標題: 有車有樓 TVB 筍盤,鑽石黃老五黃子雄,元老點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 05:43 PM     標題: 有車有樓 TVB 筍盤,鑽石黃老五黃子雄,元老點評?

查看相片

無綫劇集經常出現御用角色,好似擁有8分1挪威及8分1蘇格蘭血統嘅黃子雄(Geoff)咁,佢大部份嘅角色都係飾演有錢人或者係企業高層,例如《同事三分親》嘅Vincent、《愛‧回家》嘅Damon及《再創世紀》嘅Paul少等等,所以被封為「御用有錢人」。其實黃子雄唔止係劇中嘅筍盤,現實生活中佢都係一個「鑽石筍盤」。
查看相片

現年50歲嘅黃子雄,媽媽開辦出版社,仲曾於英國留學,畢業於倫敦國王學院(King’s College London)。1991年返香港之後,講得一口流利英語嘅佢曾經做過市場推廣嘅工作。1995年經親戚介紹佢去明珠台做主持。之後,黃子雄仲得到戲劇總監曾勵珍嘅賞識,搵佢出演《真情》飾演建築師會主席徐應變一角,正式開始佢嘅演藝生涯。
喺唔少劇集中,Geoff都係飾演一個愛溝女嘅有錢人,經常有唔少女伴喺身邊,但現實中嘅佢其實好專一,同前無綫藝員夏竹欣拍拖8年,直至上年因了解而分手,做返鑽石王老五。
查看相片

回復單身嘅Geoff,享受自己行超級市場同行街買衫。雖然有車有樓,但係佢平時鍾意搭公共交通工具,早前曾被傳媒影到佢行完街搭巴士返屋企。佢仲話自己最喜愛嘅交通工具係渡海小輪,而巴士、地鐵、小巴佢都會坐。佢會視乎方便而選擇乘搭邊種交通工具,不過如果要過海買嘢,佢就唔會揸車,因為搵位泊車佢覺得仲麻煩。其實連之前同夏竹欣拍拖,佢哋都會成日一齊坐巴士。
喺報道中,傳媒仲問佢係唔係唔欣賞比較現實嘅港女,佢就話一般香港女仔好期待搵金龜婿,佢唔係嗰種人。不過佢就話港女絕對唔會欣賞佢,唔會揀佢。至於擇偶條件,佢就覺得同外國人發展嘅機會大啲,因為外國人比較唔太在乎物質上或者錢銀嘅問題,只要大家互相鍾意就可以喺埋一齊。

作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 05:44 PM

佢就覺得同外國人發展嘅機會大啲,因為外國人比較唔太在乎物質上或者錢銀嘅問題,只要大家互相鍾意就可以喺埋一齊。

港女一味貪錢
作者: ThomasKoon    時間: 2019-2-20 05:44 PM

愛隊fans
作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 05:45 PM

愛隊fans
ThomasKoon 發表於 2019-2-20 05:44 PM
大40年老坑都要

圖片附件: 23e766d9a7fe1f486b0c6b65dbbc7282.jpg (2019-2-20 05:45 PM, 189.4 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2938731&k=6ff00358e7b6a5fcd404172d530672a2&t=1726839621&sid=l6p0G0

作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-20 06:01 PM

佢就覺得同外國人發展嘅機會大啲,因為外國人比較唔太在乎物質上或者錢銀嘅問題,只要大家互相鍾意就可以喺埋一齊。

港女一味貪錢
自拍男 發表於 2019-2-20 05:44 PM
只係因為佢識果d係中產鬼妹姐(>﹏<
作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 06:03 PM

只係因為佢識果d係中產鬼妹姐(>﹏
迦樓羅女王 發表於 2019-2-20 06:01 PM
香港地識一口流利英語已經殺晒
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-20 06:13 PM

自拍男 發表於 2019-2-20 06:03 PM
印巴裔表示:really?
作者: ThomasKoon    時間: 2019-2-20 06:14 PM

自拍男 發表於 2019-2-20 06:03 PM
我自問半桶水都冇...
作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 06:18 PM

我自問半桶水都冇...
ThomasKoon 發表於 2019-2-20 06:14 PM
零桶水
作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 06:18 PM

印巴裔表示:really?
迦樓羅女王 發表於 2019-2-20 06:13 PM
溝印巴妹陳凱
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-20 08:29 PM

溝印巴妹陳凱
自拍男 發表於 2019-2-20 06:18 PM
我係度唸 , 如果賓穎星期六去皇后廣場會點???
作者: 自拍男    時間: 2019-2-20 09:31 PM

我係度唸 , 如果賓穎星期六去皇后廣場會點???
迦樓羅女王 發表於 2019-2-20 08:29 PM
俄囡星期六去皇后廣場會點
作者: Grandfather    時間: 2019-2-23 07:04 AM

好似已有個女
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 02:18 PM

好似已有個女
Grandfather 發表於 2019-2-23 07:04 AM
秘婚
作者: 迦樓羅女王    時間: 2019-2-23 03:35 PM

秘婚
自拍男 發表於 2019-2-23 02:18 PM
傻既 , 邊個話生仔要結婚???
作者: 自拍男    時間: 2019-2-23 03:37 PM

傻既 , 邊個話生仔要結婚???
迦樓羅女王 發表於 2019-2-23 03:35 PM
元朗浸豬籠系列

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0