M7 l0 e+ c: rHansChan 發表於 2010-6-26 03:38 AM
我明白你講嘅野{因為我有睇晒(修改立法會產生辦法和表決程序)},其實反對者支持者都各有道理的6 ]: L* X/ _* l9 |  s6 l! m  p
又但係今日唔知天日事,天日都未過就去諗以以以以以以後,會唔會太唔實際呢
2 Y3 {" C* R4 C我只係一個平民!我只係想有3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育$ k, }$ X6 s% `* C( N: g
有民主有自由會食飽d有民主有自由香港經濟會好d
$ v+ v6 B% r, h  }搞民主自由??搞針對中國??搞死香港??.................................................
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 06:49 AM

3 r1 D/ J( e1 @0 K/ P0 X4 |- W! U6 K* h5 X) [4 l( ?8 z
我幾時要份工做?我幾時呻過人工低?你唔好當我係應屆大學畢業生啦。
( T1 k1 K" ~' U$ y你話$7000一個月?日本yen呀?香港大學生值呢個價?
8 S# Z% V; i# k8 {1 B我看法剛好相反,嫌香港薪金太高,應該跟富士康看齊,1000元人仔就夠,咁先至有競爭力。
, g) Q2 ~5 q$ }% O$ `2 r7 h ...
- S+ Q* W5 x/ F5 D# {andyho 發表於 2010-6-26 02:34 AM
你噤有型級數噤高點同你吹.....4 a( a" {( z: _6 A1 X7 v" i1 K
你星期日去城市論壇或者同長毛去癲啦
作者: 奉命    時間: 2010-6-27 07:45 AM

& n- w5 k* m0 F! G) @: Q+ d
4 \/ D. v, ?6 Y有乜得著1 I$ ]5 T( W  G
infjlam 發表於 2010-6-26 02:35 AM
其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到
  d  V7 x4 ?5 [4 ^本應我90%支持老曾,睇完後65%支持老曾,因為佢真好狗3 p" J4 C! @3 r; ^% k5 U9 a
余小姐:睇唔到前景>>>>我同意(因為佢係民主黨,反對中國主控香港一齊). X" [' f, k* O( C
老曾:不能再原地踏步>>>>我同意(佢好無奈,因為佢係傳話,但係佢都有佢嘅點)
+ M, y2 q. N& c. k. g, l- j3 r我諗左好耐(所以睇左5次),我都係覺得唔應該再等喇,應該試試睇吓有咩野變化啦
  n( D4 R4 j( G# w其實香港宜家又唔係太差,最大問題米都係失業,失業率全世界都有啦,邊關中央事啊??
. v- q) J4 m- g* y* \$ }6 V  ?港人治港真係噤緊要?!港人治港就會人人有工做?!港人治港香港經濟就會飛升?!港人治港....中國治港有分別咩?!
( z1 _& e$ \& k我覺得反對嘅人根本就係針對中國(因為64),當初解放軍註香港都好多言論的,但13年都安然無恙(已經好個d美軍啦)
4 f7 {7 J) l0 p; V' o5 d2 B: _都係個句......中國點會想整死香港啊,時代已經進步,64係唔會再發生的,大家正面d啦
作者: andyho    時間: 2010-6-27 12:13 PM

- Q$ M" I4 d) X; W! A/ e! R
: P! N' _7 N! t% b' ^5 }, q
你噤有型級數噤高點同你吹.....
. f4 I" b- ~5 h你星期日去城市論壇或者同長毛去癲啦
& L7 @, i( m% d7 ]- _5 n奉命 發表於 2010-6-27 06:49 AM
1 _: y' C) t* ~/ m

( i7 W6 M; w( k1 V4 L, P% h# b你何出此言? 我同你立場不知幾相近,我quote出來讓你重溫。7 T( w9 p( N: H! b# p) S

