標題: [加分題]你有冇發過惡夢呀?? [打印本頁]

作者: 左輪仔    時間: 2005-5-1 09:26 PM     標題: [加分題]你有冇發過惡夢呀??

一個人自細就開始識得發夢,而夢都有分好夢,惡夢,甜夢......好多種夢.

咁你有冇試過發過惡夢呀?你最深刻印象既惡夢,又係點樣嫁??

個惡夢係屬於咩類型呢(鬼,死人)?你又係係咩程況之下醒左呢??

可唔可以同我地分一下你既夢境呀??

[ Last edited by 左輪仔 on 2005-5-1 at 09:34 PM ]
作者: cymok3782    時間: 2005-5-1 09:33 PM

跌落樓梯, 一開始跌就會醒. 醒0左之後個心好似停一停0禁.
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-1 09:38 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2005-5-1 09:26 PM:
一個人自細就開始識得發夢,而夢都有分...
我就細細個發夢游水俾條沙魚追住黎咬 =.="
最後俾佢咬死左~~
不過唔知點解 =.="

[ Last edited by sfxc0000 on 2005-5-1 at 09:40 PM ]
作者: Asurada129    時間: 2005-5-1 09:39 PM

我細個(大慨7-8age)有一個夢成日發的...

好似bio hazard甘架..
事發就係d可屎森林(高樓大廈)...黑ma ma...d大廈既窗全爆哂並有好多巨型"蘭"藤左穿右插d窗.......我就俾d中國疆屍追.....(背景好西方但怪物就東方)....但係佢地追唔到我...我係夢裡好似彈簧人甘逃避d疆屍....但無出口...有時躲在d樹窿(好似侏羅紀1套戲d人躲在d樹度甘)....一日復一日....冇完....
最慘...試過幾次連續劇甘...一日發完..第晚就接住繼續

重來都唔知點解有甘既夢......但直至上中學就冇再發....

[ Last edited by Asurada129 on 2005-5-1 at 09:40 PM ]
作者: crap    時間: 2005-5-1 09:39 PM

細個成日發惡夢都係果d野, 響學校俾老師/校長追 =.="
你地發惡夢會唔會想講野又講唔到野(即在夢中)?
我以前會嫁噃...

不過好耐無發惡夢lu~
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-1 09:41 PM

Originally posted by crap at 2005-5-1 09:39 PM:
細個成日發惡夢都係果d野, 響學校俾老師/校長追 =.="
你地發惡夢會唔會想講野又講唔到野(即在夢中)?
我以前會嫁噃...

不過好耐無發惡夢lu~
其實我可能發左好多個惡夢~~
但可能唔記得晒 =.="
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-1 09:50 PM

病夢

細時
當我發果個夢,我就100%發惡夢.............

講述我是一個抗瓜勇士,奉命要殺死d watermelon
但d西瓜就愈來愈多
我一個人也抵抗不來,每次到勇死沙場

解說
可以小時個doctor叫我有發燒時食西瓜,
reason系可以降溫
所以每次發燒都發這西瓜夢
作者: abc123aa    時間: 2005-5-1 10:01 PM

Originally posted by sfxc0000 at 2005-5-1 09:41 PM:

我都係,我最記得就係前幾日發左個咸濕夢....= ="
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-1 10:06 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-5-1 22:01:

o.....可惜我個topic係要惡夢呢.....,你要發表咸濕夢請到sex版,否則即扣你既分數!?
作者: Rika    時間: 2005-5-1 11:49 PM

Originally posted by cymok3782 at 2005-5-1 09:33 PM:
跌落樓梯, 一開始跌就會醒. 醒0左之後個心好似停一停0禁.
好激呀
作者: crap    時間: 2005-5-1 11:54 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-5-2 12:01 AM:

[quote]Originally posted by sfxc0000 at 2005-5-1 09:41 PM:

我都係,我最記得就係前幾日發左個咸濕夢....= =" [/quote]

都話你兩個係兩兄弟嫁喇
作者: Rika    時間: 2005-5-1 11:54 PM

我細個時都有惡夢
夢我在超大的門前, 門一開, 逼得我就死
就死時醒
作者: Lincoln    時間: 2005-5-1 11:56 PM

最驚係個夢摬冇乜特別,
好正常,
但係唔知點解好大壓迫感!
完全唔知點解!
作者: Lincoln    時間: 2005-5-1 11:57 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-5-1 09:50 PM:
病夢

