標題: 失控開始aio [打印本頁]

作者: d228216    時間: 2014-10-1 01:21 AM     標題: 失控開始aio

尖沙咀也佔了, 真係大L哂?
我一向支持和平, 但這一刻信念動遙, 若果侵害我人生自由, 唯有反擊
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 02:40 AM

我一向支持和平, 但這一刻信念動遙, 若果侵害我人生自由, 唯有反擊
d228216 發表於 2014-10-1 01:21 AM
點反擊? 請指教。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 02:45 AM

如果搞到啲老人家、長期病患,去唔到醫院而失救,呢啲罪名,將會由所有非法佔中、佔銅…… 以及鼓吹人事承擔。
作者: d228216    時間: 2014-10-1 02:50 AM

點反擊? 請指教。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 02:40 AM
支持政府鎮壓刀未定
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 03:36 AM

支持政府鎮壓刀未定
d228216 發表於 2014-10-1 02:50 AM
鎮壓就唔好……
再佔多一頭半個月,阻到啲民怨加深,
啲泛民人士神憎鬼厭,佢哋要為下次選舉拉票,
自自然然會搵啲藉口叫啲人收隊。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 03:45 AM

呢次搞佔中,明知政府唔會軟化都要做,好明顯係有金錢利益先去挑起實際行動。
今次佔中,除咗起股票市場一早買跌班美國佬一定搵到水外,
香港市民都係輸家,小朋友輸咗學習時間,暑假推遲咗,
生意差咗,人嘅心理受到傷害,負能量增加,
香港市民輸呢鋪得好甘……
作者: d228216    時間: 2014-10-1 03:49 AM

呢次搞佔中,明知政府唔會軟化都要做,好明顯係有金錢利益先去挑起實際行動。
生意差咗,人嘅心理受 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 03:45 AM
北角警局有警員自殺, 雖然未肯定咩事,
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 03:55 AM

其實個選舉制度如何,對民生係唔會有大影響,反而起爭取、爭執、佔中……呢啲過程裡面,
對民生、經濟、就業……等等嘅影響最大。
小商戶生意受影響,執笠關門,失業人數增加,
啲人冇錢,罪案自然多……
佔咗旺角,啲雞虫都唔會落旺角叫雞啦!
古惑仔冇水,咩做唔出呀!
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 03:57 AM

北角警局有警員自殺, 雖然未肯定咩事,
d228216 發表於 2014-10-1 03:49 AM
希望唔好係真,唔好因為呢件事。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:07 AM

以前港英政府年代都係冇選舉權,大家都用自己嘅努力去生活。
邊個做最大果個都好,大家都安居樂業。
反而依家,啲人被洗咗腦之後,
以為有民主就有未來。
依家,共×   黨反而唔係共×  黨,
果班新紅衛兵嘅舉動,先係共×  黨。
仇富,要人民主導…… 仲唔係紅色軍團嘅主要綱領。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:09 AM

支持政府鎮壓刀未定
d228216 發表於 2014-10-1 02:50 AM
扮乜Q呀?

你班友一早就鬼唔望出動解放軍整單翻版64出嚟啦
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:13 AM

鎮壓就唔好……
再佔多一頭半個月,阻到啲民怨加深,
啲泛民人士神憎鬼厭,佢哋要為下次選舉拉票,
自自然然會搵啲藉口叫啲人收隊。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 03:36 AM
你有去集會場地就知, 大部份泛民已經冇X人理, 除左長毛個一兩個.

幾乎肯定佔中三子都已經唔係領袖, 全部佔領都已經變成市民自發.
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:18 AM

扮乜Q呀?

Winters 發表於 2014-10-1 04:09 AM
人會死係必然嘅事,但係因為要咁樣而犧牲生命,
冇一個受過教育有文化有人性嘅人想見到。
人命,比任何東西都可貴。
政見唔同、意見唔同、性取向唔同係一件事,
一條人命,已經牽涉好多人嘅家庭,好多小朋友嘅心靈。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:18 AM

hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:07 AM
你大陸落o黎

97前個o的市政局立法局區議會冇得你選?
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:20 AM

你有去集會場地就知, 大部份泛民已經冇X人理, 除左長毛個一兩個.

幾乎肯定佔中三子都已經唔係領袖, 全部佔領都已經變成市民自發.
Winters 發表於 2014-10-1 04:13 AM
但係啲你追究,只會係計發動嘅人,支持嘅議員,
到時候,張票就會走咗。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:21 AM

hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:18 AM
老老實實, 反佔中o既人, 反o既係示威表達意見o既形式同行動呀?

