標題: 毓民大舊醞釀退黨 [打印本頁]

作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:24 AM     標題: 毓民大舊醞釀退黨

社民連內訌好可能正式演變成分裂。創黨主席黃毓民同陳偉業社民連兩位立法會議員,將於本周日同佢哋領導嘅兩個地區支部黨員開會,密謀集體退出由佢一手創立嘅社民連。屬於毓民陣營嘅前社民連副主席李偉儀今日會召開記者會,再次數臭現任主席陶君行,為周日退黨大會造勢。
0 x0 ]* E% ^2 g. q  n0 C$ p

; ^0 u, }; P$ t' a1 g4 X  ?0 W, L/ B- {4 n# f$ [& D- P4 u
4 ^6 j1 {+ N$ ]% E+ R: T, z, t! h
好睇過戲   
作者: e_e    時間: 2011-1-21 02:06 PM

佢地唔好退黨呀 ... 自殺好d
作者: andyho    時間: 2011-1-21 02:26 PM

最初黃毓民退下來, 話要讓年輕一代接棒, 結果個黨內選出來的新主席唔聽佢話, ( }: W% n! ~- i3 M, A
就在自己節目炮轟新主席, 而家就玩退黨, 真係完全體驗民主精神7 h2 h' X. o* n9 Y4 l
大家日後記得投票選黃毓民讓佢連任, 靠佢幫你爭取民主, 香港一定有救
作者: infjlam    時間: 2011-1-21 05:09 PM

2 |+ s) m/ n) E/ a/ S4 h6 C' j% A5 N$ N7 b% @+ k
唉....真係兩面都幫唔落
5 P. q  d, {8 t& E) E, L; {' c% s) _7 z& `" e4 ]# V6 x( i
先不論誰是誰非,誰對誰錯,8 I# i% i: C* P4 D- H* o6 V
唔談論其他廢柴二打六,5 O* X# \) f  L$ |+ s4 P. T- d
黃陶二人,多年兄弟相稱,信念一致,一齊打江山,  R/ Q  a: \9 I& n/ d
點解二人關係忽然會180度大轉變,變成死對頭? % W* K5 l" \: d1 Z, q) |" m
有乜咁大件事,唔可以私下拆掂佢?
, i# _' L. b6 {' e3 C* |+ z% e# \嘩,大佬,劇情有冇咁峰迴路轉,咁激呀?. K/ [3 |; l# _! ^$ T) X% H

6 a. p# K4 l: x9 r% u6 D2 o0 j6 u8 Y4 \本來都唔想咁講,呢台大龍鳳,實在太精彩(精彩到常人難以理解 ),
% M/ ~' y; C2 a2 z# F$ d$ X8 g$ C/ ?而且看來好戲還陸續有來,呢套社民連續劇,長做長有~3 w, Y, v, n% X
TBB班垃圾廢柴編劇,係時候就地取材,學下野喇
作者: 大邪神    時間: 2011-1-21 05:52 PM

最初黃毓民退下來, 話要讓年輕一代接棒, 結果個黨內選出來的新主席唔聽佢話,
2 c* G/ Z% p% D! \) X3 V- p( C5 D就在自己節目炮轟新主席, 而家就玩退黨, 真係完全體驗民主精神
8 a. c' P( i9 Z" v- s' Q大家日後記得投票選黃毓民讓佢連任, 靠佢幫你爭取民主, 香港一定有救:goo ...
* p2 Y' `% q. c( P0 |, Landyho 發表於 2011-1-21 02:26 PM
不能太武斷,各有各唔着。
+ {" k8 g+ s' S. Y& r7 t% ]4 }你咁樣抹黑同下定論,未免太不負責任。
作者: 大邪神    時間: 2011-1-21 05:54 PM

& Y, _' A$ y1 f/ Q- ?+ v. k. ne_e 發表於 2011-1-21 02:06 PM
你太無口德; R' [3 Y, j* X" Q
記住,人在做,天在看。
作者: 大邪神    時間: 2011-1-21 05:57 PM

4# infjlam 有信念唔會成功,一定要有手段。
3 Q; N% l* ^% C# T. C1 ?9 D5 r只怪手段唔及第三隻手。
作者: andyho    時間: 2011-1-21 07:22 PM

. R& C# R2 ~. Y3 p. y$ m; V2 ^只怪手段唔及第三隻手。
' V, l) f3 a9 |8 O; s, R& e9 F大邪神 發表於 2011-1-21 05:57 PM
5 b* G% A8 l# r6 [
2 B, ?' s8 [! L' A5 i借用你在5樓講過的一句回贈給你:) Z3 y0 k8 f  B
/ e* D( V$ J9 g( @& Z
「不能太武斷,各有各唔着。4 l; h& i  B4 C" h5 p& N& J; R
; p7 t8 k- |& J# Q5 Y3 C你咁樣抹黑有第三隻手同下定論,未免太不負責任。」
作者: 大邪神    時間: 2011-1-21 07:40 PM

6 ?3 l9 f$ B3 q) J+ h# @

- @; q* [% ]+ _/ ?! R& D) \借用你在5樓講過的一句回贈給你:
  a- F! o# V8 B9 X
1 ?2 \1 L1 j, B5 b8 |5 T「不能太武斷,各有各唔着。4 l; h& i  B4 C" h5 p& N& J; R
. X& }/ i9 a, s( k你咁樣抹黑有第三隻手同下定論,未免太不負責任。」
& m7 J! ]' c3 x4 Pandyho 發表於 2011-1-21 07:22 PM
哈哈,第三隻手的確存在。
& \8 ~6 l* n& K% ?0 K* t如果唔係唔會兩個稱兄道弟既人會咁樣反面既
* B& _4 p0 A. l& R7 m! p- l9 g只係你認為我講既係你心入面果隻姐。
作者: andyho    時間: 2011-1-21 08:04 PM

哈哈,第三隻手的確存在。: s0 a8 o  f5 J7 e- l
如果唔係唔會兩個稱兄道弟既人會咁樣反面既
% m2 Q4 j, c4 j5 r) v( M  b) M5 m! T只係你認為我講既係你心入面果隻姐。4 `5 k6 ~, t( q% H2 l
大邪神 發表於 2011-1-21 07:40 PM
. V" H; ~3 R$ r

6 H( s6 N7 x/ N+ _. a如果相信選民的眼睛是雪亮的, 睇下黃毓民下次選舉票數有無升跌,
8 N7 Y1 Z% ]! g; e2 H) S3 r那就反映出普羅大眾的想法, 無需爭拗
作者: 大邪神    時間: 2011-1-21 08:43 PM

8 B3 Y. z0 c* G6 w8 v$ t

2 |9 R/ A& o4 W( m7 M如果相信選民的眼睛是雪亮的, 睇下黃毓民下次選舉票數有無升跌, 9 i. B) E* n: A$ w0 M1 q, ]
那就反映出普羅大眾的想法, 無需爭拗
; N; n: @3 h2 u& Oandyho 發表於 2011-1-21 08:04 PM
其實我對政治不太有興趣。& l- x! ?& w# G  Y
只是路過有感而發。
作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:19 PM

最初黃毓民退下來, 話要讓年輕一代接棒, 結果個黨內選出來的新主席唔聽佢話,
: r1 G! d& O* N' R  S就在自己節目炮轟新主席, 而家就玩退黨, 真係完全體驗民主精神
7 N4 Q1 h0 h( c2 o6 T大家日後記得投票選黃毓民讓佢連任, 靠佢幫你爭取民主, 香港一定有救:goo ...
: O/ t" p; ~$ H: Qandyho 發表於 2011-1-21 02:26 PM
) K& o0 |& @6 R& e
* p5 E; `  S# g, `2 t: h會唔會好似玩五區公投咁 ~ 退黨之後又玩詢眾要求入返去?   
作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:21 PM