細時
當我發果個夢,我就100%...
哈!好得意呀!
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-2 12:09 AM

唔知點解....由細到大都成日發夢被狗追(仲要係狗仔),但係次次都唔係一個人被狗追...係成班人一齊被狗追,縱使同我一齊被狗追o的人矮過我好多,但我次次都走唔甩=.="
作者: Wallacehk    時間: 2005-5-2 12:11 AM

有一段時期成日夢見自己身處墓穴內,裏面有好多乾屍好恐怖
作者: 單字一個撚    時間: 2005-5-2 01:01 AM

我發過一個夢好恐怖架
咁我係夢裡面好正常咁係度行街啦,但係條街上面個個都係我班主任既樣
唔理男女老幼,小明隻狗都係佢個死人樣
真係好驚嚇架,唉,平時番學日見夜見都頂佢唔順啦,
真係估唔到係夢裡面都見到佢
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-5-2 01:02 AM

我尋晚發夢LUCK牙
聽人講唔好意頭WO!
又試過發夢見到一條女屍,不過多數都係因為睇得鬼片多~!
都試過發夢俾怪獸追,我好驚咁走佬=.=
大家知唔知咩叫清醒夢?? 小弟發過幾次
有冇BROTHER可以分享下???
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-5-2 01:07 AM

Originally posted by Wallacehk at 2005-5-2 12:11 AM:
有一段時期成日夢見自己身處墓穴內,裏面有好多乾屍好恐怖
嘩~~~  你做勝行架??
點會發D咁既野架~~
作者: 李加乘    時間: 2005-5-2 03:00 PM

我試過發過一個我怪既夢
有d似《廿八日後》咁一個人都唔見,
成個世界好似只係得番我一個,
我好驚,我唔知可以點做
我一路行,一路搵下有冇第二個人既出玩
.....之後行下行下就醒左喇
作者: waikit1003    時間: 2005-5-2 04:17 PM

惡夢:經常由高處墜下...
       細過阿"女麻"死既時候,發過個夢著住d好似日本幽靈咁黎望過我
       一時間諗唔到咁多

不過唔知大家有冇一個經驗...就係自己去到一個情景係似曾相識...好似曾經做過同一件事咁.原來係發夢做過同一件事...簡單d黎講..即係係個夢到見到自己將會做既事...
作者: 奇    時間: 2005-5-2 06:30 PM

Originally posted by pkpkpkpkp at 2005-5-2 01:02 AM:
我尋晚發夢LUCK牙
聽人講唔好意頭WO!...
哈哈~甩牙真係發唔少次次醒左都有同一感覺~好彩唔係真-_-""
仲有細個發夢小便就會......
惡夢嗎....通常都係被d怪物追!
有一個就係要捉隻老虎,搵左好多人幫手.....但最後d人被老虎食晒>o<"
我就不斷逃~逃~逃,之後醒左""
作者: homan~    時間: 2005-5-2 06:35 PM

我試過夢到自己被鬼 "擇"

透唔到氣......個靈魂好似被逼出身體咁~
係咁祈禱先透番氣jar

跟住夢到自己醒左, 出埋冷汗tim

跟住第二朝起身, 都唔知果夢係真定係假
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-2 08:16 PM

[quote]Originally posted by crap at 2005-5-1 11:54 PM:

都話你兩個係兩兄弟嫁喇 [/quote]
你夠喇 =.="
作者: telephone    時間: 2005-5-2 09:38 PM

我個惡夢:
搭Lift跟住架lift條纜斷左
直墜落去
最後嚇醒
作者: 阿勁    時間: 2005-5-2 09:48 PM

惡夢成日發,但前幾日一o的更恐怖o既事發生左
話說我訓晏覺,但其實我訓唔著,係半夢半醒之間...
突然間有種力量係我耳仔衝入我體內,好似一股好強o既壓力壓住我個頭,鑽我個頭
然後聽到有人講o野,我聽唔到佢地講咩,但好似係講野
然後我係度同自己講我要醒我要醒
之後我醒左,成身軟晒...
我唔覺得係發惡夢,因為個種感覺好真實...
作者: 阿勁    時間: 2005-5-2 09:53 PM

