標題: 【掉哪媽冇得講廣東話?】《十年》 [打印本頁]

作者: 浪子    時間: 2015-12-30 09:34 PM     標題: 【掉哪媽冇得講廣東話?】《十年》

香港人, 被滅族前必睇
港人唔靠大陸冇得撈
梁健平:嗰種難堪感同身受
《十年》本來只此一家戲院上映——百老匯電影中心,場場爆滿,昨日宣佈加場。《方言》主角梁健平得悉1月1日加開的太古城UA場次如今只餘最前一行有位,奇道:「點解買唔到飛?」

《十年》正式上映半個月左右,票房暫收67幾萬。一家戲院。梁健平笑道:「咦,咁咪好過好多所謂港產片?你一間戲院咋大佬,人哋百幾個house嗰啲都係幾十萬就收工喇喎!」
方才梁健平講完《十年》的《自焚者》(導演周冠威)最令他震撼,現在說回他主演的《方言》(導演歐文傑)。故事預言十年後的香港,廣東話被取締,只有靠攏大陸、說普通話,才有搵食的權利。梁健平這個不諳國語的的士司機,完全被這城市「摒棄」,處處被禁足。
「其實我都唔係好識講國語,我識半桶水,所以好感同身受。將來第日如果香港再變,譬如我哋香港演員,都會諗,我要快啲學好啲國語喇,如果我有機會上上面拍戲,唔係就死喇!」
「喺戲裡面,你見到有啲講國語講得好好嘅就有得撈,有啲普通話屎嘅,咁有啲地區我哋係唔可以進入同埋上客。故仔裡面,last嗰場我俾人上咗車,心諗算喇俾佢上車,俾行家告發,俾差佬抄牌。嗰種難處,嗰種難堪,同埋你五十幾歲人,前路茫茫,其實香港好多人都係咁,即係,我唔揸的士我做乜呢?我唔做演員我做乜呢?好有感覺。」
「我成日講一樣嘢,係要有共鳴。」  

圖片附件: 1451481324_57a6.jpg (2015-12-30 09:34 PM, 113 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2789129&k=5da9841eee1d35f0affc1fad1a704203&t=1726926397&sid=dh00Wo

作者: 66630    時間: 2015-12-30 09:37 PM

作者: Grandfather    時間: 2015-12-30 09:51 PM

講他媽的、他爸的丶爺爺的文雅D牙 .......
作者: t6t    時間: 2015-12-31 12:02 PM

暫收67幾萬

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0