標題: 真實故事~用籃球當下半身的女孩看了你就知道自己很幸福 [打印本頁]

作者: ㄚ宏    時間: 2005-4-18 05:52 PM     標題: 真實故事~用籃球當下半身的女孩看了你就知道自己很幸福

~  我們大家是不是已經很幸福了~

2000年10月21日,當時剛4歲的錢紅艷穿過馬路時,被一輛違章的滿載化肥的大貨車捲入車輪下,頃刻間錢紅艷整個下身被碾爛,無奈的醫生將她血肉模糊的軀體從骨盆以下完全截肢。從此,錢紅艷失去了整個雙腿,成為一個慘不忍睹的半截人,沒有了正常人的生活方式。家裡人曾用桶、輪胎來給她代替腿腳,後來外公想辦法把籃球剪開一圈,再將小紅艷的身子套在上面,走路時她用雙手拄著特製的木把,用手支撐著身體挪動。從此,錢紅艷便開始了用籃球行走的生活。去年夏天,8歲的錢紅艷在眾多好心人的捐助下進入小學讀書,四年多來,錢紅艷的行動就依靠這半個籃球和兩隻木把手。

錢紅艷自尊心很強,膽小的她課間從不出門。每次從凳子上下來都要有人把她抱下來坐進籃球裡,然後再用兩塊木板杵著地,一拖一拉之間走出教室。平時都是老師和同學們抱她、背她,上廁所也是老師抱著她去。因為常年套在籃球上,紅艷的屁股經常被磨得起滿了血泡,又腫又疼2005年1月3日,雲南雲南省陸良縣,「籃球女孩」錢紅艷艱難地行走。

作者: srfqt1    時間: 2005-4-18 06:00 PM

好慘呀
點解個天要咁對佢呀
突然間真係好唔開心呀
作者: 傻燊燊    時間: 2005-4-18 06:02 PM

嘩 !真係好可憐 ,不過佢咁既話可唔可以整義肢 ??
作者: Rika    時間: 2005-4-18 06:09 PM

that's terrible
so sad
作者: abc123aa    時間: 2005-4-18 06:09 PM

哇,真係慘.....
作者: 火柴仔    時間: 2005-4-18 06:09 PM

Originally posted by 傻燊燊 at 2005-4-18 18:02:
好慘呀........我都想知呀
作者: crap    時間: 2005-4-18 06:10 PM

我'立'到張相, 已經唔可以睇篇文 ~.~
作者: charlie007    時間: 2005-4-18 06:13 PM

Originally posted by 傻燊燊 at 2005-4-18 06:02 PM:
可以,但肯定是天文數字,以後大家過馬路小心點
作者: men    時間: 2005-4-18 06:17 PM

好慘呀,睇見就有d想喊~
作者: 'nice'    時間: 2005-4-18 06:32 PM

如果有香港的傳媒報導,可能呢個女仔會得到好大幫助,因為香港好多熱心人!!
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-18 06:48 PM

Originally posted by charlie007 at 2005-4-18 06:13 PM:

可以,但肯定是天文數字,以後大家過馬路小心點
集腋成脙je...話唔定有機會
大家唔駛咁悲觀ge...
總之都係果句....大家過馬路要小心d la
作者: ahkuan0324    時間: 2005-4-18 07:06 PM

佢真係好堅強,佢屋企人都對佢好好!~算係不幸中之大幸!~
作者: kanchow    時間: 2005-4-18 07:24 PM

why唔整義肢??
no money??
好慘呀
作者: crap    時間: 2005-4-18 07:25 PM

忽然感到人間(26FUN)的溫暖 ~.~

[ Last edited by crap on 2005-4-18 at 09:27 PM ]
作者: neptune1122    時間: 2005-4-18 08:16 PM

Originally posted by crap at 07:25 PM 07:25 PM:
忽然感到人間(26FUN)的溫暖 ~.~

[ Last edited by crap on 2005-4-18 at 09:27 PM ]
同意。。。。可見幸福不是必然的~~
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-4-18 09:29 PM

珍惜身邊的一切.....
作者: lsy0712    時間: 2005-4-18 09:31 PM

慘 ar...God Blessing ~!
作者: d228216    時間: 2005-4-18 09:58 PM

好慘呀!, 想抱佢一下...
作者: tung kin wah    時間: 2005-4-18 11:51 PM

May I donate some money to her ? I don't want to see that.
作者: Lincoln    時間: 2005-4-19 12:15 AM

好慘
唔想再睇!
作者: zatoichi    時間: 2005-4-19 06:25 AM

that's really sad, and this is one tough little girl. Much respect to her.
we need more this kind of post in here.
作者: nightmare    時間: 2005-4-19 10:10 AM

相入面佢仲禁細....=.=""
幾時堐到大,死埋佢好過可能.....
其實總有人會唔如意...
大家唔洗禁感觸wo...
日日都有人死傷,只不過睇落你覺得呢d方面既比較無辜...
作者: robertchai    時間: 2005-4-19 10:31 AM

有冇人可以0係電視介紹下架,我第一個捐,毛記唔係日日睇呢度既咩,,,
作者: 'nice'    時間: 2005-4-24 10:12 PM     標題: 人間有愛 - 籃 球 女 孩 裝 了 義 肢

籃 球 女 孩 裝 了 義 肢

雲 南 八 歲 女 童 錢 紅 艷 , 五 年 前 被 一 輛 大 貨 車 軋 斷 雙 腿 , 家 人 用 半 個 籃 球 套 住 她 下 半 身 , 讓 她 在 地 上 爬 行 。 在 中 國 康 復 研 究 中 心 幫 助 下 , 錢 紅 艷 前 日 在 北 京 裝 上 義 肢 , 拿  枴 杖 已 能 站 起 來 走 動 , 還 能 像 普 通 女 孩 一 樣 穿 上 裙 子 , 實 現 多 年 的 夢 想 。

《 北 京 娛 樂 信 報 》

Copy from 蘋果日報

http://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=4835362

我記得之前有人post過籃 球 女 孩的相,我都覺得好慘,而且好想幫幫佢,
想不到這麼快,已經有熱心人幫呢個女仔重建人生,所以好感慨的說句:
人間始終有愛!!!

作者: 月月鳥    時間: 2005-4-24 10:13 PM

Originally posted by 'nice' at 2005-4-24 22:12:
[size= ...
yes ar
但佢依家仲要用柺杖,希望遲d可以好似正常人la

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0