標題: 智利礦難︰人類史上求生意志極限 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2010-10-13 11:35 PM     標題: 智利礦難︰人類史上求生意志極限

/ d6 H: r# v3 ?3 s0 s$ F; Y" d# Z3 L& H* c1 _
二個月冇沖涼牙 4 Q2 W, k0 `: j( a3 V% I8 @

) p6 x  p9 q1 X5 S& n( n& ][youtube]YEYwOFPlUJE[/youtube]
作者: 呀傑    時間: 2010-10-14 02:40 AM

狂呼,狂呼!!!又一証明冇野,,係冇可能!!
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 07:40 PM

求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家,
% A( V' I: o8 c: X( A人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
6 x8 r/ Z0 l1 @! b5 c因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱做鬼, 也幸福。」
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 09:06 PM

% I# R3 k6 ^) o6 J, B
求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家,
) l' P* }8 C, z7 w6 b9 p, Q; B  u* D人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
& ~- x6 M& L; a5 s: Z; y- [, k& [. n2 q因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱 ...* y3 T6 H6 D% ~6 `& ?
打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
' ?8 U" T- F& i' l. q
" J+ J( X! _. J1 a# X  W
次次都搵位抽水罵中 共,fine,4 w( r* o1 p5 \# i# O

+ j6 @: O5 \3 Q$ G) W- Z+ \但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,
# X  [" l% R. b: T0 ]! J+ Q你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 09:38 PM

求生意志也要看看處身甚麼國家? 同樣是礦難, 如你處身在某遠東的小農國家, ( \1 }& [& Q# R/ M* b: r: ^( {
人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
1 S! \$ x$ n1 m7 O  j) l4 R+ U5 S因為在這個國家做鬼比做人更有價值, 正所謂: 「黨疼國愛, 十三億人共一哭, 縱 ...% Z% s% u" }% s# y
打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
1 s" t0 O6 G, W: @/ h1 S: m! q
) `1 ^  o( G+ X生要做外國人
" s. \2 b3 h2 S! Q* n: g% {- j1 x- C
0 S" \, L8 M1 M4 C死要做外國鬼
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 10:01 PM

1 u7 X0 W2 C5 q! a7 y) G4 w, T5 A9 P6 h
次次都搵位抽水罵中 共,fine,# I; j/ J1 s" w3 u
% s2 o$ `9 `- {
但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,
  X4 V- Q$ M/ y5 S' k你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇 ...
$ h8 e% K. L0 V% T) k( u) d6 Linfjlam 發表於 2010-10-14 09:06 PM
) j' P& J* l2 `) w+ j
你冚家剷死, 我都未死.........
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 10:17 PM

* N2 \2 s. j4 Y" A: w你冚家剷死, 我都未死.........
; }) E6 Y3 D% a; u0 M8 T5 o. f打狗棒 發表於 2010-10-14 10:01 PM
% U1 n" }2 j0 l% m- T, w+ t0 ~

- g2 }5 [1 Z# {有一樣野,叫做「天收」,你都係打定輸數為好
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 10:19 PM

) L9 v; q+ I4 A# A7 W
你冚家剷死, 我都未死........./ H+ @5 W( G  x& ?- _9 w6 N
打狗棒 發表於 2010-10-14 10:01 PM
8 z6 i% |0 K' _, S! D
  K9 f# K8 d4 ]$ a% O
同共慘黨鬥長命牙
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 11:14 PM

W' e! ?3 U4 S

+ n* _0 R' z8 ]; ~( F有一樣野,叫做「天收」,你都係打定輸數為好
0 A* H+ v0 L' r( B4 j$ g. a/ Rinfjlam 發表於 2010-10-14 10:17 PM
& e9 b) e# l1 ~3 M6 v
收都收你條契弟先
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:17 PM

" ^4 u& P( I$ u收都收你條契弟先
' g4 l- X+ u3 N+ @( O8 Y打狗棒 發表於 2010-10-14 11:14 PM
3 ]  r4 i7 S/ ]
' L- D* a; h# S2 x收刀收共慘黨先牙   
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:20 PM

9 Y8 o; [/ B  R% X3 f! r/ e  y7 m+ Y; v4 e0 u" G
次次都搵位抽水罵中 共,fine,, s9 t! \# j& V% t. X

6 k  _' |  y) e. I7 l# Y但我卻從不感覺到,閣下有對國內受苦同胞有絲毫的體恤或關愛,
. G3 ~* q7 x+ W- @+ _+ p3 o你呢隻終日幸災樂禍,毫無人性,揸邊個國家護照都唔敢公開o既抽水狗,快D去死喇 ...) q& T& k% X/ K8 M+ d9 E) v
infjlam 發表於 2010-10-14 09:06 PM
2 m, m) c: e$ K5 ^
% e4 l2 C$ K' {" @wakkaakkakak!
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:21 PM

