標題: 新加坡運毒.死囚懺悔走錯路(大家来帮帮忙) [打印本頁]

作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:07 PM     標題: 新加坡運毒.死囚懺悔走錯路(大家来帮帮忙)

各位大大,小弟啱啱係facebook度見到匿則消息,) u- _5 S& y2 T) K1 ?0 d
請救下匿位因爲無知被利用既小朋友,給佢生命中既第二次機會~!!!!
3 `% `* J# D7 D0 t+ i* P# X& D8 @
" y1 k2 E- F5 r' I(入面有個link係廣集各位既請願,請幫幫忙~~)7 Y7 X% p! _, m. u5 \2 k' a
您既一個支持,可能可以拯救一個身世可憐被黑幫利用既小朋友...
" u' _& G3 H) [0 b; r4 [# t+ u0 n6 {4 o  {; z, E3 x
*僅此聲明,此絕非廣告、玩笑、無聊吹水帖,如可以,麻煩版主破例將此帖廣佈各版...
' I6 m$ X/ p/ |. S  多謝~!!!!!!!!2 v/ |' O; d0 P; ?7 r: c
0 P% M$ Y8 o( n$ w" L+ d# x* N
http://2ndchance4yong.wordpress.com/
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:18 PM

1# Maxson85
) H' B+ Q' c+ S; a$ M" ?- u8 @6 P
  `3 Z9 P' K0 [4 y; a9 s5 U( D4 @0 |多謝自由神兄~~可否幫幫忙廣發出去?個小朋友好可憐....
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:19 PM

1# Maxson85  ' s1 w; Z0 T( L

2 ?1 K# S4 ^! g8 F$ B5 M+ p& b5 T多謝自由神兄~~可否幫幫忙廣發出去?個小朋友好可憐...." x4 Z5 j$ i; ^
Maxson85 發表於 2010-7-23 10:18 PM
幫你highlight~
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:21 PM

唔該曬~~~
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:26 PM

唔該曬~~~5 D6 [+ W6 e& [
Maxson85 發表於 2010-7-23 10:21 PM
識左咁耐,唔使講唔該啦% j$ y3 K9 Z' n  M/ k) t3 v
近排幾好嗎你?
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:46 PM

哈哈哈~~客氣慣咗~~近排ok啊~~你又點啊??
6 k! D1 {3 P5 f; Q6 [我舊年畢業咗之後一直留係屋企幫手d小生意,遲d應該要出去搵野做嚕~~1 L* Y/ i& A* Z
匿度近排都好似靜咗好多....
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:50 PM

哈哈哈~~客氣慣咗~~近排ok啊~~你又點啊??
0 l+ J5 Z; H' d2 ?" j我舊年畢業咗之後一直留係屋企幫手d小生意,遲d應該要出去搵野做嚕~~
/ P8 M" V9 E$ `& G& J6 K% q匿度近排都好似靜咗好多...." ^0 p3 {2 E/ T$ z
Maxson85 發表於 2010-7-23 10:46 PM
聽落你發展得幾好喎~3 V. u  {0 {( R4 s2 y1 u
我都未畢業,還有一年/ ~, b$ {9 O) B6 r
- R) j) K- U( j- ]9 ]1 o# y6 ^
呢度靜左呀,等你番黎一齊搞旺佢嫁 Br o~
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 10:56 PM

7# 自由神 * Z3 `: v- k' ^
: Z1 O" L. T! `
哈哈~~你仲未畢業??甘計我應該老過你嚄...哈哈- y( F" w6 H# k3 J
先一排有好多新人係度搞事,而家...& p  J; Q+ _7 l  b5 X0 K
都係唔好講落去,費事一陣開口未完又整多幾單... & U% V2 D  [5 u3 ?5 B
好~~等埋你畢業一齊搞旺佢~~~!!!!!!!!
作者: 自由神    時間: 2010-7-23 10:58 PM

