標題: X你老母屯門反水貨客第二波 [打印本頁]

作者: 地溝男    時間: 2015-3-8 09:37 PM     標題: X你老母屯門反水貨客第二波

圖片附件: _2015030819141070554_popup.jpg (2015-3-8 09:37 PM, 710.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732517&k=cc04495d0d66c5aec8e727ab0b307282&t=1727648965&sid=IZ60HV

圖片附件: 10420195_10152980001754854_1486033947605337528_n.jpg (2015-3-8 09:37 PM, 562.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732518&k=4699aa96c34f71b02a3a5c275bb3f9ee&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: 66630    時間: 2015-3-8 09:59 PM

野火燒不盡 春風吹又生,更何況水貨客又唔止剩係係屯門,無處不在
作者: sarmsan    時間: 2015-3-8 10:07 PM

個個禮拜日都咁
作者: 地溝男    時間: 2015-3-8 11:37 PM

http://vlog.xuite.net/play/UmpLamtmLTIxOTk4MjkyLmZsdg==
作者: Grandfather    時間: 2015-3-8 11:51 PM

經濟問題人仔回跌仲有鬼過泥咩
作者: 地溝男    時間: 2015-3-8 11:58 PM

經濟問題人仔回跌仲有鬼過泥咩
Grandfather 發表於 2015-3-8 11:51 PM
超級飛無腿牙

圖片附件: 1.jpg (2015-3-8 11:58 PM, 504.6 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732609&k=8db70a9c1352bc447da2c31638d3cd9d&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: Grandfather    時間: 2015-3-8 11:59 PM

反而美元回升港元跟著轉強誘使港人回大六消費小心被人報復就真
作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:02 AM

超級飛無腿牙
地溝男 發表於 2015-3-8 11:58 PM
未來一代港人文明行為牙
刑事毀壞他人財物屬刑事罪會留案底影响一生
作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:06 AM

孫輩打爺輩學足上面一孩童牙
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 12:07 AM

反而美元回升港元跟著轉強誘使港人回大六消費小心被人報復就真
Grandfather 發表於 2015-3-8 11:59 PM
幾年前人民幣弱勢港人最鍾意返深圳吃喝玩樂
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 12:09 AM

孫輩打爺輩學足上面一孩童牙
Grandfather 發表於 2015-3-9 12:06 AM
以後唔黎牙

圖片附件: 1.jpg (2015-3-9 12:09 AM, 583.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732610&k=f5bce41999a4dbd253d777bcdbf294fa&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:12 AM

其實就係一個經濟循環現象,無知少年被政棍利用了
作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:19 AM

香港樓價咁貴其中一大原因係美國佬大量印銀紙制造高通脹所致!鬼叫港府要泊美國佬碼頭咩
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 12:25 AM

香港樓價咁貴其中一大原因係美國佬大量印銀紙制造高通脹所致!鬼叫港府要泊美國佬碼頭咩
Grandfather 發表於 2015-3-9 12:19 AM
來生不做美國佬牙

圖片附件: 150305030359_mark_lippert_624x351_ap.jpg.tn.jpg (2015-3-9 12:25 AM, 326.2 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732611&k=0a6122dab54caa217228e18399e97da5&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:31 AM

美國大陰謀國債疊疊公民納稅還債!大企業賺盡不只現在利潤未來幾十年早已袋袋平安
作者: bobo426    時間: 2015-3-9 12:33 AM

多餘啦!根本就有人唔順大陸人,借題發揮,香港遊客區夠日日多人到爆,又唔見班熱血青年去打鬼佬,架仔,韓國妺?如果以上各區不是大陸遊客,而是歐美旅客,班友還有没有問題?蝗虫?人地真金白銀比你賺架,而家美金歐羅先係錢?
作者: 打狗棒    時間: 2015-3-9 12:35 AM

Hi 你老 母, 689死全家!!!
作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:36 AM

多餘啦!根本就有人唔順大陸人,借題發揮,香港遊客區夠日日多人到爆,又唔見班熱血青年去打鬼佬,架仔,韓國妺?如果以上各區不是大陸遊客,而是歐美旅客,班友還有没有問題?蝗虫?人地真金白銀比你賺架,而家美金 ...
bobo426 發表於 2015-3-9 12:33 AM
走去蘭桂芳你夠班鬼佬打咩
作者: 打狗棒    時間: 2015-3-9 12:37 AM

真金白銀畀錢你賺, 屌你屎忽, 得唔得? on9!!!
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2015-3-9 12:43 AM

多餘啦,有人利用政策漏動搵到食係佢叻仔,有不滿應該去入境處抗議,而不是針對...旅客好,水客都好啦

你老味FB D代購咪又係靠呢招去日本韓國搵食,你班友唔好機場抗議?