個日我直情想即刻去搵神父
我未試過類似經歷
係要用”力”去醒...
作者: dexter    時間: 2005-5-4 01:26 PM

嘩, 我晚晚都發夢, 仲要係以惡夢為主, 有d仲要係重複發過好多次. 依家唔得閒打咁多中文字, 今晚同大家share.
作者: michael86    時間: 2005-5-4 08:57 PM

我試過有一個夢好驚...
就係o係一間四圍冇人既酒店搭lift....
跟住關門.....
之後突然間有一隻手頂住道life門..............................

之後就醒左la......

(第一次o係呢區開post^^)
作者: dexter    時間: 2005-5-5 12:18 AM

Originally posted by dexter at 2005-5-4 01:26 PM:
嘩, 我晚晚都發夢, 仲要係以惡夢為主, 有d仲要係重複發過好多次. 依家唔得閒打咁多中文字, 今晚同大家share.
細細個就開始發好多惡夢. 有d會有感覺, 有d都有logic, 有d會成日發好多次. 依家同大家share下有感覺同埋重覆發好多次呢兩隻先.

有一種夢會令我有感覺, 我成日都會夢見自己會昇起, 好似個氫氣球咁. 但升起既地方係o係室內, 所以會比個天花板頂住, 要好用力同個天花板抗衡. 但每一下用力推個天花板之後, 個人又會升番上頂..............

另一種夢係成日都發, 就係搭lift驚魂. 我由細到大都不繼夢見自己搭lift搭極都返唔到屋企, 有時會唔停自己o個層, 有時會去左地牢(但我層樓係冇地牢), 有時會出lift去左對面座樓. 亦都試過去唔到自己o個層於是索性照出lift行樓梯, 但都係行唔返自己想去o個層. 次次都搞到自己好驚...........

仲有其他類形既遲d再 share.
作者: wolfevil    時間: 2005-5-5 07:36 AM

惡夢成日都有, 醒左都嚇餐死
比人追, 係好高跌落黎, 好多時搵唔路等
最想都係發少d, 唔使煩
作者: partyjoy    時間: 2005-5-5 07:58 PM

就在小時發了個給幾個拿槍的賊在我家樓下搏火並嚇至失小禁,只有數米距離
作者: dexter    時間: 2005-5-6 12:59 AM

再續我既發惡夢分享, 上次講過d細個發既惡夢, 今次同大家share下近期小弟發過o個d啦.

其中一個係話有一日我o係旺角一d橫街行行下突然比狗追, 隻狗個款仲要係惡死o個種. 咁我就係咁跑, 總之就係有路就跑, 又亂衝馬路. 去到類似油麻地既地方比我撇nut左隻狗. 點知自己兜兩兜又比我撞番隻狗, 佢就見唔到我. 於是我就慢慢行開, 點之比佢發現左, 又要跑......今次仲跨, 跑到過海. 入左間郵局避下啦. 跟住個staff見到我手上封信個郵票就同我講真珍藏品, 因為係用一種叫做"開天恩"既絕種狗(唔知點解到依家我都記得)既骨灰製成, 我跟住就小到個staff 7彩, 就係因為咁我先比隻狗追............

另外早幾個月南亞海難後, 都發過一個天災既夢. 係o係自己屋企入面, 之前天文台都話會有地震, 預計會o係下午4點左右. 點知聽聽下收音機突然宣佈地震會o係下午1點發生. 跟住望一望隻錶發覺依家就係1點. 個人驚到只係識得嗌唔識講野. 跟住就聽到由遠至近既地震聲, 亦都慢慢feel到個地好震. 跟住就輪到我呀媽嗌. 我就即刻上前按佢o係地下, 因為下意識地震要扒o係地....

另外近期都夢見過有d導彈從天飛落黎跌正我隔離. 同埋都夢見比人逼我體內藏毒, 比人塞左兩包毒品入屎忽.......................

