標題: [4/28吹水加分題] 你的抉擇又係點呀? [打印本頁]

作者: srfqt1    時間: 2005-4-27 12:39 AM     標題: [4/28吹水加分題] 你的抉擇又係點呀?

有一群小朋友在外面玩而那個地方有兩條鐵軌, 一條還在使用,一條已經停用 0 z) m$ X# I" d/ H
; T- P+ d9 d! Y/ ?
只有一個小朋友選擇在停用的鐵軌上玩 其他的小朋友全都在仍在使用的鐵軌上玩  很不巧的,火車來了
9 O, U% o& {7 m) ^$ z# m2 r: e% ?! \: W+ [6 v; a9 b! b3 Q# q9 T
(而且理所當然的往上面有很多小孩的,仍在使用的鐵軌上行駛)
$ g8 I, r, x! Z) c* k& F3 m0 O
2 H4 E3 F; d0 }5 Y- X" M而你正站在鐵軌的切換器旁, 因此你能讓火車轉往停用的鐵軌  這樣的話你就可以救了大多數的小朋友 但是那名在停用鐵軌上的小朋友將被犧牲你會怎麼辦?
( z" y$ m  l- l$ l
; }4 p- b/ M. l6 H: K你的抉擇又係點呀?
* n4 |/ r1 j( b* t; q! x
- o3 `( q( A/ U[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-6 at 10:54 AM ]
作者: 代仔    時間: 2005-4-27 12:50 AM

有無第三個選擇,,叫個小朋友走先
8 p$ |( F1 s1 j( M之後再轉個切換器呀
作者: crap    時間: 2005-4-27 12:53 AM

好問題
; z0 |# ~; @3 t7 I
9 k  l7 R' s" k" J' j" v; R如果無得出聲叫佢走, 抱走佢的情況下..8 D- \' O9 m+ Y- p
我會救在停用軌玩的小孩, 因他始終才是守規則的人, 他可沒有預料過會有危險, 另一面的孩子們應知道自己的處境, 明白有潛在的危險
6 U5 j3 ?. s- i; B$ d) o: o
3 Z  t* |. j4 t1 J8 V9 v等於如果我看到兩個人同時於紅燈時走出馬路, 而其中一個是盲的, 我一定先伸手拉住他, 因另一個人應知道正是紅燈, 但仍衝出馬路, 我沒理由拉先住他/ 救他( b" `6 K$ E3 y/ E6 s- U0 j

/ [" w/ k5 L1 |# S. f& p9 {所以這選擇中, 人數不在我考慮之中
作者: Lincoln    時間: 2005-4-27 12:54 AM

我知!: u, |( K. D; B, N: l
唔用停用果條路,
7 v' @: _; G, k因為死好多細佬,6 |. |2 a& V% A: p+ D
但係救反火車D人!
作者: yuripenny    時間: 2005-4-27 12:55 AM

而個問題聽過.....我諗左好耐....我會揀救一個小朋友, 犧牲大多數小朋友..9 j4 y! c$ p( z- V6 m4 j6 r
我覺得冇做錯事既人, 唔應該受到懲罰的...而應該由大部份錯既人承擔後果
作者: Lincoln    時間: 2005-4-27 01:01 AM

問題係救全車人,5 _% `3 v4 O. H. A; B
而唔係救D細佬!
作者: MaxFigo    時間: 2005-4-27 01:06 AM

話明係停用...咁條鐵軌一定有d問題ga la...( l0 I9 s( u& I! s1 s3 s9 [
如果轉左去好易累死果班乘客 !!
! H7 `; ~2 x3 E  e  L4 ^8 F
/ K3 m+ Z1 W& T1 p$ d& W% k- V# s但又唔可以放棄果班係用緊ge鐵軌上ge小朋友
9 x7 Z; Y: i, p9 u& b' Q6 R因為佢仲細...咩都唔知...唔識死....點可以話佢地錯 ??9 z5 @; k. u6 G  V, k