定係反對示威者爭取o既自由同民主?

我見到o既, 大部份反佔中o既人都係反後面個兩樣囉
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:22 AM

你大陸落o黎

Winters 發表於 2014-10-1 04:18 AM
我指係選擇最高領導嘅權利。
我係70年代香港鄧肇堅醫院出生。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:24 AM

但係啲你追究,只會係計發動嘅人,支持嘅議員,
到時候,張票就會走咗。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:20 AM
泛民班垃圾特別係民主黨個班, 收皮都唔抵可憐.

一雞死一雞嗚, 抱有普世價值觀o既香港人起碼仲有一半以上, 投票個時肯企出o黎就得.
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:26 AM

我指係選擇最高領導嘅權利。
我係70年代香港鄧肇堅醫院出生。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:22 AM
以前上網用電話線, 照唔講今時今日大家都唔X應該追求光纖上網.
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:28 AM

老老實實, 反佔中o既人, 反o既係示威表達意見o既形式同行動呀?

定係反對示威者爭取o既自由同民主?

我見到o既, 大部份反佔中o既人都係反後面個兩樣囉 ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:21 AM
我估計反佔中嘅人有好多point,
但我個人就受佢哋影響咗生活。
我之前所有嘅留言,沒有對佔中人事不敬。
只係指出佔中所造成對香港市民實質嘅利害關係。
希望唔好對在下作出什麼攻擊,大家討論一下。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:32 AM

以前上網用電話線, 照唔講今時今日大家都唔X應該追求光纖上網.
Winters 發表於 2014-10-1 04:26 AM
科技進步,唔等於選舉制度進步,美國總統嘅選擇,
到上屇依然係一樣。
赢一張細票,幾百張選舉人票赢晒。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:35 AM

hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:28 AM
我以前都有講個呢個問題, 事實上我好早都質疑過佔中呢個手段係咪合適,

大家香港人, 有人覺得生活受影響而不滿, 我都好理解同埋冇異議.

之不過呢幾日聽o的反佔中人士o既意見, 好多都先係講民生受影響呢D points,
不過都最後實質咪又係話自由同民主多餘, 不如學大陸搞獨裁, 對於我o黎講呢類人無法原諒.
作者: Winters    時間: 2014-10-1 04:43 AM

到上屇依然係一樣。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:32 AM
以前香港冇得選領袖, 係咪今後都唔應該選?
以前立法局全部港督委任, 係咪肥彭個時根本唔應該搞直選俾我地選?
以前美國黑人冇投票權, 係咪60年代根本唔應該搞個民權運動俾黑人享有投票權?
社會應該進步, 科技同樣, 經濟同樣, 政治制度同樣.

美國總統選舉制度差唔多每屆都有微調, 我都覺得選舉人票唔夠全票好, 不過喂, 其實美國唔係得兩條友俾你揀, 係o的人通常揀都揀兩黨個兩件.

如果大陸唔俾香港普選, 不過俾香港搞美國個種選舉人票間選, 我冇所謂呀!
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:44 AM

我以前都有講個呢個問題, 事實上我好早都質疑過佔中呢個手段係咪合適,

大家香港人, 有人覺得生活受影響而不滿, 我都好理解同埋冇異議.

之不過呢幾日聽o的反佔中人士o既意見, 好多都先係講民生受影響呢D p ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:35 AM
民主制度多餘唔多餘,我唔可以評論,因為我起香港呢幾十年,
選舉表面最大果個我未見証過。
但就生活受到好大影響。
我住沙田,我亞媽住市區,原本就一程車,日日幫我湊仔教印傭。
依家就轉幾程車,我就遲晒番工。
星期一起旺角訂咗機械嘅貨,個運輸話架車塞住攞唔到,
叫我自己攞,一係加錢。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:49 AM

講起彭定康,佢條友當年反正都唔做,實做好人。咩好處都俾你。
你做份工都走咯,咩嘢單唔簽啫!
但佢就唔同香港人攪個選舉制度,

埋下咗伏線。
我初期都當佢好人,日子耐咗,先知佢係仆街。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:53 AM

以前立法局全部港督委任, 係咪肥彭個時根本唔應該搞直選俾我地選?
以前美國黑人冇投票權, 係咪60年代根本唔應該搞個民權運動俾黑人享有投票權?
社會應該進步, 科技同樣,  ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:43 AM
黑人嘅投票權,係種族歧視問題,我認為係另一樣嘢。
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 04:53 AM

d228216 發表於 2014-10-1 01:21 AM
dd同意 佢地搞咩都得 搞到人地伙生意做 無錢賺 搞到個市大跌 股民蝕到入肉 再睇班hihi 係nathan rd 踢波 真係想一把菜刀飛埋去
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 04:55 AM