[ Last edited by dexter on 2005-5-6 at 01:02 AM ]
作者: slwong3    時間: 2005-5-6 02:24 PM

I think everyone has  had a lot of dreams before....
but have you guys had a dream that you would die or got killed?
作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-5-6 04:34 PM

通常夢到自己救一班人之後就會比佢地推落山!!

早排發左個怪夢..一到星期五晚,就會夢到星期六謀幾場波既賽果,好清楚架喎,大約兩至三場到!
起左身都好記得...但係我都冇買,因為係冷得好緊要..點敢啊!!
睇左幾次之後忍唔住出手,中左...本應好高興.即晚就黎第二個夢,自己去左一個唔知咩既地方,
見到有個阿婆係到,佢同我講...後生仔,依家比機會你搵得幾多就幾多喇,一年之後既今日你就要死!!
頂..玩咩,起左身之後,都唔知點!!之後一樣夢的賽果,但係唔敢再買....到左現時冇再出現先安落的!

最惡夢既...梗係夢到自己女朋友打電話黎(係夢中我地唔係一齊架喎),佢同我講話中意左一個男仔,已經同人表白左,但係個男仔冇乜反應,叫我教佢點做!!次次起身之後都好冇心機咁返工!!
作者: 王晶    時間: 2005-5-7 11:39 AM

我以前細個成日有個怪夢...

係大街大巷,發覺自己d衫褲全部無著跟住自己周圍搵野"姐"住,仲好多人圍觀 ....最後仲比自己鐘意果個女仔見到..............係咁望住...跟住係度笑.......................................果陣好樣衰
作者: jason williams    時間: 2005-5-7 01:11 PM

wah.......just have a short sleep and wake up
dunno it is a dream or what.........
首先個感覺好離心, 之後成身yuk唔到, 想講野都開唔到口
但好肯定唔係發夢, 好清晰, 因我只係小睡
but 我唔信比鬼jak, 我諗只係d body 既 sudden problem.....^^
so i dun feel horrible^^
作者: stuttgart    時間: 2005-5-7 05:09 PM

I dream myself fall off the cliff, then wake up in all of sudden. But I never had dream like I died, cause I think if you have dreams like this you will never wake up.
作者: 路人甲    時間: 2005-5-8 02:51 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-5-1 09:50 PM:
病夢

細時
當我發果個夢,我就100%...
我都有發病夢既經驗,係我咁大個仔最深刻既,

果時係讀二年班(在大陸),發高燒一直唔退燒,搞到要入廠。

果時大陸d 醫院設備好差,聽我阿婆講,間醫院以前即係日本侵華期間,日本人將殺死左既人求其搵d 地方葬左佢,因為慢有疫症,所以間醫院以前係亂葬崗。當年醫院動工挖地基既時候挖到好多白骨出黎,嚇到d 人唔敢去開工,後來要請d 道士去做法事,d 工人先肯開工。

果日發高燒,入左去既第二晚,個人燒到朦朦朧朧之際,突然好似聽到好多腳步聲,打開隻眼發覺我睇到間病房入邊所有既野都係紅色既,呢個時d 腳步聲越來越近,

過左一陣,有一大班二次大戰時打扮既日本軍佬在我床尾跑過,一路跑左去,突然陣後邊又有多隊軍佬跑過我床尾,佢地突然間停住,好似發現左我睇住佢地咁,拎住d 槍走到床邊包圍住我張病床,當我望向佢地個樣同隻眼既時候又咩野都睇唔到,呢個時候我就望向阿媽,見佢趴在我床頭邊訓著左,當我想叫佢既時候就突然冇左知覺,而我醒左之後就係記得到呢到,醒左之後個感覺好真實~~~
作者: materialism    時間: 2005-5-9 06:58 AM

When i was little, about 5, i had a dream. I was playing in the playground with like my whole family. Whole family as in, my cousins, my aunts, grandmas, grandpas and etc. I was swinging on the swings a scottland guy with no head dressed in armor came in the park with an axe and killed everyone except my cousin and me. We both ran and we went into a clothing store and hid in between clothes. The killer caught me and when he was about to chop my head off, i woke up.