+ a) N; {, l. ]; {0 K
$ \5 q3 F7 t; n9 [, c5 V
生要做外國人
/ M$ ^/ {4 r' j+ {& c
1 T# p$ {, y) `! \6 f" ^* J- Y死要做外國鬼
& I, p/ u0 }4 a  n/ [8 R電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM
5 }7 ?. L  ^1 s& i

! Y( x8 a$ j' D. h9 dwakakkakaka
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:27 PM

+ J& v( L" Z8 t6 X3 F% T( T9 w& R生要做外國人 % V( N$ z, t: V2 u! e# J% \' I8 q7 j% j3 r
' Y2 E" k) E% z. Q! N0 c" j& e4 o, E: E- l* d' K
死要做外國鬼 ' d" {5 W2 F, T+ d# u9 x& ]
& k% o5 I5 ~9 s+ v" i0 Y4 ]2 X9 k) A電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM1 {. \  k/ s# j) G( ]) k7 U: g
  I2 r0 W0 E+ [  Swakakkakaka
# x8 q4 n' g. x' T3 s- e* `4 zhamsubboy 發表於 2010-10-14 11:21 PM
1 C4 @7 h6 o  w/ o8 M% T2 ^' J+ l  F, V6 u7 J
cheer
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:32 PM

' Q7 j; `) Z7 w6 J( A" _
/ q7 M7 [+ M/ \% N
cheer 5 C$ l# L* ?4 W/ v' `
電梯男 發表於 2010-10-14 11:27 PM
* W* N) N5 l& j; |+ P  E# ^% r7 v* F# {
飲勝.... 干杯
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:33 PM

5 Z8 U3 r! ?) {1 Y% \
/ y0 b' v7 L" ~# m6 ~* @; ^- e
飲勝.... 干杯
4 T- B9 P& ~# j4 k% `! yhamsubboy 發表於 2010-10-14 11:32 PM
0 ^3 L, k$ V5 |; z# U) G( {, f* n- L* H
Friday night fever 牙
作者: infjlam    時間: 2010-10-14 11:36 PM

' |3 b6 I- i# y: _" ?, d' u
生要做外國人 : y  P" J" v9 d( R
死要做外國鬼
' x( J# k: v% {7 i, u9 a8 f電梯男 發表於 2010-10-14 09:38 PM
% J8 @. g; m$ l

$ Q  K6 t! v9 t4 I2 t5 n* a! `& M做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗 + y8 y% ^$ y' s2 K
做番狗好過做人 % A0 c5 R9 t" e, {7 q& b
(雖則只係一隻吃裡扒外,黃皮白心,聽講寫乜Q都用中文o既偽番狗
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:37 PM

* c. T# W  r3 U& k) r
4 x, O3 c1 T, R  G% cFriday night fever 牙
. d! J. {( T+ e! h電梯男 發表於 2010-10-14 11:33 PM
' L5 p- l# |- K
2 a; b5 u' ^- y% }! P7 F週末狂熱呀!
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-14 11:39 PM

3 ^+ |- q0 f$ k
/ H7 n! ~' S# P- ]- K
做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗 ' H6 f' T( x5 V. s( k1 f4 G5 Q2 C* G
做番狗好過做人 1 }5 b" k4 {- A5 w9 }! L2 C! K
(雖則只係一隻吃裡扒外,黃皮白心,聽講寫乜Q都用中文o既偽番狗
! d0 K# ]. n, @infjlam 發表於 2010-10-14 11:36 PM
) |. B8 N8 z+ {- `9 Z  W' Y
( v7 l0 p( j0 Q- c; R: V+ g5 T
潮州人會話 - 西狗
作者: 電梯男    時間: 2010-10-14 11:42 PM

x# C# R& m# x/ b' v& w

3 q8 p7 u) u0 B) A9 J; o潮州人會話 - 西狗
  @% w' {$ u) Bhamsubboy 發表於 2010-10-14 11:39 PM
0 `2 r; S9 k3 N7 n0 `( s, W8 Y) S" I% C; q3 P5 r: u9 {
共狗牙
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-14 11:55 PM