邊個做最大果個都好,大家都安居樂業。
反而依家,啲人被洗咗腦之後,
以為有民主就有未來。
依家,共×   黨反而唔係共×  黨,
果班新紅衛兵嘅舉動,先 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:07 AM
師兄講中我心聲 不能認同更多
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:55 AM

社會應該進步, 科技同樣,  ...
Winters 發表於 2014-10-1 04:43 AM
另外,到目前為止,都未知道會選幾件出嚟選特首,我唔可以評論。
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 04:56 AM

政見唔同、意見唔同、性取向唔同係一件事,
一條人命,已經牽涉好多人嘅家庭,好多小朋友嘅 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:18 AM

作者: akakak777    時間: 2014-10-1 04:57 AM

你大陸落o黎

Winters 發表於 2014-10-1 04:18 AM
wa 你動不動就出呢d話 又想滅聲?
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 04:58 AM

dd同意 佢地搞咩都得 搞到人地伙生意做 無錢賺 搞到個市大跌 股民蝕到入肉 再睇班hihi 係nathan rd 踢波 真係想一把菜刀飛埋去
akakak777 發表於 2014-10-1 04:53 AM
佢哋只係想留念同認叻,話自己起彌敦道踢波,
根本冇心去爭取普選。
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 04:59 AM

我之前所有嘅留言,沒有對佔中人事不敬。
只係指出佔中所造成對香港市民實質嘅利害關係。
希望唔好對在下作出什麼攻擊,大家討論一下。 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:28 AM
師兄支持你
請不要道不同就要滅聲!
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 05:00 AM

到上屇依然係一樣。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:32 AM

作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:04 AM

akakak777 發表於 2014-10-1 04:57 AM
唔係嘅! winter 兄都係受其他人影響啫,
26fun 呢度嘅 兄弟一向都係高質嘅,唔係膠登,
唔係咁市井,佢一時衝動啫,大家都係想表達,
過咗少許火啫。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:06 AM

師兄支持你
請不要道不同就要滅聲!
akakak777 發表於 2014-10-1 04:59 AM
真正嘅民主係願意接納唔同聲音,
但就唔會有人生攻擊或者侮辱,呢啲先叫真民主。
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 05:10 AM

過咗少許火啫。 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:04 AM
55 不過我真心希望係呢度5會出現道不同就係5毛呢d貼
fb日日見 有怪莫怪
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:10 AM

師兄支持你
請不要道不同就要滅聲!
akakak777 發表於 2014-10-1 04:59 AM
大家都係講道理,有你支持,世界唔一定和平,
但就少咗一個唔講道理嘅人。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:10 AM

講起彭定康,佢條友當年反正都唔做,實做好人。咩好處都俾你。
你做份工都走咯,咩嘢單唔簽啫!
但佢就唔同香港人攪個選舉制度,

埋下咗伏線。
我初期都當佢好人,日子耐咗,先知佢係仆街。 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:49 AM
佢可以學衛奕信咁親共, 不過佢冇, 佢唔係某o的戀英人士講到咁好, 不過香港人要記住, 唔少民主意識都係佢帶o黎.
作者: akakak777    時間: 2014-10-1 05:11 AM

真正嘅民主係願意接納唔同聲音,
但就唔會有人生攻擊或者侮辱,呢啲先叫真民主。

hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:06 AM
呢個亦係我係度回貼的目的
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:13 AM

另外,到目前為止,都未知道會選幾件出嚟選特首,我唔可以評論。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 04:55 AM
要得到提委會過半數提名, 人數限死2-3人, 自己用common sense諗下.
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:13 AM

55 不過我真心希望係呢度5會出現道不同就係5毛呢d貼
fb日日見 有怪莫怪
akakak777 發表於 2014-10-1 05:10 AM
我俾人話咗5毛好耐,由得佢。
啲人叫梁振英落台,但又冇話叫邊個上台……
冇solution嘅嘢,唔知講嚟做咩
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:15 AM

akakak777 發表於 2014-10-1 04:57 AM
我有冇權力禁阿hamsubboy兄言? 我係admin/版主? 郁o的就話人滅聲?

我只係point out 97前冇選舉呢樣o野係常見謬論.
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:15 AM

要得到提委會過半數提名, 人數限死2-3人, 自己用common sense諗下.
Winters 發表於 2014-10-1 05:13 AM
但唔保証冇你心水候選人喎。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:16 AM

過咗少許火啫。 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:04 AM

作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:17 AM

我有冇權力禁阿hamsubboy兄言? 我係admin/版主? 郁o的就話人滅聲?