根本就係班政棍製這混亂當為民請命
作者: Grandfather    時間: 2015-3-9 12:44 AM

真金白銀畀錢你賺, 屌你屎忽, 得唔得? on9!!!
打狗棒 發表於 2015-3-9 12:37 AM
有呀!你去搵啦D紅牌亞姑都得牙只要你有足夠銀兩
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 04:19 AM

多餘啦!根本就有人唔順大陸人,借題發揮,香港遊客區夠日日多人到爆,又唔見班熱血青年去打鬼佬,架仔,韓國妺?如果以上各區不是大陸遊客,而是歐美旅客,班友還有没有問題?蝗虫?人地真金白銀比你賺架,而家美金 ...
bobo426 發表於 2015-3-9 12:33 AM
知唔知點解大陸人其中一樣乞人憎既原因係咩???
比d小朋友周街屙屎屙尿 都仲覺得好正常
仲要同你講 "要不是我們 你們食屎了" 等等
真係當我少見識啦 我真係唔見d鬼佬,架仔,韓國妺會比自己d小朋友周街屙屎屙尿 都仲要覺得好正常
就算假設真係見到 我都唔會覺得鬼佬,架仔,韓國妺仲會同你講"要不是我們 你們食屎了"

同埋 第2樣 如果你真係去d廣東道遊客區名店買野 我真係理得你買死
問題係 依家唔只係遊客區買野 又唔只係買貴野
尿片 益力多 金莎 洗頭水 無一不掃 仲要係住宅區個d地方買
搞到d住宅區商店點呀 租金上升 原本做開街坊生意既店就開始比唔起咁高既租金啦
就開始執 結果比得起租既都係d無藥賣既藥房等等
咁唔係嚴重影響緊居民生活咩???
已經唔講水貨客d 拖gip問題 垃圾問題啦
未有光復行動前 仲有狗官話要將自由行擴展到18區呀
根本完全唔理香港承受能力

最後你知唔知旅遊佔香港gdp幾多???大陸自由行又佔香港gdp幾多???
香港從來都唔係靠旅遊搵食嫁 主食啦 應該叫
香港又無咩制造業 又無銷售稅
可以講 自由行係香港買野 香港真正賺既係好少 咪過河濕腳 濕個小小小小小小小小小小腳囉
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 04:20 AM

美國大陰謀國債疊疊公民納稅還債!大企業賺盡不只現在利潤未來幾十年早已袋袋平安
Grandfather 發表於 2015-3-9 12:31 AM
奇怪啦 呢個題目唔係反水貨客咩 你講美國大陰謀國債疊疊做咩???有關係???
作者: bobo426    時間: 2015-3-9 04:25 AM

的確,我有真金白銀比你賺,你有權唔賺,但依家係比錢的旅客和收錢的店無問題,其他圍觀者唔中意就唔比人做生意?是何道理?你攪人店鋪對反水貨有乜幫助?
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 04:30 AM

多餘啦,有人利用政策漏動搵到食係佢叻仔,有不滿應該去入境處抗議,而不是針對...旅客好,水客都好啦

你老味FB D代購咪又係靠呢招去日本韓國搵食,你班友唔好機場抗議?

根本就係班政棍製這混亂當為民請命 ...
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 12:43 AM
我唔係話佢地搞到咁係好or正常
不過呢個689政府 你好正常咁抗議會聽你講咩???
無呢d光復行動之前 689政府建制派有無為水貨客嚴重呢個問題做過野呀???
無記錯689之前係仲講緊要自由行擴展到18區嫁!!!

而且FB D去日本韓國買野 未比人投訴 未比人示威
咪即係人地唔覺得影響到佢囉
係影響日本韓國d市民生活 比人投訴 比人示威 我一樣鬧
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 04:33 AM

的確,我有真金白銀比你賺,你有權唔賺,但依家係比錢的旅客和收錢的店無問題,其他圍觀者唔中意就唔比人做生意?是何道理?你攪人店鋪對反水貨有乜幫助? ...
bobo426 發表於 2015-3-9 04:25 AM
你有無睇過我打咩嫁???
第2樣 如果你真係去d廣東道遊客區名店買野 我真係理得你買死
問題係 依家唔只係遊客區買野 又唔只係買貴野
尿片 益力多 金莎 洗頭水 無一不掃 仲要係住宅區個d地方買
搞到d住宅區商店點呀 租金上升 原本做開街坊生意既店就開始比唔起咁高既租金啦

