標題: 佢竟然支持洗腦!!!!!! [打印本頁]

作者: 七仔男    時間: 2012-9-3 07:37 PM     標題: 佢竟然支持洗腦!!!!!!

陳芷菁贊成推行國民教育科
政府近日推行國民教育科引來激烈反對聲音,陳芷菁卻表示,自己不反對推行國民教育科,她說:「外面覺得係洗腦,其實香港以前都係英國殖民地,依家唔少都好西化,唔通又關洗腦事咩?總之小朋友要多啲了解中國歷史。」陳芷菁認為現今的年輕人,擁有良好分析力和很聰明,不會這麼容易被洗腦。

圖片附件: 陳2.jpg (2012-9-3 07:37 PM, 243.2 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2468203&k=9875477108ab9c83dce08f60269ea645&t=1726930309&sid=8kT5Ov

作者: limited-too    時間: 2012-9-3 07:41 PM

有d人自以為好有腦, 正如當年領匯一樣, 個個都話好呀, 領匯上市呀, 大家去抽呀, 中左啦, 發達啦,
跟著話反領匯的人當阻頭阻勢....
好啦, 今日就鬧爆領匯, 加租加都無王管, 你鬧佢, 佢當你癈UP, 遲多幾年, 佢就和今日鬧爆領匯的
人一模一樣架, 等天條佢個仔女啦
作者: shehboy    時間: 2012-9-3 08:22 PM

有乜出奇? 佢出面接唔少回歸騷國慶騷司儀嚟做, 好多外快.
作者: 1apr2046    時間: 2012-9-3 09:07 PM

bad ....
作者: 迦樓羅女王    時間: 2012-9-3 09:17 PM

咁點解唔加強中史科???不過話說回來 , 作為一個唔太了解問題既人 , 佢只係唔太了解 , 佢只有錯沒宥罪
我希望大家唔好攻擊犯錯者 , 要攻擊 , 立心加諸洗腦教育於我們下一代的罪人 !!!
作者: 七仔男    時間: 2012-9-3 09:23 PM

佢自己係加拿大浸洋水

個女係國際學校

將來又去外國

佢不知幾醒目

作者: 胡生    時間: 2012-9-3 09:39 PM

咁點解唔加強中史科???不過話說回來 , 作為一個唔太了解問題既人 , 佢只係唔太了解 , 佢只有錯沒宥罪
我希望大家唔好攻擊犯錯者 , 要攻擊 , 立心加諸洗腦教育於我們下一代的罪人 !!! ...
迦樓羅女王 發表於 2012-9-3 09:17 PM
yes..睇今曰林鄭月娥解色..不知所謂.犤明強推國民教育..咩溝通的大門一直打開...但又要老師簽秘密協議.不得透露國民教育內容..
作者: 樂生    時間: 2012-9-3 09:52 PM

人地從來無講過支持二字, 佢只係表明唔反對, 你就屈人地係支持, 斷章取義到.....
作者: shehboy    時間: 2012-9-3 10:00 PM

中央信佢綽號 "好打得", 無理由咁小事都推唔到.
作者: rictwc    時間: 2012-9-3 10:50 PM

無腦藝人一個,叫小朋友認識中國歷史,應該讀"中史"科,不是國民教育科,簡直毫無常識。
作者: 七仔男    時間: 2012-9-3 11:03 PM

無腦藝人一個,叫小朋友認識中國歷史,應該讀"中史"科,不是國民教育科,簡直毫無常識。
rictwc 發表於 2012-9-3 10:50 PM
cheers
作者: wai1012    時間: 2012-9-3 11:16 PM

趁機擦中央鞋, 等自己可以接更多jobs, 其實身為藝人都左右做人難
作者: wakit    時間: 2012-9-3 11:36 PM

有d人自以為好有腦 ...
limited-too 發表於 2012-9-3 07:41 PM
又會話自己GE..???  HA
作者: wakit    時間: 2012-9-3 11:40 PM

12# wai1012

人地支持又話擦鞋, 一D分析都冇..睇你都係跟大圍,唔用腦果堆啫,洗腦都對你冇影響GALA...
作者: wakit    時間: 2012-9-3 11:44 PM

人地從來無講過支持二字, 佢只係表明唔反對, 你就屈人地係支持, 斷章取義到.....
樂生 發表於 2012-9-3 09:52 PM
宜家D人就係咁,同以前D無知婦孺一樣,聽到係異見就鬧咗先,如果唔係就埋唔到堆..完全冇理解下人地想表達D乜..
作者: chicken    時間: 2012-9-4 01:39 AM

仲話要了解中史...

