標題: 各位巴打...救命呀! [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2011-1-3 02:07 PM     標題: 各位巴打...救命呀!

成個畫面都見唔到[開始]小時鐘(紅色圈住),
如果想見的話,必需要縮細網頁,佢地先會出現,
我要用捷徑就要做多一重功夫縮細網頁,
我屋企無買鐘...依家連個小時鐘都遮埋...
有咩辦法可以解救到呢個環況?
(我識用鍵盤最底個行,左手邊第二粒制按一下就可以彈返出來)
但我想回復完狀好似前咁樣...有無方辦呢?

圖片附件: 11.jpg (2011-1-3 02:07 PM, 177.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1797086&k=30345e74bbf3dbfa1e439f9dbf617638&t=1727573312&sid=YH4dTT

圖片附件: 22.jpg (2011-1-3 02:07 PM, 50.9 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1797087&k=0bcc40c4faf1462737710af4d05f7c20&t=1727573312&sid=YH4dTT

作者: 費事高    時間: 2011-1-3 02:14 PM

攪掂!
忘記了有系統還原
作者: vv1668vv    時間: 2011-1-3 03:59 PM

攪掂!
忘記了有系統還原
費事高 發表於 2011-1-3 02:14 PM
sir 新年快樂。。。

電腦無乜野嚕嘛?
作者: 費事高    時間: 2011-1-3 04:05 PM

費sir 新年快樂。。。

電腦無乜野嚕嘛?
vv1668vv 發表於 2011-1-3 03:59 PM
部腦百病纏身,應該差唔多要往生極樂
作者: vv1668vv    時間: 2011-1-3 04:18 PM

部腦百病纏身,應該差唔多要往生極樂
費事高 發表於 2011-1-3 04:05 PM
..vv果部都唔好得幾多... 哈哈...

隨遇而安啦 ~~!
作者: comet00    時間: 2011-1-23 01:03 PM

拉上來 鎖定了
作者: BOYDWAN    時間: 2011-1-23 07:34 PM

成個畫面都見唔到[開始]小時鐘(紅色圈住),
如果想見的話,必需要縮細網頁,佢地先會出現,
我要用捷徑就要做多一重功夫縮細網頁,
我屋企無買鐘...依家連個小時鐘都遮埋...
有咩辦法可以解救到呢個環況?
(我識用鍵盤最底個行,左手邊第二粒制按一下就可以彈返出來)
但我想回復完狀好似前咁樣...有無方辦呢?

費事高 發表於 2011-1-3 14:07
笑咗~
小弟睇完之後諗, 如果呢個問題發生喺自己身上, 點算?

小弟只係諗到:
1) 搵人上嚟整.......因為小弟出名電腦白痴~
2) 落街買個鐘! (似乎小弟白痴嘅層面已經突破電腦呢個範疇..... )

幾有趣嘅post, 抵加~
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-2-8 01:32 AM

嘩,果然念舊,近10年的Windows XP......微軟到2012年都唔再支援了.

我只在家中一部2001年購買的東芝Satellite 3000 Notebook
用Windows XP,行Pentium III Mobile 850MHz.

原本是Windows Me,為了upgrade Browser才轉用
Windows XP.
作者: 費事高    時間: 2011-2-8 04:33 PM

嘩,果然念舊,近10年的Windows XP......微軟到2012年都唔再支援了.

我只在家中一部2001年購買的東芝Satellite 3000 Notebook
用Windows XP,行Pentium III Mobile 850MHz.

原本是Windows Me,為了upgr ...
新經濟學巨人 發表於 2011-2-8 01:32 AM
我唔係念舊,只係無閒錢添置新款新電腦
作者: kakeidevil    時間: 2011-2-8 05:13 PM

原本是Windows Me,為了upgr ...
新經濟學巨人 發表於 2011-2-8 01:32 AM
你巧威威丫
作者: 新經濟學巨人    時間: 2011-2-8 08:28 PM

如果有信心,自己又懂少少電腦硬件,我主張自己按需要一步步更換/更新。
個人經驗,一般電腦硬件,除了火牛外,好少壞

我現存在房中的電腦,乃2007年中在高登砌的。
Intel Q6600, P35, DDR2 RAM。
回家一開,次次F1 or F2才可以開機,自己又懶得拿回去 ,以為係電池問題,
更換了電池都冇用。次次開機按F1 or F2,時間回到Default Time,即是2002年1月1日。

當時我認為,底板問題

及後,由2GB加到4GB RAM,又加多張PCI的電視卡。後來又加多個外置的USB硬碟(雙碟型),
用了近4年,未試過重灌Windows Vista

近一年,電腦成日自動關機及出現藍畫面,又經常開不到機(但燈掣是著的),
我知是火牛問題。

上兩個星期,終於買了新火牛550W,更換之後,以往所有問題全部解決了
人人講Windows Vista唔好,我都唔知用得幾開心。

不過,由於PCI在capture高清電視訊號時頻闊不夠,可能會出現聲畫不一,
我諗住遲少少會買張PCI-E的電視卡。

雖然底板講,可以支援8GB RAM及DDR3 1033 RAM,惟我是用
32 Bit Windows,冇打算再換RAM,除非轉用64 Bit Windows或換底板。

高登人,都未必知32 Bit Windows不支援大過4GB RAM架

學電腦硬件,一定要看底板manual.

9# 費事高
作者: head    時間: 2011-2-9 02:32 AM

如果有信心,自己又懂少少電腦硬件,我主張自己按需要一步步更換/更新。
個人經驗,一般電腦硬件,除了火牛外,好少壞

我現存在房中的電腦,乃2007年中在高登砌的。
Intel Q6600, P35, DDR2 RAM。
回 ...
新經濟學巨人 發表於 2011-2-8 20:28
你巧威威丫
作者: xtje    時間: 2011-3-12 08:45 PM

哈哈。。
作者: kmcheng    時間: 2011-9-15 10:02 AM

congrats

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0