標題: 大家最鍾意聽邊個既老歌? [打印本頁]

作者: crap    時間: 2005-4-3 07:29 PM     標題: 大家最鍾意聽邊個既老歌?

我近幾個月超鍾意聽舊歌, 勁好聽..
呢度有無兄弟姊妹都鍾意?

大家回覆時不妨寫埋有邊幾首最鍾意

我最鍾意盧冠廷, 憑著愛, 一生所愛, 世事何曾是絕對, 陪著你走
作者: 史艷文2    時間: 2005-4-3 10:01 PM

盧冠廷,天鳥,快樂老實人.
但願能持久,呀!唔係,係但願人長(久)先啱^.^v
作者: 雪代緣    時間: 2005-4-3 11:00 PM

我鍾意聽三國演義
作者: nkt1000    時間: 2005-4-3 11:12 PM

我比較鍾意聽許冠傑的歌!!!
作者: 費事高    時間: 2005-4-3 11:44 PM

可唔可以揀多幾個呀?
雖然我唔算太老,但係講真丫,而家d歌星就真係............唔爭氣
我就比較喜歡d80年代嘅歌手
鄭少秋~關正傑~葉震棠~葉麗儀~鄧麗君~甄妮~羅文~張德蘭~歐瑞強..........
總之係80年代嘅歌手,我全部都鍾意
90年代就,家駒~陳伯強~張國榮~梅艷芳...可惜全部都
在生嘅就:張學友~譚詠麟
而家嘅歌手,我好多連名都唔識
作者: 入晒    時間: 2005-4-4 12:49 AM

譚詠麟D歌好多都好正架
作者: crap    時間: 2005-4-4 12:55 AM

Originally posted by 費事高 at 2005-4-3 11:44 PM:
可唔可以揀多幾個呀?
雖然我唔算太老, ...
基本上我都係咁,
哈.....我竟然漏左校長......sorry......我係由細聽校長聽到大...

而家我只會聽Eason, 孫燕姿, PingPung
作者: rexkenny    時間: 2005-4-4 02:11 AM

點解無蔡楓華....
其實佢d 歌好好聽..
作者: crap    時間: 2005-4-4 03:39 AM

Originally posted by rexkenny at 2005-4-4 02:11 AM:
點解無蔡楓華....
其實佢d 歌好好聽..
sorry bro. ...
i forgot..
i agree with you though
作者: 左輪仔    時間: 2005-4-4 03:47 AM

Raidas
別人的歌,傾心,吸煙的女人,傳說...都幾正嫁
作者: ggbyn    時間: 2005-4-4 04:13 AM

beyond...
作者: applebee    時間: 2005-4-4 12:05 PM     標題: 我有好多舊歌都鍾意聽

男歌手
陳百強 - 等, 深愛著你, 念親欣
張國榮 - 為你鍾情, 當年情, 追
許冠傑 - 半斤八兩, 有酒今朝醉, 打雀英雄傳, 知音夢裡尋, 夜半輕私語, 財神到
譚詠麟 - 小風波, 忘不了您, 愛的根源, 我愛雀斑, 都市戀歌
林子祥 - 10分12串

女歌手
梅艷芳 - 壞女孩, 夢伴, 妖女, 烈焰紅唇, 淑女, 封面女郎, 心仍是冷
林憶蓮 - 愛上一個不回家的人, 依然, 你令我性感
作者: ff2002    時間: 2005-4-4 12:05 PM

張國榮係本人o係樂壇o既唯一偶像,
o係我眼中,
佢有最英俊o既面貌,
最有型有格o既台風,
最敢作敢為o既性格,
可能佢未算係晿功最好o個位歌手,
但可以算係80-90年代中最全面o既歌手,
以上o既條件足以令我無限欣賞.

佢o既死對我o既打擊都好大,
回想當天一知道佢o既死訊,
我直頭失控o甘攬住我老婆大哭一場,
話o西係一個伴我成長o既偶像,
竟然要落得如此下場,
始終好難受,
後來得知佢患上抑鬱症,
就更加嘆息"天意真弄人"!!!!
作者: ~@~    時間: 2005-4-4 02:25 PM

Originally posted by ff2002 at 2005-4-4 12:05 PM:
o ...
我老豆老母都好似你咁....唉,...好慘
作者: brightlee    時間: 2005-4-4 02:27 PM

好!!!中文舊歌:
點解無林志美,雷安娜,威利(胸懷大志),李龍基(例如男子漢),梅豔芳,陳慧嫻,葉德嫻(邊緣回望),杜麗莎 (真愛,仍然記得嗰一次),葉麗儀, 盧業媚,曾路德,魏綺清..........歌手?!!

太多了,可否有人提醒我有其他好歌手?!!!
作者: Jay少    時間: 2005-4-4 02:59 PM

睇完上個星期六哥哥出野後,搵到佢D歌
聽番!!!真係好正!!!