$ W- a4 _- ^* B9 c奉命:「民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!& D& w" y' G) b# T8 H: Q5 \
- H5 e; v" y. U$ ~c
6 ~% Y4 s" S( U2 z  B" s% H+ D2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!)」; A: }8 n( F6 I$ |# H# s& q

% F. K. j7 M! ?3 e' k5 Nandyho:「你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,
1 Z8 k" @5 X5 ]可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止。」

, ?$ q, |( ]( j
# V$ c+ w3 d: Y% T, B) J
奉命:「如果d有錢佬再話唔到事,佢地仲會唔會撐香港呢(中國話會消除所有功能組別),我想像到個情景但唔識講........」  }+ n- Y5 g6 W. U
' F6 r% q! E$ G3 a& e  h& {- I' ]
andyho:「地產商賺得少,會撤出香港,4 {& T8 _' w! M
李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?」
( X4 G7 R; m3 y1 D" X% n
$ M# M5 P  I% \) ^& b8 r
我同你都係支持地產商賺大錢及降低香港人言論自由以增加和諧的,; I6 `) @7 L. z8 Q/ _& v
如果你唔同意我這講法,請指出以上幾句我同你立場上的分別。* V* N( G) q0 ^1 U" Z; d
你叫我同長毛癲?長毛反地產商及反23條架,你無野嘛?
3 D: {9 X# J* u. ~' N, A' x/ r& q! l# p% L

作者: andyho    時間: 2010-6-27 12:56 PM

- ^& T9 O" D# k2 y) _
, ^) z1 Z# W2 v! }6 m. \
中國點會想整死香港啊奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
! H6 ]1 }: k! a! M$ g8 _, D: C# z+ |7 U8 J% l. U
想補充一下,我好讚同你的「領袖不會整死人民論」,- `5 N& C/ }0 d5 a1 v, D% q3 O
中國一定不會整死香港的,否則佢有咩好處?
7 j+ B0 D9 |1 `: k0 o正如金正日一定不會整死北韓人民的,否則佢有咩好處?
. k! Q& U" u) O' z中國想香港好,金正日也想北韓人好,0 b/ a. |0 S* J; V4 S. E
只是金先生成日受到英美為首的國家惡意抨擊,令好多人誤以為佢存心害北韓人,
4 z1 ]* D8 K8 F% Z如版友奉命所講,領袖點會想整死人民?
9 a8 [- E$ N/ N5 E$ Y所以香港人應相信中國,正如北韓人應相信金正日一樣,
+ y2 n- \7 [( {" V  y大家未來都會有美好明天!
作者: HansChan    時間: 2010-6-27 01:11 PM

