標題: [創作]同大家玩過遊戲---接龍故事.. [打印本頁]

作者: Mad-Skillz    時間: 2005-4-29 02:51 PM     標題: [創作]同大家玩過遊戲---接龍故事..

我開個開頭, 大家接埋個故事劇情落去丫~

開始...

鈴...鈴...
放學了。
小明如常地第一時間衝出學校,
趕著回家,
有件大事等著他...

[ Last edited by Mad-Skillz on 2005-5-3 at 12:22 PM ]
作者: JCer    時間: 2005-4-29 04:01 PM

他在回家路上, 不斷地跑
可怕的事發生了, 他隔上了一隻大狗
(小明對狗係有陰影的)
但由於小明趕著回家
他只好...
作者: 奇    時間: 2005-4-29 04:07 PM

慢慢的走,慢慢的走....希望唔好驚動那隻狗
怎料那狗向小明沖過來.........
作者: sfxc0000    時間: 2005-4-29 05:01 PM

小明見到那隻狗衝過來,
立即拔足狂奔,
希望可以擺脫那隻狗.
無奈......
作者: neitly    時間: 2005-4-29 05:03 PM

die
作者: 月月鳥    時間: 2005-4-29 05:20 PM     標題: 無奈......

他被那惡犬咬至皮開肉爛
行人見狀,
立刻撥999求救
救護員......
作者: 奇    時間: 2005-4-29 06:15 PM

救護員紛紛趕到,把小明送往醫院...
小明父母得悉後,即趕至醫院...
作者: JCer    時間: 2005-4-29 06:19 PM

Originally posted by at 2005-4-29 06:15 PM:
救護員紛紛趕到,把小明送往醫院...
小明父母得悉後,即趕至醫院...
小明父母趕去醫院途中
因為呀長毛示威, 所以塞車...
小明父母十分咁心急...
小明父靈光一閃,想到一個方法....
作者: rayrayip    時間: 2005-4-30 12:21 AM

打電話叫龍騎來幫忙
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-4-30 11:43 AM

點知隻龍騎忙緊一D人生大事..唔理小明父母..
小明父母萬念俱灰, 唯有..
作者: city1220    時間: 2005-4-30 12:48 PM

用盡家財,買來隨意門,怎知是二手貨,去了第二所醫院。
正在徬徨無措時...........
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-4-30 02:15 PM

遁然發覺原來佢地唔知小明入左邊間醫院...
響呢個時候..突然有人拍小明亞爸個膊頭喎~
作者: JCer    時間: 2005-4-30 04:04 PM

Originally posted by Mad-Skillz at 2005-4-30 02:15 PM:
遁然發覺原來佢地唔知小明入左邊間醫院...
響呢個時候..突然有人拍小明亞爸個膊頭喎~
小明爸回頭一看, 係...長今 ( 傳出歌聲: 哦啦啦, 哦啦啦, 哦啦啦~~)
長今問:"你地咩人, 做咩來到活人處...?"( 原來他們去了古代的朝鮮...)
咁小明爸就想用隨意門返去現代...突然.......
作者: loklokkk    時間: 2005-4-30 04:23 PM

叮檔出現....同佢地講左句...."我愛你!!"
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-4-30 05:37 PM

叮噹同小明媽咪互電,
小明老豆產生妒意...要同叮噹比射箭!
作者: 奇    時間: 2005-4-30 06:13 PM

小明老豆以射箭為名,實質....
小明爸拿了一個橙放在叮噹頭上說...
誰能三箭射中對方頭上的橙就當贏
單純的叮噹應戰....小明爸心想:你個頭目標咁大,想唔中都幾難...嘿嘿嘿
就料第一箭真的射中橙-.-"""
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-4-30 06:30 PM

小明爸O晒咀...
叮噹不懷好意咁講"輪到我la wor"(Plus 奸笑兩聲)..
小明爸成頭冷汗...
就響呢個時候, 小明媽挺身而出..
作者: chk8667    時間: 2005-5-1 11:20 PM     標題:

小明媽挺身而出..說:只有我老公至可以射我,,冇人可以射我老公!
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-5-2 02:26 PM

叮噹傷心欲絕...黯然離開..
最後小明媽救左小明爸, 在夕陽之下相擁.
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-2 02:44 PM

Originally posted by Mad-Skillz at 2005-5-2 14:26:
叮噹傷心欲絕...黯然離開..
最後小明媽救左小明爸, 在夕陽之下相擁.
但他倆卻忘了在醫院的小明
使小明傷心絕望,傷重死亡,返魂乏術
作者: 奇    時間: 2005-5-2 06:06 PM

