標題: [月老天氣報告] 冷鋒殺到 明早13℃ [打印本頁]

作者: bobo21    時間: 2017-2-8 08:43 AM     標題: [月老天氣報告] 冷鋒殺到 明早13℃

冷鋒殺到 明早13℃
【東方日報專訊】【本報訊】立春後乍暖還寒,一道冷鋒將於今晚抵達廣東沿岸地區,天文台預料本港明日轉冷,早上氣溫跌到只得攝氏十三度,之後的周五和周末最低氣溫更只得攝氏十二度,較今日最高氣溫攝氏廿度,急跌七至八度。冷鋒過後,受偏東氣流影響,下周氣溫逐漸回升至最高攝氏二十度。
天文台科學主任蔡子淳指,現時影響廣東沿岸的偏東氣流今日緩和,預料一道冷鋒今晚抵達廣東沿岸地區,隨後兩三日天氣寒冷。今日大致多雲,稍後部分地區能見度較低及有一兩陣微雨,氣溫介乎攝氏十六至廿度。明日氣溫顯著下降,初時有一兩陣微雨,日間大致天晴及乾燥,氣溫介乎攝氏十三至十八度。
而早上寒冷的周末適逢是元宵佳節(二月十一日),日出前出現半影月食,月食在上午六時三十二分開始,距離月落時間僅廿二分鐘,由於到時月亮已經靠近西方地平線,因此在港不能觀賞整個月食過程。天文台指市民如欲觀賞今次月食,可尋找向西遠望地平線不受阻擋的地點。

圖片附件: 0007.jpg (2017-2-8 08:43 AM, 176.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2855510&k=3682282dcad43a475d10871133df7326&t=1726994658&sid=Q8bS4W

作者: bobo21    時間: 2017-2-9 10:43 PM

天文台今次準咗, 真係凍咗
作者: sarmsan    時間: 2017-2-9 10:46 PM

星期六最凍,打邊爐岩
作者: bobo21    時間: 2017-2-9 10:49 PM

星期六最凍,打邊爐岩
sarmsan 發表於 2017-2-9 10:46 PM
打邊爐邊度好, 大嘉洛一人爐又好唔好, 未食過
作者: sarmsan    時間: 2017-2-9 10:51 PM

打邊爐邊度好, 大嘉洛一人爐又好唔好, 未食過
bobo21 發表於 2017-2-9 10:49 PM
自己買料啦,食到剩又唔肉赤
作者: bobo21    時間: 2017-2-9 10:54 PM

自己買料啦,食到剩又唔肉赤
sarmsan 發表於 2017-2-9 10:51 PM
又平咗, 又多野食, 湯底又可以自己做, 正呀...
作者: sarmsan    時間: 2017-2-10 09:29 PM

又平咗, 又多野食, 湯底又可以自己做, 正呀...
bobo21 發表於 2017-2-9 10:54 PM
湯底唔識做啊,我買料去人度咋
作者: bobo21    時間: 2017-2-10 11:58 PM

湯底唔識做啊,我買料去人度咋
sarmsan 發表於 2017-2-10 09:29 PM
湯底都係超市買湯包回來煮喔,只係湯底款式或會多啲選擇啫。。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0