8 z  R: J) I. T/ g# a" Q: r
' \/ t2 @* l$ B' v做狗,當然要做隻番狗,才為之好狗
8 t" Q: u4 N$ P) U做番狗好過做人 4 v) Z* q, Z+ }  |$ S
2 @6 r0 Q/ `$ \infjlam 發表於 2010-10-14 11:36 PM
6 A. g! g: k8 Z5 _挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?
# h" t9 D8 N1 M6 h咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
9 P3 m6 p. }9 L# D4 C你都柒撚矇朦食甜筒!!!
作者: Winters    時間: 2010-10-15 12:14 AM

c- j! v0 F" z4 z& h; S: Y
挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?
2 H  w! {+ C3 U$ e咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?8 W4 H: r( L& Z  @3 D! ^% K! \
你都柒撚矇朦食甜筒!!!2 x! i& |2 q& p3 E( N
打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
* `' n; A" U: q+ Q講得無錯,infjlam兄以人地講咩文黎判別佢係邊國人真係唔啱.1 Z; g2 H& G. ?& x8 Q

# i7 t$ U4 a. J8 f4 N6 t/ D7 v% W# x不過狗哥係呢個POST:$ K- D$ s& V3 S% z
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=224315&page=2
+ n5 Y4 t$ h( `* ]; ~) j1 j5 s/ T$ q" X) w% _5 C
入面嘅說話透露左佢"當時"嘅國籍) I! I2 J, ^, H% L4 c
"狄娜年青時替中 共做間諜......這些財力武器正是用來鎮壓我國人民......"
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 12:18 AM

; y" |) y0 s7 K6 V: B! s5 x挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?" t; E4 x& {7 E# V) c
咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?+ }7 R1 N# [# o. B5 e' M; h% z
你都柒撚矇朦食甜筒!!!
) T" W4 [" d# N* O4 T9 O9 o. c打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
; q  b  l0 R3 e
$ c+ I+ j7 ~, t( }狗哥, 請問你係咩人? 咩國籍? 手持哪國PASSPORT? ) P8 T' a# K3 q* W* n7 F

& G6 R9 s5 e( \( C; B2 }我頭像是 陳妙英, 但我不是陳妙英, 不是女人, 但我又是中國人......
( N) o5 z. A% I我叫 hamsubboy, 因為我打中文慢, 因為當年登記做 member, 趕住睇"咸"相
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 12:42 AM

未覆.... 買宵夜先
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 01:02 AM

! _) v( [+ [! i+ h6 `$ C
講得無錯,infjlam兄以人地講咩文黎判別佢係邊國人真係唔啱.- E$ |/ V0 S1 L2 K' a1 g

/ n$ G8 D5 A, \不過狗哥係呢個POST:& q4 e% {; _6 d
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=224315&page=2
) z7 e/ C5 M6 e6 r$ Y  F
3 @7 E$ U) x1 x5 M! ^4 t% r& H入面嘅說話透露左佢"當時"嘅國籍% M, \: O1 K9 L9 L/ R; A
"狄娜年青時替 ...4 T  r+ u8 @7 n$ K, D3 r# \6 U6 ^5 @
Winters 發表於 2010-10-15 12:14 AM
  I9 G, b- [, ~9 f% J' ^* I& T. Q9 `6 Q5 P
或者咁講,小弟唔介意狗哥是那個國籍,只係唔明,狗哥時常說自己已經「脫蠻入化」,, D2 H( _8 g5 T4 _
點解仲要用他眼中的低等蠻族語言,還要眷戀他那段已成歷史o既過去o者
作者: hamsubboy    時間: 2010-10-15 01:40 AM

% {( \# z+ i6 ]# j* O6 }挑, 話你戇尻真係冇撚錯, 寫中文就一定係中國人?
  ?6 O/ [/ `5 g  o咁你網名用英文, 咁你又係唔係偽中國人?
! }. }: a& K9 m" ]' t* \% {你都柒撚矇朦食甜筒!!!
. u9 Z7 U1 g% U打狗棒 發表於 2010-10-14 11:55 PM
2 q) S1 ~" G( w& ?4 A  p
, I& a) ~6 e. t5 H
狗哥, 你的頭像是發哥燒美金點香煙....% U$ q+ |7 M# u: Z: E
唔代表你係煙民, 唔代表你平時用美金作貨幣....( P* O% z: z! ^+ @6 U
你網名用中文叫"打狗棒", (打 = 扑, 狗扑野, 用狗陽具)+ A& w, R! U% d4 \, Q! s) y
唔代表你係狗陽具.....' E4 A( v: M& S) Y
我開始捉摸到一d意思
作者: KNY    時間: 2010-10-15 09:13 AM