( P9 g8 G4 m$ T& a; p如果可以...我會變做蜘蛛俠頂住架火車.....= =""
作者: 奇    時間: 2005-4-27 01:15 AM

咁我咪拿屎上身?如果我唔轉個切換器,這只是意外...( F4 }+ f; s% }* B9 Y" m3 |, _
我轉左,咪殺左人...
7 y8 Y0 F0 b! f4 V5 w除非問題係純粹的兩難題,唔將其他因素放落去.' ^! S7 M3 X3 x5 b9 G+ [3 [9 H* z
如法律問題/沒有其他影響(全車人的安危)" G- e* U) d3 Y2 N6 W- H3 o
純粹的兩難題我會殺+ d+ a0 ^/ V$ t. R' C5 U' I
' `0 e8 l( @' ^' F
[ Last edited by 奇 on 2005-4-27 at 01:17 AM ]
作者: crap    時間: 2005-4-27 01:20 AM

Originally posted by MaxFigo at 2005-4-27 03:06 AM:
  ~% l6 o4 Q' X, \1 v* [9 L. X+ z7 v話明係停用...咁條鐵軌一定有d問題ga la...: s+ O7 C  p" g' W) L4 E2 O
如果轉左去好易累死果班乘客 !!2 q5 H4 W$ ?# V: k8 o

$ Q, v3 p7 h( c$ y& }8 s但又唔可以放棄果班係用緊ge鐵軌上ge小朋友
! D: F: [, P$ S: c8 D6 _: ]3 G因為佢仲細...咩都唔知...唔識死....點可以話佢地錯 ??4 i6 R0 d, \2 V9 r* P
% ]/ q  A: r2 e$ ]( U
如果可以...我會變做蜘蛛俠頂住架火車.....= =""
& u" h' I9 _& D! V" F

: k8 g" ~& f: v- C2 W我都覺得錯不在他們, 是他們的父母, 但事情到左呢個地步...怪邊個都無用...
: O" o# W7 q' s% v9 @* A3 M9 }
( \2 o1 @1 h4 _' n3 U% A題外話...  `* L4 `. [7 g7 l& h7 r
蜘蛛俠都好大力嫁咩^^" ?
* _- p9 q( O$ x唔係超人先得嫁咩?
作者: Lincoln    時間: 2005-4-27 01:24 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 01:20 AM:& }" L6 C; d1 k* n
% T1 |/ m# v  P. e# ^( R$ `
8 ]1 x9 L$ d6 |6 F
我都覺得錯不在他們, 是他們的父母 ...
6 L' @2 A! T  N' `! l
其實仙女、美少女戰士、百變小英都可以救到佢地架!:cool:
作者: Chingy    時間: 2005-4-27 05:12 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 01:20 AM:5 ?; ^; L6 U3 k; T5 _7 G4 B0 t
/ k1 X6 Z0 g+ f5 Z( X
- O7 ~/ U/ {/ C: Y' F: O5 A; D
我都覺得錯不在他們, 是他們的父母 ...
0 F' G+ M; m9 d3 f) p$ X
2 q2 D5 r+ {0 M3 r( |' b# QIn Spider-Man 2.Spider man did stop a train
作者: crap    時間: 2005-4-27 06:19 AM

Originally posted by Chingy at 2005-4-27 07:12 AM:/ e4 Y+ [/ e! o3 `8 o

9 s3 |  y) R4 ~, z/ @/ Q; S" r* P3 d6 J6 w4 M; {
In Spider-Man 2.Spider man did stop a train
5 v0 l3 V- H$ V. C. h
6 Y& \4 w8 g, d! P3 H
oh really...1 V2 K4 Z4 B$ J8 V
hahhaa, thx a lot^^"$ K2 k( C: j5 y1 a' P: E
i didn't watch ch.2
作者: springspring    時間: 2005-4-27 08:34 AM