唉....真係兩面都幫唔落
+ V# J: ]- r& Y+ |: z6 G% X6 ^( F9 M( Y! @% q
先不論誰是誰非,誰對誰錯,& F# f2 B( s3 {' ~! ~: a! I" w
唔談論其他廢柴二打六,
9 y5 @$ ?/ I1 a. u黃陶二人,多年兄弟相稱,信念一致,一齊打江山,, U. K% S2 U- w+ ]9 d' m" p7 S
點解二人關係忽然會180度大轉變,變成死對頭?
2 }. N. H- I- I0 w3 e' n有乜咁大件事,唔 ...
$ D$ u8 X0 V2 D# Q+ o: Ninfjlam 發表於 2011-1-21 05:09 PM
- [' k* @0 l8 f# l
0 R( u3 }. c1 s$ P" m
阿陶都坐正好耐 ~ 兩人關係變差 ~ 未必係"忽然180度大轉變"
作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:22 PM

不能太武斷,各有各唔着。' u, ]: ]- U9 i& s) b
你咁樣抹黑同下定論,未免太不負責任。3 d) y  K$ D# ^# Z5 @
大邪神 發表於 2011-1-21 05:52 PM
, h' I& S% U8 X
9 J+ z9 g4 X- w" s: X* W: A4 R你認為佢要負乜野責任??  
作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:23 PM

哈哈,第三隻手的確存在。
- v* x9 E! k) N2 ]3 Z如果唔係唔會兩個稱兄道弟既人會咁樣反面既
/ a- G2 V8 D3 D只係你認為我講既係你心入面果隻姐。" ?: }  T* _! R: Y
大邪神 發表於 2011-1-21 07:40 PM
2 N; h% Y1 O. I- y" a' K3 d9 Y7 N7 x7 ~8 g" L/ O: |
係囉 ~ 唔使審 ~ 梗係又有人政治迫害啦   
作者: KNY    時間: 2011-1-21 11:25 PM

; e7 B- z) o* |. W/ E% Q7 W; h
% q8 I2 ]5 u$ A  h; M& q. T* ?; \
如果相信選民的眼睛是雪亮的, 睇下黃毓民下次選舉票數有無升跌, / V! D' N3 W$ K9 [9 ~9 ?/ \6 S' Z
那就反映出普羅大眾的想法, 無需爭拗
! P# }8 v$ Y) d- _andyho 發表於 2011-1-21 08:04 PM
, S9 C  L# c) V) A7 I+ Y) i. F: ?: R, t6 c" W
我係新界西選民 ~ 以前我投大舊 ~ 但上次開始 ~ 已經唔再投佢   
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 12:16 AM

* ~. k1 Q: n: C% \- P2 B3 ~0 l: \% i' h. F' k0 m1 e# w3 [% N
阿陶都坐正好耐 ~ 兩人關係變差 ~ 未必係"忽然180度大轉變"4 L. X/ l/ `2 u1 A: H5 Z6 S
KNY 發表於 2011-1-21 11:21 PM
) J7 d3 B6 v  N" a4 m7 N. ?" Y4 M* d9 L' T& T. k
有幾耐?唔夠一年都叫好耐?
8 q' ^. {" U8 `8 }( L) n先唔好計耐唔耐...+ B6 _3 y5 M  g, j, T: C5 T5 X
身為街外人,只係覺得好奇怪,
# h, n& J5 B# `$ N) O' k+ o唉...一盆散沙,- e  W& i+ F7 r% r
黃巾聲勢浩大都冇用,到頭來起義失敗,* J5 n$ ~& p( }, ~2 N5 e
都只會俾人叫做賊
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 12:24 AM

! a1 r& f8 f- B6 o6 g+ C% S0 L( B只怪手段唔及第三隻手。% B* f' q$ i. S$ H* n, ~
大邪神 發表於 2011-1-21 05:57 PM
# A( h$ F# T$ `4 I( O

& x1 b. U9 f2 p9 `8 f5 Q2 P7 v成班柴娃娃,烏合之眾,連個傻o既,都可做到副秘書長,: F, C3 l2 M7 J; V- _5 Z+ Y
那一刻起,我已知社民下場,係日本郵船...
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 12:31 AM

其他事,我先唔評論," p/ `0 a6 W8 m/ H# E
但有件事,我覺得毓民講得非常之啱,
) t6 n8 B0 o5 Y( n+ B就係社民班廢柴二打六,正經野唔做,
: T; C1 D% N" o2 C; i9 e8 k卻日日掛住上高登,上facebook自濁打飛機,
! V. N- b+ O9 b# n1 V以為咁就搞得起個黨?
0 `+ V- y2 N# {得o既我就跟你挽鞋!
作者: andyho    時間: 2011-1-22 12:37 AM

其實我對政治不太有興趣。! h9 N; H+ L2 t% R: s, u' j  Q3 `
只是路過有感而發。3 W9 a& K& k% m
大邪神 發表於 2011-1-21 08:43 PM
+ L& I/ _* y( \7 Q8 l: _4 `' A/ h: o) z
你講野同你個頭像一樣咁特別,
- t8 x" ?! C2 ^6 U5 n+ D一邊去評論他人的政見, 最後卻話自己對政治無興趣
/ X) g2 M/ U. E
9 Y, j3 ]0 X% k5 u% v我嘗試學下你講野:
3 t, o; \- i: _: h「其實我對賭波不太有興趣, 只是路過投注站買左3個波膽, 4條過關飛, 6場主客和,
8 E& d$ R0 u: C5 h. z我要講多次, 我對賭錢是不太有無興趣的」
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 12:44 AM

本帖最後由 infjlam 於 2011-1-22 12:46 AM 編輯 / E4 Q. l) b3 r9 T, ~  u' N7 ^
3 r1 ^8 h; h- }
20# andyho , T7 m" ?6 T' w' p

2 |1 o: l" k& HAndyho兄詞鋒還是那麼風趣尖銳
0 m5 s, y& t+ b- `( h) ]: d不過點計都好喇...大家都係吹兩嘴o者...
$ m; h: W" c( k3 s8 e7 _反正檯大龍鳳都唔到你我或佢話事,% |6 n, H) o6 }& D
大家最多能夠做,只係買定爆谷等睇戲o者
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:00 AM

20# andyho : R: X; b" B9 [# h

( T; q, B2 P: Q* S1 g: lAndyho兄詞鋒還是那麼風趣尖銳 1 q3 @2 P2 V+ u8 G6 m- k- w
不過點計都好喇...大家都係吹兩嘴o者...
0 w2 K" t$ e: J0 T! [反正檯大龍鳳都唔到你我或佢話事,
, M9 B9 l8 |5 o& V4 ~/ B  ~9 v大家最多能夠做,只係買定爆谷等睇戲o者 ...
* O5 ?5 m" B: v% Dinfjlam 發表於 2011-1-22 12:44 AM
個問題係...我真係唔感興趣...
: y8 I$ y! G# h# C如版友你真係客觀
# V0 |, @9 f+ S8 f7 m: s你細看我所寫既...唔難發現我根本對件事無發表過意見
) L# z( s& |* {7 A: s0 F$ E" R( a# l' c4 y8 ~  W  a
我只係回應版友“們”既貼! B9 R3 V. g& b4 J
有心入猜度無心人...我好無奈
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:11 AM

