標題: 蒙面法人心惶惶,市民超市瘋搶,yahoo33 點評? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2019-10-4 11:05 PM     標題: 蒙面法人心惶惶,市民超市瘋搶,yahoo33 點評?

查看相片

【on.cc東網專訊】禁蒙面法生效在即,大批市民擔心周六及周日(5日及6日)示威行動蔓延各區,食肆商戶未能營業,今(4日)傍晚放工後趕至超級市場掃貨,以備不時之需,其中,屯門一間超市人龍長達10米,市民付款需輪候近半小時,蔬菜、麵包貨架被搶購一空。

東網記者傍晚約7時到屯門一超級市場視察,發現不少市民爭相購買糧食,情況有如打風前夕,有打算購買麵包及即食麵的市民見到貨架空空如也後,即改購其他糧油食物。

天后亦有搶購食物情況,超市內塞滿市民,鮮肉、麵包貨架同樣被搶購一空。有市民指,中午傳出引用緊急法後,即擔心激發示威者進一步堵路破壞,令商店關閉:「示威遍地開花,商場又唔開,留喺屋企唔買定野食點得。」
查看相片

查看相片

查看相片

查看相片

【更多即時新聞詳情請上東網新聞

作者: yahoo33    時間: 2019-10-4 11:32 PM

間間都搶係唔搶優品
作者: 自拍男    時間: 2019-10-4 11:57 PM

間間都搶係唔搶優品
yahoo33 發表於 2019-10-4 11:32 PM
優品唔搶要用火燒
作者: ThomasKoon    時間: 2019-10-5 12:08 AM

優品唔搶要用火燒
自拍男 發表於 2019-10-4 11:57 PM
先用水計,再嚟火攻
作者: 自拍男    時間: 2019-10-5 12:15 AM

先用水計,再嚟火攻
ThomasKoon 發表於 2019-10-5 12:08 AM
再用火水
作者: yahoo33    時間: 2019-10-5 06:03 PM

再用火水
自拍男 發表於 2019-10-5 12:15 AM
連小米都中招
作者: 自拍男    時間: 2019-10-5 06:04 PM

連小米都中招
yahoo33 發表於 2019-10-5 06:03 PM
中資全部中招
作者: yahoo33    時間: 2019-10-5 06:30 PM

中資全部中招
自拍男 發表於 2019-10-5 06:04 PM
仲有富臨未呀
作者: 自拍男    時間: 2019-10-5 09:46 PM

仲有富臨未呀
yahoo33 發表於 2019-10-5 06:30 PM
福建幫地盤拆鳩佢

逆權運動中,固然有不少餐廳、小店站在示威者一方,但同樣亦有不少餐廳立場或鮮明或曖昧地支持建制派。

8月11日的東區集會中,容許多名身穿紅衫的福建人在店內聚會換衫裝備的富臨酒樓,就被眾多支持示威群眾的網民,視為對立者,除了富臨集團的Facebook被一眾網民留言聲言杯葛,亦有人立刻列出集團旗下一眾餐廳,呼籲同路人勿支持。不過可能因時間關係,難免出錯,不少列表中的餐廳如正冬魚塘公、加多樂其實早已結業。

除了人所共知的富臨酒家,集團主席楊維長子楊浩宏近年積極開展年輕路線,其中包括近年不斷開分店的韓國燒烤店炑八、形象年輕的咖啡店Coti,還有剛在元朗開業、內有十多間餐廳的美食廣場Foodeli,以下就是全線餐廳附表。

圖片附件: Shirt_thumb_20190811_lok_1024.jpg (2019-10-5 09:46 PM, 261 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2959013&k=65fbf53760303e8a358c2c79e0ddc882&t=1727702488&sid=bjWoj5

圖片附件: 1565530643_3dae.jpg (2019-10-5 09:46 PM, 138.8 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2959014&k=9ca983432715ce5f80cc1a58bddb55be&t=1727702488&sid=bjWoj5

作者: yahoo33    時間: 2019-10-6 06:52 PM

福建幫地盤拆鳩佢

逆權運動中,固然有不少餐廳、小店站在示威者一方,但同樣亦有不少餐廳立場或鮮明或曖昧地支持建制派。

8月11日的東區集會中,容許多名身穿紅衫的福建人在店內聚會換衫 ...
自拍男 發表於 2019-10-5 09:46 PM
應該集中攻擊啦 無指揮中心福建佬咩都做唔到 一定要打擊白衫福建佬根據地
作者: 自拍男    時間: 2019-10-6 09:06 PM

應該集中攻擊啦 無指揮中心福建佬咩都做唔到 一定要打擊白衫福建佬根據地
yahoo33 發表於 2019-10-6 06:52 PM
721元朗事件就係係呢度指揮         
作者: yahoo33    時間: 2019-10-6 09:18 PM

721元朗事件就係係呢度指揮         
自拍男 發表於 2019-10-6 09:06 PM
燒左佢啦白衫老巢
作者: 自拍男    時間: 2019-10-6 09:20 PM

燒左佢啦白衫老巢
yahoo33 發表於 2019-10-6 09:18 PM
全線富臨全部燒鳩佢    
作者: yahoo33    時間: 2019-10-6 09:36 PM

全線富臨全部燒鳩佢    
自拍男 發表於 2019-10-6 09:20 PM
今日係有一間酒樓中招被裝修係邊間??
作者: 自拍男    時間: 2019-10-6 09:38 PM

今日係有一間酒樓中招被裝修係邊間??
yahoo33 發表於 2019-10-6 09:36 PM
親共酒樓

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0