標題: 今日立冬 = 29度 = 立夏 [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:04 PM     標題: 今日立冬 = 29度 = 立夏

炎熱聖誕

【太陽報專訊】【本報訊】 是日立冬,但天氣不似預期,天文台預測今日最高氣溫達攝氏二十九度,將會是七年來最熱的立冬。天文台高級科學主任宋文娟形容:「雖然立冬,但天氣暖笠笠,莫講話係冬天,就算秋天也感覺不到!」期待稍涼天氣要於本周末才會出現,天文台預料本周六將跌至二十、二十一度。
天文台表示,覆蓋廣東沿岸的雲帶會在未來一兩天轉薄,今早有一兩陣雨,日間部分時間有陽光,氣溫高達二十五至二十九度,明日部分時間有陽光,氣溫同是二十五至二十九度。
一股達強風程度的東北季候風在本周中期抵達華南沿岸,雲量增多,天氣稍涼,本周二大致多雲,早晚有一兩陣雨,氣溫回落到二十三至二十六度。至本周六,更會有幾陣雨,氣溫進一步跌到二十一至二十三度。
天文台自一九四七年有紀錄以來,最熱的立冬為○八年,當日最高氣溫為二十九點四度,而最凍立冬則於八一年出現,當日只得二十一點二度,而立冬平均氣溫約二十三度。
溫差大易病
註冊中醫師羅佩雯提醒市民,踏入立冬,天氣溫差會較大,一熱一冷容易生病,建議用六克人參鬚、三克蘇葉及三克桑葉,放入五百至七百毫升暖水浸泡後飲用。她指,人參鬚補氣,可增加抵抗力;蘇葉性辛溫,可解風寒,加入性質偏寒的桑葉,可相互平衡,亦可解初起感冒,隔日飲用,一日一次,老少咸宜。中醫師公會會長關之義說,可用淮山、玉竹、果皮,加入瘦肉煲湯,具健脾及滋潤作用,亦可加強身體抵抗力。
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:11 PM

提早世界末日
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:11 PM

世界末日 = 地產狗賊 = 共X黨 = 全部消滅
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:12 PM

世界末日 = 窮人 = 有錢人 = 全部死亡
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:13 PM

世界末日 = 唔洗再做樓奴
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:13 PM

世界末日 = 唔洗再飲東江屎水
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:15 PM

世界末日 = 秃頭大解脫
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:16 PM

世界末日 = 共X黨 = 民建聯 = 地獄垃圾   
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:18 PM

世界末日 = 天滅共X
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:19 PM

世界末日 = 6哥倉奴大解脫
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:20 PM

有錢人 = 最驚世界末日

窮人 = 最想世界末日
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:23 PM

世界末日 = 窮人出頭天
作者: 66630    時間: 2015-11-8 03:31 PM

xx男有係自己post出多重影分身術
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 03:40 PM

xx男有係自己post出多重影分身術
66630 發表於 2015-11-8 03:31 PM
6哥今日有冇去馬場牙
作者: 66630    時間: 2015-11-8 04:52 PM

6哥今日有冇去馬場牙
自拍男 發表於 2015-11-8 03:40 PM
都話冇得返屋企,又點拎飛
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 05:37 PM

都話冇得返屋企,又點拎飛
66630 發表於 2015-11-8 04:52 PM
明正言順吊鳩老豆今日放假牙
作者: 迦樓羅女王    時間: 2015-11-8 05:44 PM

明正言順吊鳩老豆今日放假牙
自拍男 發表於 2015-11-8 05:37 PM
我覺得可以 ... 明明自已岩都避 , 咁樣玩一世點得架???
作者: 66630    時間: 2015-11-8 06:37 PM

我覺得可以 ... 明明自已岩都避 , 咁樣玩一世點得架???
迦樓羅女王 發表於 2015-11-8 05:44 PM
家家有本難念的經,我老豆果d仆x好x煩,咩都以為佢自己大哂,佢自己做錯野又唔Q認,人地做錯野就係咁吊,只有佢講冇人講,即使你做啱野但唔合佢心意,佢都認為錯就係咁鬧,細細個d玩具遊戲機唔係阿媽買就自己用新年錢買,有時都懷疑我係唔係佢親生,對我咁x刻薄,所以都費Q事理佢,如果唔係自己無本事早就搬出去住
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 10:05 PM

家家有本難念的經,我老豆果d仆x好x煩,咩都以為佢自己大哂,佢自己做錯野又唔Q認,人地做錯野就係咁吊,只有佢講冇人講,即使你做啱野但唔合佢心意,佢都認為錯就係咁鬧,細細個d玩具遊戲機唔係阿媽買就自己 ...
66630 發表於 2015-11-8 06:37 PM
個個老豆都係咁X樣
作者: 自拍男    時間: 2015-11-8 10:06 PM

家家有本難念的經,我老豆果d仆x好x煩,咩都以為佢自己大哂,佢自己做錯野又唔Q認,人地做錯野就係咁吊,只有佢講冇人講,即使你做啱野但唔合佢心意,佢都認為錯就係咁鬧,細細個d玩具遊戲機唔係阿媽買就自己 ...
有佢講冇人講
作者: 迦樓羅女王    時間: 2015-11-8 11:21 PM

咁你更加要努力搵錢 ... 有無私人空間 , 差距已經好遠 !!!
作者: 深圳居民    時間: 2015-11-8 11:31 PM

咁你更加要努力搵錢 ... 有無私人空間 , 差距已經好遠 !!!
迦樓羅女王 發表於 2015-11-8 11:21 PM
儲蓄首期?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0