標題: 官恩娜籲包容內地人被網友狂轟 [打印本頁]

作者: 中出男    時間: 2014-1-26 03:02 PM     標題: 官恩娜籲包容內地人被網友狂轟

做個勇敢大溪地人

http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20140126/18605461

【文化差異】正所謂「病從口入,禍從口出!」口出狂言當然令人討厭,不過有時一啲自以為無心插柳嘅說話,最終亦會惹禍上身,成為被圍剿嘅對象。
好似有高登女神之稱嘅官恩娜(Ella)喺報紙專欄寫咗篇文,最初係講以前佢喺英國讀書嗰陣,因為文化背景差異同種族問題惹嚟唔少白眼,最後佢嘅結論係話對住呢啲無可避免嘅文化差異,應該有包容嘅心,大家都係中國人,唔應該自己人笑自己人,畀啲空間去接受佢哋,透過相處得到一種共識,社會就可以存在唔同嘅人同唔同嘅聲音,唔需要太多憎恨同歧視。

「感受吓港人苦況」
就算你係高登女神都冇面畀,網友即刻喺佢嘅fb專頁洗版,有人話:「你入番中國籍,拎番本特區護照先講啦,咪拎住本外國護照叫人包容」、「你去奶粉荒/尿片荒/幼稚園荒/學位荒/工作荒/公屋荒的香港人面前大談包容論,可以平安歸來的話我向你陪罪!」、「對你真係好失望,真的。希望你得閒“微服”落吓銅鑼灣同旺角,逼吓地鐵,感受吓香港人日常生活嘅苦況。到時你就明白,你個句『大家都係中國人』簡直比粗口更難聽。」場主都有問Ella嘅唱片公司了解吓件事,但聽講話留番聽日(周一)先講喎!

圖片附件: 26ec4p1a.jpg (2014-1-26 03:02 PM, 104 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2638182&k=554350314fc7dd30268daa3d2fc1a7cf&t=1719631779&sid=IURiKk

圖片附件: 新-2.JPG (2014-1-26 03:03 PM, 185.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2638184&k=93de8ef405cff296123aa13cfe0cad0c&t=1719631779&sid=IURiKk

作者: 中出男    時間: 2014-1-26 05:28 PM

做個勇敢支那人
作者: shehboy    時間: 2014-1-26 06:40 PM

佢係楂特區護照架.佢話因為過咗年齡攞唔到法國護照.
作者: 中出男    時間: 2014-1-26 06:48 PM

shehboy 發表於 2014-1-26 06:40 PM
一定要佢攞強國支那護照牙
作者: liuzhou77    時間: 2014-1-28 11:46 AM

我們都是中國人
作者: 殺破狼    時間: 2014-1-28 11:57 AM

中出男 發表於 2014-1-26 06:48 PM
特區謢照有咁多國家免簽證,值得攞
作者: 中出男    時間: 2014-1-28 12:19 PM

我們都是中國人
liuzhou77 發表於 2014-1-28 11:46 AM
禾們刀是強國支那人
作者: 殺破狼    時間: 2014-1-28 04:05 PM

中出男 發表於 2014-1-26 06:48 PM
閣下有冇BNO?
作者: 中出男    時間: 2014-1-28 04:18 PM

閣下有冇BNO?
殺破狼 發表於 2014-1-28 04:05 PM
BNO旁身世界通行牙   
作者: 殺破狼    時間: 2014-1-28 04:33 PM

BNO旁身世界通行牙   
中出男 發表於 2014-1-28 04:18 PM
BNO去好多國家,尤其歐盟國都要簽證,通行????通便就有份
作者: 中出男    時間: 2014-1-28 04:35 PM

BNO去好多國家,尤其歐盟國都要簽證,通行????通便就有份
殺破狼 發表於 2014-1-28 04:33 PM
食之無味牙
作者: 殺破狼    時間: 2014-1-28 04:38 PM

shehboy 發表於 2014-1-26 06:40 PM
做藝人楂特區護照絕對唔奇,勝在夠多地方免簽證,方便周圍去,價錢仲要便過BNO一半
作者: 中出男    時間: 2014-1-28 11:08 PM

做藝人楂特區護照絕對唔奇,勝在夠多地方免簽證,方便周圍去,價錢仲要便過BNO一半
殺破狼 發表於 2014-1-28 04:38 PM
有冇藝人楂強國護照
作者: 160212    時間: 2014-1-28 11:53 PM

有冇藝人楂強國護照
中出男 發表於 2014-1-28 11:08 PM
徐錦江
作者: 中出男    時間: 2014-1-29 12:10 AM

徐錦江
160212 發表於 2014-1-28 11:53 PM
四仔徐錦江

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0