- n5 S- R& o: f1 V! p1 P9 |你講野同你個頭像一樣咁特別,
% c" O- ~& E/ N& x( @: x一邊去評論他人的政見, 最後卻話自己對政治無興趣
; C7 F5 V7 c$ D$ N) ^8 K. b
6 H4 w5 z9 c5 g+ l/ n# [( g; F我嘗試學下你講野:
; n) v, e6 A8 j$ }! Z& x3 b' p「其實我對賭波不太有興趣, 只是路過投注站買左3個波膽, 4條過關飛, 6場主客和,
5 I3 q  Z" q9 \  J我要講多次, 我對賭錢是不太 ...+ `6 G/ |/ i* Q% g( V
andyho 發表於 2011-1-22 12:37 AM
我的確,唔希望講政治~
. v9 B) J2 B( n$ to係度講,講完又互窒,誰勝誰負,永無結果~
# A# t# [% O" P# D" g' F8 _2 k我只係因應各版友既貼,作出我希望寫既回應, K- s5 z  W$ c1 Y( M; @
不能太武斷,各有各唔着。7 Y9 r. t% f$ i" @7 r
你咁樣抹黑同下定論,未免太不負責任。
; ?/ S6 d! v2 Z: w大邪神 發表於 2011-1-21 05:52 PM
; C; q3 z; u& k5 V7 a! E. [  h9 `$ c- N
我呢個回應係因為見到你所講既就係講緊其中一方既錯處
+ x& f5 t+ o8 L5 \% J3 R: k& O以我從報紙所得知既資料可見,另一方並不是完全無做錯
" D# _* n" n/ \/ B; S5 f5 R% U我認為你只講及單方面既野,有不公7 Y" c2 a3 ?( c2 i/ o) P% i
你太無口德
$ A! f9 f7 l% F& B9 R5 x$ N& A記住,人在做,天在看。2 \" t: X( T6 r- Q' u
大邪神 發表於 2011-1-21 05:54 PM
  \+ w4 C/ C) N% w8 s% de_e版友突然叫人自殺% A& P- Q# |: J# y
不但毫無相關,更是毫無口德5 \+ `+ h6 E6 d: @! Q
我見到咁,希望佢能夠watch his tongue 4 g' N4 R% _3 X  P5 h. Y- C8 X' T0 p
吹水版一向都唔鼓勵版友o係度咒罵他人既5 @" s7 B; c5 [( ~, R0 ~& l
, p+ w, y; f. f; i0 B8 D& x只怪手段唔及第三隻手。/ h. s$ u% _7 ?/ n0 E
大邪神 發表於 2011-1-21 05:57 PM
- p# [7 t: N5 J+ T9 a, G
該版友談及信念# j* W6 k5 p5 h, {& c9 y
我都係作出我對政客們的信念既回應
% w( d: y9 q* {& C- l& c$ H
' h$ v, R& Q% |+ f- x7 g$ F
6 l1 W& E6 X/ J$ G; }- K# k; _  m
2 N# g+ \$ f. U' d) m/ c6 l
1 l, [' n+ T, O. f  i6 ^" I8 h$ \4 B. r% c+ p+ R  b1 J0 T( K
經過2個留言,你留下1 Z8 b5 h5 _% I3 i1 [* X
# R/ I3 N3 Z& {7 v  h
# c, b) d2 U& j/ b  G
如果相信選民的眼睛是雪亮的, 睇下黃毓民下次選舉票數有無升跌,
) \) Y$ A1 F4 S5 p% B那就反映出普羅大眾的想法, 無需爭拗
9 p: m$ l+ m! B- h# F' ]$ H5 Tandyho 發表於 2011-1-21 08:04 PM
- N) y- p: B* p% k, x
你既然擺出不願再談既語氣
7 Z. H! p* z7 {0 ?我也配合你
# ^- W; a$ D* H- b" {
其實我對政治不太有興趣。
9 `( M. b" V' @只是路過有感而發。' {6 P: p% W; E3 j! k
大邪神 發表於 2011-1-21 08:43 PM
7 _9 y5 u7 F4 |$ `5 n, O; k/ X9 `+ o7 _/ ?4 e4 n
你突然又反咬一口...
) _' W! D% p7 P2 x
4 L# `  {" ]; f7 x% p
/ F" {- y  {7 Y; A, C
你講野同你個頭像一樣咁特別,
0 W: q' f0 e  ~. |$ z6 ]$ a& Y) r( Y一邊去評論他人的政見, 最後卻話自己對政治無興趣; S6 @! B1 V2 C8 j+ O  j
' g& F, i9 J3 }! v- ]
我嘗試學下你講野:9 K9 E7 N# ?6 j2 z# [' S
「其實我對賭波不太有興趣, 只是路過投注站買左3個波膽, 4條過關飛, 6場主客和,
+ c* G. E3 S8 P4 Y2 Z9 m我要講多次, 我對賭錢是不太 ...
  i0 i1 J$ ~: }andyho 發表於 2011-1-22 12:37 AM
4 U; {! ?4 M% A" y
說我奇怪% w4 _) i' G1 C, m9 d1 f  K( p
暗示我自傷矛盾也未免太言過其實...
作者: andyho    時間: 2011-1-22 01:14 AM

20# andyho
$ u, [( s0 F: i, l% S' j( T
( j  }/ K) U/ JAndyho兄詞鋒還是那麼風趣尖銳 . r3 U4 M2 z% K3 Q# J% A( |4 l& x
不過點計都好喇...大家都係吹兩嘴o者...! J3 C. X  v) X7 e4 [
反正檯大龍鳳都唔到你我或佢話事,& V9 [2 j9 q+ y0 I# L, B
大家最多能夠做,只係買定爆谷等睇戲o者 .../ r8 t% l6 @& f- q7 e, V8 G
infjlam 發表於 2011-1-22 12:44 AM
) R" }  b; ^8 K4 l3 Q% G' W5 y! L' n% l# ^
話明吹水區, 吹下玩下而已, 何須太認真?
  p, w& n& B3 F# Y社民連由得佢自生自滅吧, 個招牌已成負資產
作者: Winters    時間: 2011-1-22 01:16 AM

仲記得大約半年之前我已經話丐幫根本同共 產黨無乜分別,癲狗呢條契弟做左個濕9主席之後就毛澤東上身.
5 n0 x8 ^; `, _/ g; |# q
* W( \# g) T' H6 r另外我有啲意想不到嘅係6 j3 T+ @9 k6 E$ A8 H
: r4 Y) I. b( P3 f
第一,以前對癲狗唯命是從嘅三姓家奴陶9行咁快失寵.' O+ C3 U' X9 O/ {  _7 \
要怪就怪自己笨7唔識學梅德偉杰夫,一箱情願以為隻癲狗真係全權比佢揸旗,真係笑很死
+ S. g- _. o, g2 R9 v$ l( G! P; {! D, m5 F) W
第二就係估唔到短短半年就因為林彪(疑似強姦犯)嘅出現而狗咬狗骨,繼而瀕臨分裂4 ?2 G3 i# w! p
3 {: }% n2 Q" ^/ I  Z2 f9 z
不過最後都要多謝一班民主紅衛兵,無你地,丐幫都無咁快收皮
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:17 AM

我並無任何想跟大家辯論之意~
7 o% j! ?0 ]. d; t: z5 `) u政治從來沒有絕對正確9 r' }5 h6 T( M0 V/ o! ^; O. h! y( y
3 C% `& w# M! f+ G* Z/ `5 W
我亦唔認為版友有可能說服其他版友
3 T: _2 K0 Q; M0 d3 i8 Z9 {大家喜歡討論可以繼續發表~6 f# W8 ~2 M8 j/ D3 O" U

- Q3 N5 [4 Q9 r9 g但希望唔好帶有攻擊性同認為別的版友說不同的意見就是反對你的說法
6 o$ Y1 Y; T6 H8 ^, s% m2 p26fun的言論光譜很大的~
9 H+ L  V) D/ M7 W只要守好版規,這裡是很好的暢談地~5 l$ P1 }! E& i2 Z

/ [$ s7 j# I- y5 L! C$ d至少至今我都認為這裡很好~
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:18 AM

7 g1 ^, g4 W( y& c6 K6 x9 i) ^* }' [) c$ c- ~- P, g
話明吹水區, 吹下玩下而已, 何須太認真? " m" ^1 }- p$ z4 y8 d
社民連由得佢自生自滅吧, 個招牌已成負資產/ M1 R' N1 K2 c9 u/ W
andyho 發表於 2011-1-22 01:14 AM
對~笑看風雲
! l( I3 h) w' O6 D$ V只談風月吧~( a4 N/ w- z; Q
有機會再同你傾過非政治Topic啦~
作者: andyho    時間: 2011-1-22 01:21 AM