我只係point out 97前冇選舉呢樣o野係常見謬論.
Winters 發表於 2014-10-1 05:15 AM
ok 啦!唔好因為呢樣嘢而爭持。冇意思嘅。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:29 AM

佢可以學衛奕信咁親共, 不過佢冇, 佢唔係某o的戀英人士講到咁好, 不過香港人要記住, 唔少民主意識都係佢帶o黎.
Winters 發表於 2014-10-1 05:10 AM
佢就係做啲,固意唔做啲,
先到至今日。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 05:29 AM

支持政府鎮壓刀未定
你咪呀 ... 政府唔好話鎮壓 , 只要好似星期日咁多幾次 , 美國就會讉責 ,
會放話警方再用暴力 , 會有 "後果" ...

警方一窒 , D大學雞中學雞可能就攻政總

作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:31 AM

呢個亦係我係度回貼的目的
akakak777 發表於 2014-10-1 05:11 AM
當大家都遇過啲唔好嘅對待,先知26fun好。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:35 AM

但唔保証冇你心水候選人喎。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:15 AM
你仲未聚焦到個問題所在.

一個以親中 共意識形態為主組成o既群體, 會提名到2-3個受社會絕大多數接受o既候選人o既機會率有幾多? 微乎奇微.
社會泛民對建制o既支持度, 根據立法會直選得票率, 大概係 55:45 之比.
提委會講廣泛代表性, 不過參照 選舉委員會_(香港) http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 9%A6%99%E6%B8%AF%29 組成, 提委會入面泛民同建制比例應該會係 10:90 之比, 仲唔夠荒謬?!
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 05:40 AM

一個以親中 共意識形態為主組成o既群體, 會提名到2-3個受社會絕大多數接受o既候選人o既機會率有幾多? 微乎奇微.
社會泛民對建制o既支持度, 根據立法會直選得票率, 大概係 55:45 之 ...
Winters 發表於 2014-10-1 05:35 AM
社會泛民對建制o既支持度, 根據立法會直選得票率, 大概係 55:45 之比
===============================================================
兄台的確是我所見支持民主人士中 , 較有見地的 ... 泛民還在說 "長期保持64黃金比例" ...
泛民收皮拉 , 你地明明係由7:3下跌到55:45 !!!
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:41 AM

社會泛民對建制o既支持度, 根據立法會直選得票率, 大概係 55:45 之 ...
Winters 發表於 2014-10-1 05:35 AM
但係所有議案,必須要立法會通過,
當如果立法會嘅泛民比較多,
個政府嘅真正話事權就會有唔同。
就等如奧巴馬施政,都要等國會通過。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:43 AM

佢就係做啲,固意唔做啲,
先到至今日。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:29 AM
好似新九組方案咁都比北京媽到暈啦, 仲有一D野, 香港人都應該睇下, 然後再反思點解英國二戰之後俾絕大部份殖民地自決未來, 不過唔包括香港o既因由.

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2014/01/11/60039
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 05:45 AM

泰國唔係民選??? 烏克蘭唔係民選???
"民主運動" 有幾民主 , 我完全明白:smile_
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:46 AM

邊個做特首都一樣,佢只係可以選擇佢嘅領導班子,唔可以去訂立一條法律。
當議會反對票比較多,咩嘢惡法都唔可以成事。
這才是根本。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:49 AM

社會泛民對建制o既支持度, 根據立法會直選得票率, 大概係 55:45 之比
===============================================================
兄台的確是我所見支持民主人士中 , 較有見地的 ... 泛民還在說 "長期保持64黃金比例" ...
泛民收皮拉 , 你地明明係由7:3下跌到55:45 !!!
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 05:40 AM
支持民主=/=支持所有泛民, 宜家香港搞到咁, 泛民都要負上好大責任.

泛民對建制的比例, 由70:30跌到60:40, 再趺到55:45, 原因有好多, 選舉制度改變...民心轉變...

不過最重要o既因素, 我會話係香港人o既組成o既重大變更, 你明啦

作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:50 AM

試諗下,如果特守係梁振英,所有嘅立法會議員係泛民。
梁振英係做唔到嘢㗎!
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 05:54 AM

支持民主=/=支持所有泛民, 宜家香港搞到咁, 泛民都要負上好大責任.

泛民對建制的比例, 由70:30跌到60:40, 再趺到55:45, 原因有好多, 選舉制度改變...民心轉變...

