標題: 挑戰者-羅敏莊 [打印本頁]

作者: tlkwan    時間: 2011-2-15 11:30 AM     標題: 挑戰者-羅敏莊

[youtube3]CWAxYDaIHyY[/youtube3]

挑戰者 
作曲:雷頌德 
作詞:潘源良 
編曲:雷頌德

詞:
他 應該早意會吧在我心目中 袛可有你偏偏不改變他的追求難道他的心 永不死心 本不應再動盪為了真是這麼深愛你但為甚麼他給我關懷然後你偏使我生氣* 情人請知道 在這天  誰已經開始挑戰你  無謂對別人看不起# 情愛那裡會有專利  請把你的愛給我使我也給你  來吧愛我多一些 再多一些  令第三者 心死  何以你卻似要躲避  假使你不顧不看不聽也不理  難道要給他多些 再多一些  而這一位挑戰者  終必擊倒你 (會帶我遠飛) 請 請關心我現在若愛真是愛 不必客氣實在是想得到你關懷然後叫他把我捨棄 Repeat *##不想他擊倒你不想他擊倒你
作者: tlkwan    時間: 2011-2-15 11:35 AM

可能你年紀尚輕, 不知道羅敏莊是和陳慧琳同一年出道, 當年好明顯羅走實力派, 陳走偶像派, 本來勢均力敵, 但陳的唱片公司鋪天蓋地宣傳, 又幫陳拍電影, 結果樂迷開始選擇了偶像派的陳, 就連叱吒也頒新力軍金獎給陳, 羅只得銀, 根本由始至終是香港人自己放棄了實力派歌手. 另外, 羅的實力是一出道已公認的, 不是什麼經過十五年的苦練, 當年有一個慈善節目, 還在生的羅文跟羅敏莊合唱, 羅敏莊渾厚的聲線幾乎蓋過羅文, 唱完後羅文也拍手掌激讚這位新人, 所以羅敏莊不是今日才有這樣的唱功, 是她生不逢時, 加上香港人自作自受.....

話時話, 羅敏莊唱得唔錯, 可惜佢所處既香港樂壇只係龍蛇混雜之地, 唱成點並唔係紅唔紅得起既指標. 情況同股票中既 941 咁, 年年大賺過千億, 但外資垃圾行及低能股評佬既 "低增長論" 就令 941 股價一直處於低位. 反而唔少垃圾股, 老千股, 有垃圾行同無恥股評佬力推, 就升晒上天!

tvb成日出埋d林峰呀 胡囧兒呀 鐘嘉欣呀 呢d歌手我唔係話佢地唱得唔好,tvb發掘出歌手或演員被發掘當歌手係一件好事,可以增添樂壇色彩。但我想講同樣為演員的羅敏莊又唔見被人發掘,佢出過咁出色的派台,d人冇理由唔知,仲要將佢淪為配角,仲要做埋師奶八婆果類 ps:佢都演得幾好??tvb又做緊咩(連主題曲都冇首唱)??難道e家已經係偶像派的時代?? 有人同意嗎??

On more 羅敏莊MIMI LO's You're My Everything (2007年) for sharing:

[youtube3]LGZOT1YAse0[/youtube3]
作者: 費事高    時間: 2011-2-16 10:57 PM

認識羅敏莊的觀眾
早就知道佢唱功一流高班馬
唔使CCTVB幫大家[認同],
比一個全亞洲最受歡迎女歌手大獎佢...
佢唱功亦能得到大眾認同

(不過我真係唔知道,原來佢把聲差點可以蓋過羅文...真係勁 )
作者: hung414    時間: 2011-5-15 07:41 AM

認識羅敏莊的觀眾
早就知道佢唱功一流高班馬
唔使CCTVB幫大家[認同],
比一個全亞洲最受歡迎女歌手大獎佢...
佢唱功亦能得到大眾認同

(不過我真係唔知道,原來佢把聲差點可以蓋過羅文...真係勁 ) ...
費事高 發表於 2011-2-16 10:57 PM
Totally agree with you,
Mimi has her talent but not TVB's target for market promotion....
hahaaaa, maybe that why the fall of HK Music era

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0