係呀攪人店鋪係好仆街 不過唔咁做 你覺得689政府會理你???
而且依家都無為一簽多行做d咩啦
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 04:43 AM

有呀!你去搵啦D紅牌亞姑都得牙只要你有足夠銀兩
Grandfather 發表於 2015-3-9 12:44 AM
即係呢 只有窮得只有錢既人 先會覺得有錢就乜都得
作者: bobo426    時間: 2015-3-9 07:30 AM

好,店就在你楼下或街尾,而你唔夠山長水遠落香港的人搶?唔好賴自由行,香港人都唔少人搶貨,不過無人認咁!至於租金問題仲好笑,業主狂加租只因你賺錢,佢唔理你賺乜錢。就算你開小食店,麵店好生意業主一樣加租,那你無生意,業主會唔會唔加租,甚致减租?難!講真!士多比惠康百佳趕绝,茶餐廰小食店比老麥趕绝,大家都知!没有水货客,真的幫到它們?
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2015-3-9 01:02 PM

我唔係話佢地搞到咁係好or正常
不過呢個689政府 你好正常咁抗議會聽你講咩???
無呢d光復行動之前 689政府建制派有無為水貨客嚴重呢個問題做過野呀???
無記錯689之前係仲講緊要自由行擴展到18區嫁!!!

而且FB D去日 ...
godiswhatever 發表於 2015-3-9 04:30 AM
咁咪去衝撃入境處囉,關旅客/水客咩事?,佢地犯左法有執法者去拉,執法者唔拉就應該去執法者到抗議or去申訴專員到投訴,而不是自己去替天行道濫用私刑.

另外,唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀
作者: wai1012    時間: 2015-3-9 01:31 PM

但咁樣反嚟反去到頭來只係自己人搞死自己人, 如果大陸肯應承香港人是但一個訴求, 咁89年就唔會有64事件發生啦, 到宜家好多港豬仲未明689只係上面一隻棋子, 呢個位邊個做都死!
作者: 浪子    時間: 2015-3-9 01:33 PM

咁咪去衝撃入境處囉,關旅客/水客咩事?,佢地犯左法有執法者去拉,執法者唔拉就應該去執法者到抗議or去申訴專員到投訴,而不是自己去替天行道濫用私刑.

另外,唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀 ...
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:02 PM
旅客/水客 易蝦過政府
當發覺大象原來連佔領也不怕, 就要出動傳說中大象最怕的老鼠

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎吃豹,森林之王的獅子吃老虎,最後大象體積最大,大象可以用鼻子捲起獅子擲死(在現實中,當然是神話),於是大象才是森林之王。
但是大象又有誰治得了呢?答案是能鑽進象鼻子的老鼠。
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2015-3-9 01:52 PM

但咁樣反嚟反去到頭來只係自己人搞死自己人, 如果大陸肯應承香港人是但一個訴求, 咁89年就唔會有64事件發生啦, 到宜家好多港豬仲未明689只係上面一隻棋子, 呢個位邊個做都死! ...
wai1012 發表於 2015-3-9 01:31 PM
最鬼好做就係,淨係賣簽名,乜都唔使做就可以個個月出糧,比人鬧兩句又唔會死嘅
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2015-3-9 01:54 PM

旅客/水客 易蝦過政府

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎 ...
浪子 發表於 2015-3-9 01:33 PM
其實大象驚老鼠係咪真?
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 05:02 PM

好,店就在你楼下或街尾,而你唔夠山長水遠落香港的人搶?唔好賴自由行,香港人都唔少人搶貨,不過無人認咁!至於租金問題仲好笑,業主狂加租只因你賺錢,佢唔理你賺乜錢。就算你開小食店,麵店好生意業主一樣加租, ...
bobo426 發表於 2015-3-9 07:30 AM
雖然我唔係好覺得係夠唔夠搶既問題 不過都回下你啦
好簡單既人數 同 買既數量問題
例子 人地可以一日10個人 每人買2枝洗頭水 都一日20枝啦
你住個頭 你係要用先買 當你10日買1枝洗頭水 咁數量點夠人多
仲要講緊 唔只係10個人 唔只2枝洗頭水咁買
你係唔係唔記得未有限奶令前 幾難買奶粉???雖然依家都只係好左小小
夠唔夠搶 唔關山長水遠既問題嫁 你搞清楚未???