我明白你講嘅野{因為我有睇晒(修改立法會產生辦法和表決程序)},其實反對者支持者都各有道理的4 P1 V  P9 o5 P. v
- u  [8 }* a9 W* w$ v7 t& u. w又但係今日唔知天日事,天日都未過就去諗以以以以以以後,會唔會太唔實際呢7 z. {: r  g0 ^# }1 v1 P
6 t  h5 @/ R# d: p4 P我只係一個平民!我只係想有3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育
) f; }/ |# J# b# q: ]* C$ M6 M. l+ a5 A有民主有自由會食飽d有民主有自由香港經濟會好d8 \( y) m! W3 D0 q. ]9 ^' W7 y/ b# b
搞民主自由??搞針對中國??搞死香港??.................................................
) x1 A) X( v+ O( N' b奉命 發表於 2010-6-27 06:43 AM
  |2 V1 x/ M4 a" w% l
如果係甘,更加唔應改!有乜嘢好改吖??7 V4 |0 v+ T$ j% ?
"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育",其實而家已經响香港有一個特定比例,中產或以上既市民,基本上都可以achieve到哩個要求...貧窮既人呢??响而家既香港,佢哋未必可以achieve你出哩個簡單要求...根本响香港,窮人係冇嘢可以要求,因為佢哋窮!!
2 B5 Y) }5 U' W( c1 Mok...而家個方案,我會先睇一開出黎個盤口,有幾唔好,之前講過唔再提!若以你甘講,即係話"開出黎既盤口'表面'係甘,實情未必唔好呢??"......今日唔知聽日事,岩!!!所以我覺得做人有時要以眼前既嘢去做判斷!!冇理由前面明明見到有pat屎,自己仲要同自己講"未必係既!!"而照踏落去!!
  W$ u* C5 x$ c9 Eok,又退一步黎睇,就如之前我話個方案通過係可悲,但可悲唔在於方案內容,因歷史自自然然會話返俾我哋知!! 可悲係在於通過既"手段"!!!!!!
% S( ^/ l; z' d  z1 U  {5 l成個過程,由老曾佢哋落街做大龍鳳,得唔夠票,到兩日內同白鴿黨枱底交易得以通過,當中動議推遲表決,等大家得以多一點了解政改內容,實情合情合理,但班友驚,否決!!!可想而知個方案本身質地幾薄??!!?!?!?!4 ]+ j: o. v7 a, t
通過後,新聞見到訪問班歡天喜地既老人家問佢哋做甘開心,佢哋話因通過香港踏出一步會更民主....問佢哋政改內容係啲乜,佢哋話唔知,不過總之就支持.....我大膽估計,若再問佢哋expect政改後香港有乜會好轉,有啲乜嘢香港當下不足地方可以得到改善,我好大膽估計佢答唔知!!!!!!你問佢哋香港可唔可以俾到"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育",我估部份都會答得到!!你去深水埗問又會有唔同比例既結果問到.......
0 k7 V7 a5 S0 h7 ]5 s# P若然係甘,我就真係唔明白哩啲人為乜支持通過政改,既然已經甘滿意,你哋expect改咗會點??根本佢哋就唔知!!社會上大多都係哩啲人!!- k1 `* s2 h1 l. v3 R, X/ V
講可悲之處,通過手段!!枱底交易,民選出黎既立法會議員為求利益,出賣黨既"原則,理念"!!!投票俾佢哋既人若有同一"原則,理念",今日就係被嗰班人因黨既利益而慘被出賣!再睇落去一質地唔好既政改需要用哩既形式先夠票通過,我本人就非常擔心同不滿哩個社會政治氣氛!官商扣結,大眾市民只係玩偶!!貧者會越貧,富者會越富,又可以演譯成"得到好生活既人越黎越極端"...
$ d: k1 @- h4 x  t) U理性既人,都有兩班,一班支持,一班唔支持!當然唔水持既人言!% M/ L8 K0 D) p7 T( X2 ^* F/ y9 K
想"改"就係'現況不足,希望有所改善"....若以"3餐1宿生活安安樂樂,子女有好好嘅教育"立論....我想請問師兄你有幾不滿你既現況而覺得應該要改?!若冇乜唔滿意,甘政府死去改係唔係屎忽痕之舉???
- P6 t% h- N1 c" l: r我話唔應通過,原因就係係企响兩位去睇...第一,有名冇實既所謂民主選舉,呃市民參與功能組別當中,從而為加強功能組別既結構...以致組別可以利字當頭,並非為民請命!!不過哩點你會話"今日唔知聽日事,未必既!"...甘我回你"歷史俾答案我哋啦!"0 p5 x# ]8 e- a9 @# K
第二,醜陋既枱底交易,政改內容冇俾香港市民足夠時間去'睇清楚'....連動議去俾返哩個機會市民都唔得....哩啲甘既黑箱政治,冇視市民知情權......我哋市民被你'管'...係咪連你點管都冇權清楚了解...就簡簡單單被一啲利字當頭既政黨"代"為認同??哩點先係問題既核心!!!!!!!!以後只要市民有不滿有反對,阿爺只要重施故技,有利字當頭既政黨會代為搞掂!!如果政府順水推舟...強行實施如23條既法例...你都覺得冇問題??你會話杞人憂天....但我想話哩個係順住當下既政府情況同形勢,logically甘推斷出黎既事!!!
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 05:39 PM