% p0 G' |' [( t$ H# e# B9 a( T3 r. n

2 o3 t; F  r) G' ]$ {: O# E或者咁講,小弟唔介意狗哥是那個國籍,只係唔明,狗哥時常說自己已經「脫蠻入化」,9 ]* k/ w: J: R/ \) ?  z- o: u1 z% d- p
點解仲要用他眼中的低等蠻族語言,還要眷戀他那段已成歷史o既過去o者 ...
+ p  h( z; t$ ]+ ?1 Ninfjlam 發表於 2010-10-15 01:02 AM
7 V9 y$ x: ^* z/ \9 M

$ t) h/ T. D, j& F都話左passport可以換 ~ 但存在既DNA係冇得改變 ~ $ A+ X+ E! h; U; v4 k

9 A) Y& b/ m: }( g9 u: \正如有D愛狗之人 ~ 鍾意幫隻狗著衫著鞋 ~ 將隻狗當玩物 ~ 隻狗可能覺得好自豪 ~ 以為經過主人打扮之後 ~ 身份唔同左 ~ 覺得自己似人多過似隻狗 ~ 但係行出街 ~ 可能引起其他狗既羨慕 ~ 但係你估有冇人會當隻狗真係人?     
作者: andyho    時間: 2010-10-15 09:42 AM

2 m' J' E, c! V. V人命亳無價值時, 而你不幸遇上礦難的話? 都是打定輸數為好,
9 y6 Y- v# r6 Q' C打狗棒 發表於 2010-10-14 07:40 PM
4 B7 }: s. u# y- q* P$ }3 S% [% g$ A- N
我地國家有本事救出礦工架, 只不過先要讓擁有影帝級演技的總理粉墨登場, 在中央電視台鏡頭前為救援人員打氣,
8 [  h8 i8 p& g6 b6 o3 s而礦工被救出時例牌要對住鏡頭大聲同總理講:「多謝黨及國家的救援!」
作者: KNY    時間: 2010-10-15 10:48 AM

+ r; w* A# |+ K7 b3 _: a) N
4 M4 T: Z  j( d+ N3 T& X我地國家有本事救出礦工架, 只不過先要讓擁有影帝級演技的總理粉墨登場, 在中央電視台鏡頭前為救援人員打氣,
( w1 G6 w" X, @, l6 P+ Z5 }而礦工被救出時例牌要對住鏡頭大聲同總理講:「多謝黨及國家的救援!」 ...0 q$ _8 o6 ]+ l* {3 f/ A+ H
andyho 發表於 2010-10-15 09:42 AM
2 L' T' C1 Q) j  T( I$ O* Z
. c3 l4 D. |* V: u6 a! F: U; |智利咪一樣 ~ 總統登場 ~ 礦工獲救後多謝總統
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 10:50 AM

笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~
作者: andyho    時間: 2010-10-15 10:56 AM

* u* A0 [" y9 q/ [: w2 s) _% ]  r( e/ Y6 @
智利咪一樣 ~ 總統登場 ~ 礦工獲救後多謝總統( k, W0 e* R  K
KNY 發表於 2010-10-15 10:48 AM
& L: d: s1 H% \$ G# G, Y5 v5 C9 u8 b+ b6 S
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?8 ^% x) S( d* {- E/ V( e
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
( h- `- u; b" L# @! L  o% ~你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:02 AM

笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ # [( M9 j/ O: n2 l1 U, h* O  E
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
7 ~$ q* @8 k) |5 d# Z; P, U4 s+ C% k+ A: p+ i$ ^# Y
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, ; v0 t2 [/ v5 T# X4 ]
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
$ K& i& }1 B3 P: P$ V6 S* F+ t) G7 m因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:03 AM

1 P& _/ N% z+ z7 G8 J6 ?) w% s
0 }* H) R. P+ T+ B
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
- {+ o! U& k" Z" e! f+ d3 f內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?5 `2 O4 t" V4 g1 U$ w
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...
. ?% ~+ B- G6 M. `+ oandyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
9 @7 Q( q; K% }1 e0 D1 y4 t. e- n2 b
* e) d$ q# A" s" z" \我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
0 d1 _! j; P0 m: r9 o7 n
; ]* g% i3 H, O, H! p# q
. A1 D3 G  V- M8 G至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
, H5 u' D; h8 j  e" I+ V# g+ o  m+ S7 ^. ~$ C8 l& c- ?# f) Q" A! `) d/ f
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:04 AM

1 B: p0 I8 y& w9 Y
+ l2 m$ Q* \: ]% I
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
- }4 \. H5 [8 \2 J( j! E' ~但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升   h' y" {8 @7 v) g2 m, ^6 I
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
9 a; f# Q" A" T& i( aandyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
! v! L% i" F$ p; @4 n0 e2 l* T; c1 O$ c, \
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:09 AM