7# 自由神  ) K& g8 T$ H8 _  Q, r7 w5 t3 O

! F1 [0 Q/ j' B7 {: Q2 _哈哈~~你仲未畢業??甘計我應該老過你嚄...哈哈2 c1 V! v7 g- M0 r+ @. g/ E$ z
先一排有好多新人係度搞事,而家...
2 e4 [) k( u0 I3 A都係唔好講落去,費事一陣開口未完又整多幾單...
. |2 b! e( Q  v好~~等埋你畢業一齊搞旺佢~~~!!!!!!!! : ...
( s4 z& \4 I: t0 X% {+ GMaxson85 發表於 2010-7-23 10:56 PM
我細個唔生性,咪不停留班囉
) m6 W( Q* L/ b4 ?7 Y/ c可能我年紀大過你嫁 0 F1 |1 I7 A, m/ P

: y- d, k' e# S3 k2 e4 n8 Q( Y好好!約定你!
作者: Maxson85    時間: 2010-7-23 11:01 PM

9# 自由神 , i3 X( i% t) o$ f' V

5 \: C8 G0 m- q' P4 N; H5 |哈哈哈~我都唔好得你幾多,我都簁咗好多時間係學院同大學度~~2 K( _1 R' ]& h: n* G& V
約定喇~~!!!!!!!!!
作者: d228216    時間: 2010-7-23 11:47 PM

9# 自由神  9 c, ]2 p% ~! @9 U2 B
. l) L8 X: D. `+ C
哈哈哈~我都唔好得你幾多,我都簁咗好多時間係學院同大學度~~
5 n* a* M& j) G+ N9 G/ m- M約定喇~~!!!!!!!!!! d, J( u  a# s7 E4 E- s/ w
Maxson85 發表於 2010-7-23 11:01 PM
好耐冇見
作者: Maxson85    時間: 2010-7-24 12:38 AM

yo~~~$ y2 _6 D% z6 ~, A! G8 D7 g

5 f+ `" N- ~& v3 y  o& X版主大哥~真係好耐無見~~* I6 t& }8 d5 ?' N' ?9 U6 @5 G
(其實大家見都無見過..
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-24 09:33 PM

已幫手貼到其它論壇……好心有好報…
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-25 01:18 PM

明白和理解人們冷漠的原因,但本人仍不能忽視生命的可貴……
, f( b' ~3 c8 X. u, e8 H6 W法不能不依,否則社會無規治,就形成一個可怕的社會……; z; d. V3 t) z1 A% G2 x
但對於一些情有可原的處境,小妹自以為事的而又希望盡人士……
3 K  M0 n3 j. T的去挽回曾是無知被誘害及願懺悔的青年……/ o3 y% ^; L$ {7 p( W, F! ~
真真的希望社會給他一個重生的機會……
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 12:15 AM

14# goodnicelady % E0 @5 ~& t) k/ S, s
/ ^, E3 v9 P9 |
goodnicelady姐你好~多謝你post去其它論壇~
& S1 X. A9 {+ G7 ?* V, J其實我初頭見到個標題“運毒死囚懺悔走錯路”果陣個心度閙咗句“抵死!!”' A. ?; j1 y. C& ]
但係我click咗入去先發覺事情既真相...所以先呼籲大家幫下匿位小朋友...
/ J. H' p$ M' n8 b的確,如果今次格外開恩既話可能潛在negative impact,. ^' j! a, i. y# [% K0 C; \4 X, y
但係法律不外乎人情,況且如果佢真係無事都唔代表一定會有坏既影響...
. {3 |* ^6 R% h就此次事件我個人絕對希望個小朋友被免卻死刑....
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-26 12:52 AM

14# goodnicelady  8 k9 c7 W4 {9 S& p2 A6 ?8 i

R; Z0 G% a9 W1 w9 n2 {goodnicelady姐你好~多謝你post去其它論壇~8 S" V9 x9 p/ C2 R2 H
其實我初頭見到個標題“運毒死囚懺悔走錯路”果陣個心度閙咗句“抵死!!”
& q# S+ v, f' y# o* J$ p6 u# L但係我click咗入去先發覺事情既真相...所以先呼籲大家幫下匿位小朋友... ...
6 }( H% i2 p4 D% i- p& DMaxson85 發表於 2010-7-26 12:15 AM
不用客氣!你都是 個善心的人!願你都好心有好報……
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 01:32 AM

