標題: 王晶評星爺﹕鍾意錢多過電影 [打印本頁]

作者: 七仔男    時間: 2012-12-27 06:54 PM     標題: 王晶評星爺﹕鍾意錢多過電影

【明報專訊】王晶與周星馳曾合作無間,創造不少經典喜劇電影,可惜最終因價值觀距離愈來愈遠,難以再合作。王晶昨接受商台《1圈圈》訪問,他談到與周星馳當年合作《賭俠》後,多部電影都創佳績。王晶說﹕「他超級聰明,非常有想法,潛質極高。他做導演都相當好,我好欣賞他那份執著。我們曾是幾親密的朋友,他會將私事跟我坦承相對,如講女友、車等。」

世外高人 不想演戲

不過兩人自1996年拍《大內密探零零發》後便減少合作,王晶說﹕「因大家的價值觀距離愈來愈遠,好多人以為我鍾意錢,其實我鍾意電影多過錢;但他肯定是鍾意錢多過電影。1999年我跟他合作最後一部電影《千王之王2000》,當時我答應他的片酬要求,但他給的日子好少,很多戲都落在張家輝身上。他有少少不合作,不交波,只演自己部分,他覺得自己是客串,沒責任幫手培養新人,弄得不太開心。」王晶相信與星爺再合作的機會好微,「他自己的戲都不想演,何况年紀大了,看他將自己的形象搞到像世外高人一樣,心態不是演員。演員對他來講地位太低了!他不想演戲。」
作者: 七仔男    時間: 2012-12-27 09:50 PM

世外高人  

圖片附件: Img254137800.jpg (2012-12-27 09:50 PM, 174.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2510134&k=3956465a594c6f953c902bcf47265373&t=1728055380&sid=IQk0Lx

圖片附件: U1326P28T3D1231258F326DT20060905073841.jpg (2012-12-27 09:50 PM, 134.1 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2510135&k=1e64c5fe2351a380ff8b97a579e9eb41&t=1728055380&sid=IQk0Lx

作者: jojojojoj    時間: 2012-12-27 09:56 PM

咁王晶係咪鍾意女多過電影?
作者: 七仔男    時間: 2012-12-27 09:57 PM

jojojojoj 發表於 2012-12-27 09:56 PM
晶女郎  
作者: kenlabs    時間: 2012-12-27 10:19 PM

jojojojoj 發表於 2012-12-27 09:56 PM

作者: chowvvan    時間: 2012-12-27 10:35 PM

應該都是要錢又要女人吧~
作者: lintohu    時間: 2012-12-27 10:48 PM

次次見到王晶既新聞一定係講星爺壞話...晶哥係唔係冇其他野講?
作者: hadleung2    時間: 2012-12-27 11:13 PM

次次見到王晶既新聞一定係講星爺壞話...晶哥係唔係冇其他野講?
lintohu 發表於 2012-12-27 10:48 PM
晶哥有一次在雜誌訪問都試過問番記者轉頭,點解成日要求他講周星馳?可能記者覺得佢是唯一一個夠胆話佢的人,其他同佢合作過的演員,一係唔想提,一係怕得罪佢,同時晶哥又係同周星馳合作得最多次數,難免記者成日問佢,同佢成日講

ps;問心果句,晶哥又可嘗唔係鍾意錢多過電影?
作者: wai1012    時間: 2012-12-27 11:34 PM

兩條友都係咁, 信偽人一成都死
作者: jojojojoj    時間: 2012-12-27 11:39 PM

晶哥有一次在雜誌訪問都試過問番記者轉頭,點解成日要求他講周星馳?可能記者覺得佢是唯一一個夠胆話佢的人,其他同佢合作過的演員,一係唔想提,一係怕得罪佢,同時晶哥又係同周星馳合作得最多次數,難免記者成日問佢,同佢 ...
hadleung2 發表於 2012-12-27 11:13 PM
我諗最大機會唔鍾意錢既導演應該得王家衛...
作者: john857    時間: 2012-12-28 12:17 AM

睇呢段內容,真係要保留…千王之王,如果佢做多左野, 但你又唔聽佢講,咁你到時都可以話連客串都要越界要人聽佢講…咁你明知佢係咩人啦!
作者: freeboy108    時間: 2012-12-28 11:07 AM

晶女郎唔錯喎

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0