1 F& l6 |0 {( \* I5 c! F6 l
5 H% F0 T) \& V# |, L2 B
個問題係...我真係唔感興趣...7 q1 W; P% T/ E
大邪神 發表於 2011-1-22 01:00 AM
1 h( P% a- i7 ~2 g+ ~* Z3 s3 c

& @( i. G3 k% F1 ~6 O' i9 }唔關心政治的人, 唔會睇政治新聞, 唔會知社民連風波前因後果
0 {/ s7 g+ n: d( R你問下唔睇政版的人, 知唔知咩叫社民連倒閣事件, 知唔知事件中涉及咩人
' \: u7 }4 E$ G3 {8 U0 s# x! ^* o0 _/ w( R
如有人談論到黃陶之爭, 卻話自己興趣政治, 1 N  p. ]- n4 Y; w' z
跟一個人買大堆波膽及主客和飛, 然後話自己無興趣賭波一樣咁自相矛盾& h0 P) g- L- {$ i1 v: {/ M. E
0 R% M9 x5 ^% e$ v+ ~4 ]( c2 k7 N
吹水版, 吹下水而已, 何須太執著覺得自己無辜又無奈? 輕鬆d吧
作者: Winters    時間: 2011-1-22 01:21 AM

# {' k# B+ [3 ^1 fe_e 發表於 2011-1-21 02:06 PM
  @, G5 b  J4 L5 P4 p: l3 W佢地有很膽自殺咩
作者: andyho    時間: 2011-1-22 01:26 AM

仲記得大約半年之前我已經話丐幫根本同共 產黨無乜分別,癲狗呢條契弟做左個濕9主席之後就毛澤東上身.. c, @7 |( c+ o" v
* x9 `$ C; L1 X# d( {3 B
另外我有啲意想不到嘅係
  z  S- q$ g5 Y- k* c7 |
) @$ J4 ~) w: |3 ?+ ]第一,以前對癲狗唯命是從嘅三姓家奴陶9行咁快失寵.
2 F0 Q" ~. x6 f' i) Q$ U要怪就怪自己笨7唔識學梅德偉杰 ...) Y3 I) a9 c. q; f9 |2 a% s
Winters 發表於 2011-1-22 01:16 AM
/ s; F# W3 U; w: O5 L) k# |2 H+ E5 Y& A# Q  m
有一點我又唔太同意, 陶生懂得搶先註冊社記個名,
$ `# U% A2 b, d, R佢蠢極有限, 或者是幕後軍師教路, % m5 Y( d3 s" i$ g
學版友infjlam話齋, 社民連內鬥, 好睇過連續劇
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:35 AM

8 j4 H, D, q% F

! N+ D* @$ h' Y+ |8 A6 d+ ?唔關心政治的人, 唔會睇政治新聞, 唔會知社民連風波前因後果
7 w+ i5 D* E- ?# ]5 v3 n: F你問下唔睇政版的人, 知唔知咩叫社民連倒閣事件, 知唔知事件中涉及咩人
  L9 M# f$ d2 l; m' M/ l' K0 t' \2 u, v5 t, C. o
如有人談論到黃陶之爭, 卻話自己興趣政治, 1 S& R* [+ G4 y0 q8 ^
跟一個人買大堆波膽及主客和飛, 然 ...
! N. H8 ^- g* @" K$ bandyho 發表於 2011-1-22 01:21 AM
我認識一點點牛頓定律,但我對物理無興趣。
* C3 M# ~8 E3 S5 T0 }: j我認識有人名叫陳奕信,但我對香港樂壇真的不感興趣。+ d: s3 h4 p+ Z' @' y
信不信由你。9 H- R7 Y: o% ]' X- b* N7 u
買波膽主客和也不一定有興趣賭波,有內幕呀 - ^1 g# D. K3 m

$ a! a/ O: V5 E' f& [" M5 M講笑講笑,哈哈
作者: Winters    時間: 2011-1-22 01:35 AM

2 E! F+ o  n" x- M- b. C
( X! |, T4 Z( r' P
有一點我又唔太同意, 陶生懂得搶先註冊社記個名, 1 @4 W( @; ?# {
佢蠢極有限, 或者是幕後軍師教路, " u7 E9 }4 o7 C+ `1 k
學版友infjlam話齋, 社民連內鬥, 好睇過連續劇
( ~* \8 |& H% V' N) jandyho 發表於 2011-1-22 01:26 AM
9 |# X; [+ w$ F7 O! p; c& P
佢有多年內鬥經驗梗係蠢唔哂啦
) |: \; M8 }8 O4 Y4 w6 r但我真係唔知佢諗乜,佢唔係以為班選民投票係投票比丐幫呀?
1 p& C* b# x! U; L0 P無左三子,丐幫號召力一定一落千丈.6 O* t9 ^5 g# z. t/ b9 F  d  I! D

. E4 n6 M/ q7 I( X至於幕後軍師就應該係姓季個班.
1 C9 Y0 a( S9 H- j題外話,:姓季個條友都好似幾有問題
作者: Winters    時間: 2011-1-22 01:38 AM

我認識一點點牛頓定律,但我對物理無興趣。
' ?) l* X$ Q5 y- g' O+ G我認識有人名叫陳奕信,但我對香港樂壇真的不感興趣。: t8 ~& _: E) d2 Q! W' U
信不信由你。
$ i& D& F1 V( L; F+ n- G買波膽主客和也不一定有興趣賭波,有內幕呀 3 j4 G3 S# ]/ C9 L
! _# L, H' U+ l$ G
講笑講笑,哈哈 ...
$ P! w* N( }4 {$ C, I! |大邪神 發表於 2011-1-22 01:35 AM
( t/ ~: o8 Z* @/ T9 L. e有留意時事已經十分難得ga la
, z: J" h" H) \% n- x"講笑講笑,哈哈" 呢句...
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 01:43 AM

8 o# f0 d5 m/ b: s
佢有多年內鬥經驗梗係蠢唔哂啦  Y, J4 a8 \0 Y; |6 a# k
但我真係唔知佢諗乜,佢唔係以為班選民投票係投票比丐幫呀?& S! X' t0 N: e$ V
無左三子,丐幫號召力一定一落千丈.! [# }2 N5 H. E# H  `+ N2 k
' Z% k1 W4 K& x, d" E* V4 A
至於幕後軍師就應該係姓季個班.
+ T2 S9 v; H1 _4 u' H' }題外話,:姓季個條友都好似幾有問題:h ...; B& i4 |( M4 x, \' M7 V
Winters 發表於 2011-1-22 01:35 AM
( V9 [  b" T$ r/ k0 Q
1 Y4 v7 x1 p+ m* }
冇左高比拜仁的湖人
作者: 大邪神    時間: 2011-1-22 01:43 AM

8 c; z: a! R6 L# W- }" l1 U有留意時事已經十分難得ga la
( s' t/ @& ?6 O* `1 A7 I"講笑講笑,哈哈" 呢句...7 Y% I6 P+ ]; w' E  }3 k
Winters 發表於 2011-1-22 01:38 AM
咪亂估啦!
" @# Z: [) X! b2 t% t- V唔阻幾位笑談風月啦,小弟休息去。別
作者: Winters    時間: 2011-1-22 01:47 AM

! d# j  C: N. A5 k0 E2 h: r: b
4 X/ u% ^, V$ G% @9 v$ H% c+ Q冇左高比拜仁的湖人/ x. H0 Z- u- I, |$ }
infjlam 發表於 2011-1-22 01:43 AM
- I: ~# Z- v4 {2 r: K4 A& o拎騎士做例子比較好
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 01:49 AM