圖片附件: 01.gif (2005-4-4 02:59 PM, 444.1 KB) / 下載次數 12
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=197039&k=59b6fee6a7213014768cae59e4ec803c&t=1718950022&sid=JzlSnq

作者: brightlee    時間: 2005-4-4 03:00 PM

Originally posted by crap at 2005-4-3 21:29:
我近幾個月超鍾意聽舊歌, 勁好聽. ...
有冇聽過漆黑將不再面對,逝去的心,求你不要走,泥路上(雖然我鍾意聽盧業媚版)?!

重正~~~
作者: waiboy22    時間: 2005-4-4 05:56 PM

秋官嘅輪流傳, 倚天屠龍記, 楚留香, 誓要入刀山.......首首經典!!!
作者: crap    時間: 2005-4-4 06:18 PM

Originally posted by ff2002 at 2005-4-4 12:05 PM:
o ...
好老實, 響哥哥死之前, 我只係會笑佢既性取向同造型..(年少無知..)
但係之後睇番,聽番佢既生平事跡, 同埋d歌同MTV, 我覺得自己超幼稚...
不過而家哥哥係我好敬重既人, 日日都會聽佢既歌咁濟
作者: crap    時間: 2005-4-4 06:24 PM

Originally posted by brightlee at 2005-4-4 02:27 PM:
好!!!中文舊歌:
點解無林志美,雷安娜,威利(胸懷大志),李龍基(例如男子漢),梅豔芳,陳慧嫻,葉德嫻(邊緣回望),杜麗莎 (真愛,仍然記得嗰一次),葉麗儀, 盧業媚,曾路德,魏綺清..........歌手?!!
brightlee 兄, 我不知道原來你會打中文的
仲有甄妮, 陳潔靈等巨肺..
作者: brightlee    時間: 2005-4-4 09:01 PM

I have a writing board.. so when I need to use Chinese, I need to spend more time to type it....
Give u some great songs in my minds la....
1)這些歌最少十年以上
2)有些歌手可能你不知道那一個
3)我選一些冷門歌,渣Fit人應該知是甚麼歌

張學友:親親,相愛,恕難從命,仍是會喜歡你,溫馨 (這兩首是Nescafe頭兩首廣告主題曲),絲絲記憶
Danny Summer(夏詔聲): My Friend(CityChain主題曲), 媽媽我沒有過錯,點解講粗口
盧冠廷:漆黑將不再面對,逝去的心,求你不要走
譚詠麟:生命的詩篇,楚河漢界,愛念,牆上的肖像,我的生命我的愛,創造命運,泠傲的化妝,獨醉街頭
夢劇院:黃昏的誘惑, 紅天灰雨(劉文娟),彩色相對論,飄去夏天
周美茵:兩心知,
陳慧嫻:可否,與淚抱擁,秋色,幾時再見(Airport Mix) --完全不同Style的歌,忘記悲傷,痴情以外,披星獨行,六月某天
Citybeat: 暖流,追尋,城市節拍
羅文:誓要入刀山,長城謠,幾許風雨,願望就是明天
林子祥:美麗的小姑娘,莫再悲,星光的背影,孤單的戰爭,矛盾,一世離開你,成吉思汗,追憶,古都羅馬
甄妮:東方之珠,奮鬥
魏綺清:尋夢園,戀愛故事,幻想
黎瑞恩:問候,慶祝失戀,廿世紀不了情,別偷去我的夢
呂方:衹因我太痴,情感以外,緣盡那天
曾路德:影子與我,願,風裡的繽紛,驟雨中的陽光
蘇芮:車站(with Danny Summer),牽手,親愛的小孩,愛過就是完全
許冠傑:無敵是愛(with甄妮),宇宙無限,心裡日記
葉德嫻:邊緣回望,一千個討厭,赤子,不再分離,幸運是我
關正傑:近代豪俠傳,英雄出少年,萬水千山縱橫
鄭少秋:決戰前夕,無敵是最寂莫,歲月無情,情與義
何嘉麗:等一分鐘,無可奉告,無可奉告續集,微妙的三角
陳松齡:牽掛
劉美君:Give me all your love, baby,這雙眼衹看你
林憶蓮: 一分鐘都市一分鐘戀愛,還有(with王傑),温柔的你(with 王傑)
Fundamental:感覺號渡輪,告別Barcelona
蔡楓華:愛不是遊戲
林志美:新宿密語,
劉小慧:懷念著一片雲彩
古巨基:對你痴心一往(應該剛剛十年)
威利:胸懷大志,陽光空氣(媒氣主題曲)
郭小霖:一些事一些情,一千句I'm Sorry
鄭敬基:為誰凝心為誰狂
盧業媚:全心全意,泥路上
杜麗莎:真愛,何必放棄,仍然記得嗰一次
蘇永康:原諒我嗎,天各一方, #sol4(陽光檸檬茶主題曲,鄭伊健版)
梁漢文:傷了三個心,移情別戀
李克勤:仍是老地方,邊緣少年,宣戰,停火,舊日的小提琴
鍾鎮濤:今天我非常寂莫,睛朗,要是有緣,愛永遠萬能
張衞健: I love you, 傾心傾意傾神, 做足100分(大家樂主題曲)
陳百強:幾分鐘的約會,不再問究竟,一生不可角決

