標題: 原來串流音樂平台收嘅版稅咁少 [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:38 PM     標題: 原來串流音樂平台收嘅版稅咁少

唔知大家記唔記得上次用CD聽歌係幾時呢?隨著串流音樂平台興起,唔少人已經轉變佢哋嘅音樂消費模式,造就串流音樂平台嘅活躍用戶亦越來越多。雖然數碼音樂為音樂界帶嚟衝擊,但係同時亦都帶嚟新嘅機遇,但係當中又成就咗幾多得益者呢?

唔少人都會認為呢個平台係一個對音樂人同消費者都有益處,音樂人可以賺取版稅,用戶又可以享受不同種類嘅音樂,但係近年越來越多音樂人喺佢哋收到版稅嘅時候都感到無奈萬分,好似美國天后Taylor Swift都曾經為歌手及音樂人得不到應有嘅報酬而提出投訴。
近日香港編劇及填詞人黃綺琳喺Facebook上載一張寫有各大串流音樂平台俾佢嘅版稅嘅圖片並留言話:「原來歌詞版稅單會寫到咁細,多謝kkbox聽眾,夠錢買支益力多lu,YEAH」圖中所見填詞人喺串流音樂平台歌詞加埋可以收到4.54蚊版稅,黃綺琳仲笑稱可以夠錢買乳酸飲品。

圖片附件: tumblr_inline_oedq6eKkC11twd33c_540.png.cf.jpg (2016-10-2 11:38 PM, 109.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2835432&k=2519b4ef928be2f2bc1c50f3e7e71be7&t=1727011134&sid=zALfwt

作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:38 PM

飲支益力多都唔夠
作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:40 PM

個個月四、五十蚊任聽抵到爛牙
作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:41 PM

以前百幾蚊隻CD真係貴到仆街
作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:46 PM

以前網上買歌$8蚊首而且仲有保護,又係貴到仆街
作者: 自拍男    時間: 2016-10-2 11:48 PM

CD成本唔使$10蚊,賣都咁貴真係攞黎衰
作者: king_king    時間: 2016-10-3 07:59 AM

1隻CD 10首歌平均每首$10

1首歌 有作曲 作詞 主唱 還有制作 發行 其他其他

如果話每首收到 4個幾 我會話百分比好高囉

有些生意一定要食個量 上面就是一個例子
作者: 港燦男    時間: 2016-10-3 08:57 AM

有些生意一定要食個量 上面就是一個例子 ...
king_king 發表於 2016-10-3 07:59 AM
依家製作音樂一部電腦就搞掂,根本唔使樂隊

用電腦大量複制,易過借火

CD應該大幅減價到$20-$30蚊先合理

薄利多銷好過冇人買
作者: sarmsan    時間: 2016-10-20 06:14 AM

有些生意一定要食個量 上面就是一個例子 ...
king_king 發表於 2016-10-3 07:59 AM
多年無聽CD
作者: sarmsan    時間: 2016-10-20 06:15 AM

其實條數唔識點計
作者: 港燦男    時間: 2016-10-20 08:55 AM

其實條數唔識點計
sarmsan 發表於 2016-10-20 06:15 AM
今時今日要聽Hi-Res高清音樂

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0