誰是誰非也好,只以事論事,
- f/ \" X2 p% b9 v6 z陶連立會都未選入,咁快交棒,接班做社民連主席,
7 L2 ~2 c. w( a3 B策略上亦唔太明智,
: y: B& m. k- e有那個必要,非那麼快交棒不可嗎? 5 \- R0 `5 R8 b. Z: l9 H

]* B# c9 [; G, l& s! D3 |( z唉...不過一切已成事實,也成過去...
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 01:51 AM

2 r! e" {- m$ ^/ x9 c+ A% x
拎騎士做例子比較好
$ e1 [& C% e& a/ Q1 \# LWinters 發表於 2011-1-22 01:47 AM
8 q6 D) y5 w/ x, a1 q) r- K& l
! O- t- k( N( W( v, [/ D5 d8 v3 N
真有你的
作者: BOYDWAN    時間: 2011-1-22 02:17 AM

8 `0 V1 T% M0 Z$ A3 S
有留意時事已經十分難得ga la* P" G0 V/ @5 \! d! C# f& f
"講笑講笑,哈哈" 呢句...7 v  O) y) C# @6 ], b1 A+ u+ C9 `/ C
Winters 發表於 2011-1-22 01:38
: \) k/ I, _2 ]% [: `% N( n6 B+ }: C) }
呢句....真係好笑喇~
6 Y- j* k. A7 J+ `+ n路過借你句說話抽吓大邪神水, 先行謝過.' d9 ]- K( {' B/ `. \$ a' P
繼續四處游唔阻擾各位, 晚安~
作者: Winters    時間: 2011-1-22 02:40 AM

7 O' s6 ^, S. ]1 o9 O/ Y8 [; s陶連立會都未選入,咁快交棒,接班做社民連主席,( g9 i" P( d* K: z' {/ A) U( C
策略上亦唔太明智,
1 B7 V7 e/ D$ {6 C8 O; W- z! L% d  A有那個必要,非那麼快交棒不可嗎? 0 E4 B" w6 r2 A9 L! q7 X  a
: R  {6 u1 I: i3 J' X& ~
唉...不過一切已成事實,也成過去... ...
1 p; b$ ^% L5 s$ Cinfjlam 發表於 2011-1-22 01:49 AM
4 G7 F1 v) s. I$ L首先丐幫內民主同中 共一樣名存實亡,黨主席一職應由幾位元老決定.2 {; U( A& M% z) a2 N
癲狗退下,係個時黎睇有份量接班(無錯係"接班"而非"繼任",亦即係叫做有名氣嘅,得四個,- {+ I% F6 {2 |
分別係長毛,大舊,阿牛同柒陶.5 g" C+ ^4 |, K6 Y1 k7 X4 P
我諗其實當初癲狗嘅思量都唔係以邊個容易控制為首要,如果唔係就應該簡阿76大舊.4 ~) o0 H2 c: U% D6 ^: C* l) n4 N
長毛路線同佢本身唔係幾同;大舊呢條76就毫無主見,加上幾年前提名曾蔭權記憶猶新;' P  R2 ^, _" w
阿牛形象就唔夠市正;柒陶雖然唔夠激,但個樣討好,做左主席之後應該有助改善丐幫形象吸納更多票源.
/ m. w* s5 E# \' G四簡一,好難唔簡柒陶
作者: Winters    時間: 2011-1-22 02:41 AM

% n5 k; [; U6 \7 }

! L( _  m6 q) B2 F5 t0 l呢句....真係好笑喇~/ _) ~/ O9 {- c! _. m7 E8 \" K
路過借你句說話抽吓大邪神水, 先行謝過." q" O9 b3 N) ^) a: m& L1 S
繼續四處游唔阻擾各位, 晚安~ : y% h3 `6 `9 D6 O7 u" V
BOYDWAN 發表於 2011-1-22 02:17 AM
8 q( H, t. H4 F" n
佩服佩服
作者: KNY    時間: 2011-1-22 02:59 AM

% s1 h  Y# |/ a% x+ g# t3 {$ R陶連立會都未選入,咁快交棒,接班做社民連主席,6 w( r8 O' z$ @2 F% o7 y) s1 q8 z1 g
策略上亦唔太明智,, H0 Z8 [5 N1 O' W5 M
有那個必要,非那麼快交棒不可嗎?
7 n$ Z+ h' ^% g# z* H  @6 U  [$ w
唉...不過一切已成事實,也成過去... ...
- k7 |3 E; V6 d- e  M0 f+ N- Einfjlam 發表於 2011-1-22 01:49 AM
5 f+ J9 q! u, t# {1 k$ a. y$ X  y# @! U4 |, u
毓民話"俾"個主席佢做 ~ 就係想推佢入立法會   
作者: KNY    時間: 2011-1-22 03:01 AM

喂喂....幾位版主 ~ 你地係咁加分 ~ 我出左個咁有迴響既帖 ~ 反而冇人加俾我 ~ 剩係加俾你地班自己友 ~ 咩道理呀?   
作者: e_e    時間: 2011-1-22 03:31 AM

大家睇下我仲未改既簽名檔 , 就佑我以前真係社民連支持者 ,
( @4 B7 t5 y6 B# Z( g係佢地令我反省知識份子/中產階層的盲點 , 令我了解咩叫社會運動 ,+ V# s" U: ]' I0 m7 u* t
不過往事如煙 , 僅僅的半年 , 有人還可以得他們是做正事的政黨嗎???" [" c# _6 N5 R2 F" b! g# d

6 W5 Q7 P7 @# Z" \% |9 v幫主首先向佢話既 "掌權派" 發炮 , 好一段時期大有至死相攻之勢 ;( ]- j" i- u: p! m* T$ Z5 L$ \
一位局外才子指三道四 , 煸風點火 ... 這班人不像 "炮轟司令部" ???
0 I) E$ v+ i# X, B不像文革??? 我己經對社民連生厭了 , 連回嘴的興致都沒了 ,
! ?! K6 F; R: b7 q. ^. m& d8 `4 D5 m( A如果大家還熱衷下去 ... 那恭喜你了 , 這總比覺得天下烏鴉一樣黑的我好吧~~
作者: andyho    時間: 2011-1-22 12:38 PM

大家睇下我仲未改既簽名檔 , 就佑我以前真係社民連支持者 ,
* N- Z& Q7 X: d4 F" I8 p係佢地令我反省知識份子/中產階層的盲點 , 令我了解咩叫社會運動 ,) e& u" P8 L( v/ O
不過往事如煙 , 僅僅的半年 , 有人還可以得他們是做正事的政黨嗎???( [1 i0 }7 Z. G
: A* [8 Q5 Z& G
幫主首先向佢話既 ...; M" L& U0 l; k' J2 [7 }, M! M) U  G
e_e 發表於 2011-1-22 03:31 AM
8 H, ^* e+ }3 j- v8 [! r" y
5 f& ~4 [! l* E. A& u跟你意見99%相同, 不知你講的局外才子是否我想的那位, 如果係就跟你100%睇法一致
6 Y/ _! ?+ K/ D$ P% e. V' r* t最初以掟蕉侮辱政府, 我可接受, 甚至支持, 但發展至文革式炮打司令部, 我就已徹底放棄呢個黨
" H6 I, |1 `. @9 @4 m旁觀社民連內鬥, 我學到好多嘢, 以前唔明白文革期間為何人會盲目到是非不分, 而家明晒
" }6 j9 K8 }- }" J3 t. i1 I( y又學懂時應如何搞煽動, 及應煽動邊類盲毛最有效, 真係獲益良多
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 03:21 PM