我無話無香港人做水貨客喎 我都覺得係要禁埋香港人做水貨客

租金問題點好笑呢 的確無可否認業主狂加租只因你賺錢
但係例如當你成條街既店都係賺緊1萬一個月 咁業主都唔敢加太多
因為成條街都係咁 加左都怕無人租
但係當你隔離開左間水貨店 偽藥房之後 偽藥房搵成10萬一個月
業主咪狂加租囉 你唔租仲好 D水貨店 偽藥房又肯租 又小D麻煩

地產霸權係另一個題目 要詳講就其他POST啦

敢問一下你住邊 我自己住葵青 成日去荃灣 深水埗
唔講旺角啦 變成點 大家都有眼睇
我眼見連深水埗都愈開愈多偽藥房
所以我真係想知下你住邊 去開邊區
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 05:16 PM

另外,唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀 ...
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:02 PM
第一次光復上水係比依家正常好多嫁
不過第一次光復完之後政府有無理???
無記錯第二次都仲好正常
不過又係啦 政府有無理???
咪愈演愈烈囉
而且一簽多行 其實唔關入境處事

用私刑係唔岩 不過依家點樣私刑??? 都好似未見水貨客就打
"去執法者到抗議"你知唔知佔旺個陣D SOCALL執法者 執法幾不公???
到依家打人7警都未被起訴
旺角棍打行人頸背既警司 SOCALL執法者由告佢傷人變成投訴
依家好似仲可以提早退休避左件事
而其他示威者呢???快快拘捕 快快提堂
唔係話佢地岩 不過明白點解唔再信D SOCALL執法者

"唔啱你都可以上深圳走水貨,炒返高佢個價呀"
你明唔明點解內地人要黎香港買野???
而且又係啦 13億人既中國對700萬人既香港
你走幾多水貨先炒得高大陸個價呀???
大陸派1%人黎香港都夠搶哂香港D野啦
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 05:17 PM

雖然我唔係好覺得係夠唔夠搶既問題 不過都回下你啦
好簡單既人數 同 買既數量問題
例子 人地可以一日10個人 每人買2枝洗頭水 都一日20枝啦
你住個頭 你係要用先買 當你10日買1枝洗頭水 咁數量點夠人多
仲要講緊 唔只係10個人 唔只2枝洗頭水咁買
你係唔係唔記得未有限奶令前 幾難買奶粉???雖然依家都只係好左小小
夠唔夠搶 唔關山長水遠既問題嫁 你搞清楚未???

我無話無香港人做水貨客喎 我都覺得係要禁埋香港人做水貨客

租金問題點好笑呢 的確無可否認業主狂加租只因你賺錢
但係例如當你成條街既店都係賺緊1萬一個月 咁業主都唔敢加太多
因為成條街都係咁 加左都怕無人租
但係當你隔離開左間水貨店 偽藥房之後 偽藥房搵成10萬一個月
業主咪狂加租囉 你唔租仲好 D水貨店 偽藥房又肯租 又小D麻煩

地產霸權係另一個題目 要詳講就其他POST啦

敢問一下你住邊 我自己住葵青 成日去荃灣 深水埗
唔講旺角啦 變成點 大家都有眼睇
我眼見連深水埗都愈開愈多偽藥房
所以我真係想知下你住邊 去開邊區

godiswhatever 發表於 2015-3-9 05:02 PM
超用心回覆牙
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 05:21 PM

旅客/水客 易蝦過政府

中國的兒童都玩過一種「鬥獸棋」:一張棋盤,各類動物相鬥,畜生世界一物治一物:貓吃老鼠,狗吃貓,狼吃狗,豹吃狼,虎 ...
浪子 發表於 2015-3-9 01:33 PM
其實咁係唔好笑 仲好悲哀
個政府用正常方法表達民意 唔會聽
唔會理市民既民生
只好逼人用怪招
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 05:22 PM

其實大象驚老鼠係咪真?
YUEN_LOUIS 發表於 2015-3-9 01:54 PM
mythbusters 流言終結者 TEST過 係
作者: bobo426    時間: 2015-3-9 09:11 PM

