標題: 《殭》收視差原因 [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2016-5-12 10:00 PM     標題: 《殭》收視差原因

KayBB

今個星期《殭》終於去到結局篇,雖然又CG又遠赴荷蘭取景,但就由第一集比人插到而家,收視唔夠20點,有網民就開咗個Post調查「究竟點解 《殭》收視率咁差」,第一位出奇地唔係演員差,而係編劇問題,佔45.29%。故事支離破碎,搞到好複雜,個人認為個對中國彊屍嘅夾硬出現同行為,真係膠到無朋友,為拖長而拖長;而活著會突然間拖實夢南手,又無啦啦瞓埋同一張床?搞到養尊處優嘅KayBB要每日係FB解畫。
第二,絕對係演員問題。KayBB扮可愛,被網民話佢係「整容老師奶」;陳凱琳本身戲已經夠屎,仲要做埋呢個窮追猛打溝仔角色,佢都係啞嗰陣比較好;仲有鄭家穎,明明就係老餅一個,又係到扮型扮情聖,單單係個元華Look就知唔合情理地多女埋身啦。反而陳嘉寶同陳瀅都仲好戲,起碼對眼都開心啲吖。
第三,ViuTV嘅打擊亦是重要一環。人家高水準真人騷,有Gimmick有內容,絕唔係虛火。嗱,有畀心機定交行貨,觀眾絕對睇得出囉。
By the way,戴番個頭盔先,不喜勿插,因為邊鬧邊睇係香港觀眾特色,或許這就是大台嘅生存之道。
相片來源:網上截圖

圖片附件: tumblr_inline_o71qffUNOB1tna4ac_540.jpg (2016-5-12 10:00 PM, 144.7 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2810042&k=89ed7a5994dfa4c677da3afcddff0a56&t=1727029819&sid=R4NO92

作者: yahoo33    時間: 2016-5-12 10:12 PM

無咩點睇 因為睇唔明想點 無99台收視都唔會好得去邊 99係有d新意但唔知可以做幾耐 1年後打回原形都唔奇
作者: kenlabs    時間: 2016-5-12 10:17 PM

定d ... 差極將來都仲有呢部墊底!
呢部肯定係無記邁向收皮嘅一個哩程碑!

作者: d228216    時間: 2016-5-12 11:12 PM

KayBB

今個星期《殭》終於去到結局篇,雖然又CG又遠赴荷蘭取景,但就由第一集比人插到而家,收視唔夠20點,有網民就開咗個Post調查「究竟點解 《殭》收視率咁差」,第一位出奇地唔係演員差,而係編劇問題, ...
自拍男 發表於 2016-5-12 10:00 PM
セ狗又亂up?? ViuTV平均得2點以下

香港翡翠台收視率[編輯]
週次集數日期平均最高備註
11-52016年4月11日-4月15日23點26點星期一至五平均收視錄得23點
26-122016年4月18日-4月24日22點24點星期一至五平均收視錄得22.6點,週六平均收視錄得18.6點,
週日平均收視錄得19.5點[15]
313-192016年4月25日-5月1日22點27點星期一至五平均收視錄得23.3點,週六平均收視錄得17.2點,
週日平均收視錄得17.7點
420-262016年5月2日-5月8日24點27點星期一至五平均收視錄得23.8點[16]
527-332016年5月9日-5月15日周三收視錄得20.1點
全劇23點27點

作者: 自拍男    時間: 2016-5-12 11:26 PM

セ狗又亂up?? ViuTV平均得2點以下

d228216 發表於 2016-5-12 11:12 PM
高過亞視
作者: cheapcheapcheap    時間: 2016-5-12 11:38 PM

朱朱都波fing fing, 岩石胸???
作者: slwong3    時間: 2016-5-13 01:08 AM

元華做男主角嚟講已經算唔錯
作者: t6t    時間: 2016-5-13 04:32 PM

去到結局篇
作者: kk1993    時間: 2016-5-13 11:55 PM

一集都無睇過
作者: hkpc1    時間: 2016-5-15 12:12 AM

作者: wai1012    時間: 2016-5-15 01:17 PM

3# kenlabs
TVB老早就收皮啦
作者: 迦樓羅女王    時間: 2016-5-15 01:29 PM

3# kenlabs
TVB老早就收皮啦
wai1012 發表於 2016-5-15 01:17 PM
港劇仲勁過韓劇 !!!

圖片附件: BB.jpg (2016-5-15 01:29 PM, 52 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2810630&k=9ac90bf0dca0e83d65737cffba0b6393&t=1727029819&sid=R4NO92

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0