\6 ?. f( O4 o" Q8 T
6 I: R, j$ L& }$ ^% k# C6 j8 V4 q
/ v3 V( d$ R$ ~( Q( M1 J

& Z  @  k. B1 h- E毓民話"俾"個主席佢做 ~ 就係想推佢入立法會   
' q9 J7 E6 x8 R: @( x" x5 bKNY 發表於 2011-1-22 02:59 AM
/ }0 n' [% i3 @7 C0 T
& B( E* k+ G( i+ O% V" i這講法冇邏輯7 ^* M4 n* g8 _0 D3 W
1)陶不嬲都想,亦有參與立法會選舉
: N5 t8 T  v4 {" m7 s0 L9 ^# o+ O2)「"俾"個主席佢做 ~ 就能推佢入立法會」? 太一廂情願罷... 0 U! Y8 e$ q$ X/ V! o% C
3)世事從來「成敗論英雄」,所謂理想,亦要從理性務實方式逐步達成,這本質上和真正的民主無關,. R6 O7 X& T: k& E
何況,陶若經過立法會民選洗禮後當選議員,才是得到廣大香港市民的最好認受性,
5 f* B! B, q; D$ b  g4 L- ]1 A而非單單社民連內部「選」出來那麼兒戲,你明白這邏輯嗎?
作者: infjlam    時間: 2011-1-22 03:44 PM

本帖最後由 infjlam 於 2011-1-22 03:49 PM 編輯 7 R! U8 W6 n6 {- o2 l/ D

8 R$ l% ]1 u1 m8 {9 }9 x
# i6 `' z( H8 s  U  D2 Q0 o9 x  D旁觀社民連內鬥, 我學到好多嘢, 以前唔明白文革期間為何人會盲目到是非不分, 而家明晒# j% U5 }& s) S. ?! s& u  w
又學懂時應如何搞煽動, 及應煽動邊類盲毛最有效, 真係獲益良多andyho 發表於 2011-1-22 12:38 PM
8 r% b5 q& @) q3 T7 S
" c  g' C; P. F, O* s得罪講句,社民連會員,乜人都有(正如蕭若元自己講),很多都是四肢發達,人云亦云的朋黨,
2 R- |: {7 X2 D2 G" f" c本身都唔成熟,再被有心人從中煽動,咪攪到四分五裂o羅
$ W5 K* F$ F6 O+ `7 ]$ ?黨內有太多盲毛(公道講,當然亦有實幹份子),但點都係難攪架喇,4 Z$ Z, l- [! K9 E7 b* n
社民成長發展太急太快,組織亦太鬆散,* C8 x! E, m3 A# i; l% I  P
申請入黨的黨員亦太容易,冇經過時間考驗,, W5 g% L2 W" z
造成會員以致黨內核心成員莨莠不齊,# {% F6 L3 X, d
看看太平天國的歷史,就知社民連後事如何
作者: KNY    時間: 2011-1-22 10:03 PM

$ v# O4 b4 C  K, |6 B9 v* B$ y
; H  D! Y( X5 n; e$ d' {. z' g3 d1 Z這講法冇邏輯1 S3 w5 t2 g. C& e
1)陶不嬲都想,亦有參與立法會選舉3 N2 W, u" Q$ S( n" v+ ]5 A$ d
2)「"俾"個主席佢做 ~ 就能推佢入立法會」? 太一廂情願罷...
7 [1 y4 @; }0 [! c* t6 e" z3)世事從來「成敗論英雄」,所謂理想,亦要從理性務實方式逐步達成,這本質上和真 ...' y! D0 k; f7 s' j* l
infjlam 發表於 2011-1-22 03:21 PM
7 _0 q7 B# v( Y- |1 ^

; n: M5 @$ r$ l7 {我發覺你原來冇乜幽默感 ~ 你呢番說話 ~ 應該向班丐奴慢慢解釋   
作者: KNY    時間: 2011-1-22 10:05 PM

0 ?& q$ G6 l0 q
& Y" z6 t5 w: R# v跟你意見99%相同, 不知你講的局外才子是否我想的那位, 如果係就跟你100%睇法一致
( E4 L: [1 S: w  w0 R1 z最初以掟蕉侮辱政府, 我可接受, 甚至支持, 但發展至文革式炮打司令部, 我就已徹底放棄呢個黨
# f% x' R( z* R- e' _+ e, ^1 p旁觀社民連內鬥, 我學到好多嘢, ...6 Q3 e3 h/ g' Y
andyho 發表於 2011-1-22 12:38 PM
; ]: {( z! W: M, z1 @2 C5 z" t) M5 k3 o5 S+ W+ B
所以香港人應該多謝社民連 ~ 幫香港人上左寶貴一課   
作者: infjlam    時間: 2011-1-23 12:47 AM

1 `3 L5 Y* Q5 C, A. c7 B$ E/ X% @9 _) A* k
我發覺你原來冇乜幽默感 ~ 你呢番說話 ~ 應該向班丐奴慢慢解釋    7 X, Y6 A+ U" @4 F+ H4 T
KNY 發表於 2011-1-22 10:03 PM
! r' {0 z8 a% f, e0 |7 F; v

+ {4 E4 s) O0 ]3 c# e- T: C3 o或者咁講,7 B7 ?1 n0 L8 p* D3 E
大家睇社民連呢套劇睇到眼都凸埋...
4 o/ r) R" M* P3 F6 b" o乜X幽默感都冇晒喇...
' q2 V0 m( }! A- ^" ^5 }事到如今,有乜野係冇可能先?
作者: BOYDWAN    時間: 2011-1-23 04:30 PM

喂喂....幾位版主 ~ 你地係咁加分 ~ 我出左個咁有迴響既帖 ~ 反而冇人加俾我 ~ 剩係加俾你地班自己友 ~ 咩道理呀?   
3 E' h4 {* o; WKNY 發表於 2011-1-22 03:01
/ J8 O( }& r/ a
$ A# K  r, u3 `7 A; N  ~

) V8 M  n# ]; j+ z" v: {原來未加比你咖? sorry, 加番double 比你~+ z9 L/ A( d8 E7 [
先旨聲明呀, 我無加比自己友咖, 邊段我覺得幾有point 就加咖喇~
作者: BOYDWAN    時間: 2011-1-23 05:44 PM

9 |0 j5 o+ K/ M+ v2 |

0 n8 J" e) O+ m/ ^4 b我發覺你原來冇乜幽默感 ~ 你呢番說話 ~ 應該向班丐奴慢慢解釋    http://images/smilies/default/icon_dev.gif7 a; `4 o$ j1 b3 c' F) h
[url=redirect.php?goto=findpost&pid=3544914&ptid=242127]KNY 發表於 2011-1-22 22:03[/url]
: o7 @9 q5 T( K
; _9 Z: F$ o1 D6 _" T! q
5 x, P% d- `, ?. L# \8 Y4 u; [" N+ h! Q9 N
或者咁講,8 }* u8 k  _& o/ U
大家睇社民連呢套劇睇到眼都凸埋...) e1 k2 k+ i. M. d3 X8 r3 R% Q
乜X幽默感都冇晒喇...  s6 B: `* b5 c* T  `' ~/ q+ `8 j# V5 X
事到如今,有乜野係冇可能先?
1 O' a+ X! N. G- @infjlam 發表於 2011-1-23 00:47
3 l3 v& ]5 h) s* n& O! ^" Z
1 n% }% e& j) N: I4 l+ H  W' ^0 e+ e% I  [$ X3 |( y
見你兩個嘅對答, 笑咗~
作者: KNY    時間: 2011-1-23 09:44 PM

% F& d+ ~+ L8 I* ]$ K: e
5 e  o2 L* z3 ]1 o
1 {& q9 a9 ]6 c0 U$ N
原來未加比你咖? sorry, 加番double 比你~
1 K8 T8 ?  }4 v先旨聲明呀, 我無加比自己友咖, 邊段我覺得幾有point 就加咖喇~% i; z& M- b9 L$ ^3 z
BOYDWAN 發表於 2011-1-23 04:30 PM
- L! i1 i3 F6 u7 P4 L' H! }5 D2 P' H- L. \
thank you!  
作者: KNY    時間: 2011-1-23 10:03 PM