點解取消中史必修時唔見班支持者講野?
作者: impreza    時間: 2012-9-4 11:23 AM

點解你地唔可以接受人地既立場???? 你地又比人洗左腦????
作者: wai1012    時間: 2012-9-4 01:14 PM

15# wakit

全世界最有腦係你
作者: maiko5    時間: 2012-9-4 01:24 PM

15# wakit  

全世界最有腦係你
wai1012 發表於 2012-9-4 01:14 PM
佢個腦生響c 忽
作者: waichunchow    時間: 2012-9-4 01:33 PM

偽人, 自己渣住外國護照, 仔女讀國際學校, 跟住去外國讀書, 而家係度大大聲聲支持國教, 因住收尾果兩年.
作者: asufrankie    時間: 2012-9-4 01:56 PM

真不幸
作者: infjlam    時間: 2012-9-4 05:47 PM

https://www.google.com/search?hl=zh-TW&gl=hk&tbm=nws&q=%E9%99%B3%E8%8A%B7%E8%8F%81&oq=%E9%99%B3%E8%8A%B7%E8%8F%81&gs_l=news-cc.12..43j43i400.2288.2288.0.3168.1.1.0.0.0.0.18.18.1.1.0...0.0...1ac.wltyDCDveUw

人地做《群星欢聚贺国庆》主持呀
作者: infjlam    時間: 2012-9-4 05:50 PM

陈芷菁、陈倩扬、洪卓立、泳儿、 罗力威、王梓轩、李龙基、吕珊和谢雪心等昨日出席无綫节目《群星欢聚贺国庆》拜神仪式。  对於国民教育,陈芷菁:「我喺台湾同新加坡读过书,两地都有国民教育。香港曾经係英国殖民地,当时都唔知有幾多人被洗脑。建议啲家长先了解咗国民教育内容,然後先做出行动。」芷菁的女儿就读国际学校,她亦计劃女儿年纪大点,会送她往外国升学。
  陈倩扬:「学生唔一定被教育洗脑,家长都要负教育责任,新一代喺好多方面都吸收到知识,而且新一代更加聪明,无咁易被洗脑。」

http://www.singpao.com/ylxw/xgyl/201209/t20120903_384190.html
作者: wclchris    時間: 2012-9-4 09:51 PM

仲話要了解中史...

點解取消中史必修時唔見班支持者講野?
chicken 發表於 2012-9-4 01:39 AM

取消中史必修真是大錯特錯
作者: 七仔男    時間: 2012-9-4 10:40 PM

偽人, 自己渣住外國護照, 仔女讀國際學校, 跟住去外國讀書, 而家係度大大聲聲支持國教, 因住收尾果兩年.
waichunchow 發表於 2012-9-4 01:33 PM

作者: 211893484    時間: 2012-9-6 06:45 AM

http://ladyzone.sinchew-i.com/node/648
幾年前講到國際學校幾好幾好,,又話香港教育信唔過,而家佢個女都仲係讀國際學校,,真係咁支持國民教育第日個女升中學,叫佢入香島,培橋啦
作者: bbzhu    時間: 2012-9-6 07:41 AM

佢個腦可以有 D問題,自己去洗啦。
作者: 機動戰士1    時間: 2012-9-6 11:33 AM

IMPOSSIBLE!
作者: hamsubboy    時間: 2012-9-6 01:28 PM

23# infjlam

陳芷菁要多謝你幫佢平反!

英國佬最叻洗腦..... 97過0左15年,
王子結婚都仲要直播..... 人0地紅鬚綠眼, 關我0地Q事....
最白9痴係D人仲話懷念港英政府.... 鍾意俾第二個民族統治.....

一個二個都話反"國民教育科", D課程講咩都唔知就反....
作者: h535256590    時間: 2012-9-6 07:41 PM

大陆更老火
作者: 七仔男    時間: 2012-9-6 07:49 PM

香港回歸十五年,但人心尚未回歸,所以要加大力度。」因為對新得來的領土上的人民歸順自己沒有信心,於是從下一代進行灌輸,洗刷他們的本土意識,用大量的文化符號加以同化。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0