X___X
作者: 膠佬    時間: 2005-5-9 02:52 PM

Ofcourse I have ,
個惡夢係屬於地獄和鬼 ,
個時我見到好大堆鬼......
個啲欽差個個伸手拉我過去啲似是熔岩嘅水......

之後醒左 ......
作者: william303    時間: 2005-5-9 04:26 PM

我試過連續幾晚發同一個夢,夢見自已跳樓,好恐怖,o果種離心力到現在都深深記得,但係每次就到地的時候就會夢醒!
作者: over1    時間: 2005-5-19 07:41 AM

My nightmare is like this:
There is a quiet village somewhere. I saw small children running around and people talking. Then, two guys in military uniform came. They ordered the villagers to boil a big pot of water. When the water is hot enough, one of the uniform guys just grab a child and throw him in the hot water. Then, I force myself to wake up.
I think I will remember this dream for the rest of my life. Actually, I used this nightmare as my F.5 Chinese essay mock exam topic and got an A.
作者: ak47yan    時間: 2005-5-29 01:25 PM

one 疆屍 eat my fd,then bf,then me......(sad)
作者: ak47yan    時間: 2005-5-29 01:26 PM

............
作者: 地球人一個    時間: 2005-5-29 08:45 PM

我4,5年前發過一個好恐怖o既夢.........
以下係真人真事...........
夢裡我o係我Grandmother屋企既樓梯,
我Grandmother住果度(而家仲住o係果度)係舊樓,
佢住4樓,我要行4層樓先上到去,
我行上去既時候,
我夢見好多個人頭用繩掛住,
但唔知點解我一d都唔驚,一直行上去,
之後就醒左,無幾耐,
我有個親戚過左身,當我到他的喪禮瞻仰遺容,
突然諗番起佢既人頭曾經o係我夢裡出現過...........
真係好恐怖..............
我真係講真.......唔好以為我吹水...
作者: ak47yan    時間: 2005-5-30 06:39 PM

hahaha!
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-30 06:43 PM

Originally posted by ak47yan at 2005-5-29 13:26:
............
Originally posted by ak47yan at 2005-5-30 18:39:
hahaha!
ak47yan,你知唔知你呢類既回覆會扣分嫁??
作者: 射精高手    時間: 2005-5-30 07:57 PM

我都有個惡夢可以同大家分享下~
我細細個就以為自己係一個警察....
我同個伙記去行bi...
我目到有個賤岩岩去左銀行...
我就唔知咩事企左係條街.....
忽然個賤跑左出黎.....
佢跑左去條馬路.....
岩岩有架警車行過......
我想衝埋去拔槍指住個賤叫佢唔好行....
架警車好像見唔到我地咁....
一野就衝左埋黎....
我同個賤訓左係個下....
我當時覺得好朦....
之後就冇哂知覺啦....
我立刻彈左起身.....
而家我都會出現下呢d惡夢....
我有時彈左起身都覺得有d痛.....
作者: 何b大    時間: 2005-5-31 06:50 PM

仔細既唔記得...only記得近排成日發夢比鬼追
作者: rockhard    時間: 2005-6-1 01:48 AM

我由細到大都成日發夢被人追,然後我跑樓梯逃走,但係次次跑既大厦都唔同,有時要跑上,大多數都跑落,全部都係舊式大廈,次次都發好耐
作者: nightsto    時間: 2005-8-12 01:01 AM

細個經常發一個惡夢,響一個陰暗潮濕既環境,類似沙井既地方,自己呆望一個坑渠口,感到極大既壓迫感,然後就醒左
作者: 聖里斯    時間: 2005-8-12 10:26 AM

如果說惡夢,聽醫生還是甚麼人說是因為在睡覺時雙手或單手放在胸口上,頭向下睡(即是背脊向天)、之前看過恐怖片或聽恐怖故事,都會發惡夢,手放在庇古下,或者給壓著。而我亦證實了是真的。
好像說是因為當一個人在入睡時,如過有東西(例如手)給壓在胸口上,或者手給身體壓著,都有種壓迫感,好像透不到氣一樣,這時就會做惡夢,所謂的「被鬼札」就是這個原因,當然亦有可能是真的「被鬼札」,但如果你在入睡前有做了以上說的事,那麼就是自己的問題了。
我早前就試過刻意將手放在胸口上睡覺,果然真的做惡夢,但與鬼沒關,惡夢可以有很多種,總之可以令你怕的都可以是惡夢。
說是與鬼有關的惡夢,我就試過很少,大多都是沒有鬼的。