佢地福利+人工 仲唔算高(不計外國)) r2 i* s9 c* U. x5 z" f- |
你唔覺得黃x民暴肥好多咩. r6 }2 f+ \! F6 l, Y  C4 P
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-27 05:30 AM
! J" z$ p3 y0 N! C

# S; M: S, c0 a( Z1 }% Y! q; j朋友,做個什麼特首辦特別助理(以前陳克勤個post),人工都高過佢地喇' T6 g# A9 a1 ]) M6 n4 P6 W
3 C; ?! c- g# V" C" T, e* B3 g
何況立法會直選議員,要四年重選一次(每次重選都要心驚膽顫,選輸左真係食穀種 ),- j! ]/ e, M# k% p5 D
又冇約滿酬金,有邊個直選議員能擔保自己每次都選贏,做到退休?
. a" @1 X/ L6 E: B) b6 U* F% ~: o
8 ?7 F3 B7 E. {( w2 U/ r% F2 E4 C6 E5 j4 ?0 Y/ R8 ^9 c
嘩...毓民叫做暴肥? ; B8 c) ^4 v+ ~5 _# a1 i
咁何俊仁、李華明、霍震霆、張廿蚊果D,咪應該叫做肥到襪都著唔到?
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 05:55 PM

其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到
+ B+ p& b7 b: [' W. C本應我90%支持老曾,睇完後65%支持老曾,因為佢真好狗
0 R$ G  ?: C2 E余小姐:睇唔到前景>>>>我同意(因為佢 ...都係個句......中國點會想整死香港啊,時代已經進步,64係唔會再發生的,大家正面d啦
4 M$ H& a3 a: N奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
4 @4 `$ }4 {9 m" S0 h: `+ S嘩, 就算64係唔會再發生的, 咁係咪唔使追究?! p0 E: J0 ?& k6 W
以閣下的邏輯, 現在的日本比侵華時的日本不知已文明多少倍, 中國人可唔可以肯定軍國主義唔再復辟?: a$ Y) j; I* w( X7 a5 {) I
中國人正面d又可唔可以以後都唔好再提「日本侵華事件」呢?& Y6 O3 P: W; j# G7 q5 y
我明白, 中國人有五千年的奴民基因, 就算再過多五千年, 都唔會有真正民主, 所以像閣下呢類人永遠都係中國人中的中流抵柱, 對嗎?
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 06:02 PM

其實我唔應該回post,因為依個post論點係民主自由,因為我覺得有冇民主自由香港都係咁樣發展進步的,冇人可以改變得到2 H$ T4 {/ ]% A+ M  L) N. L
奉命 發表於 2010-6-27 07:45 AM
咁又係呀 ; j$ C7 p) ^6 s# `" o& n
香港人駛鬼要民主o羊?只要大家有工做,有錢賺,有錢途,有飯食就得
$ p8 T3 _4 p; U! |1 {) ?追求自由、公義、民主?又冇jetso,又唔可以當飯食6 ^; c; F# _5 z& l* ?
4 [5 M# y; d. i8 G
我屋企隻Dolly都係咁講,有狗餅食,有狗屋住,已經好滿足,6 N6 D8 A, k$ e) H
聽聽話話,和和諧諧,都唔知幾好
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 06:15 PM

+ c. j2 a2 w/ [2 `* C! z嘩, 就算64係唔會再發生的, 咁係咪唔使追究?
9 E; m; L- F+ A  B/ b8 T/ N以閣下的邏輯, 現在的日本比侵華時的日本不知已文明多少倍, 中國人可唔可以肯定軍國主義唔再復辟?
' n1 r: l, j: S0 n中國人正面d又可唔可以以後都唔好再提「日本侵華事件」呢?
: }% t7 J  c/ e) ?我明白, 中 ...
! p" F; ^* \$ {4 n打狗棒 發表於 2010-6-27 05:55 PM
( R. G1 F3 }/ x9 R7 e$ d4 p5 q
唔講就冇o架o刺 ,何況講左,都會隨時轉軚,禮義廉同紅鴿黨就係最佳樣板
8 w6 o2 F! P3 C+ U) {; J' ~[youtube]dwssSILIg-M[/youtube]
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 06:50 PM