話說回來...夠竟有件乜野大事等著小明呢?
原來他發現外星人將會侵略地球....
作者: JCer    時間: 2005-5-2 08:20 PM

Originally posted by at 2005-5-2 06:06 PM:
話說回來...夠竟有件乜野大事等著小明呢?
原來他發現外星人將會侵略地球....
小明在臨終之前, 把外星人的秘密寫左信上, 要醫生轉交給他的父母
可是,醫生太八卦了, 他偷看了信...
作者: easonwing    時間: 2005-5-2 10:28 PM

Originally posted by JCer at 2005-5-2 08:20 PM:

小明在臨終之前, 把外星人的秘密寫左信上, 要醫生轉交給他的父母
可是,醫生太八卦了, 他偷看了信...
信的內容大概是這樣的"爸爸媽媽....自從我在十歲時無意中聽到你們在說我不是你
親生兒子時...我已知道你們為什麼一直對我這麼差...天天的打..天天罵...
這十多年來我受夠了....所以在我死前...我已留了許多有趣的東西在你們的生活之中....
等你們慢慢的受個夠!!!! 我的外星人朋友一定會為我報下這個仇的!!!你先回家看看我的第一場好戲吧!!!!.....

[ Last edited by easonwing on 2005-5-2 at 10:30 PM ]
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-5-3 09:12 AM

醫生嚇了一嚇...突然醒起...
我點俾小明父母呢? 我都未見過佢地..
作者: raymond469    時間: 2005-5-3 04:27 PM

醫生想了又想, 怎樣可以阻止呢場人類同外星人既戰爭呢?
去vcd 鋪買左好d 外星人侵入地破有關既野
點知入到去見到好多4仔, 好多人叫, 4仔無格仔, 睇到你變格仔
當醫生想出去個陣, 俾一個女仔撞到, 封信就唔覺以俾佢個袋夾走左,
返到去, 個女仔見到封信, 就call 左一班姊妹去拍一套外星人入侵既短片....
作者: yutik    時間: 2005-5-3 05:10 PM

正當班女仔拍緊外星人的片時...
突然, 有架飛碟經過, 真正的外星人來左地球.
但由於多年前, 佛教的傳入, 令到果班外星人做晒和尚,所以全部光頭
佢地今次黎唔係入侵地球, 而係要搵番失散的小明........
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-5-4 11:53 AM

當佢地知道小明已經不幸比隻狗咬死ge時候,
佢地傷心欲絕, 決定要搵隻狗尋仇..
作者: 奇    時間: 2005-5-4 03:30 PM

但係咁多9,又唔知佢呢係邊....點算?
於是佢地寧願有殺錯無放過,派出喪屍犬...
作者: yesgood    時間: 2005-5-4 06:13 PM

點知隻喪屍犬唔咬狗,走左去咬人,之後好多人變左喪屍........
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-5-4 06:27 PM

從此地球人都變成喪屍...互相攻擊破壞...地球變成廢墟!!
作者: yutik    時間: 2005-5-4 06:43 PM

另一方面, 小明的父母由於係山頂睇日落.
避免左呢場劫難.
佢地原來係超人特工隊的成員, 落山後, 決定找出拯救人類的解藥......
作者: skycry    時間: 2005-5-4 09:09 PM

首先佢打算搵E夫人補#
dim g E夫人又好似平時咁講e樣講個樣
係憤怒下小明父母中""E夫人...
作者: stephen851214    時間: 2005-5-4 11:48 PM

E夫人被打後心有不甘~~
想向超人特工隊報復,但因為E夫人技不如人~~
要報復~~~她就幫喪屍DESIGN左刀槍不入的衫~~
一心要殺死他們
作者: dawrf    時間: 2005-5-5 12:45 AM

Originally posted by stephen851214 at 2005-5-4 11:48 PM:
E夫人被打後心有不甘~~
想向超人特工隊報復,但因為E夫人技不如人~~
要報復~~~她就幫喪屍DESIGN左刀槍不入的衫~~
一心要殺死他們
可惜 原來超人特工隊係觀音娘娘ge契仔女
跟住殺左出黎比做左套皇套的新衣佢地
呢套重帝的新衣有來頭的 係千幾年前
法蘭西洋鬼子為左打敗一些獵頭族而做ge
件新衣成份係............
作者: stevenltk    時間: 2005-5-5 12:54 AM

件3既成份係屎
屎3既發明,令到日本仔好好奇
結果.........

[ Last edited by stevenltk on 2005-5-5 at 12:55 AM ]
作者: yutik    時間: 2005-5-5 01:00 AM

由於係成千年前做的, 套新衣已經變成舊衣!!
功力大削.....而新衣的成份係用侏羅紀時代恐龍屎做ge.
但恐龍早係萬年前移民去外星球, 所以做唔到新的.
而另一方面, E夫人亦唔能夠得逞,
因為佢都唔知點幫班喪屍著上刀槍不入的衫(班喪屍彩佢都傻, 食埋佢都有份)
係呢個程況下...兩邊都失敗....突然................有一署光線從天而降.................
作者: dawrf    時間: 2005-5-5 01:00 AM

Originally posted by stevenltk at 2005-5-5 12:54 AM:
件3既成份係屎
屎3既發明,令到日本仔好好奇
結果.........