挺出名,在偶理學的問題
7 @/ J5 E! |, y' C# Z& n" p
1 F6 z. k) D  g+ ]當然這是個假設性問題
" L$ y7 ]: Y# h- S0 @5 V. q但將人數倍大' B) ?" Z/ ~! B
例如是十個一個,到一百個一個,到一千個一個
: `; w% V  J. X6 B- m/ ~6 [(情況可以換作其他)
7 m  D5 j+ }5 E5 b/ Z7 U) b始終有條界線
作者: easonwing    時間: 2005-4-27 12:12 PM

絕情谷既問題...
% y* f% S6 n- J( B. S. _5 @, `如果一個人個邊係我親人,我會好自私咁求佢...5 ?9 }& H$ Y+ D9 ~! `! Z+ N
如果唔係親人,我會殺人警百...
作者: easonwing    時間: 2005-4-27 12:13 PM

Originally posted by easonwing at 2005-4-27 12:12 PM:
9 M) |' t: y1 Y4 u7 F- p: u絕情谷既問題...
0 x; _. }8 i$ E如果一個人個邊係我親人,我會好自私咁求佢...
" `+ l" H% |3 `" L3 e& P5 u. b如果唔係親人,我會殺人警百...
# h% r+ }) Z7 r殺一警百...
作者: srfqt1    時間: 2005-4-27 03:44 PM

其實我最初係即刻諗要救多d人,救得愈多愈好
9 I" ]2 G( t  k於是好像好順理成章要讓火車轉往停用的鐵軌,等多d小朋友逃生
  O* M& K. h+ D* @9 Y, g, W  n但是諗深一層,咁樣真係好像唔係好o岩: G. G+ T) H. h* U, C6 S
好像crap兄講一樣,停用軌玩的小孩, 因他始終才是守規則的人, 他可沒有預料過會有危險,點解要犧牲一個守規矩的小朋友,去換取其他唔守規矩的小朋友的性命呢
8 j& e" g  \. l$ {& z2 s* ?7 P其實到底人數的多與少值唔值得去考慮呢
5 }5 H4 d) n" h) e4 i3 y6 w2 y
% M. c/ [, V$ |我估如果我有時間去想清楚的話,我都係會救係停用路軌玩的小孩,我都認為冇理由要犧牲守規矩的小朋友,去換取其他唔守規矩的小朋友的性命
- ~1 C0 k6 }1 M. Y1 s0 T& Y不過,係千鈞一髮的時間要我去做抉擇的話,可能我應該會被表面上的人數的多與少去蒙蔽咗,而且眼前真係有一班小朋友,不過的確又好像maxfigo講話明係停用...咁條鐵軌一定有d問題ga la...如果轉左去好易累死果班乘客 !!,可能我係會其實為咗少數唔守規矩的小朋友,犧牲咗更多無辜的火車乘客
作者: crap    時間: 2005-4-27 03:59 PM

Originally posted by srfqt1 at 2005-4-27 05:44 PM:
: K  x7 ^. i. n  r! S' T2 i其實我最初係即刻諗要救多d人,救得愈多 ...
  d# d. d% E2 W5 x# q0 a
0 {( M7 j. O, N9 z  c
haha, srfqt1兄, 我們終能於球場外達成一致的睇法, 哈, 相當有趣
2 Z! e/ Y+ i+ ^8 U+ Z: @( r你所說的也對, 下意識的確會選擇救人多的一方, 當時根本沒辦法分清誰對誰錯, 只好靠本能做決定..其他的要看天意了....1 [% a9 w7 b( Y# M, T

7 E5 \& E4 _2 p$ D$ `) tp.s. 小弟昨天在你於好文區發表的文章下留了言, srfqt1兄你有看到嗎
作者: jason williams    時間: 2005-4-27 03:59 PM

i think i will help those children instead of that child
2 k' `. s, t( M) a! r+ Z% kyes, my reason is helping more
, E& C2 D7 A' I; f+ d9 R/ dfor this sudden and short period, i dun think i can have so much time to think the background!" N$ W( |0 o: S; ]' Z4 Z
if saying that child obey the rule but others are not, i think this is not a very good reason to help that child2 n3 h5 R" q/ Y' u$ Y) s
because no matter the rail is using or not, i think also no gd to play in that place, right?% _/ S* o& b+ M, O+ `; X
also i think the question hasn't tell us the background, none  know that child is obeyin the rule so that he play at the rail which is not using!!!; P/ K+ c( v4 p" H2 U' ?
may be other reasons so that he play himself at there, such as, he is a bad guy that none like to play with him, or all children also dunno which is using and which is not using!
( K/ `* y& k5 c1 e7 e' h& runder so much confusing on the background, i would choose help more than less, just a normal think during this short urgetn period!!!
作者: sfxc0000    時間: 2005-4-27 06:27 PM

