標題: 學業事宜一問 [打印本頁]

作者: mk865    時間: 2010-7-19 02:26 AM     標題: 學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?
作者: ATX 828    時間: 2010-7-19 02:54 AM

1# mk865 7 C- @, d" O3 O7 R2 \- C+ e1 f0 s

1 a  N  e/ O- `副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.
) z  g, t% m; L, Y5 R' H: g自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.
5 ]6 _' {) X& _- ^) u! r學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U., L; _" ]  h; W! c9 Q8 H
就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,- H: e7 e5 q/ t) m. [
尼個就分分鐘要十幾萬.....
8 r( J0 j' r" \7 {, |讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.
+ z% e3 r/ k9 V7 ?4 {+ m# \PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, $ X. m$ o0 J6 s. S3 `* I; Q1 C
因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士./ q# D$ R1 U" v
*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意
5 N% s5 n( K6 d& ?% OD 大學舉辦o既副學士講座.
作者: mk865    時間: 2010-7-19 02:24 PM

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
作者: 自由神    時間: 2010-7-19 04:13 PM

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
: n. O4 X/ `$ K9 k+ a8 }7 Bmk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學
5 y' M, O* c  l) d5 q+ Z- i高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士" e1 @6 }* u" ]
兩者從根本的起點同目的都完全唔同( P1 G& J" I- a; {$ J
點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
作者: mk865    時間: 2010-7-20 02:26 AM

喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
作者: darkensun    時間: 2010-7-20 03:04 AM

5# mk865
4 y: Q5 Y2 L& B' l% d5 p+ K7 D, u相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA
% D( A% G; B& v  \2 b副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 12:13 PM

喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
3 E8 G5 f. i5 vmk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀9 g4 [* l5 }& P% \  g+ a8 B" k
過來人Ma~年少不努力~
9 _/ ]6 N' Q0 o& n* E0 Z7 Y我係Asso上Yr2嫁(信不信由你- B# j) m" |  M* ^' f3 |
! g% [: e( l! |% a1 `6 {$ U
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁; }- A) e* a* H/ L. u" |
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主
: {3 B2 H& i! u) f如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)
7 S2 `9 Y# _) q) V7 u- F除非你係成個progamme入面既精英啦
作者: ATX 828    時間: 2010-7-20 10:33 PM

係呀$ k! {. s" u8 q* F) A
過來人Ma~年少不努力~' D) |& `# d, ]+ m4 C
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你
% n9 K: C6 Z4 B8 R
* D& X9 F- y& {! pHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
% R& S# J  \* e* C不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...+ C: O3 G. r. [! [5 d5 A
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
  k: F; t0 Z, [
, h5 v8 K; t, b2 L6 r1 z$ r+ {0 I  v; \我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 4 _. t% [0 z1 A  _  c, ~
你係 u 讀咩科
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 10:37 PM

3 w' {; O) t2 }0 Z1 C1 ?

, O& ^; C' i( `) O8 q我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
, u7 e6 H, V. G4 N# c! ~你係 u 讀咩科" p0 J( ^7 w) A' V0 e2 k- c
ATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎 1 p8 r2 Z( v. r
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
作者: ATX 828    時間: 2010-7-20 10:56 PM

好似係喎 & f% w6 r7 W" I' N8 S$ |
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
+ q7 A  o# z5 \0 K  `4 e: V2 j自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
3 v2 p7 P; s# `$ m
$ n' d; R$ E3 Y9 P$ X# v咁怕死把抬咩
作者: 自由神    時間: 2010-7-20 11:03 PM

) g+ [5 D" D! Q! x/ k7 t3 s) w; d9 |* Q  f- |- F& y; a
咁怕死把抬咩/ l, R, {4 O) `5 X! [$ `
ATX 828 發表於 2010-7-20 10:56 PM

作者: clkgtr    時間: 2010-7-20 11:27 PM

) X* G2 x, {/ w0 P# L0 r9 r/ I( b- e; q3 l5 r0 J
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 2 w8 `& t: ~$ ^4 L
你係 u 讀咩科
. u5 ?0 r+ }) gATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
0 `9 S  e3 ]- t8 ]  q, Q6 w, @
) _& v: I6 l# D) d" B9 d0 [1 t! o我真係見唔到有提過 UGC 呢一個terms 呀

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0