說說我曾經發過的惡夢吧
小時候比較怕鬼吧,因為怕,所以真的特別多見鬼的夢,但所謂鬼,其實都只是巫婆,骷髏骨在追我而已。

另外有些就是夢到自己從高處墮下,面直接撞落地的,感覺好真實,好痛,然後就嚇醒了。

又試過夢到槍戰,我不知當時在做甚麼,總之就是拿著槍與對方激戰。

最恐怖一次,亦是唯一一次懷疑見鬼的一次,就是當年好像午夜凶靈第一集在香港上映,記得這套電影好像嚇到不少人,有少人會不敢聽電話,看錄影帶。
而我當年是一個人晚上去看,看完後就步行回家,記得在路過地鐵站時,就已經聽到在電影中聽到的怪聲,然後回到家就心慌慌。這套算是我看過最恐怖的電影吧。
但當晚反而沒有發惡夢,而是等到一年後的不知那一天才發。
情節非常記得,因為那是個非常恐怖而又有點真實的夢。
記得在夢中,我在一個沒人的沙灘上(黑夜)見到海邊有一東西爬上來,看清楚一點,既然是貞子!她是像電影中一樣左搖右擺地走過來,即是那段她爬出并後,會慢慢走過來的動作。
然後我好肯定自己是嚇醒的,但清楚後,發覺自己全身不能動彈,肯定自己雙手沒有放在胸口上,亦沒有給壓著,但就是動不了,然後最可怕的是在窗口外既然真的見到貞子(我睡的是碌架床上層,腳對著窗口),她整個頭想伸入來,嘩~~~當時真的嚇死,因為已肯定不是幻覺,亦不是在夢中,想叫又叫不到,動又動不了。然後記起之前有人說如果全身不能動彈,要將所有力集中在手指上,只要其中一隻手指可以動,全身亦會慢慢可以動。
因此當時我是真的將力集中在手上,怎樣集中,我不懂說,感覺就是要在手上動,幸好最後做到,當我手指可以動後,窗外的貞子亦消失了。
之後當晚沒有睡覺,幾晚我都睡不好,每晚都要聽佛經(不斷念南無阿彌陀佛的聲帶)才可以入睡。
到底這個是夢還是真的見鬼,我都不清楚。不過之後已經沒有再遇到貞子了。
作者: ccf77    時間: 2005-8-12 01:20 PM

terrible
作者: tenmadio    時間: 2005-8-12 10:10 PM

有呀, 我前日發了個非常估怪而又有點真實的惡夢呀。

惡夢:

好估怪, 惡夢一開始就是在我間bedroom, 就好像答答從夢中醒了一樣。後來起身時看見了一個一身是血的鬼, 嚇都我彈起身。起身後, 我林住開部電腦分享這個惡夢給大家。我一開部 monitor 又閃出隻鬼(從monitor 裏) 。 嚇死人 la

後來起身後因驚從monitor 又閃出隻鬼, 我想出去飲水先, 一開門又見到隻女鬼

ai... ~.~

嚇死我 la
作者: joseph1234    時間: 2005-8-15 04:52 AM

我好細好細o個陣發過一個夢,而家仲記得。

我細個成日踩單車,有晚夢見自己踩踩下單車,突然有隻好大隻好似哥斯拉既野猛追住我,我就好博命好博命咁踩。

我記得o個條路好似係大平原上,我就沿住o個條路出盡力踩。然後我同自己講,過左xx(唔記得左xx係乜) 佢就追唔到我。

結果博命到前面有幅牆,我都90度踩上去再o係另一面落返黎。

個夢最尾係我一個人o係一幢高樓上面望住個斜陽,而隻怪獸已經追唔到我。
作者: bengrace50    時間: 2005-8-15 09:48 AM

你話有邊個未發過惡夢仲好啦
作者: lamhuiyeung    時間: 2005-8-16 08:46 PM

有冇試過3晚都夢到同一人?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0