作為一個人類~~
( v# P$ Q" W% i' ]: F  Y" p/ U當我見到呢D咁危急o既事情~~
: p7 T- g+ N& P) ?我冇可能可以好理性去諗個後果~~& x$ d8 R# A/ z  l2 q) Z
正常黎講一定係以人數為先~~$ w# z( e- q" I8 S8 e) A
即係我會救個一班唔守規矩o既細路而犧牲o個位守規矩o既細路~~
, C, E$ A& I# c2 J我只有o係事件過後先可以好似Crap同srfqt1好理性咁去分析輕重, 對錯~~; C3 m* b5 k2 q) R
但如果o係當時o既情況中~~
# f/ G1 N% }; y0 W! i0 N我只有犧牲一位細路的性命稷換取一班細路的性命
作者: 中華卡樂b    時間: 2005-4-27 11:49 PM

我諗我不會搞到火車轉往停用的鐵軌,因為咁樣會搞到火車乘客犧牲,而且果個守規矩既細路冇理由要佢犧牲的!而且我睇到火車黎中,我會用我既本能去救果一班唔守規矩既壞細路,雖然我明白到一定會有人死,可能我自己都會死,但我咁做一定唔會後悔,減少犧牲的人數,而且可以令一班唔守規矩而且死唔去既壞細路知道錯誤!(個人意見)
作者: yuzhiliang111    時間: 2005-4-28 06:07 PM

出題的人意思就是,只有兩種選擇:“往停用的鐵軌開,或往使用的鐵軌開”如果有其他的選擇,就不會出這題了!直接說刹車不是更好?人生有時就要面對兩難的選擇,但是要知道在這種情況之下兩害相權取其輕。往只有一個小朋友的地方開,把傷害盡可能的減到最小。我想大多數人都會這樣做的了吧!
作者: JCer    時間: 2005-4-28 07:48 PM

我會跑去蓋住停用鐵軌上的小朋友的眼( 即係唔救果10個 ), 廢事比果個小朋友有陰影...
* x8 v& X: m( B+ Q; r3 g人地一早講左"鐵軌仍在使用", 咁佢地都要去玩...無計的, 那位自己玩的小朋友選擇正確,無理由要他死...
) r0 }5 r" ^# `! M* O這是一個人性與理性的選擇, 我選擇了理性...(只從第一下感覺選擇)
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-1 06:21 PM

我會好無用o甘自已走先
作者: 奇    時間: 2005-5-1 06:52 PM

Originally posted by yuzhiliang111 at 2005-4-28 06:07 PM:5 z) a# U1 k/ e' L* W/ z3 C
出題的人意思就是,只有兩種選擇:“往...
3 I0 ^+ U# G1 [* ~' T$ [  tu are right!!!即係你唔會有第三選擇如大叫去驚動那些小孩
* X! Z1 g) y: z我倒想問如果沒有這些因素如小孩父母搵你算帳/影響全車人
" A. {+ e$ a1 b" Q你們會怎選?) u" h; k) Z9 F9 s" B
其實那班小孩係咪唔守規矩都係我地假設,他們是否真的知那裡危險?
- [/ B4 n9 g' l8 o+ t$ _& x: msrfqt1兄無講到那班小孩有幾人" v. ]* ^7 q1 f+ n; H% A; x
不過呢個問題聽唔少,一般都係5對1$ k, N/ g8 S  ~) d; ^
) v- ?) M- G  N% G  W+ ^7 h
[ Last edited by 奇 on 2005-5-1 at 07:01 PM ]
作者: goodday    時間: 2005-5-1 10:31 PM