現在只想到這麼多歌........遲些想到再加

[ Last edited by brightlee on 2005-4-4 at 11:05 PM ]
作者: brightlee    時間: 2005-4-4 09:58 PM

should I be the DJ one day?!
=P
作者: 吳建仁    時間: 2005-4-5 10:16 AM

蔡國權係令我開始去接觸老歌嘅歌手
作者: crap    時間: 2005-4-5 08:29 PM

Originally posted by brightlee at 2005-4-4 09:58 PM:
should I be the DJ one day?!
=P
definitely..
i dunno most of those u mentioned....
作者: brightlee    時間: 2005-4-5 08:36 PM

hahha.. yes.. but when you listen that songs,.. you should know that songs.. cos most of them, you may listen it before... but you may forget it...hehe

I am thinking 渣Fit人's reaction when he sees these songs! =P
作者: brightlee    時間: 2005-4-5 08:42 PM

好似未寫一些合唱的歌:
這是我家,給我一千年,勁歌Super Jam, 火熱動感La La La, 蚌的啟示
作者: crap    時間: 2005-4-6 02:34 AM

Originally posted by brightlee at 2005-4-5 08:42 PM:
好似未寫一些合唱的歌:
這是我家,給我一千年,勁歌Super Jam, 火熱動感La La La, 蚌的啟示
hey bro.
do u remember the names of those 'Marlboro red hot hits' (sthg like that la...) songs?
i wanna find those... but i forgot the names......
作者: brightlee    時間: 2005-4-6 07:27 AM

鼓舞飛揚
作者: crap    時間: 2005-4-6 08:51 AM

Originally posted by brightlee at 2005-4-6 09:27 AM:
鼓舞飛揚
great!
any other?
sthg like xxx wu bom ba...
and Leon's one
作者: brightlee    時間: 2005-4-6 08:53 AM

熱力節拍Wu Bom Ba
你係咪要這些歌?!
有啲我有
作者: 費高    時間: 2005-4-7 04:24 PM

老餅歌居然譚校長冇份投??
發起人肯定冇三十歲?
作者: neptune1122    時間: 2005-4-10 01:08 AM

i love english old song...........
作者: brightlee    時間: 2005-4-10 02:04 AM

Originally posted by 費高 at 2005-4-7 18:24:
老餅歌居然譚校長冇份投??
發起人肯定冇三十歲?
hahah, he's under 30...
but maybe he forgets to put his name in there.. ...

Oops....
作者: 豪123    時間: 2005-4-20 12:24 AM

尹光 荷利活有間大酒店=.=
作者: night    時間: 2005-4-20 12:31 AM

點解無張學友嫁?
作者: asshole    時間: 2005-4-20 01:31 AM

PK Chan, 好磁性既桑子.
作者: 良友    時間: 2005-4-20 02:42 PM

劉德華都係老歌手丫
作者: 吳嵩    時間: 2005-4-20 07:23 PM

我愛蔡楓華
作者: brightlee    時間: 2005-4-20 08:00 PM

Originally posted by night at 2005-4-20 02:31:
點解無張學友嫁?
when you are comparing to the singers in the lists, Jackie Cheung is really young
作者: amafei    時間: 2005-4-21 01:33 AM

林子祥正啊
作者: adamas    時間: 2005-4-21 04:25 AM

Originally posted by amafei at 2005-4-21 01:33 AM:
林子祥正啊
agree, he is the best singer in hk from my point of view
he can get to very high key and he got his own style
作者: tphk2002    時間: 2005-4-23 01:50 AM

beyond ok?...
作者: ck1009    時間: 2005-4-24 12:06 AM

miss左咁多......
學友, 夏韶聲, 校長果d又無
女歌手又一個都無....好難choose ga wor~~
作者: marco101078    時間: 2005-4-24 02:48 AM

校長 - 譚詠麟
迷痴的心+永不想你
作者: justinlo    時間: 2005-4-24 01:29 PM

wwadawdaw
作者: nicholasxboy999    時間: 2005-5-4 10:43 AM     標題: him

王傑..
作者: 腳指o    時間: 2005-5-5 09:26 PM

許冠傑...學生哥- -
作者: Ticat    時間: 2005-5-20 10:59 AM

i like 夏韶聲s song

[ Last edited by Ticat on 2005-5-19 at 11:03 PM ]
作者: bitban    時間: 2005-5-21 06:03 PM

beyond !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rock n Roll !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0