) v# |/ {, O3 w; X; X' G" I* t8 I& J' k3 O8 _6 R
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   " n' D6 @; F" ?/ J* g6 \7 h( W# F
c( O8 n& Q8 j* @$ j! ?& i* t7 \
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
- k/ i6 b; I$ x8 d, q" y
0 Z( d  y+ [1 u8 f: u, O
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?' P/ f# @8 C, }* Z8 u7 C( w5 j7 j
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:13 AM

本帖最後由 andyho 於 2010-10-15 11:18 AM 編輯 ( Z. [7 C2 [; f  R2 |/ F" @

" r7 h+ c# l4 U) l& t8 C, {8 u( s9 E
  I7 n" p# z4 M2 S4 Z5 D' C7 [我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
3 L* Z8 E% L" f+ tKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
# ?0 G. t: z- V, v

. }5 \: y. a9 w應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
) ~+ s4 P4 K6 x& f但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?5 ^* l7 d# F! ?" r7 C) M* _/ m
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:18 AM

6 u' U' h7 X1 ?( W" q" n7 H. W& a3 ]* h5 D9 z
  q# @! p" q6 b

" U$ R' f7 a- ]- R4 \礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
4 ]6 d2 c! |1 _2 e7 u& r你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?' \2 H5 X! f5 x  A1 u
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
  K; e: s; ?5 g% m* Y, }' d
, X' d9 s, I5 k7 m/ E% O
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:20 AM

8 k% Z6 w3 o& g
9 r% L8 Y9 l9 I2 W! l& Y應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出. M  J% Y7 W2 b
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?& ~3 z/ ?! d) U( a- P' L
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...
' F! M; x" j5 n' r& S7 xandyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
* f% K, N4 b6 k& S

. s# m% B* D* [: O2 y" [3 f我好少睇中央台喎   
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:23 AM

2 N. E9 s1 Q! k( f) n
( G" k& k2 u7 ]4 z3 G
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...
' ^  F9 E2 ~. ~- e& VKNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
6 O9 M" \$ K! m2 e! _
2 H* Q- l% S2 a; u4 D# [, }* B係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
; x; c0 p& j; A/ N我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 11:27 AM

9 x* a7 ]5 N6 {- M8 [$ A- k# I( |
4 c) R! d: O$ D- j2 \4 O0 Y; N純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, ! s) C2 h3 f3 Y& Z
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 / k: T0 k$ b2 z9 J1 r
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
5 y" T, b; }8 X7 [0 ?7 k9 @andyho 發表於 2010-10-15 11:02
$ u% _8 `( p1 z/ h2 Y# Q# ~( v" h1 g
有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~
% c7 g8 S+ K0 V/ y" q" w每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
$ q. L, I, {! o  o3 ~做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
作者: KNY    時間: 2010-10-15 11:31 AM

4 i# S& U1 V& A) n. r+ @
9 d8 s$ h+ |& O4 @' v- q- A
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 7 X+ {8 y/ I2 z- z3 A
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
3 A) N0 h" @$ B5 G. qandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
- I1 g1 K% U$ h$ N
/ y0 C* P" t2 F/ Q0 f1 ?
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 " y* K  M: V' l  n

: U& t- c" R+ u% M' O9 w. @鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:42 AM

# ~) O9 c: H, Z
% D% T6 G. ^& }% h) q$ n! L有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~
8 T1 l1 r' `, j5 O每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無 ...
3 H: T5 H+ Z8 ]: ?" {& A0 p& @) kBOYDWAN 發表於 2010-10-15 11:27 AM
5 u2 V$ P* p6 J$ D8 E' w5 o
8 E* t  u. r8 g! c! Y0 ?8 x
事實跟道理是兩回事, 大家都知中央台是國內唯一發聲的喉言, 這是事實, . d' Y+ u2 @3 L3 K6 ?' \% G  j: V1 l
至於是否經過包裝至國家認為合標準才播放, 這點可以去爭論,
* W9 B4 x2 w) ]/ @7 r我剛才所講的「事實」是, 每逢見天災人禍, 總見到總理以同一形象同一語氣在中央台出現, 而被救者總之先多謝黨及國家9 K( O( M) j) m+ q
當然對這畫面, 不同人可以有不同判斷,我只是暗諷, 未至於「插」咁嚴重吧? % x% S8 P0 t1 P8 f
) Z. p& {7 d7 ^, u% J9 ?
版主,你講開我又趁呢個機會同反映幾句, 過往你指責過有版友煽風點火後即閃, 我相信所指的包括我, 1 j" N# p, ^8 |! E- k) O0 M8 F
呢一點我認為不公道, 或者你客觀有那種感覺, 但我個從無呢個動機, r6 S" y, G& ?
至於風頭火勢下撤退, 你應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人  
作者: andyho    時間: 2010-10-15 11:44 AM