呢個問題咪係絕情谷度聽過
作者: yuzhiliang111    時間: 2005-5-6 09:24 AM

篇文章蠻發人深省的, 看完了感觸很深!我們常被教育要顧全大局,但公平嗎?似乎當大家都做的理所當然的時候, 我們就必須隨波逐流,否則就會被放逐而不容於世? 何故深思高舉,自令放為? 當一個人太堅持自己是"對"的,最後的下場可能就是被犧牲的可憐鬼!又有誰會為他掬一把同情之淚? 只會嘲笑他的愚蠢! 我們已經入了社會, 學習的就是圓滑的做人,當你是主管,就像文章中那位切換軌道的人,內心的正義與現實衝突時,你會如何抉擇呢?不過~如果是我的話,我並不會選擇切換軌道因為 我認為那群小朋友一定知道那是活的軌道所以,當他們聽到火車的聲音時, 就會知道要跑但若,將軌道切換後那個乖小孩必定慘死,因為,他從來沒想過火車還會開到廢軌道上所以,你認為呢? 或許我這樣的想法與理念, 到了我老時才會發現我是個不斷被犧牲的可憐鬼,但這個社會又為什麼要把是與非顛倒來又顛倒去呢?另外,你們再想想,一條鐵道會被停止使用,是否代表著這個鐵道有著潛藏的危機呢?如果切過去之後, 被犧牲的就不只是一個或一群小孩了,而是整車的乘客呢?
作者: partyjoy    時間: 2005-5-7 07:59 AM

叫個小朋友避開# m1 n  Y) B5 C' _  k1 p
之後再轉個切換器呀
作者: stone86    時間: 2005-5-8 10:37 AM

我想如果真係發生,多數人都會救多人那邊,好少可以好理性諗咁多野,2 T& D; \! G, P
但有時人生真係只有兩種選擇,無得選中間的,& N! A$ L# w/ Q) Z7 v( z6 Y
咁就要自己選擇人可以幫到你的
作者: leolyk    時間: 2005-5-8 05:35 PM

真係咁既話
5 V1 t: R/ V/ `- c% i梗係轉去停個面啦 , K, d6 }& W0 Q0 q% i; J
一個小朋友媽媽傷心好過一班呀ma ....
作者: waterfire    時間: 2005-5-10 02:15 AM

好值得深思ge 一個問題
4 B7 e  Z! F% M8 d2 l8 J: n8 _' _而我ge 選擇係....咩都唔掂
. t8 W+ r( |, W2 E( Y一切皆有命, 生死不留人" o7 c* J7 g* F7 J$ r4 o
亞門~
作者: RyuII    時間: 2005-5-10 03:03 PM

話撞死一班細路而救一個小朋友的人原因為因為守法的人唔應該死.8 y0 Q. b6 x' y  Z4 `+ j! }
但火車路軌幾時都唔應該進入架啦, 佢又何來守法- X% |' U+ s; W4 [1 `
, P* s$ X& t# L6 ?5 R: N9 R
呢個問題 d 人假設在有車的路軌玩係錯, 但佢地o既錯係唔係要死呢?4 q% N. L4 v# R; e$ ]0 j
而有 d 人會考慮埋將架車轉去停用o既路軌有冇問題, 但呢個並唔係呢個問題想大家考慮o既野, 佢只係想大家考慮應唔應該要一 d 本身奉工守法o既人o係衡量過大眾利益後而佢要去承受一 d 唔守法o既人o既錯.
作者: chuen167    時間: 2005-5-10 06:26 PM

我會帶走哂d細路仔........!!!
作者: 腳指o    時間: 2005-5-10 08:36 PM

我會救係停用緊果個....
作者: wild9394    時間: 2005-5-11 09:34 AM

i'll give up 停用鐵軌上的小朋友.
- Z% s: V) b; C' h+ ]" t0 D7 j6 }save moe lives is always better than save less.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0