標題: 禾吊你CCTVB,罷睇東張西望牙 [打印本頁]

作者: 七仔男    時間: 2013-4-5 09:13 AM     標題: 禾吊你CCTVB,罷睇東張西望牙

禾吊你老味東張西望變ATV焦點牙  

無綫資訊節目《東張西望》對碼頭工潮報道引起外界極大迴響,除在節目中訪問了「潛水」多時的工聯會副會長黃國健,給他機會詳談失蹤原因之外,主持並在節目旁白中多次以類似《ATV焦點》式的訓斥,批評罷工行為影響勞資關係,最終令社會蒙受損失。

節目訪問了黃國健,對方表示工聯會去年已與資方交涉,惟在今年3月20日首次談判後,直指另一工會發動罷工,令資方停止聯繫,訪問後旁白便直斥發起罷工的組織:「一個工會的介入,用罷工行動的方式,就令到勞資雙方幾個月來在談判桌上的溝通前功盡廢。」

雖然節目中有訪問今次罷工發起人李卓人及工友對加薪兩成的訴求,但其後又以超過兩分鐘時間訪問了資方的HIT董事總經理嚴磊輝,給他解釋疑似承判商的Sakoma並非碼頭工人判頭,再與今次工潮劃清界線。

一蚊Joe:身在曹營心在漢

五分鐘的報道到了總結時,旁白又以批評語氣作結:「持續罷工只會令勞資雙方,以致香港社會都蒙受莫大損失,香港社會都會希望我們早日透過溝通令事件完滿解決。」

負責採訪黃國健的《東張西望》演員「一蚊Joe」游茛維則被網民炮轟,但他在Instagram中表白心迹:「撐!身在曹營心在漢。」搵食啫,大家會否原諒他呢?
作者: shehboy    時間: 2013-4-5 10:01 AM

唔係醫生就唔好亂醫人唔係新聞部就唔好學人做新聞節目
作者: 七仔男    時間: 2013-4-5 10:10 AM

唔係醫生就唔好亂醫人唔係新聞部就唔好學人做新聞節目
shehboy 發表於 2013-4-5 10:01 AM

作者: 七仔男    時間: 2013-4-5 10:11 AM

點解娛樂節目又要加插時事

不倫不類既節目
作者: 費事高    時間: 2013-4-5 11:32 PM

勞資雙方大家都蒙受損失,就當然對社會唔好,所以淨係勞方損失就最應該,最合情合理,
資方要你勞方帶埋錢返工,去倒貼誠哥,咁就絕對合邏輯,
幾咁和諧,對社會又好,最緊要就係對誠哥好,
至於你地班打工仔好唔好?就唔關社會既事,
而重點就係一定唔關誠哥事
作者: wai1012    時間: 2013-4-6 01:39 PM

呢個節目早應該摺埋啦, 成日問d無聊問題

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0