' Q4 A8 F" Y6 K

, @% c1 Z. `7 t2 d* X& d. A' n或者咁講,& i1 m# t. B. s8 L* ~8 q
大家睇社民連呢套劇睇到眼都凸埋...
0 p" W$ K5 L0 O. u3 Q  O1 d乜X幽默感都冇晒喇...* ?0 ~1 ~5 q7 `, S  `. c
事到如今,有乜野係冇可能先?
3 B! ~- Y) ?, V- Einfjlam 發表於 2011-1-23 12:47 AM
2 u; f; z, A- S3 X' A/ Y
8 Q7 I* J: r) R, s0 q  V# ]  l終於散檔 ~ 冇戲睇咯 5 M- B6 |8 F6 @: ~& i

! b6 Y# t5 u8 l" C黨都退埋 ~ 睇怕條爛數都係咁先 ~ 既可以昂昂然退黨 ~ 又可以走埋條爛數 ~ 賺盡啦 ~ 隨時來個借屍還魂 ~ 呃班懵炳丐奴籌旗創個新黨 ~ 又刮過   
作者: infjlam    時間: 2011-1-23 10:58 PM

本帖最後由 infjlam 於 2011-1-23 11:04 PM 編輯 " X) @( D# s' i* g  X
6 i! J& Y( r4 y" b$ u' ~+ \
1 Q0 I5 r* u3 ^/ H5 w/ D2 n. ^( _. s" i8 t
終於散檔 ~ 冇戲睇咯   u( d( t' o  `' T
, T6 I8 `, o+ X
黨都退埋 ~ 睇怕條爛數都係咁先 ~ 既可以昂昂然退黨 ~ 又可以走埋條爛數 ~ 賺盡啦 ~ 隨時來個借屍還魂 ~ 呃班懵炳丐奴籌旗創個新黨 ~ 又刮過    ...
, o" _3 X' y+ r4 F8 [) ?KNY 發表於 2011-1-23 10:03 PM
- F0 _9 [% O* ^& o

2 ?4 v( a) v" ~+ B+ k: H& \) H& u3 q呢D羅生門,又唔駛先入為主,俾到盡都係婆乸數,而且一定走唔甩,
& N8 ~9 G( v/ |+ c風險之大,真係蠢到加零一,才貪那些濕星數喇,
* w; w4 i9 Z7 k2 t: ]$ `OK,當真係落格,入袋又可以有幾多先?4 i* r9 t/ Q* w- m" W' G
想呃大錢,入丐幫黎把托o羊
7 m2 ^: A$ s& V: |8 N% B8 U* N" u& R6 d/ [" d) D
入都入民X聯或者新貴民X黨喇
作者: KNY    時間: 2011-1-23 11:07 PM

9 D0 H1 I" u, S1 z0 `9 E: F$ m- m3 B2 I5 A
呢D羅生門,又唔駛先入為主,俾到盡都係婆乸數,而且一定走唔甩,
# h$ t! x- S; }. A1 V8 G. v7 @風險之大,真係蠢到加零一,才貪那些濕星數喇,5 k/ U0 }6 E+ b) s5 y/ c1 b
OK,當真係落格,入袋又可以有幾多先?
- g4 @3 r7 K6 z8 J想呃大錢,入丐幫黎把托o羊 ) ?8 Y4 [* _$ [1 b0 M' m$ j* i7 }

7 r( S; }( J" Y+ }" l5 O" i, O入都入民X聯或者新 ...
/ P7 N& V. B4 h( t, S# minfjlam 發表於 2011-1-23 10:58 PM
' F4 g" m& p% \0 |7 B' F0 v! h! V- E! i" @( E: ~3 l, {- ?
十幾萬改到七十幾萬 ~ 要賣好多碗牛肉麵至賺得到架   
作者: infjlam    時間: 2011-1-23 11:32 PM

) T( X0 J+ r. O! p$ n, F8 \9 w$ Y
十幾萬改到七十幾萬 ~ 要賣好多碗牛肉麵至賺得到架    1 f! d2 n+ A2 N$ f2 V
KNY 發表於 2011-1-23 11:07 PM
) R. T# \" K/ ?! _5 R- f4 Y2 I9 M( l5 r
既然閣下都講得出實際數字,即係有證有據,
* L$ a# D/ [4 ^7 W" Ucall ICAC莫遲疑
作者: Winters    時間: 2011-1-23 11:57 PM

http://www.lsd.org.hk/index.php/doc/detail/24900 X3 d3 N, O: @! S- d* W8 v, C

0 v/ ^/ h0 `1 A0 V* ~. Y毓民又要講故事:' g! e* X% x" S; y2 k' d
民國的外交家王正廷一九三六年二月廿七日在廈門大學演講,題目是:「如何去破壞一個團體?」7 x7 h9 ]" a8 `* C
他說有七種方法:' U3 n' ~7 E+ Q
一、開會不到;
6 e. ~' L' B- b/ A, s! j二、每到必遲;
1 W% T& V* u! h三、到會不發言;7 y8 _* q& S2 j) Z' O
四、散會後發不負責的批評;
, O  X  P+ g7 C; L五、選舉必爭;' g+ p* {- v4 p( m/ y+ U
六、爭到了手又不負責;' T5 V" A$ i' K( P3 C( f9 I
七、爭不到便宣告退會。- ~2 ~! C, S& c$ [" z8 f' q6 \
3 s+ ?; E0 I% P6 f( @. j3 D, X

作者: KNY    時間: 2011-1-24 12:07 AM

) N9 i! X7 e+ `# @) |! }

9 v$ {+ R3 O4 Y9 m7 B既然閣下都講得出實際數字,即係有證有據,8 z* v; I: r* f1 F% J5 z' i
call ICAC莫遲疑
8 l: v% N7 R0 T4 V0 u2 C! S2 D- M5 D: winfjlam 發表於 2011-1-23 11:32 PM
* a1 a: H, b" ^8 y
9 \2 m( B% a0 [1 }2 d
我係睇報章既報導 ~ 乜原來你所有既留言 ~ 全部都係有證有據至講架?' _' Z- j) I, n7 \- y( I8 ^3 h3 n- W& V

+ V* X- _; \7 V8 V6 ?) Z( w你話社民連很多都是四肢發達,人云亦云的朋黨,~ 有證有據架?
- Y/ F! b6 T# N- f. Y) u7 O8 T
: l' `: g* y9 k& T* H  L你話社民連太多盲毛 ~ 又係有證有據架?
/ L, j% p! G9 s$ n7 z% y1 u1 n& o

+ _9 w: y. }, ^' d. I, j( Y.
作者: infjlam    時間: 2011-1-24 08:55 PM

5 T* f/ d) Q  ]6 t# A' t- J& \( L8 i5 U0 g+ \
我係睇報章既報導 ~ 乜原來你所有既留言 ~ 全部都係有證有據至講架?
4 C2 i* E$ v  l& K) k3 `& w# h, ~8 e; I# Y* V
你話社民連很多都是四肢發達,人云亦云的朋黨,~ 有證有據架?
; A( _. S, e" v. D$ S  b+ T0 d9 \) ]8 R: d) X# h2 w
你話社民連太多盲毛 ~ 又係有證有據架?
  A& a) U7 H6 O
$ o6 X/ \1 F- y; t- H' K0 |% v / T+ a" Q- p; R" I7 l0 V8 R
.  ...
( {3 X% z( o3 e: d; G$ RKNY 發表於 2011-1-24 12:07 AM
" U4 o7 a( Y5 l0 m" j2 q/ E5 b0 J