16# goodnicelady : }7 a6 U$ f, w* o( X, \. P0 A) j7 w3 _& ?
/ ~  D  V1 o8 e% @0 J8 r: U7 S& l- k
大家甘話~好心有好報~~
作者: goodnicelady    時間: 2010-7-26 01:40 AM

16# goodnicelady    k6 k0 A% R: E

9 D* R4 _9 [3 a7 [3 D: g( h& o: i大家甘話~好心有好報~~, ?# V- K. |- _# n6 u/ c" J: {/ G0 o
Maxson85 發表於 2010-7-26 01:32 AM
其實都無真係要好報,最緊要個個開心,人人安樂,國泰民安…
作者: Maxson85    時間: 2010-7-26 11:20 PM

18# goodnicelady $ M" j9 ?2 \% e2 a; Y! P
/ `& F1 J, d  O6 ]9 _4 `$ C) |
啱~最緊要開心~施恩莫望報~
作者: 2622000    時間: 2010-8-7 11:40 AM

你地試吓行出街,兜巴星個警察叔叔一巴,然之後同佢講,我傻既!

作者: alan3015chan    時間: 2010-8-8 09:59 AM

18歲販毒可不是小朋友啊?無知可不是籍口,若有法不依,和包致金侄女案有何分別?
1 w. z$ t6 }/ G) Y販毒是極度嚴重的罪行啊!在新加坡判死刑是司空見慣!
作者: Maxson85    時間: 2010-8-9 09:51 AM

21# alan3015chan ! ?0 e7 J  I, C, N0 w8 P

0 I% ~& \/ `7 [alan兄有冇click入去睇詳情??
作者: alan3015chan    時間: 2010-8-9 09:37 PM

21# alan3015chan ( @- K" e$ P, l1 V

3 a: Z; L) b1 O. ?" q) o! @alan兄有冇click入去睇詳情??
9 F4 a" h8 L  UMaxson85 發表於 2010-8-9 09:51 AM
* v% a$ N; M4 C; x& [. k
我係有既,但係他不是無辜吧?
作者: Maxson85    時間: 2010-8-10 12:35 AM

23# alan3015chan - R) u  _1 M! z7 [: V, I7 h; N

2 @; j2 O4 X. i/ x$ U其實佢的確有運毒,但佢唔知個後果好嚴重,% c, a5 x; q  K3 `
可以話佢真係無知,好多人都話無知唔等於無錯。
# |0 ?: {' k5 f但其實匿個case累似係“雞與雞蛋邊樣先存在”...$ `( o/ W& s1 N6 m+ P8 c
贊成寬恕與懲罰既各執一詞,雙方都有雙方既道理,  V, M9 E- h9 [* ]% \& u! o$ W
個問題係你自己點睇匿件事~$ p9 D- R2 T2 Y; e
我地願意去幫佢,唔係因爲識得佢,; c6 B' b% b  v- Z$ A
而係了解+考慮過點解同咩事令到佢要甘做。' q- g% e7 v1 N- z5 d
我個人觀點:爲生存,想俾個好d既生活佢阿媽。. d4 n  f; ]. O, G: c- i
但係唔等於贊成佢去運毒! 佢運毒,無多大利益,亦唔見得個幕後黑手會俾佢多d利益...) o: T5 p8 Z- q; L
佢運毒係因爲唔知毒品既危害性與嚴重性係去到邊,
4 F, \# o6 \- i8 X6 P7 ]4 v佢被誤導覺得運毒類似賣翻版光碟一樣係小事.....
7 y6 {$ n# y% Z4 M& q# h: z$ ]' g- D, U: i/ ~( @$ R4 Q
被拘捕時,佢無否認,直接承認罪行...1 f8 a4 g& k2 Q
(睇得篇文仔細d你會明白多d....)
$ f; v+ _" _  s. I2 D總之我覺得匿單案,係一個無知但老實+善良既年輕人不幸既遭遇,一生坎坷既遭遇...
4 ~1 `8 \9 t2 O4 R% j+ B( J個天已經玩咗佢十幾年,我都希望個社會同政府俾佢生命中既第二次機會,. u9 K, {' S- ]! Z; T% T' }
問下自己個心,睇下周圍既人....& Z4 J- i) C  l
佢冇我地甘幸福、甘好彩...
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-10 01:02 AM