小弟以前住上水,但已搬離。所以可以說是傍觀者。但我始終認為自由行為各地帶來人流,增加商機,能不能賺錢就各靠本事。滿街人也吸引不到客人,只能做街坊客?為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?老實講我是看新聞看到發火,有人煽勤一早知,但想不到這麽多無知青年參加,口口聲聲替當地居民發聲,结果重無賴過黑社會,持著人多胆壯,不理是否水貨客又打又駡,商場無本地客咩?靜坐一角叫口号不成嗎?有胆對鏡頭饸人又冇胆唔幪面,不是光明正大的嗎?真怕有些父母看見兒子上電視也當眼花,羞家!最後一句,將心比心,歧視大陸遊客消費低?只掃平貨?只有有錢貴客就歡迎,平民旅客就打駡!這没問題嗎?有農藥只除害虫,益虫一點也不應响的嗎?
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-9 10:20 PM

小弟以前住上水,但已搬離。所以可以說是傍觀者。但我始終認為自由行為各地帶來人流,增加商機,能不能賺錢就各靠本事。滿街人也吸引不到客人,只能做街坊客?為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?老實講我是看新 ...
bobo426 發表於 2015-3-9 09:11 PM
你知唔知旅遊佔香港gdp幾多???大陸自由行又佔香港gdp幾多???
香港從來都唔係靠旅遊搵食嫁 主食啦 應該叫
香港又無咩制造業 又無銷售稅
可以講 自由行係香港買野 香港真正賺既係好少 咪過河濕腳 濕個小小小小小小小小小小腳囉

無話"為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?"
未有自由行之前 唔計SARS 香港有死城過咩???
依家最大問題係 明明係住宅區都搞到只係得水貨店 偽藥房
其他就做唔掂 咁就係唔死城啦???
邊個話無左D水貨客就係死城咁
咁未有水貨客前既上水元朗旺角又係唔係好似死城咁呀???
你聲稱自己住過上水啦 你覺得點呢???
你搞清楚個到應該係住宅區定遊客區未???

"靜坐一角叫口号不成嗎?"
再一次
第一次光復上水係比依家正常好多嫁
不過第一次光復完之後政府有無理???
無記錯第二次都仲好正常
不過又係啦 政府有無理???
咪愈演愈烈囉

"最後一句,將心比心,歧視大陸遊客消費低?只掃平貨?只有有錢貴客就歡迎,平民旅客就打駡!這没問題嗎?有農藥只除害虫,益虫一點也不應响的嗎?"
你到依家都未搞清楚D人點解反水貨客 唔係因為消費低 掃平貨呀
係影響到個到住宅區生活既人呀
COPY多次

最後"人多胆壯" "又打又駡" "口号" 仲要係"靜坐一角叫口号不成嗎" "饸人" "害虫,益虫" "應响"
我真係好懷疑你係唔係香港人
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 11:16 PM

樣衰之過

http://vlog.xuite.net/play/dXBwcWtCLTIyMDExMzUzLmZsdg==

圖片附件: 1.jpg (2015-3-9 11:16 PM, 803.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732753&k=04d322c2e41b990eea85865b257751fa&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: bobo426    時間: 2015-3-9 11:35 PM

我說不問立場,如此反水貨客方法過不過份?講不講理?是否無賴?羞不羞家?能不能當榜样敎细路?
作者: 地溝男    時間: 2015-3-9 11:41 PM

我說不問立場,如此反水貨客方法過不過份?講不講理?是否無賴?羞不羞家?能不能當榜样敎细路?
bobo426 發表於 2015-3-9 11:35 PM
超慘BB牙

http://vlog.xuite.net/play/dXBwcWtCLTIyMDExMzUzLmZsdg==

圖片附件: 1.jpg (2015-3-9 11:41 PM, 634.6 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732755&k=b3152e44de6974dd811593bbebc6e10d&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: homesweet    時間: 2015-3-9 11:46 PM

如果真係咁有理既話, 使咩要做朦面超人? 因流感好嚴重?
成日話大陸人無文化, 依家呢班垃圾廢青又好文明?

呢位godiswhatever其實同689一樣都係思歪,
自己想不到方法, 就不反對不合理什至犯法的手段去表達不滿,
香港新生代仲有咩前途??
人地衰, 我地就要比他們更衰?