$ v4 d7 ]) M* O/ J6 X' P8 F' u1 s: f
小兄弟會唔會諗多左,
9 S4 b- S- V$ ^0 [7 H我叫人call ICAC,係一個正常見解,何況大舊都叫ICAC check下公投盤數喇~
, J" I; Q- s0 r) }" Z% c我話社民連很多都是四肢發達,人云亦云的朋黨,係客觀描述,蕭才子甚至乎閣下也是這樣說的:3 L! |& T  {: b! j
! F) K' @+ J! S0 B2 m9 Q/ d+ u
呢段片真係超正 ~ 何謂丐奴 ~ 大家留意1:13 ~ 長毛教企佢隔離條懵炳"我叫唐英年, 你叫臭口怪" ~ 點知條懵炳聽唔明 ~ 長毛叫唐英年 ~ 佢又跟住叫唐英年 ~ 要長毛提多佢一次 ~ 你叫臭口怪就得喇 ~ 你話呢班懵炳唔係丐 ...8 S6 W: u# K  {  J& x8 y
KNY 發表於 2011-1-22 10:12 PM
0 S% Z! P! ~/ S7 f8 z0 _http://www.26fun.com/bbs/thread-242189-1-1.html
7 }+ {* V- A3 b( M' Q
: g" Z* V8 i1 i3 f( H: _; Y- `我之前那樣說:( {/ n9 e. P8 f3 E+ C4 ?
) `, v6 t9 w7 O5 U; l% j
既然閣下都講得出實際數字,即係有證有據,9 S) s. m2 P$ H4 D( X
call ICAC莫遲疑
& s$ X2 c! ]' g' c, d" c( e' minfjlam 發表於 2011-1-23 11:32 PM
6 ]) a: J  f" L9 y9 D0 y8 s即表示你所說的(報導)仍待查證,1 }5 S* z* W. A9 K, _5 z
要知道,選舉經費報錯數,是罪行,發布未經查實消息,人地有權告你誹謗
作者: infjlam    時間: 2011-1-24 08:59 PM

社民連公投開支爆「糊塗帳」2011-01-22 2 z" b% x* O! ?4 ~0 |8 \! L6 X

7 L5 j5 _4 ~$ D! J, G3 C(綜合報道)(星島日報報道)社民連出現分裂,就連五區公投的選舉開支亦出現羅生門。社民連秘書處昨天公布五區公投的收支情況,顯示社民連為黃毓民、梁國雄及陳偉業提供的參選現金津貼及物質與服務代支總數高達三百三十六萬。陳偉業表示,他從未見過社民連提供的數額,要求廉署介入調查。黃毓民強調,他向選舉事務處作出的申報才是準確開支,質疑社民連提供的只有大數而無分項,不能作準。+ c2 _: |6 F( N  t
據社民連行委會消息指,社民連就公投運動支付的三百三十六萬元中,其中七十萬是參選現金津貼,二百六十一萬元為物質及服務代支,至今三名立法會議員並沒有支付這筆費用。陳偉業表示,社民連向每名立法會議員提供的參選現金津貼,並非選舉用途;至於物質及服務代支的數額,他就從未見過。他強調,在申報選舉開支時,社民連只向他出示一張十一萬的行政費單據及總數七十萬的單據,這些是社民連毋須他歸還的款項,因此他作為社民連的捐贈申報,但現在卻突然有九十八萬的參選代支,令他隨時構成違反選舉開支申報,他要求廉署介入調查。0 n4 D  @& b  `
他又質疑社民連提出的十一萬行政費過高,「三個議員總數要三十三萬,只是社民連總部六個星期的行政費,是否要那麼多呢?」
0 C% U5 ]# r" G/ y2 t; a# r! A黃毓民表示,不知道社民連指向他提供的六十二萬參選代支數據何來,他透露曾向社民連支付過數張支票,部分社民連為他印的選舉單張已支付費用,而他申報的社民連捐贈數額亦只有十五萬,遠較陳偉業及梁國雄少,他強調,三個人各自有自己做法;最後埋單計數,若他有欠社民連,他一定歸還。
  @1 A* S; Q9 k0 o) i至於黃毓民本周一提交的申報書,捐款由原來的十八萬改為七十八萬,但又沒有註明捐款來源又沒有簽名,黃毓民解釋,這只是助理技術出錯,現在已交由律師處理。他強調自己作出的申報才是最準確,「我哋報嗰啲一定要啱,因為要追究係追究我哋,但夥計出錯都無辦法。」; Q* @* L4 g5 k0 x' m) G3 m
對於選舉開支出現羅生門,陶君行稱,議員申報的選舉開支,只從宣布參與補選當日起計算,但社民連在金錢上的投入,卻遠早於此,所以才會出現金額上的差距。他又指六星期的選舉要用約三十萬元的行政費並不出奇,因為社民連的所有職員開支、辦公室稱金、水電費等都計在行政費內,如此使費也差不多。# _$ b. [+ n$ ^& {# o  u
社民連消息人士又質疑,陳偉業在選舉申報中指從社民連取得七十萬的現金捐贈,但社民連由頭到尾都只提供了廿五萬元現金津貼及九十八萬元選舉物資與服務予他,質疑他虛報。/ q) m! ], F: B4 H5 L
梁國雄表示,事件是一場誤會,是「茶杯裏的風波,無風之浪」。他「百分之四百」相信黃毓民,也相信他和陳偉業用錢上的人格。他指,黃毓民在公投的帳目上十分謹慎,連一些不用報的開支也上報,所以花了很多時間。
4 u; }8 }3 W) k
0 Z# D& N+ F" t3 n, _( G, B5 w# dhttp://news.sina.com.hk/news/2/1/1/1992044/1.html
作者: KNY    時間: 2011-1-24 11:23 PM

3 L0 M. f# a3 n8 Z' Y  J/ K
- f# `! |# e# |, }8 T* Z- [$ }$ u; E; r) {2 M
小兄弟會唔會諗多左,! I; Y. V# s7 @, B" l& a- D, J4 Q* h4 s
我叫人call ICAC,係一個正常見解,何況大舊都叫ICAC check下公投盤數喇~" i& Z" d" G$ B
我話社民連很多都是四肢發達,人云亦云的朋黨,係客觀描述,蕭才子甚至乎閣下也是這樣說的:- G/ P3 {  f7 B9 P4 n7 O; F$ e1 U% `

+ M0 y' \4 }5 e9 W$ i7 v' R' s) I1 T. D3 }- l
http://www.26fun. .... ]( K: d+ v) O
infjlam 發表於 2011-1-24 08:55 PM
% y7 }0 Q0 E( q2 u# g+ T* V
5 T% z! ]. I1 A2 W! @# n! g* w7 Q告我誹謗? ~ 嚇鬼咩? ~ 睇清楚我段留言有冇指名道姓先啦   
作者: infjlam    時間: 2011-1-24 11:41 PM

, a, W  z- ^3 K, i, |/ W3 {- A( q
+ H6 Q1 V* Q: S$ G6 ^0 Z$ {) E; s
告我誹謗? ~ 嚇鬼咩? ~ 睇清楚我段留言有冇指名道姓先啦   6 p; j! e* r& }8 n
KNY 發表於 2011-1-24 11:23 PM
$ t  _: K; L8 P' R! j
" t1 f% i/ }% ]9 H' x5 N我都唔係咁既意思,雞同鴨講
作者: KNY    時間: 2011-1-24 11:49 PM

; z2 t0 l: I  D$ K
+ E; z0 \( k4 j* y! |- z1 l
我都唔係咁既意思,雞同鴨講
8 Y: ]+ |7 \0 [4 G$ ^8 O& ^- Binfjlam 發表於 2011-1-24 11:41 PM
* B* g* z& a8 c* v. h9 g
. j* m1 i3 N4 [, v5 u6 I* W6 A我明你意思 ~ 不過呢度係吹水版 ~ 如果下下要搬晒真憑實據出來先可以吹的話 ~ 就少好多吹水樂趣 ~ 有D野 ~ 雖然未有實質證據 ~ 但大家係心照啦      

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0