標題: 薪金多基層2千 大學生何價? 讀書冇X用! [打印本頁]

作者: 浪子    時間: 2011-4-27 11:53 AM     標題: 薪金多基層2千 大學生何價? 讀書冇X用!

3 ^; Q% e5 R7 ^7 y* K; C5 v) E! f0 R5 u; T% Y4 y
是大學生人工太低嗎? 還是...?% r, p1 F/ }- b* b: e# s4 |
再一次證明讀書冇X用" b7 n$ d, G( }2 w. q$ G
, L% r" P+ h& Y% E8 `7 b# U
先不論李嘉誠為人, 小學都未讀完
作者: K2K    時間: 2011-4-27 12:02 PM

是大學生人工太低嗎? 還是...?
& s4 C- C7 G4 ]3 t再一次證明讀書冇X用: Y' ^) w# e( T/ l8 {4 x

o: f! h4 p/ P5 C9 k先不論李嘉誠為人, 小學都未讀完
* r2 x9 R7 q: o6 U+ _/ s/ A浪子 發表於 2011-4-27 11:53 AM
. N5 g1 z& y! C; a$ B+ O5 J6 l1 B) I, D
個別事件就證明讀書冇用,  咁你記得將呢套道理教育你既下一代喇....
作者: hamsubboy    時間: 2011-4-27 03:40 PM

讀書首先係教你明是非, 懂道理 3 j% W9 o4 m0 C/ W8 O, @
所以歪理 就是去讀書而讀左屎片的人想出來
作者: infjlam    時間: 2011-4-27 07:44 PM

讀書首先係教你明是非, 懂道理
6 A6 p& ^# X6 Q$ n! K- _! H所以歪理 就是去讀書而讀左屎片的人想出來
: i$ i- W7 R, p9 hhamsubboy 發表於 2011-4-27 03:40 PM
; V, R. v9 u1 \  N
" O2 J2 F2 s+ h" R& a
或者咁講,
" j9 ]+ Y6 ^$ p% {5 N0 B好多人歪理連篇,唔一定要讀過屎片才有
作者: hamsubboy    時間: 2011-4-27 08:05 PM

( `( ~2 C6 j' A- u$ ~5 m7 v3 G( y% E  b. p, J
或者咁講,
" E0 t1 f, ^2 z  Y8 P" q( u# d好多人歪理連篇,唔一定要讀過屎片才有: i0 Y5 \+ M$ l! E5 _9 w+ F) O/ E
infjlam 發表於 2011-4-27 07:44 PM
  B8 Z, j( u& R2 I' w$ i5 `

( Q. G; ?" N& x( N( a+ L; X% jinfjlam 兄, 呢個post 只有三人回應.....k2k, hamsubboy, infjlam.. ^7 @; a$ h0 R  E( F, P7 s7 q" A
因住俾人屈我地係義和團呀!
作者: infjlam    時間: 2011-4-27 08:27 PM

; b, M; n* K6 U( N

# C) |2 T' E7 d! }( P5 L+ Y4 Y% yinfjlam 兄, 呢個post 只有三人回應.....k2k, hamsubboy, infjlam.5 i, Y! e6 w: h( w3 I' |* P& p0 T5 {
因住俾人屈我地係義和團呀!% F" N7 I; F  X8 W
hamsubboy 發表於 2011-4-27 08:05 PM
5 M8 m( B+ y, e% G, Z2 ?
. _- O, O7 K' ^& f+ O冇所謂喇
" |+ O* V8 x3 z3 o2 P# ]! L  w5 X
講返正題,
+ I( ?( F0 ^2 u! J7 K若有人甘心月入一萬,擺到明hea青春,hea時間,當然冇問題喇!
3 l+ i( D% w& L不過就唔好怨天尤人,8 B, V% M; ]6 R5 H
更唔應該羨慕其他月入幾萬十幾萬果D人,
6 y! A' O2 C3 _! O滿腦子負能量,冇人幫到佢架
作者: infjlam    時間: 2011-4-27 08:30 PM

我覺得現今年輕人,問題唔係有冇讀過大學,而係個人有冇heart,做事上唔上心,, o5 X# V, F' i5 b9 i
有冇真係用個腦,俾心機去做,& c! D/ r6 L5 K
睇下個失業碩士生,就知乜野叫做冇heart...
作者: infjlam    時間: 2011-4-27 08:38 PM

本帖最後由 infjlam 於 2011-4-27 08:40 PM 編輯 + @5 \+ _# V% I9 c; c
7 a8 y+ j; q# J
1. 讀書、讀書,攞多一個碩士學位,問題係咪就可以解決呢?
6 ~  r& O2 O; T8 q3 [. N2. 點解攞住一個學士、再加一個碩士學位,間公司只比你一萬蚊人工,你都選擇做,但係又彈...係咪通街D老闆都開個咁o既價呢?真係咁誇!定係人地唔請你,你冇得選擇呢?8 x) Z* c' d- U  ~$ o5 E0 j
3. 點解要將自己同D勞動階層清潔工比較呢?一、你真係覺得自己讀多D書,個人好醒、冇得頂!二、做勞動階層人工就一定要低,至能夠更加代表佢係低一層,所謂'基層'麼?比你去掃地、洗廁所,你又能做得好嗎?比你同人掙飯食,你有得食麼?9 `# U$ S, f# ~; y5 ]
...呢個世界真係~~ 請恕我直言...真係充斥著一群'高分低能',讀多幾年書,唔問
- `2 q# A! L) y4 ~  W& O+ I1 T自己付出,只懂ask for回報o既人!只能希望為數唔多吧!
作者: hamsubboy    時間: 2011-4-27 09:40 PM

