標題: 6000蚊強金失敗之作, 曾必死無疑.... [打印本頁]

作者: d228216    時間: 2011-2-24 02:11 PM     標題: 6000蚊強金失敗之作, 曾必死無疑....

每户6K, 全港要用 240億. 管理費用全港最大强積金HSBC計
" K, z& P- K/ b  v$ k/ t0 N8 O http://www.insurance.asiapacific.hsbc.com/1/2/mpf/chinese/news4 e! e! _& m  y$ @
240億 x 平均0.00875 x 30年 = 63億 * B8 g* i  f$ [+ v, _$ U- j+ T* ~
淨計頭1年, 約2.1億管理費, 每人$6000的話, 可以派多35000人次, 30年可派多105萬人次.
9 A  b- q4 Z$ a9 Q8 x" O$ u2 D( X不如三粒星人頭派每人$4000, 計600萬人, 一樣洗240億, 皆大歡喜.
作者: K2K    時間: 2011-2-24 04:29 PM

放6000蚊入強積金戶口呢個措施失敗,  我有同感,  , \" j' i$ I( b- G' X
不過我亦唔贊成有三粒星就有錢派,  香港已經有唔少宅男唔願搵工, 日日周圍hea,  俾幾千銀呢班廢物駛,  多謝都冇句,  俾左佢都會嫌派得少....
作者: 自由神    時間: 2011-2-24 04:37 PM

有趣問題,股市重要定市民重?!
作者: mnbvc    時間: 2011-2-24 09:50 PM

每户6K, 全港要用 240億. 管理費用全港最大强積金HSBC計
0 q& s1 V! B9 i0 x+ w3 Ihttp://www.insurance.asiapacific.hsbc.com/1/2/mpf/chinese/news
/ j, C- |8 Z3 ?* g/ }240億 x 平均0.00875 x 30年 = 63億 " }* M" c- D" c6 E' L2 s+ F4 l
淨計頭1年, 約2.1億管理費, 每人$6000的話, 可以派 ...
  p1 Z3 |3 b1 j+ o* xd228216 發表於 2011-2-24 02:11 PM
0 X0 Q1 L2 q! y5 t1 @6 P3 E- z
唔係保險邊有甘發先得( A+ X1 m- x+ m& S
當年強逼金一出
% O! C8 B1 f; T; E5 X! z0 Z5 R4 D* C某隻股由幾蚊變幾百
  r1 n' k# K  `- S強逼金真係為退休以置咩
作者: 電梯男    時間: 2011-2-24 09:51 PM

冇錢開飯叫人儲錢  
作者: AWU    時間: 2011-2-25 03:19 PM

d大大你放心. 3 r3 j* N' U: T1 }/ A! A1 B! [
! p$ n$ X9 X7 G  i
以財爺條form計算, $6000變$6000000的機會, 是高於變成$6的
作者: 深圳居民    時間: 2011-2-27 12:36 PM

冇錢開飯叫人儲錢  
) F" n- K* `9 Y- {, p電梯男 發表於 2011-2-24 09:51 PM
剛剛城市論壇說也有觀眾說了這個問題!+ `+ q0 u+ g/ A7 y" R4 c" J
還有,現在越來越多人給不起香港房租,買不起香港房子,政府從來不會在任何方面補貼住在深圳的香港居民。所有這個補貼那個補貼,從來只考慮住在香港的市民,但是香港不少市民因為總總原因住不到公共房屋。政府這麼多年的政策都是滋潤了地產商!
作者: d228216    時間: 2011-3-2 03:02 PM

成功爭取
作者: 自由神    時間: 2011-3-2 03:46 PM

成功爭取
" `' L" h- ~4 \" Z8 Pd228216 發表於 2011-3-2 03:02 PM

作者: 奉命    時間: 2011-3-3 12:18 AM

得18歲人對社會一點付出都冇就有$6000,好似有d過份,我覺得應該分歲數去領錢
作者: K2K    時間: 2011-3-3 12:26 AM

得18歲人對社會一點付出都冇就有$6000,好似有d過份,我覺得應該分歲數去領錢- @3 q2 z2 }. G$ b: D) J
奉命 發表於 2011-3-3 12:18 AM
& [8 F% F' t% g5 S' a' @/ p
# }, m8 m% ?  r  ~. U/ P. l9 a我覺得6000蚊放入強積金呢個方案極差,  但亦一直唔贊成有身份證就有現金派,  
. {$ J0 w% _& @1 `' h唔好話18歲,  就算一D28歲,  38歲,  一樣係社會寄生蟲,  係廢物,  只係日望夜望等人接濟,  俾6000蚊佢地,  多謝都冇句.
作者: 奉命    時間: 2011-3-3 12:34 AM

% m, K9 O) P9 A9 E

* r7 w& h7 \1 U8 K+ T- o& y6 I. Q7 b我覺得6000蚊放入強積金呢個方案極差,  但亦一直唔贊成有身份證就有現金派,  
/ }* E: z& z  C4 @6 c5 |' ?2 E唔好話18歲,  就算一D28歲,  38歲,  一樣係社會寄生蟲,  係廢物,  只係日望夜望等人接濟,  俾6000蚊佢地,  多謝都冇句. ...
9 Y4 ]' y% N' \( s, xK2K 發表於 2011-3-3 12:26 AM
但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗
作者: K2K    時間: 2011-3-3 12:42 AM

但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗( ~+ I: V! {; I
奉命 發表於 2011-3-3 12:34 AM
1 I+ O, r/ h0 a1 E; I+ I: T
9 ?8 q! s' @5 s3 Y( N當然,  社會上有好多有需要既人,  亦係值得幫既人,  但政府唔識分配,  人人有錢派,  就連D垃圾廢物都有份,
- Y  F6 f! X1 }就係浪費資源囉,  同樣地,  等如俾6000蚊個有錢佬係無意思,  所以我唔係好贊成有身份證就有錢派.
作者: 費事高    時間: 2011-3-3 12:43 AM

但對d老人家真係非常之好,對一個執紙皮嘅老人家可以有排洗
! V# X9 H. x4 S7 U- D奉命 發表於 2011-3-3 12:34 AM
5 d  H# V. G2 }* F3 I5 q$ R, h1 T, u1 c2 j
還有...對於一個沒生產能力的四肢不健全殘障人士,
( |2 o% f+ K( @. _% Y5 S, ?  n他們也絕非本意去乞求這些金錢,奈何...他實在沒能為力,( A8 l; z& t9 z- H- B% d2 F
因為我朋友當中,有一位是肢體折肢永世也要坐在輪椅上來渡餘生...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0