不過最重要o既因素, 我會話係香港人o既組成o既重 ...
Winters 發表於 2014-10-1 05:49 AM
但係150名嘅名額一來冇人要求減少,
二來呢個論點泛民會俾啲家庭團聚罵爆輸得會好慘。
搞唔到,搞唔掂。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 05:55 AM

其實 , 香港政府/警方己經沒有選擇 , 只有一條路 ... 唸下烏克蘭/埃及 ,你少少鎮壓 , 對家就有借口玩野~~

記得 , 叫解放軍入城/鎮壓既 , 比佔中做既 , 白痴一百萬倍 ... 請做聰明人
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 05:56 AM

搞唔到,搞唔掂。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:54 AM
H兄終於有個反擊得分 ... 支持你
作者: Winters    時間: 2014-10-1 05:58 AM

但係所有議案,必須要立法會通過,
當如果立法會嘅泛民比較多,
個政府嘅真正話事權就會有唔同。
就等如奧巴馬施政,都要等國會通過。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:41 AM
hamsubboy兄...你答呢o的野唔關事架bor...

如果立法會嘅泛民比較多, 咁係代表民意, 有咩問題?
香港立法會o既職權比起其他議會根本唔係好大, 香港實際上都仲係行政主導.
美國兩院制, 美國選民好識搞平衡, 好多時總統所屬政黨都唔係參眾兩院多數黨, 有時仲會失去兩院控制權, 不過美國總統權力並唔係完全受兩院制衡, 如行政命令...
不過美國制度講幾年甚至係幾十年都未必講得哂, 幾十隻字又點得呀...
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:02 AM

對我嚟講,我就唔太接受太多新移民。我哋香港嘅成果係靠我哋父母前輩,
一滴滴汗水付出。
就算係80年代嘅偷渡而有身份証人士
都對香港今時今日付出過。
香港人唔係俾其他民族、其他地區嘅人、
其他地區嘅人高尚,但我哋嘅努力,
唔係一般西方國家或者落後國家所能體會同感受。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:05 AM

H兄終於有個反擊得分 ... 支持你
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 05:56 AM
你起台灣讀完書未呀!末代處男。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:08 AM

你起台灣讀完書未呀!末代處男。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:05 AM
一早拉 ...
我讚你 , 你竟串我
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:09 AM

hamsubboy兄...你答呢o的野唔關事架bor...

如果立法會嘅泛民比較多, 咁係代表民意, 有咩問題?
香港立法會o既職權比起其他議會根本唔係好大, 香港實際上都仲係行政主導.
美國兩院制, 美國選民好識搞平衡, 好多時總 ...
Winters 發表於 2014-10-1 05:58 AM
咁又調番轉諗,如果議員唔可以左右政府施政,
咁選議員做咩呀?
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:10 AM

一早拉 ...
我讚你 , 你竟串我
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:08 AM
我想知你破處未呀?
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:12 AM

我想知你破處未呀?
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:10 AM
小弟學佛 , 清心寡慾
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:12 AM

泰國唔係民選??? 烏克蘭唔係民選???
"民主運動" 有幾民主 , 我完全明白:smile_
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 05:45 AM
喂甘生, 我地香港人唔係淪落到要同呢o的地區比呀?

香港人o既示威質素, 係今次佔中同上次反國教show哂出o黎啦... 敢講係全世界, 得幾個國家算係好過我地.
所以個班話佔中比國際社會對香港產生一個壞印象o既人都痴X線, 現場無形但有序, 井井有條, 垃圾都自己執返同分類, 歐美班鬼睇到都自愧不如...

甘生你成日講國際政治同關係, 無理由唔知泰國烏克蘭兩國政治情況同"爭取民主"無乜關係掛? 更多係制度失衡, 監管不力等等...
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:14 AM

試諗下,如果特守係梁振英,所有嘅立法會議員係泛民。
梁振英係做唔到嘢㗎!
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:50 AM
因果關係倒轉哂... 如果所有嘅立法會議員係泛民, 咁樣咪代表特首就唔應該係梁振英之流囉...
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:17 AM

喂甘生, 我地香港人唔係淪落到要同呢o的地區比呀?