23# alan3015chan  
1 h; K  \9 D. Q2 I% N6 G# \5 |2 r: z) N7 V
其實佢的確有運毒,但佢唔知個後果好嚴重,( P- R3 f( L. @7 x% T( p& I
可以話佢真係無知,好多人都話無知唔等於無錯。% N' [( z. R) `) `
但其實匿個case累似係“雞與雞蛋邊樣先存在”...; Q# R( J! U; {3 {: W- ^
贊成寬恕與懲罰既各執一詞,雙方都有雙方既道理,
' h9 n, E) p  T' ^# i...5 U" U& y# p7 Z' R% u1 z6 \
Maxson85 發表於 2010-8-10 12:35 AM
講得好好!支持你!其實我今日都想打類似一篇同你的感想…只是我今日病發…個頭和全身好痛…總之真係好無奈…人世間實在太多悲哀無奈事…希望個天因為他的善良孝順比個機會佢生存、彌補佢所做的一切啦…亦令佢母親遭受不致太淒慘的事……
作者: Maxson85    時間: 2010-8-10 03:18 PM

25# goodnicelady 1 ]! j1 z. f3 j& E! h

+ ^5 G1 N( {# ]$ ]真係希望佢生命有第二次機會...
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-10 06:19 PM

25# goodnicelady  
: L. z% ^6 g. R: M/ O+ O- S0 M% N+ F& ]
真係希望佢生命有第二次機會...* S( t% I7 Z" R5 P
Maxson85 發表於 2010-8-10 03:18 PM
大家咁話!生命寶貴!人命尤關!有法雖依!但法律不外乎人情!但願上天憐憫!放過這個不明法則善良孝順的年青人…但反之希望港法對這些販毒者嚴加立例…以致不能毒害港人…
作者: alan3015chan    時間: 2010-8-11 12:41 AM

25# goodnicelady  ' g$ N  b4 R7 |: S/ P% a) t% J) s
9 E1 {. U) U* B: d
真係希望佢生命有第二次機會...% d$ v1 T# B0 S0 o
Maxson85 發表於 2010-8-10 03:18 PM
: X/ X3 B& E# ]; l# ~
既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦! ! i5 Y! r* Y( h7 Z  J
不過正所謂死罪可免,活罪難饒,相信吾駛死刑都有排踎.............
作者: Maxson85    時間: 2010-8-11 12:53 AM

27# goodnicelady
$ \/ J/ y$ H. i9 o9 B3 R
# M" Z' ?4 F% i: f3 e啱~法律不外乎人情。法律係死,人係生,應考慮各種因素而判決!  J: c; |. L* Y  p1 o& \
唔一定下下跟番個刑法去判決,凡事縂有例外~
: _' o( F; P; T- P與其處死一個無知既犯,不如俾多d心機去捉d主腦~+ J. a, [( T% W, ]" K; L

) ?2 Q6 H/ v2 J8 W/ v 28# alan3015chan 2 X# g+ c% D( y, W

3 }3 \5 l; c- g既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦
- u- `) D0 U/ q" L點解你講到好似我地逼你支持甘既? : L( c% l6 \4 C+ d: G2 j
死罪可免,活罪難饒~係啊,佢自己都話自己有罪,係應該要坐監~5 h( h5 D- ^0 d1 U& t) D- N1 }
坐監都好過死嚄....況且只要唔死,第日可能仲有機會出番黎~
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 10:23 AM

n8 v5 I) f) \. n  t( \- A
既然你地咁有善心,講到咁...............我唯有支持吓啦! ' B+ Q* k: y7 G4 c) @
不過正所謂死罪可免,活罪難饒,相信吾駛死刑都有排踎.............
2 j( N$ `7 F: P  talan3015chan 發表於 2010-8-11 12:41 AM
原來你個人心地都咁好既! 仲好心軟添… 真多謝你的支持啦…事實有些地方的法令嚴明是好!但都要講求情有可原既…不過有些地方就真係好似無王管!搞到d人唔驚咪成日犯法,好似那個刁蠻小姐重犯幾次都無重罰咁……如果嚴和無王管能取其平衡就好啦……
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 10:29 AM