! ^8 e% c* Z% l) K! \! k- b- a- w1 l  Q- \2 j  [
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
, s4 j7 F3 g' r0 ^# l7 Z7 k* y' Y4 U1 c" U/ q( p5 j% _
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民 ...
5 v# `, I  Y1 v: ?( kKNY 發表於 2010-10-15 11:31 AM
- t5 A4 H4 |  S0 T( v2 S( A, a
7 O$ h0 N1 c: R3 x% h6 `: M2 L
所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?
) w* S7 ?3 P( I可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!
作者: 打狗棒    時間: 2010-10-15 11:49 AM

) n# \& U# E* r% F; ^6 O1 P7 d
3 j, ]$ Z1 s. ?$ i4 f: j3 `所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?
, s/ ?. H" w7 w' P可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!. w0 }9 {  k& |5 H  v* V- t: g" C
andyho 發表於 2010-10-15 11:44 AM
' m: b2 O) j$ ?+ I" O" q1 d0 ~7 z我都認為係, 金家三爺孫肥屍大隻, 話北韓冇嘢食? 可信程度不高!!!
作者: Winters    時間: 2010-10-15 11:55 AM

; P  |! `* n3 |$ m8 f' L0 n+ Q, t. S* u/ S$ X2 S4 m4 A
所以我咪多謝你講出道理囉!我地唔完全認識北韓架, 話北韓餓死人, 我同你見過咩?$ k, b# F. p2 L+ E5 ?! C
可能是西方人中傷, 可能佢地餐餐大魚大肉, 仲要瘦身啊!
$ N( T  }% Q. M' e6 m5 yandyho 發表於 2010-10-15 11:44 AM
5 Y  w* @( ~2 \4 m* |& Z9 L* T呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你
6 t/ Z& T# Z/ `1 v4 w6 u; i7 a- f: u/ S, I0 C, p, _' L! L' t
另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.
% a* k- @% }& t, ^我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,* g( G4 T- U' m& I
另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係好.
3 ^7 f3 y) {8 j- d% ~# d但當然,前者人數梗係多好多啦.不過我想講嘅係,真心愛黨嘅人確實存在,就好似民建聯都有好多人支持一樣咁.
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:00 PM

) _" `0 k+ v* m( |4 j+ E呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你5 Z; x9 ^3 W- ~; M. Y4 @" P

/ L) l6 }2 x. x+ N另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.
. ?$ b/ v# C7 d8 ~/ W  {0 }) ?我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,
, w& ~3 g4 @" y  Y6 j( L- }9 d另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係 ...: S$ \8 Y+ B/ L0 R% i, M* U' o6 t8 V
Winters 發表於 2010-10-15 11:55 AM
8 R9 ?# c6 j3 H% r' N' a  m: I9 F; W4 l2 o5 D9 m; s
我講北韓, 講真講假, 你唔係睇唔出吧? " z: z& K3 f0 j: @6 ~1 e/ k
我嘗試用KNY個邏輯去思考嘛
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:01 PM

5 b( _" n- x/ \% E事實跟道理是兩回事, 大家都知中央台是國內唯一發聲的喉言, 這是事實, " h% }' w. f7 h9 c) _" U
至於是否經過包裝至國家認為合標準才播放, 這點可以去爭論,
- N  m# A) U: y8 z. O! v我剛才所講的「事實」是, 每逢見天災人禍, 總見到總理以同一形象同一語氣在中央台出現, 而被救者總之先多謝黨及國家
: x* R  K! u" T; D' h$ d當然對這畫面, 不同人可以有不同判斷,我只是暗諷, 未至於「插」咁嚴重吧?
% D& r# f0 O! e: R; F# j
4 d) x- l$ B5 o版主,你講開我又趁呢個機會同反映幾句, 過往你指責過有版友煽風點火後即閃, 我相信所指的包括我, 6 ^& _) J8 ?0 P4 ^
呢一點我認為不公道, 或者你客觀有那種感覺, 但我個從無呢個動機" f, r$ A& e. d- s
至於風頭火勢下撤退, 你應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人  andyho 發表於 2010-10-15 11:42
2 A, O" L8 ~5 W4 ~- R! }7 h
( |$ v5 E9 _( J0 i. F放鬆d 放鬆d~ 小弟並無認為andy兄你所講嘅有何不妥, 部份亦相當認同添~ 只不過每個人觀感都唔同, 就算係事實都好難以概偏全啫~0 r' z, U6 e+ M& A# V- c6 D8 N
都係有感而發咋~6 [4 \, y; ?/ T1 k