BTW, IS都係朦面和欺負無辜既人來表達他們自己心目中的理想.
其實都係懦夫!!
作者: bc37714    時間: 2015-3-10 12:12 AM

超級飛無腿牙
地溝男 發表於 2015-3-8 11:58 PM

作者: godiswhatever    時間: 2015-3-10 12:27 AM

bobo426 發表於 2015-3-9 11:35 PM
係你講

多餘啦!根本就有人唔順大陸人,借題發揮,香港遊客區夠日日多人到爆,又唔見班熱血青年去打鬼佬,架仔,韓國妺?如果以上各區不是大陸遊客,而是歐美旅客,班友還有没有問題?蝗虫?人地真金白銀比你賺架,而家美金歐羅先係錢?
的確,我有真金白銀比你賺,你有權唔賺,但依家係比錢的旅客和收錢的店無問題,其他圍觀者唔中意就唔比人做生意?是何道理?你攪人店鋪對反水貨有乜幫助?
好,店就在你楼下或街尾,而你唔夠山長水遠落香港的人搶?唔好賴自由行,香港人都唔少人搶貨,不過無人認咁!至於租金問題仲好笑,業主狂加租只因你賺錢,佢唔理你賺乜錢。就算你開小食店,麵店好生意業主一樣加租,那你無生意,業主會唔會唔加租,甚致减租?難!講真!士多比惠康百佳趕绝,茶餐廰小食店比老麥趕绝,大家都知!没有水货客,真的幫到它們?
小弟以前住上水,但已搬離。所以可以說是傍觀者。但我始終認為自由行為各地帶來人流,增加商機,能不能賺錢就各靠本事。滿街人也吸引不到客人,只能做街坊客?為求業主没借口加租,只望全街死城一樣?老實講我是看新聞看到發火,有人煽勤一早知,但想不到這麽多無知青年參加,口口聲聲替當地居民發聲,结果重無賴過黑社會,持著人多胆壯,不理是否水貨客又打又駡,商場無本地客咩?靜坐一角叫口号不成嗎?有胆對鏡頭饸人又冇胆唔幪面,不是光明正大的嗎?真怕有些父母看見兒子上電視也當眼花,羞家!最後一句,將心比心,歧視大陸遊客消費低?只掃平貨?只有有錢貴客就歡迎,平民旅客就打駡!這没問題嗎?有農藥只除害虫,益虫一點也不應响的嗎?

呢D先嫁
我正正常常答完你
你依家又將個話題轉成"如此反水貨客方法過不過份?講不講理?是否無賴?羞不羞家?能不能當榜样敎细路?"啦
下次話題又會轉成咩呢???
作者: godiswhatever    時間: 2015-3-10 12:30 AM

如果真係咁有理既話, 使咩要做朦面超人? 因流感好嚴重?
成日話大陸人無文化, 依家呢班垃圾廢青又好文明?

呢位godiswhatever其實同689一樣都係思歪,
自己想不到方法, 就不反對不合理什至犯法的手段去表達不滿,
香港 ...
homesweet 發表於 2015-3-9 11:46 PM
我無話有理呀
我一直都係話 明白點解會愈演愈烈 無話支持
的確我都覺得係打就打689
要針對就針對搞成咁個個人

唉 我都不知幾想個689政府真係有DD遠見 預見下問題
OR 問題發生左 唔好等到真係民怨沸騰先做小小野
我都好想和平示威 個政府就會聽民意 作出改善
再一次 我係話明白點解愈演愈烈 無話支持
作者: liverpool-tam    時間: 2015-3-10 03:20 AM

一班唔用腦思考o既人,
信o左一d政治邪教組織,
被所謂o既皇上同國師催眠,
從而做一d損人損己,但就利他們o既事
以為自己好正義,其實做o左傻仔都唔知.....當然,如果佢o地知就唔係傻仔啦
作者: 潮吹男    時間: 2015-3-10 09:01 AM

一班唔用腦思考o既人,
信o左一d政治邪教組織,
被所謂o既皇上同國師催眠,
從而做一d損人損己,但就利他們o既事
以為自己好正義,其實做o左傻仔都唔知.....當然,如果佢o地知就唔係傻仔啦 ...
liverpool-tam 發表於 2015-3-10 03:20 AM
皇上、國師

圖片附件: img0000101_s11.jpg (2015-3-10 09:01 AM, 183 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732786&k=4757c7cfe6d2703ba62dd1431abf3092&t=1727648965&sid=IZ60HV

圖片附件: ajax5004ef7b08b77.jpg (2015-3-10 09:01 AM, 91.2 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2732787&k=c8f5fcd6c12fc35c8fc95d6a0ee1a654&t=1727648965&sid=IZ60HV

作者: holly3333    時間: 2015-3-10 10:10 AM

我住屯門禁耐,E+先有雞叫,5洗去元郎,旺角LOO
作者: 潮吹男    時間: 2015-3-10 10:14 AM

我住屯門禁耐,E+先有雞叫,5洗去元郎,旺角LOO
holly3333 發表於 2015-3-10 10:10 AM
自由行變自由雞

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0