香港人o既示威質素, 係今次佔中同上次反國教show哂出o黎啦... 敢講係全世界, 得幾個國家算係好過我地.
所以個班話佔中比國際社會對香港產生一個壞印象o既人都痴X ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:12 AM
我從來同意人生而平等 ... 所以唔信咩人高質素D , 咩人低

質素D

, 決定關鍵係環境 , 包氣氛  政治氣候等等

(係呀 , 小弟絕對係唯物主義基本教義派)

作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:20 AM

講開反國教,我都睇過啲課本,係須要重新編輯。
但係身為中國人嘅身份係不可拒絕。
先講日本人,佢哋無論點樣,都認同自己係日本人。
而台灣同南韓,受軍訓,國民意識一定強。
新加坡雖然係唔同種族,都係要受軍訓。
愛國嘅情操,係唔須要懷疑。
唯獨係香港……
當中國同日美開, 人哋唔會因為你話自己係香港人唔殺你,
起人哋眼中,你就係中國人。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:22 AM

因果關係倒轉哂... 如果所有嘅立法會議員係泛民, 咁樣咪代表特首就唔應該係梁振英之流囉...
Winters 發表於 2014-10-1 06:14 AM
咁咪係囉,咁把關嘅位置就已經係立法會囉。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:24 AM

就已經唔關個特首選邊個,個框架如何囉。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:25 AM

搞唔到,搞唔掂。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:54 AM
(其實我地冇得審批單程證, 取消更加唔駛諗)

所以話泛民入面o既左翼白痴累死香港人... 不過都係個樣, 要記得班建制派都係大多支持架.

當班左翼泛民本意係人道主義精神啦, 佢地班白痴竟然冇諗過, D新移民好多o黎香港都唔係為左團聚, 為o既係香港身份證同福利;

當班左翼泛民本意係為左攞D選票啦, 咁仲白痴! 班新移民大部份落左o黎咪又係投民建聯工聯會! 唔駛統計
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:27 AM

邊個做特首都一樣,佢只係可以選擇佢嘅領導班子,唔可以去訂立一條法律。hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:46 AM
許仕仁都爆左啦... 曾生當年係冇得揀
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:30 AM

講真 , 我覺得反佔派/金融都真係要冷靜 ... 暫時的確係會有損失 , 但千萬唔好提鎮壓 ,一鎮壓就唔只係佔中派 , 而係全香港都無 , 謹記~~
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:31 AM

(其實我地冇得審批單程證, 取消更加唔駛諗)

所以話泛民入面o既左翼白痴累死香港人... 不過都係個樣, 要記得班建制派都係大多支持架.

當班左翼泛民本意係人道主義精神啦, 佢地班白痴竟然冇諗過, D新移民好多o黎香 ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:25 AM
呢150個,其實係落嚟唔單係團聚
係落嚟投票㗎。
1997開始,一年365× 150,一年50000,
十年都50萬,2005年到依家,佢哋攞咗永久身份証好耐。
有權左右大局。
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:31 AM

我從來同意人生而平等 ... 所以唔信咩人高質素D , 咩人低質素D , 決定關鍵係環境 , 包氣氛  政治氣候等等
(係呀 , 小弟絕對係唯物主義基本教義派)
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:17 AM
甘生你又o黎啦...

人生而平等, 同個人, 族群質素高與低完全冇關係...

人生而平等=/= 德蘭修女同林過雲o既個人質素一樣, 俄羅斯人同美國人質素一樣...
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:35 AM

呢150個,其實係落嚟唔單係團聚
係落嚟投票㗎。
1997開始,一年365× 150,一年50000,
十年都50萬,2005年到依家,佢哋攞咗永久身份証好耐。
有權左右大局。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:31 AM
我就係咁o既意思... 所以回應甘生有關泛民:建制趺到55:45之比, 我就話原因主要係呢樣囉...

(補充:其實根據政府數據, 每日150個quota好少用盡, 不過落左幾多人o黎, 大家有眼見...)
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:36 AM

許仕仁都爆左啦... 曾生當年係冇得揀
Winters 發表於 2014-10-1 06:27 AM
貪曾係因為中央以為用個港英政府做咗幾十年嘅官,
可以得番啲人心,點知計錯數,
條友唔做嘢不特止,仲要衰嘢一籮籮。
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:39 AM

我就係咁o既意思... 所以回應甘生有關泛民:建制趺到55:45之比, 我就話原因主要係呢樣囉...

(補充:其實根據政府數據, 每日150個quota好少用盡, 不過落左幾多人o黎, 大家有眼見...) ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:35 AM
仲有果啲所謂投資移民,唔係150之內。
仲有亞利阿圖果班
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:41 AM

甘生你又o黎啦...

人生而平等, 同個人, 族群質素高與低完全冇關係...

人生而平等=/= 德蘭修女同林過雲o既個人質素一樣, 俄羅斯人同美國人質素一樣... ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:31 AM
拿拿拿 , 你又

o黎啦 ... 我講既係作為一個族群 , 一個群體的質素

就好似中國人 , 日本人 , 法國人 , 美國人 , 俄國人 ... 當然各自係有極少數人 ,

但係變態殺人  強姦犯等等 , 但一個整體計算 , 尤其係群體性既決定既

質素

我唔覺得會有邊一群比另一群好羅 ...