9 D2 d  o5 h, L) V+ P: f) eandy, 趁呢個機會小弟亦不妨表明立場: 你從來無包括在內, 只係當時我無可能逐位版友逐一去解釋啫, 莫過敏; 如果我當日表達得太差令你同部份版友誤會而耿耿於懷, 我樂於致歉1 E5 _+ a  J8 Y* x
同樣, 在其位訴其位, 於小弟處理版務期間, 你亦應記得當時是什麼氣氛, 聽其言, 觀其行, 可留意我一直以來所有的言論, 再判決我是什麼人
作者: KNY    時間: 2010-10-15 12:04 PM

% i5 L" }; ^4 b5 s7 j呢度鍾意捩橫折曲真係多,包括巴打你- J9 ]7 P$ C0 }1 m% L; m( J; z% H

. f* w0 ?- Y: K( C另外,你同KNY係度爭論緊啲人係咪發自內心感謝黨.
( e& ?; M, s+ z0 n0 |* @我係大陸見過兩種人,一種就係為自身利益而扮野成日將黨放係口邊,( j, W$ Y$ w3 u3 [# m
另一種就係電視個種,因為近年經濟高速發展真心覺得黨係 ..., ?4 _( V3 I# {
Winters 發表於 2010-10-15 11:55 AM
7 o( f2 E6 g! W* |; y

# ~1 C( I) C  Y) [6 r人家係唔係發自內心都有得批判 ~ 仲點夠佢拗?  
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 12:08 PM

我想可能是Andyho兄反應過敏罷,
/ A9 V0 L" ^2 ?4 s( l: J+ |唔覺Boydwan版主在這thread中有責難過邊個
" C3 }+ [: b! V$ F/ e& N% l8 t; s! P* f. d0 R- H
大家吹水,交流下啫
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:17 PM

我想可能是Andyho兄反應過敏罷,3 u! a! K- R! ~7 u5 ?; K  v, U
唔覺Boydwan版主在這thread中有責難過邊個 ( j" V; `5 T% ^
+ D7 E$ `5 h8 \# X2 k# J& S
大家吹水,交流下啫
5 J$ Q" C* F) B8 oinfjlam 發表於 2010-10-15 12:08 PM
: A5 W* Z, r6 ]5 A, o& Y" ]
% f, B0 F( }* y, ~# m& C% X兄台誤會了, 我指好耐以前的事, 但版主應記得我講邊單
作者: infjlam    時間: 2010-10-15 12:20 PM

' h9 k/ M2 Y" S, B& z
/ l' {' k9 b8 w: K* d# a
兄台誤會了, 我指好耐以前的事, 但版主應記得我講邊單
9 |5 ^. R( P: x  i) q6 N) ?1 Fandyho 發表於 2010-10-15 12:17 PM
$ q$ K$ @9 Z1 g: T% v; T

) R9 j6 \' A' ]4 s一單還一單,
/ o; q% g6 L+ z% Q# d2 l唔好下下燒埋本陳年數簿喇 $ M" v. M) E0 W: C" k
男人應該胸襟廣闊D嘛
作者: Winters    時間: 2010-10-15 12:32 PM

5 Y7 D* G1 H- R! Y9 g8 c: r6 ?  N
9 D0 e" z9 `" j! m
一單還一單,- x- W9 `+ J$ @' |* U
唔好下下燒埋本陳年數簿喇 ( ]( r/ O0 X1 x( _5 k
男人應該胸襟廣闊D嘛
0 j# k1 V  I  V8 Uinfjlam 發表於 2010-10-15 12:20 PM
* i) \* C/ ?# K4 I6 }1 E6 Y4 Q8 l* o
說話唔係咁講.
) U8 q# x' m3 ^  e) z- U  f以史鑑今,昔日嘅言行可以反映人嘅本質,係26FUN呢度特別重要.
作者: andyho    時間: 2010-10-15 12:33 PM

& C/ ?- H; P' u
2 F4 \6 R6 Y& k* l) R  @( r* \* B放鬆d 放鬆d~ 小弟並無認為andy兄你所講嘅有何不妥, 部份亦相當認同添~ 只不過每個人觀感都唔同, 就算係事實都好難以概偏全啫~
: y3 \; X5 ?, t% |, b/ _都係有感而發咋~
( l, Z* ^+ U8 B, k1 w9 }, i4 A5 {, m# e$ F9 E" V1 M
andy, 趁呢個機會小弟亦不妨表明立場: 你從來無包括在內,  ...
% y9 R& ~% v3 C& u7 i$ Q. iBOYDWAN 發表於 2010-10-15 12:01 PM
3 W0 \& `+ x% U