[ Last edited by stevenltk on 2005-5-5 at 12:55 AM ]
日本仔好好奇 果時又想得到
便提出 大量av女優來交換
咁果個洋鬼子又色心起 咁岩係又係佢地交配季節...就換左
所以件野流傳到去日本啦......
作者: dawrf    時間: 2005-5-5 01:06 AM

Originally posted by yutik at 2005-5-5 01:00 AM:
由於係成千年前做的, 套新衣已經變成...
sorry接慢左 睇唔到
  ....突然................有一署光線從天而降.................
原來就非洲個曆蘇 佢跳住break dance走左出黎 講左句
.........
作者: Mad-Skillz    時間: 2005-5-5 09:00 AM

Originally posted by dawrf at 2005-5-5 01:06 AM:

sorry接慢左 睇唔到
  ....突然................有一署光線從天而降.................
原來就非洲個曆蘇 佢跳住break dance走左出黎 講左句
.........
"Talk to me...tell me your name..."
之後E夫人就俾歷蘇打救左...升左仙la.
作者: yutik    時間: 2005-5-5 02:33 PM

E夫人以為自己升左仙,
原來係歷蘇帶走左E夫人走, 要E夫人坐上時光機, 番去救小明, 費事得罪外星人
企圖拯救地球!!!
E夫人番到去當日, 見到小明被狗追..................
作者: stephen851214    時間: 2005-5-5 02:42 PM

雖然歷蘇帶走左E夫人番去救小明~~但是卻事與願違,
E夫人見到小明就回想起被小明父母打的情景,
火摭眼之下,佢決定冷眼旁觀.
小明最終難逃一刧,
被狗咬至重傷
作者: yutik    時間: 2005-5-5 02:51 PM

E夫人突然醒起小明父母根本係好憎小明, 成日打佢, 而小明亦好憎佢父母
所以都係決定救佢, 佢畀左粒仙豆小明食, 小明終於恢復了.
小明謝過E夫人後, 衝返屋企做那大事.
回到家後..............
作者: skycry    時間: 2005-5-5 10:40 PM

佢設計好多陷阱俾佢個衰老豆老母,重放個大炸彈地下tim...
作者: dawrf    時間: 2005-5-5 11:48 PM

Originally posted by skycry at 2005-5-5 10:40 PM:
佢設計好多陷阱俾佢個衰老豆老母,重放個大炸彈地下tim...
點知咁岩曆蘇黎行過 踏左落去 炸到成個人飛起左.........
搞到曆蘇著晒火咁係空中.....
作者: yutik    時間: 2005-5-6 12:13 AM

突然之間, 一條水柱噴向曆蘇, 將曆蘇救左.
原來係外星人咁o岩經過. 曆蘇於是帶外星人去搵小明......
作者: easonwing    時間: 2005-5-6 11:35 PM

Originally posted by yutik at 2005-5-6 12:13 AM:
突然之間, 一條水柱噴向曆蘇, 將曆蘇救左.
原來係外星人咁o岩經過. 曆蘇於是帶外星人去搵小明......
因為小明已經死左...所以當佢地頭痛緊點先搵得番佢之際....
作者: dawrf    時間: 2005-5-6 11:49 PM

Originally posted by easonwing at 2005-5-6 11:35 PM:

因為小明已經死左...所以當佢地頭痛緊點先搵得番佢之際....
栗來外星人識練金術 係練金術士
用等價交換諗住換番小明返來 但....
作者: skycry    時間: 2005-5-7 12:20 PM

由於等價法則...好多外星人死左先鍊到一粒賢者之石,係佢地既興奮(小明有機會番來)又無奈(好多外星人死左)之際...
小明出現在眼前...
作者: city1220    時間: 2005-5-7 05:16 PM

原來水晶婆婆俾佢返來陽間一日,小明話由神個度聽到只要係隻齊七龍珠佢就有可能復活嫁啦~
正當所有人都走去搵既時候,界王神走來話唔俾用.....點算
作者: easonwing    時間: 2005-5-10 11:18 PM

全故事---完   (玩野)
作者: yutik    時間: 2005-5-20 12:43 PM

呢個時候, 小閻王向界王神救情, 佢話小明天生有靈力, 可能可以好似浦飯幽助咁, 拯救人間,
於是, 界王神破例, 畀佢地去搵龍珠.......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0