作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:42 AM

講開反國教,我都睇過啲課本,係須要重新編輯。
但係身為中國人嘅身份係不可拒絕。
先講日本人,佢哋無論點樣,都認同自己係日本人。
而台灣同南韓,受軍訓,國民意識一定強。
新加坡雖然係唔同種族,都係要受軍訓。
愛國嘅情操,係唔須要懷疑。
唯獨係香港……
當中國同日美開, 人哋唔會因為你話自己係香港人唔殺你,
起人哋眼中,你就係中國人。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:20 AM
喂喂喂, 台灣o既國民意識係 中國人呀定台灣人先 呢樣唔駛問甘生添, 就係睇宜家FB上o既台灣朋友, 好多都係後者wor

另外, 我地一直以來都冇接受國民教育架啦, 我地係幾年之前, 邊有人會諗"我係香港人, 唔係中國人"呀? 係呢幾年先開始有呢D咋嘛.
況且個國民教育細節入面幾多魔鬼... 照我話, 改翻中史做必修科先啦.
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:42 AM

(補充:其實根據政府數據, 每日150個quota好少用盡, 不過落左幾多人o黎, 大家有眼見...) ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:35 AM
H兄做咩言論自殺???
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:45 AM

仲有果啲所謂投資移民,唔係150之內。
仲有亞利阿圖果班
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:39 AM
生果定方向好似整過個表,

屌! 舊年D假非洲移民多到仆街, 咩岡比亞...埃塞羅比亞...有時候唔到你唔服D大陸人
作者: hamsubboy    時間: 2014-10-1 06:47 AM

我要訓啦!第日再吹。記住,政治唔係咁簡單,
試試想吓前後得失利害關係,
唔好俾政害利用而幫佢搵水。
我都係一個普通人,
但就起過去嘅日子,知道好多政客嘅陰暗面。
我唔能夠攞出証據,但係我有啲嘢係親身所見,
拍唔到片。
政治憲金呢啲嘢,我親耳所聞,
果啲政客私底下以為人哋唔知嘅喇、
以為我係佢哋一份子而夠胆所講嘅嘢,
我知,我講番出嚟冇人信。
但的確醜陋。
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:47 AM

喂喂喂, 台灣o既國民意識係 中國人呀定台灣人先 呢樣唔駛問甘生添, 就係睇宜家FB上o既台灣朋友, 好多都係後者wor

另外, 我地一直以來都冇接受國民教育架啦, 我地係幾年之前, 邊有人會諗"我係香港人, ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:42 AM
講真 , 我都覺得政府搞國教 , 係擺屎落自己口
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:48 AM

我都係一個普通人,
...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:47 AM
放心 ... 我接力
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:51 AM

我唔覺得會有邊一群比另一群好羅 ...
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:41 AM
呢個係政治正確o既諗法同講法, 實際上有幾多人信...

睇各國/地區犯罪率, 犯罪者屬於邊個族群, 旅客受歡迎程度... 好多好多, 其實係有得去計.

不過又要多得歐美o既政治正確觀念, 我冇點見過有人公開做呢D統計...
作者: 迦樓羅女王    時間: 2014-10-1 06:54 AM

生果定方向好似整過個表,

屌! 舊年D假非洲移民多到仆街, 咩岡比亞...埃塞羅比亞...有時候唔到你唔服D大陸人
Winters 發表於 2014-10-1 06:45 AM
你想講咩??? 我唔係好明(真心) ...
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:57 AM

我都係一個普通人,
...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:47 AM
hamsubboy兄, 大家咁話.

西諺有句話, agree to disagree, 前幾頁我都講過, 觀點唔同冇所謂, 不過對於事實被歪曲我點都睇唔過眼, 語氣過重左就 go men na sai 啦
作者: Winters    時間: 2014-10-1 06:59 AM

你想講咩??? 我唔係好明(真心) ...
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:54 AM

作者: shehboy    時間: 2014-10-1 10:25 AM

呢個係政治正確o既諗法同講法, 實際上有幾多人信...

睇各國/地區犯罪率, 犯罪者屬於邊個族群, 旅客受歡迎程度... 好多好多, 其實係有得去計.

不過又要多得歐美o既政治正確觀念, 我冇點見過有人公開做呢D統計... ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:51 AM
國民質素當然係有高低, 有客觀標準, 同歧視無關. 就算同一個國家, 都可以比較自己國民現在與五十年前的質素.