9 b  U( m! b; `既然大家無誤會就最好
7 ]5 E, D6 p" F# ^& B我雖然覺得整體上你算公道, 但在那次事件的判決, 我非常唔認同,
! D# E+ m3 `5 J但在你的立場, 我唯有說是你身為版主, 在那氣氛下需要作出非常手段, 但當中真係有殺錯良民# V) q& |7 }( i8 @' U9 _
我連累到那位版友亦感不好意思( C* e4 S- V  g% f9 S) N- a
$ p. E, ~( g/ w. v( U1 h- u
anyway, 事件已過去, 我今日借機向你表明想法亦係好事
4 T2 R' e# q* E- G: n+ w- b" y得閒多d現身吹水吧! 雖然我知你平日有睇帖
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:48 PM

7 k5 y) b$ J; I9 o' i+ [, v9 p
說話唔係咁講.
+ m. J- V; c5 G% j2 u+ {以史鑑今,昔日嘅言行可以反映人嘅本質,係26FUN呢度特別重要.5 z/ p% @" X6 v1 y4 m. F  P
Winters 發表於 2010-10-15 12:32
( l$ b9 |/ W0 R- \7 W) T; d  d( [/ r
0 f3 j3 r$ V) F% Q) X0 |3 q3 Y* x
# Y# k8 e2 j: M  c& U+ z3 b! y; s( P
哈! 連小弟都想燒埋?  如果小弟初入嚟就遇到你相信都會幾精彩幾好玩/ I' E/ s* L  E/ v; m
不過可惜, 小弟依家上26嘅時間實在好有限, 上幾次都未同你講完就已經要離場, 唉........... _% \9 X3 N: l7 l
點都好啦, 有機會小弟都希望可以再同你揶揄一番嘅~
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:51 PM

- O( ]8 l. V) A& x
" j% U: |9 i8 h7 ]6 g- C
既然大家無誤會就最好 ' A& N6 o: M- ^
我雖然覺得整體上你算公道, 但在那次事件的判決, 我非常唔認同, & l4 K( m- G5 ?! S: |" t8 v; y
但在你的立場, 我唯有說是你身為版主, 在那氣氛下需要作出非常手段, 但當中真係有殺錯良民
& V, l( h- O* M8 H$ {& q& d" z我連累到那位版友亦感不好 ...
* X5 ~# H! W9 f3 V& l9 ]/ pandyho 發表於 2010-10-15 12:33
' y- E% E7 R8 Y% I
  r( W( j9 D! Q- R3 v3 W

8 f/ Y# G* d$ g+ |6 N  v小弟時間好唔夠駛呀, 所以依家無乜時間上嚟同你地傾傾講講吵吵鬧鬧喇, 希望日後有機會啦~" Z+ U# u9 s: m. j* J7 M0 T" ^
祝安
作者: BOYDWAN    時間: 2010-10-15 12:54 PM

infjlam, 小弟衷心感謝你一番好意, 多謝. 5 v# n$ T) ]' z) Y/ s; L) M
遲d 再見
作者: Winters    時間: 2010-10-15 01:01 PM

9 F  D7 }+ f8 r  g3 J# e% q/ F+ T
9 `/ t* z& t2 ^* p# s& h$ u0 R# @" a
" h4 e- a+ Z% o* h" [/ w) e
哈! 連小弟都想燒埋?  如果小弟初入嚟就遇到你相信都會幾精彩幾好玩2 P9 l2 }/ `0 b. V  u
不過可惜, 小弟依家上26嘅時間實在好有限, 上幾次都未同你講完就已經要離場, 唉..........9 A3 k6 L0 [% U, ]+ t7 _- D
點都好啦, 有機會小弟都希望可以再同你揶揄一 ...1 `) i. B. |9 @8 h
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 12:48 PM
$ u- F6 d0 z* j# i/ H唔好玩我啦版主, `' T( H! p3 x6 A, x2 v; Z
' \/ g9 r' K# w; U1 X% m; k
經一事長一智,上次之後我深感明白到即使係網路世界,同要知道"民不與官鬥"呢個金科玉律.
- Q, X  q5 j8 k0 ~) \% o+ _鑑於我上26FUN嘅首要目的係睇相,討論為次,陣間我又講多兩句,好似劉曉波咁(並非有意自抬身價,只作比喻)咪大獲?!
- d1 |( j; {: M; k5 _, C  {' e  s# _# `3 h: F" U" e3 [
祝安好
作者: CK銘    時間: 2010-10-22 08:05 PM

好佩服佢地呀.....能夠堅持到咁耐

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0