27# goodnicelady  
% h2 U! u8 y. m8 `2 }
: ~% H: o% C' w8 k% x+ p  K- P啱~法律不外乎人情。法律係死,人係生,應考慮各種因素而判決!( I# }" o; m9 ]# w$ c: v! W  X6 P; Y
唔一定下下跟番個刑法去判決,凡事縂有例外~
3 k7 ]7 u$ Z7 M9 p與其處死一個無知既犯,不如俾多d心機去捉d主腦~9 ~* o, s) q8 N# P
4 L. g6 o/ _/ ^7 x, g6 U6 K
Maxson85 發表於 2010-8-11 12:53 AM
對啊!比多些心機去捉真正害人的主犯,佢地先係罪魁禍首,不但害了年青人,還要害更多更多的人,這些先係法理不容……
! ^: R# m# b' I1 Z$ Y9 ?Maxson85,年青人真係估你唔到咁有正義兼人性! 不得不讚揚你的善良正直…個個人好似你咁這個世界就真係好美好……
作者: Maxson85    時間: 2010-8-11 03:44 PM

31# goodnicelady   z8 o- G$ o# J* {3 K/ i
: S' O9 Z% _! D- M6 ]
正義感...唔敢當....現實生活好多時都令到我地對好多事、好多人都麻木曬...) o: d/ h8 x5 k& Z4 F; `
見到匿單野,只係有感而發,好想幫佢...
2 p# N1 n9 _  x可能係現實度幫唔倒d乜,所以希望係網絡世界可以多d人知道+反映+支持救助匿個年輕人~
作者: goodnicelady    時間: 2010-8-11 04:40 PM

31# goodnicelady  " W& }+ [$ d# `) ]+ r( x4 K
; A# k7 O; C  ~2 l! @) X1 F
正義感...唔敢當....現實生活好多時都令到我地對好多事、好多人都麻木曬...& n8 p6 y7 e2 r- d3 t" ~" ?
見到匿單野,只係有感而發,好想幫佢...: c8 k( z. d5 m$ y, q
可能係現實度幫唔倒d乜,所以希望係網絡世界可以多d人知道+反映+支持救助匿 ...
  E/ P( w! s! zMaxson85 發表於 2010-8-11 03:44 PM
咁就夠正義啦…如無估錯你都是80後約24-26歲到…但就比較成熟…
作者: Maxson85    時間: 2010-8-12 01:38 AM

33# goodnicelady 3 j1 r; n8 ]! G2 ~4 n# M- q0 \
) W8 T6 k! t  D$ x+ U
哇~~估得好准~~!!!!!!
作者: brother6    時間: 2010-8-12 03:00 AM

可以懺悔都係好事
作者: 0110851    時間: 2010-8-12 03:06 PM

等我都幫幫你啦~ ^.^
作者: Maxson85    時間: 2010-8-13 12:45 AM

36# 0110851
& p2 E* M" Z3 }) f, B1 q
& @  D' q. k3 Y多謝~功德無量~~
作者: Maxson85    時間: 2010-8-13 01:09 AM

有facebook既可以加匿個群組:$ l/ n8 d% o4 v: O
http://www.facebook.com/#!/SaveVuiKong
作者: bozco    時間: 2010-8-14 11:38 AM

點幫呢-.-...?
作者: Maxson85    時間: 2010-8-14 11:59 AM

39# bozco
* U/ \7 l: K+ p2 k  R$ |* R8 N5 M. S* f9 Z
係#1度有條 link ,click入去可以睇倒單case既詳細資料  ?6 G* k4 @! t6 b4 d8 s  @2 b1 z
同埋一個簽寫請願書既 link~ , I2 S( V4 ~) D; a% T6 k
各位大大可以做既係廣發#1既帖去其他其他論壇或與朋友分享,
7 n9 n9 U" F/ A俾多d人知,就好大機會得到更多人既幫助~~多謝~~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0