( g) e4 ?$ n, H* b2 U* K
咁又係呀 & b3 W8 y: T3 h
香港人駛鬼要民主o羊?只要大家有工做,有錢賺,有錢途,有飯食就得9 _& ?! s0 \" }  O) K* L  I9 E* E
追求自由、公義、民主?又冇jetso,又唔可以當飯食
5 A( \# s- |$ g) f- S0 V" Y+ R
( C; ]: G! X5 y: F2 [* q- R. s. g我屋企隻Dolly都係咁講,有狗餅食,有狗屋住,已經好滿足,
2 @0 p( k9 Y. Z聽聽 .... s# u1 H) j0 \$ U0 u) p& ^
infjlam 發表於 2010-6-27 06:02 PM
$ D) f; V1 C$ p: q1 q! z% C
你隻Dolly咁識諗, 應該申請加入民建聯或民主黨;
8 Q  d0 E7 _$ o- x( B/ i  }& U又或者介紹俾同文網友奉命認識, 難得佢地咁志同道合, 分分鐘對埋襯家都未定?
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 07:44 PM

& h- p" }! M0 [5 N* Z) s你隻Dolly咁識諗, 應該申請加入民建聯或民主黨; 2 w- X8 I0 m! y; K6 }7 r# h
打狗棒 發表於 2010-6-27 06:50 PM
) U( _& T6 G& B
1 @( y$ t5 f( Z( j6 d
咁又唔得喎...3 p3 V4 W, a3 O9 F$ A
我隻Dolly只係一隻好普通o既狗,入民建聯或民主黨,要好狗至夠資格
3 ~) x! T% [/ |* Q我隻Dolly明顯唔夠班
作者: 打狗棒    時間: 2010-6-27 08:44 PM

|+ }4 H* {1 ]1 Q# A
2 P- S, V, \* _1 F2 n咁又唔得喎...
& ~+ o2 Q; G9 K/ g) o4 I1 _. H; \- V我隻Dolly只係一隻好普通o既狗,入民建聯或民主黨,要好狗至夠資格 8 \' Q0 {2 R8 |& C: i6 e
我隻Dolly明顯唔夠班4 u% t& t* o" o; f
infjlam 發表於 2010-6-27 07:44 PM
+ i# E' C* w/ V" e1 K- B( y
普通先好, 叻得滯容乜易功高震主? 劉少奇、彭德懷、林彪、胡耀邦、趙紫陽......等就係好例子;
6 T3 q& R, e; t7 s5 C  z4 Y: Q! K4 V0 }全中國有植晶片嘅有牌狗成7000幾萬, 連埋d嚮往人地晶片狗主義嘅五毛雜種不下幾億, 5 X+ K6 b4 q$ x+ G* d6 |* D
只要服從黨, 服從主人嘅意旨, 就係一隻好狗。
' D+ [. Z, s8 a$ Z: F有何為證? 有詩為證: 「我是黨的一條狗, 天天守在大門口; 黨叫咬誰就咬誰, 叫咬幾口就幾口。」1 Q7 s* k5 b% F" K* d
所以你隻Dolly唔使灰心, 起碼本題都有同類兼同level, 有狗餅食就係全世界最好嘅「狗權」。
作者: infjlam    時間: 2010-6-27 09:16 PM

64# 打狗棒 2 [+ h+ m  z/ d1 d4 s( e6 E& ?8 Q9 h, S

( l1 U  B( r/ S0 |% k我係話,我隻Dolly太忠直,唔夠「狗」呀,果D政黨,係要非常非常之「狗」,至俾入呀
作者: cdg257    時間: 2010-6-29 03:55 PM

我都反對政改、不過我唔會去

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0