標題: 未起人工島, 香港目前外債其實己達1.7兆美元! 冇人敢講真 [打印本頁]

作者: 浪子    時間: 2018-10-31 10:52 AM     標題: 未起人工島, 香港目前外債其實己達1.7兆美元! 冇人敢講真

網上見有人講香港外債 1.7兆美元, 香港金融核爆

跟據最新2018年香港政府統計處資料:
香港外債 = HKD13,057,340百萬 = HKD13萬億 = 1.6萬億美元
https://www.statistics.gov.hk/pub/B10400042018QQ02C0100.pdf

香港外匯儲備= 4,319億美元
https://www.hkma.gov.hk/chi/key-information/press-releases/2018/20180907-4.shtml
香港金融管理局(金管局)今日(星期五)公布,香港於2018年8月底的官方外匯儲備資產為4,249億美元(2018年7月底為4,319億美元)

香港同出面借咁多錢做乜?

隨便計下 (有錯請指正):
香港人均GDP = 46,193.61 USD (2017) = 36萬HKD
香港人均外匯儲備 = 4,319億美元 / 7.4百萬人=  46萬HKD
香港人均外債 =HKD13,057,340百萬 / 7.4百萬人= 178萬HKD

平民化方式表達:
平均每名香港人= 36萬年薪(3萬月
薪), 46萬存款, 但爭落178萬卡數

3萬月
薪可以碌到178萬卡數, 勁  
有高人話, 只要借到個數目夠大, 銀行都唔可以比你破產, 銀行唔想蝕就會繼續借比你
題外話, 傻的先獨立, 出面D大耳隆都唔會比,
搵邊個還

作者: 自拍男    時間: 2018-10-31 12:39 PM

狂借外債起蝗蟲人工島
作者: 160212    時間: 2018-10-31 10:15 PM

當然冇人咁講啦! 講出嚟都畀人笑啦
你睇清楚個統計報告先啦!
香港外債 = HKD13,057,340百萬,
呢個係總數連銀行同其他界別都計算在內,
你就當正呢條數係政府嘅!
呢個數大部分都係銀行短期外債,
香港好多公司做貿易生意,
買外國貨時同銀行攞信用證咪有外債囉!
有咩問題?
想唱衰政府都搵個好啲嘅藉口

作者: bobo21    時間: 2018-10-31 10:28 PM

當然冇人咁講啦! 講出嚟都畀人笑啦
你睇清楚個統計報告先啦!
香港外債 = HKD13,057,340百萬,
呢個係總數連銀行同其他界別都計算在內,
你就當正呢條數係政府嘅!
呢個數大部分都係銀行短期外債,
香港 ...
160212 發表於 2018-10-31 10:15 PM
你講得好
作者: Grandfather    時間: 2018-11-2 12:07 AM

唔知強國填南海D地駛左幾多呢
作者: 自拍男    時間: 2018-11-2 12:12 AM

唔知強國填南海D地駛左幾多呢
Grandfather 發表於 2018-11-2 12:07 AM
多過一炮一露
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-11-2 10:25 AM

多過一炮一露
自拍男 發表於 2018-11-2 12:12 AM
唸唸下 , 如果一炮一路成功 , 我地係果D國家就有E+美國人既待遇 ,
D囡囡係咁撲埋來 , 都咪話唔爽 !!!
作者: 自拍男    時間: 2018-11-2 10:51 AM

唸唸下 , 如果一炮一路成功 , 我地係果D國家就有E+美國人既待遇 ,
D囡囡係咁撲埋來 , 都咪話唔爽 !!!
迦樓羅女王 發表於 2018-11-2 10:25 AM
全部非洲囡囡
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-11-2 12:20 PM

全部非洲囡囡
自拍男 發表於 2018-11-2 10:51 AM
唔只 , 仲有泰妹  緬甸妹  鍚蘭妹  波斯妹  土耳其妹
作者: 自拍男    時間: 2018-11-2 12:27 PM

唔只 , 仲有泰妹  緬甸妹  鍚蘭妹  波斯妹  土耳其妹
迦樓羅女王 發表於 2018-11-2 12:20 PM
仲有元老至愛尼泊
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-11-2 12:39 PM

仲有元老至愛尼泊
自拍男 發表於 2018-11-2 12:27 PM
咩你咁記得既
作者: 自拍男    時間: 2018-11-2 12:45 PM

咩你咁記得既
迦樓羅女王 發表於 2018-11-2 12:39 PM
黑黑實實
作者: 迦樓羅女王    時間: 2018-11-2 12:55 PM

黑黑實實
自拍男 發表於 2018-11-2 12:45 PM
... 你見過尼泊爾妹未???
作者: 自拍男    時間: 2018-11-2 01:01 PM

... 你見過尼泊爾妹未???
迦樓羅女王 發表於 2018-11-2 12:55 PM
肥肥矮矮

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0