種族優越論完全係另一樣野.
作者: pwi    時間: 2014-10-1 10:33 AM

比如美國佔領華爾街同現在香港佔中
這個場面有誰要看到 如果要出動解放軍鎮壓清場 香港在國際上的面子放在那
美國佔領華爾街清場只不過上二年的事 但現在香港人都都同比較大陸64
http://www.youtube.com/watch?v=bsoVMS4q1j4
長毛明知佔中後果只有暴力清場 但都要去聲援
http://www.lsd.org.hk/index.php/event/detail/891
美國打擊佔領華爾街原因
美國聯邦調查局
根據英國衛報,美國聯邦調查局FBI 把「佔領華爾街」的和平運動,作為恐怖組織行動進行監控和打擊
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BD%94%E9%A0%98%E8%8F%AF%E7%88%BE%E8%A1%97
美國有看show 看下香港點死
作者: 浪子    時間: 2014-10-1 11:07 AM

比如美國佔領華爾街同現在香港佔中
這個場面有誰要看到 如果要出動解放軍鎮壓清場 香港在國際上的面子放在那
美國佔領華爾街清場只不過上二年的事 但現在香港人都都同比較大陸64
http://www.youtube.com/watch?v=bs ...
pwi 發表於 2014-10-1 10:33 AM
基本一開始連10.1維園集會申請都唔批, 就知一定足蟲,
都唔知班高官佢地點維穩, 跟本冇高官有責任感, 最重要自己不用上身
要知道多數人也是受軟唔受硬, 咁攪法2敗區傷, 最傷係香港.
作者: shehboy    時間: 2014-10-1 11:16 AM

94# pwi

搞清楚, 六四鎮壓遭國際譴責(包括689)的是中.共, 不是中國和中國人.
作者: pwi    時間: 2014-10-1 12:40 PM

94# pwi

搞清楚, 六四鎮壓遭國際譴責(包括689)的是中.共, 不是中國和中國人.
shehboy 發表於 2014-10-1 11:16 AM
搞清楚點 我那有說中國人 我只說美國警察暴力清場重演香港~~
作者: d228216    時間: 2014-10-1 02:53 PM

扮乜Q呀?

Winters 發表於 2014-10-1 04:09 AM
係呀我最鍾意殺人, 而你就最清高最民主
作者: waynewi    時間: 2014-10-1 03:42 PM

生意差咗,人嘅心理受 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 03:45 AM
小弟愚見,請指教
市民負能量早被689推至高不可攀
由國教 到 港視發牌 再到 東北發展,另外加上地鐵既可加可減機制下只加不減 等等...
政府除了龜縮不回應,就只有龜縮用錄音機
對安居樂業既市民--上哂車有樓、放緊租、生活受阻既市民一定有負影響
但對我所認識既低下階層,係反而開心左,覺得多左道希望曙光
影響不一定係負面亦有正面
以'''錢'''方向黎睇
今次學運對而家,的確百害而無一利
但係咪當刻既利益,遠遠大於將來利益?
因港視發牌事件,小弟認識多間企業立即研究著手撤資香港
咁當中既利斃又如何比較呢?
師兄話"明顯係有金錢利益先去挑起實際行動"
到底明顯成點?小弟不才請指點一二

另外有師兄不停話只要和平
經已穩定安定既人當然話和平,但另一方面受欺壓卻唔可以出聲?
政府多次使用政治暴力,無視意見,所謂諮詢,有名無實
咁多年試過幾多次和平表達
表達完、訴求完,政府都無疾而終國教若不是由學生哥帶頭做出你地認為"激進"既行為,令事態有新發展,我地既小朋友都被人洗緊腦
呢幾年人人不厭其煩地用"和平" "得把口"形式去表達意見,食過上千次既白果,仲唔汲取教訓繼續齋talk?
既然覺得呢個方法唔"和平",咁又有無其他有效既方法呢?
(當然,小弟覺得呢個學運經已十分和平
前年身在英國經歷真正示威,其他人民被波及到不單係時間同生活方式,而係真正既財產,車、鋪、人皆可被摧毀)

師兄話香港一定係輸家
但今次能夠挑起大家不再對政治冷感,多左人討論
又若然真係成功爭取到,仲係咪"一定"係輸家呢?
作者: chicken    時間: 2014-10-1 04:28 PM

其實大家可以趁呢個時候唸吓,現時生活係咪好似新聞個阿伯咁,
由樓下搭巴士變成行兩步路去地鐵站就好似死老豆咁款?

如果做人連行兩步路都死老豆咁, 不如做霍金啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0