我覺得現今年輕人,問題唔係有冇讀過大學,而係個人有冇heart,做事上唔上心,
5 ^+ M# v4 R: E2 q0 l2 P4 F4 d+ F; X有冇真係用個腦,俾心機去做,
2 B+ v; \- {2 N0 t1 N1 z$ z) k' B7 C6 H睇下個失業碩士生,就知乜野叫做冇heart... ...
: U. h: b& ^4 M! g  oinfjlam 發表於 2011-4-27 08:30 PM
( N6 k! w4 ^/ G5 v6 u4 y: z$ _+ b5 x) r) `6 `
其實不單現今的年輕人, 我果代 (70後) 亦大把呢d人,3 o  s: E: h, G1 _, A
只係識要求, 從來唔識自問自己既價值....! h$ |9 G6 {9 Z
而現今網絡四通八達、資訊發達,: U- V! L3 w3 ?8 U) L7 @! P
顯得"令舍"多, 當然.... 我亦都覺得比較多. haha!
作者: 電梯男    時間: 2011-4-27 09:59 PM

等待下一場金融海嘯   ! }4 @3 j; P7 i9 P# p

$ o. }2 F% O/ y3 s: J
2 W  C8 Q( F' r  @1 i- s4 S個個死晒禾最強牙
作者: hamsubboy    時間: 2011-4-27 10:29 PM

. K  n" A. S9 ?7 w; T7 _5 L- c$ d8 ?+ P  l+ o
等待下一場金融海嘯   0 g4 D7 N: D  f$ q# m3 d/ X7 u

& j  P* d& ]: f8 y) j; ^3 g4 f8 k: P0 y% S& y9 f; ]0 [
個個死晒禾最強牙
/ X9 V1 f7 L2 q- a4 s電梯男 發表於 2011-4-27 09:59 PM
( B4 w: s4 q( l' Q8 d; A  ]
1 o& r  Q1 `  g' o. k0 C8 x電梯男, 其實你次次將個字放大, 係唔係代表你正在"高呼大喊"呀?  (因我有這感覺)
0 g; b% r. f9 X定係因為你一句起兩句止, 放大隻字, 個post好睇d? ; {2 V0 V5 ^! U+ y3 w
( L# [  P% o9 D* G
得罪講句, 你d post 同你d 說話內容 經常都"唔 la 間".....: F; R+ x$ J2 Z
其實, 你平時係唔係一路 high 野  一路出 post
, X4 K* d: k, m; {& N7 f" E! H. F& l7 X1 R* y& }7 B
ps : 純粹傾偈, 不是針對
作者: infjlam    時間: 2011-4-27 10:41 PM

本帖最後由 infjlam 於 2011-4-28 12:40 AM 編輯 8 R+ m" K2 M# `. R0 {

j8 F5 o% x( _/ V6 g
' V! J% y5 ?% I; h/ O
' a( D1 j4 s! ^8 v! H2 x7 Y! f
其實不單現今的年輕人, 我果代 (70後) 亦大把呢d人,
5 n' d5 g/ r7 H- U3 j0 Z( D只係識要求, 從來唔識自問自己既價值....8 Q( C+ M: w6 b/ _, R: x
hamsubboy 發表於 2011-4-27 09:40 PM
' q4 Q8 i. Y  ]# ^
! h# H+ U) F2 T8 U" |! b
薪金賺多賺少,很大程度base on供求,
, G' V; S) U% i' X) c* A/ W只要自己做得好過人地,肯做肯搏,
' ]+ O  x  D. ^0 \4 S" c( ~& S態度正確,還是有大把機會和市場的
2 w8 r3 {2 k% H1 E2 \; c
9 f, v  M/ W9 Z. S* I9 G  t打工做生意甚或搵銀,最忌不知己又不知彼,
; x, F1 s. Q' x+ F4 s1 ^. N5 {- w自怨自艾,冇用o架
作者: K2K    時間: 2011-4-28 12:25 AM

我覺得現今年輕人,問題唔係有冇讀過大學,而係個人有冇heart,做事上唔上心,
' [: P; P  Q0 s2 \0 D% o: ?有冇真係用個腦,俾心機去做,
9 u& r) G, K, E" Q# G睇下個失業碩士生,就知乜野叫做冇heart... ...5 W6 `$ Q! y0 g$ ?; ?& ]1 B2 Y( H7 D
infjlam 發表於 2011-4-27 08:30 PM
9 B8 y+ i# G: g* F" ^

! M8 l" n3 @/ x& e2 n  W/ Z' g仲有太短視都係佢地既死症, 一畢業踏入社會就諗住自己係社會精英, 起薪點最少應該有兩三皮, 搵唔到兩三皮就怨呢樣怨嗰樣, 連個清潔工攞一皮一個月都唔抵得, 呢種心態完全冇遠見....
作者: littlepig    時間: 2011-4-29 12:45 AM

0 D; Y+ C- o+ ?- g' C4 b5 F6 Z
. o3 Y7 }- N. A" \其實, 你平時係唔係一路 high 野  一路出 post & i$ hamsubboy 發表於 2011-4-27 10:29 PM
  z3 K! ?* A) d7 U/ T
/ J' a- X8 `8 O( o, z6 f你講左我想問好耐既問題
作者: hamsubboy    時間: 2011-4-29 03:45 AM

5 b; ?' c$ c9 P. Q4 m
2 ~: O8 R. e8 p+ h4 v; `: K
你講左我想問好耐既問題, g. A: b9 r" r! n3 y. O! v
littlepig 發表於 2011-4-29 12:45 AM
' `+ J/ e0 s# d+ q8 M' a' L0 R. k' U! F, x
我想講好耐.... 好在都有人注意到

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0