標題: 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭??? [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2010-9-2 01:25 PM     標題: 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...6 l- P# Q  H$ [- E% `' s" Y
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
- s5 C9 ^. ~  g" L係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
3 p# ]. G. _  n+ I. C5 l' w5 [  k0 b但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,3 G0 {4 _$ l7 u% p0 S
而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,7 d) p7 ]$ |3 d4 l  o9 ~/ |
這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...+ c0 u+ c: C8 D

# R! K: A, W5 f8 H. _' |3 \沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???! r0 N2 d1 g" w* R/ G* Y
菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,) b  `; h$ w" @# x3 X5 s- z
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...
% R( N5 s9 T  V# h( [
6 X* K& J. h+ T4 j) W係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,
* b0 P$ z  e) d說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,8 C" I# G" \- ?  j# ?4 @/ F
才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,* l' ~' G" p% i! a8 D
或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
作者: FHHO    時間: 2010-9-2 07:05 PM

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...
. M: g9 J4 B3 l2 L: \8 g係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
- h5 O5 x4 C# @2 p1 l係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...1 [# A" L. o4 o3 r: Q- q& v! M4 {
迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
, i3 D4 T  B' g  i. ^* R; o+ i
- M! A- w- a, y* v
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
作者: jojojojoj    時間: 2010-9-2 09:14 PM

你仲要弱智幾多次先夠?. y! k* _* |: o* k  h2 a* D
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
: X' F$ R8 C8 n( n1 Q8 {炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,+ Z. G2 [4 }  ^" e; S. i) f: w
香港有你哩D人真係香港之恥
作者: 打狗棒    時間: 2010-9-3 10:34 AM

8 W; O1 o3 o/ M2 @% e" J- D
你仲要弱智幾多次先夠?
& s6 g" l; ^6 ~1 ~0 B+ G菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
) j- f$ V4 F, @' u炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,5 f7 [- C; k1 X
香港有你哩D人真係香港之恥: ...
: v$ a0 J0 y- mjojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
7 y3 y  {1 J$ Y% P* ?人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
0 U0 |" a% P2 P1 Y% Y) T: H收皮啦.........
作者: slwong3    時間: 2010-9-3 11:00 AM

甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
作者: jojojojoj    時間: 2010-9-3 06:34 PM

! W1 U* F& z( d, o3 Q人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
" C- V7 L2 V9 {$ Z4 ~收皮啦.........  Y2 z$ [$ X* D; Y
打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
/ {0 r/ E0 B3 \* L
' \, m8 [4 g6 e, }咩能野叫對人唔對事?
( }, o7 s' l! U  e6 x) r) [衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
! [0 D; t9 }( I/ [" W* n* m2 `你戇9就大能晒? + C9 Q  G/ A" W
兩條柒能懵懵以為自己好能有道理0 i$ R0 g- `+ R
咁能鍾意收收你老母D西水啦
作者: 打狗棒    時間: 2010-9-4 01:21 AM

: r6 h/ R1 }5 A5 E' l7 F* a

, A' N/ k# {2 \# U. w( z- a我衣家罷明係做d柒碌D戆9事$ l% P& Z* i" f
我戇9就不嬲大能晒, ! s% s! W( F1 l) {
我柒能懵懵以為自己好能有道理
8 z7 O  X; U8 i, b3 @  Y我最能鍾意收我老母D西水啦' F( `6 g% G  v
jojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
" z; j+ t1 O1 H7 _, V
作者: jojojojoj    時間: 2010-9-4 01:28 AM

低9能
作者: infjlam    時間: 2010-9-4 01:40 AM

低9能
! Q% n3 F. Y9 s2 m. ~! p7 Vjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
4 X5 K5 n9 Y% O! h- @8 ]" B* F0 N) Y6 h% l6 N% X" p, A
人地叫話唔好搞狗仔呀
作者: 打狗棒    時間: 2010-9-4 08:55 AM

我老母生到我低9能
+ y; s+ v' k5 W8 ujojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
! ^, ^# n& a) C% n: r4 P( ^* G
作者: jojojojoj    時間: 2010-9-4 06:58 PM

% h  u+ Z. {+ x4 Z8 P
9 _$ q* b2 N0 y8 a
人地叫話唔好搞狗仔呀
. l, u0 F; W, B% T7 U8 @infjlam 發表於 2010-9-4 01:40 AM
6 J: o9 t! ]2 P2 t7 w- c1 m

" B0 h- V7 ^1 U, G1 \咁搵人比條狗帶同口罩佢, 等佢發瘟果陣唔洗出黎亂咁吠,
. b, o" R0 j# h8 z. Y8 g7 W, Z! W唔係比人知道左隻戇狗狗腦殘加智障盞比人捉去人道毀滅
作者: 打狗棒    時間: 2010-9-4 11:02 PM

4 w! ?5 `& [' ?

2 H, m0 ~+ N! m我老母用條狗帶同口罩, 等我發瘟果陣唔洗出黎亂咁吠,, m  O* V5 C3 w" N
唔係比人知道左我戇狗狗腦殘加智障盞比人捉去人道毀滅 " V) b* |6 ]7 [7 T) q
jojojojoj 發表於 2010-9-4 06:58 PM
4 w8 \: H' o# E( x) h6 w* q  T9 o

作者: jojojojoj    時間: 2010-9-5 01:17 AM

技窮拿? 冇第二招? 講唔掂理虧就做埋D低能野?
: P7 ~& o% w  c8 n你不如改名做戇狗棒或者濕尻棒, 戇尻當有趣,$ ^- y; n, u' J8 j+ _, n7 {2 k
你繼續改, 咁叻改埋我回覆, 改個QUOTE有咩用
作者: 打狗棒    時間: 2010-9-5 09:52 AM

我技窮, 又冇第二招, 我專做埋D低能野,4 K$ V1 I/ ~) D; g7 j; A
我老母幫我改名做戇狗棒或者濕尻棒, 戇尻當有趣,
1 y7 @! i! _' v1 B3 ]! T我係都繼續戇, 咁叻屌埋我屎忽, 剩係屌我個MOUTH有咩用
# j" ?* ?9 Q, b. ijojojojoj 發表於 2010-9-5 01:17 AM
( P+ u1 o* F6 B0 C

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0